FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte…

FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte…

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistrița au organizat în acest weekend la Bistriţa un concert special de muzică corală.

Sub egida La fête de la musique, la Centrul Cultural Dacia, dar şi la Sinagogă – ieri seară – s-au desfăşurat două noi evenimente din Sezonul Franța-România / La Saison France-Roumanie – Bistrița – Besançon 2019.

La buna desfăşurare a evenimentului a contribuit şi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, ai cărui reporteri de la CNAM online au fost parteneri în proiect. Cel mai recent proiect al tinerilor reporteri – Zece clădiri emblematice ale Bistriței, în 100 de articole pentru 100 de ani – a fost prezentat de Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură.

Corul Adoratio care funcţionează în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dirijat de Carolina Karoli, dar şi Corul Colegiului Victor Hugo din Besançon (Franța), dirijat de Dominick Deloffre au evoluat în faţa publicului din oraş.

Micii corişti din Bistriţa şi Besançon au cucerit admiraţia publicului, fiind aplaudaţi şi ovaţionaţi după fiecare piesă.

Corul Adoratio s-a înfiinţat pe 1 octombrie 2014, la iniţiativa lui Gavril Ţărmure, care a încercat astfel să revigoreze genul muzicii corale în zona noastră şi să promoveze acest gen în rândul tinerilor – ne-a explicat Carolina Karoli, dirijorul corului.

Este un pic complicat, nu e tocmai uşor să cânţi într-un cor, dar în acelaşi timp le oferă şi o nouă alură tinerilor de aici: nu facem doar muzică, ci şi socializare, educaţie, închegăm prietenii… E foarte complex, pe mai multe planuri, întreţine mai multe aspecte în viaţa unor tineri. E o gură de aer, sunt împreună, comunică şi altfel prin intermediul gadgeturilor…”, a punctat Carolina Karoli.

Totul a început cu 15 copii, apoi corul a ajuns la 20 – 30 de elevi de la diverse şcoli din oraş. „În momentul de faţă sunt 43 de copii… Este destul de dficil: trebuie să ţii cont de vârsta copiilor, de posibilităţile lor vocale, de îndeletnicirile, pasiunile şi preocupările lor, iar toate acestea trebuie sudate într-un tot unitar…”, a recunoscut Carolina Karoli.

Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Am învăţat de la copii să fiu mai tolerantă, mai responsabilă, mai ordonată… Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea: învăţăm să ne acceptăm aşa cum suntem fiecare, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta… Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor…”, a concluzionat Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.

FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest:
VIOLENȚA în FAMILIE: Și bărbații sunt loviți, câteodată! octombrie 16, 2019 - Polițiștii au întocmit ieri dosar penal pe numele unei femei. Aceasta și-ar fi lovit bărbatul, care a sunat la 112. Totul s-a întâmplat în Maieru.
Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor! octombrie 16, 2019 - Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!
DEZASTRU la spitalele de psihiatrie din țară! Cum stă treaba la Bistrița și Beclean: octombrie 16, 2019 - Spitalele de psihiatrie din țară au fost luate la puricat de direcțiile de sănătate publică, la ordinul fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea. Unele spitale din țară au grad de ocupare și de 170%. Cum stă treaba la Bistrița.
FOTO/VIDEO. Neobişnuit şi răscolitor concert: Eduard Kunz şi Yuri Medianik au umplut până la refuz Sinagoga octombrie 16, 2019 - Neobişnuit şi răscolitor concert, ieri seară, la Singogă: pianistul Eduard Kunz s-a prezentat din nou impecabil în faţa melomanilor din Bistriţa. De data aceasta într-o neobişnuită formulă, alături de violonistul şi acordeonistul Yuri Medianik
A luat bani să facă să dispară amenzi de circulație! Polițist bistrițean reținut, după ce a fost prins în flagrant octombrie 16, 2019 - Un polițist bistrițean a fost reținut, după ce ieri a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție, în timp ce lua 200 de lei pentru a face să dispară abateri la regimul rutier.
INCREDIBIL: Cum se spală pe mâini Suciu, Pană și Deneș când e vorba de efectele Legii recursului compensatoriu. Simionca se dă lovit octombrie 16, 2019 - O constănțeancă a trimis o scrisoare dureroasă parlamentarilor ce au votat legea recursului compensatoriu. Aceasta le spunea că părinții ei au fost omorâți de un recidivist. Parlamentarii bistrițeni nu știu nimic despre scrisoare. Iar justificarea votului dat pentru această lege e de-a dreptul…incredibilă.
De ce a ajuns cel mai mare producător de materiale de construcții din țară să „evite” lucrările pe fonduri europene octombrie 16, 2019 - Grupul Teraplast este cel mai mare producător de materiale de construcții din țară. Cu toate acestea, bistrițenii au ales să își reducă dependența de proiectele pe fonduri europene. Cum explică directorul companiei această alegere:
Guvernul demis a împărțit din pix 30 de milioane de lei în județ. Cum au fost distribuiți banii: octombrie 16, 2019 - 30 de milioane  din 1,4 miliarde de lei. Atât primește județul Bistrița-Năsăud pentru asigurarea  tuturor  cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Din 58 de comune doar 34 au primit bani, lozul câștigător fiind tras de municipiul Bistrița: 10 milioane de lei.
FOTO: Tragedie evitată la Măgheruș datorită mobilizării localnicilor octombrie 16, 2019 - Un coș de fum necurățat a produs un incendiu, aseară, în Șieu Măgheruș. Mobilizarea localnicilor a dus la evitarea unei tragedii. 
VIDEO INEDIT! Proful care și-a amenajat o clasă pentru meditații în propria casă, subiect de documentar octombrie 15, 2019 - Dorin Ioniță, profesorul de matematică ce a ieșit din sistem în urmă cu 10 ani și și-a amenajat în propria casă o clasă pentru meditații, a ajuns subiect de documentar. Filmul este realizat tot de un bistrițean, Alex Brendea, și urmează să fie prezentat la un festival de film. Are 54 de ani și a...
Au străbătut mii de kilometri ca să pună umărul la un proiect din județul nostru! GRATUIT! octombrie 15, 2019 - Un proiect de suflet al românilor, și al bistrițenilor deopotrivă, a atras și străini. Au venit tocmai din Regatul Unit pentru a pune umărul la ridicarea depoului și vopsirea mocăniței.
Au băut până s-au ales cu dosare penale! octombrie 15, 2019 - Cu alcoolul nu se face casă bună! Și nici nu iei decizii înțelepte! Ieri, polițiștii au întocmit dosare penale pe numele a doi bărbați. Infracțiunile făcute de aceștia au la bază consumul de alcool.
Economiile copiilor puse la dispoziția Guvernului? Nu și în Bistrița-Năsăud: octombrie 15, 2019 - Conturile Junior, programul prin care Guvernul sprijină românii să economisească pentru copiii lor până la vârsta majoratului, nu prea au succes în Bistrița-Năsăud. Județul nostru se numără printre cele cu numărul cel mai mic de aplicanți.