FOTO/VIDEO – Camp Francophone = Tabăra de Limba Franceză de la Bistrița 2018 – Ce joc! Ce voie bună!

FOTO/VIDEO – Camp Francophone = Tabăra de Limba Franceză de la Bistrița 2018 – Ce joc! Ce voie bună!

„Stop”. Litera este „D”. Un prenume? „Daniel”, răspunde majoritatea celor prezenți…1 punct. Dacă ar fi fost o definiție singulară se puneau 2 puncte. Urmează: un animal, o legumă, un fruct, un aliment, o țară sau oraș, începând numai cu litera „D” etc. Totul în franceză, doar așa, deoarece „profesoara” nu știe nicio boabă românește! 32 de elevi, iubitori de limbă, cultură, civilizație și civilitate franceză, provin din Bistrița, de pe Valea Bârgăului și din Sîngeorz Băi. Ce joc! Ce voie bună!

Suntem într-o țară a bunei dispoziții, a veseliei și multiculturalismului, în plină nebunie a adulților care sunt pe punctul de a mai face odată prostia dezgropării securii războiului… E păcat. Uite cât e de frumoasă lumea aceasta a copilăriei și a bunului simț, indiferent de limbă!

Regia de scenă și de culise, adică ariergarda este asigurată de dragele noastre profesoare de limba franceză, responsabile de tabără: Melania Palalogos și Cristina Lupșor. 

Actorii? Sunt 3 animatori francezi – 22-23 de ani, după 4-5 ani de facultate, ultimii 2-3 fiind un master pe bune! Ei sunt: Max Bernier, viitor prof. de geografie și istorie, Maureen Varlet și Alecsie-Mylène Serra, studente la drept, de la prestigioasa Univeristate din Besançon și, repet, evident cei 32 de „muschetari”, elevi din Bistrița, Valea Bârgăului și Sîngeorz Băi, îndrăgostiți de Limba franceză.

Regizorul, Supervizorul? Nu putea fi nimeni altul decât profesoara Monica Buboly, în tripla sa calitate, de dascăl al limbii lui Voltaire, de inspector școlar de limbi moderne și de președinte al ARFA Bistrița, asociație înfrățită cu Franche-Sylvanie, fundația, în oglindă, din Franța. Buna și strânsa colaborare între cele două ONG-uri fac posibilă continuarea acestei frumoase și super-utile inițiative: Tabăra de franceză ce funcționează în continuarea bunei tradiții începută încă din anii ’90. Copiii sunt cei mai câștigați. De plăcut le place la toți cei prezenți la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” gazda pentru acest an a taberei.

Iată câteva din clipurile filmate ieri, cea mai clară probă că în lumea copilăriei e mai bine și că se poate și să te joci și să înveți limba Franței, sora noastră mai mare, sora noastră bună din Europa!

 

La final cei trei tineri din Franța ne-au acordat cu multă amabilitate acest scurt interviu:

Priviți instantaneele de mai jos. Elevii sunt în vacanță și parcă mai mult ca oricând sunt copii. Tabăra de Limba franceză, ca de altfel și celelalte două tabere, de Engleză și Germană, sunt cele mai bune inițiative ale verii. Este o demonstrație clară și elegantă de perfectă simbioză a plăcutului cu utilul. Da, asemenea direcții de acțiune merită a fi perpetuate și perfecționate. Se deschide astfel un alt orizont de așteptare în învățământul nostru, parcă, pe ici pe colo, „prin punctele esențiale”, mâncat de molii. Asta așteaptă copiii, elevii și asta trebuie să facem dacă vrem ca școala de mâine să fie una actuală și mai bună!

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.