FOTO/VIDEO: Corala Andrei Mureşanu sau bucuria de a fi lângă Dumnezeu… De o jumătate de secol!

FOTO/VIDEO: Corala Andrei Mureşanu sau bucuria de a fi lângă Dumnezeu… De o jumătate de secol!

Tulburător concert aniversar astă-seară, în Biserica de la Coroana, acolo unde Corala „Andrei Mureşanu” a celebrat primii 50 de ani de activitate printr-un concert aniversar de colinde.

Vocile de înger ale celor care fac parte din Corala „Andrei Mureşanu” au umplut astă-seară Biserica de la Coroana, impregnând atmosfera cu spiritul sărbătorii de Crăciun.

Străvechi pricesne şi colinde româneşti i-au emoţionat până la lacrimi pe credincioşii prezenţi în biserică. Corala a fost dirijată de profesorul arhimandrit Cornel Pop şi le-a avut drept soliste pe Roxana Costeanu, Mărioara Dragotă şi Viorica Boarescu.

România noastră dragă are un centenar, Corala „Andrei Mureşanu” a împlinit o jumătate de centenar, pe care l-am petrecut cântând… M-am întâlnit cu Corala Andrei Mureşanu pe când aveam doar 18 ani, i-am prezentat la Doina Someşană, la Năsăud. Ulterior când am ajuns dascăl, m-am implicat şi eu în activitatea lor, pentru că mi-e drag să cânt… Am cântat cântece patriotice, cântece de suflet, i-am cântat pe marii poeţi ai României, am cântat bucuria de a fi lângă Dumnezeu… De peste 29 de ani suntem corala care răspunde la Liturghie. Am început aici, în această biserică, apoi ne-am mutat în Catedrala de pe Odobescu. Profesorul Cornel Pop a înfiinţat o grămadă de coruri, dar noi am rămas corul lui de suflet… Cu acelaşi talent extraordinar de a ne conduce, părintele profesor ne-a cerut să fim foarte implicaţi şi exigenţi cu cântarea corală, care nu e atât de simplă pe cât pare… Şi uite că am ajuns să împlinim 50 de ani! Eu am cântat în cor peste 45 de ani, deci mă simt teribil de mândră… Am colindat în seara aceasta pentru toţi cei care ne cunosc, dar şi pentru aceia dintre noi care, din păcate, cântă în ceruri… Dar ne bucurăm că putem fi împreună, în această seară minunată…”, ne-a povestit învăţătoarea Livia Pop, unul dintre membrii de bază ai coralei.

Una dintre solistele coralei – îndrăgita solistă de muzică tradiţională Mărioara Dragotă, astă-seară renunţând la costumul popular pentru  ţinuta sobră, pe măsura evenimentului, a povestit pentru Bistriţeanul.ro cum se întâlneau pe ascuns, înainte de ’89, pentru repetiţii: „Cânt în Corala Andrei Mureşanu de peste 30 de ani, în Biserica de pe Odobescu, sub bagheta regretatei Mărioara Cociş, ulterior ne întâlneam în secret, într-o casă, pentru repetiţii cu domnul Cornel Pop. Pe atunci nu aveam voie să ne întâlnim în biserică. Veneau profesori şi învăţători de la toate şcolile pentru a învăţa răspunsurile la Liturghie, pricesne şi colinde pe care le cântăm atât de frumos până în ziua de astăzi…”

Zenovia Ungur, fostă învăţătoare la Şcoala Generala Nr. 3, şi-a amintit, la rândul său, că „în 1970 am terminat Liceul Pedagogic din Năsăud şi am fost repartizată la Caila, unde s-a primit o circulară în care se cerea ca un cadru didactic să vină la Bistriţa, la Casa de Cultură, să participe la nişte cursuri de cor. M-au trimis pe mine şi am făcut cursurile acelea vreme de vreo doi ani, cu domnul profesor Cornel Pop. Atunci s-au lansat şi Petre Petruse, Mariana Flâmând, Felicia Negrescu Ilieş… Sunt de mult pe pământ… În 40 de ani am tot dirijat apoi grupuri corale de copii cu tinerii din sat, apoi ne-am mutat la Bistriţa, am avut copii mici şi m-am retras o vreme, apoi am revenit… Deci sunt cam de multişor pe pământ…”, ne-a mai mărturisit, cu mult umor, Zenovia Ungur.

acum 8 oreAndrei Balazs, primul finalist bistrițean la Chefi la Cuțite! Deși nu a câștigat, nu va fi uitat! - A luptat încă din preselecții. A tăcut și a făcut! A fost primul bistrițean care a ajuns în finala showului culinar Chefi la Cuțite. Andrei Balazs nu a câștigat marele premiu, dar a câștigat admirația chefilor, colegilor și telespectatorilor.
acum 14 oreBucuria din cutie pentru 4.500 de copii din Basarabia - Camionul de Crăciun a ajuns astăzi și în Basarabia. 4.500 de copii din Raionul Glodeni, cu care este înfrățit județul Bistrița-Năsăud, au primit câte un pachet. Și anul trecut a ajuns Camionul de Crăciun în Basarabia, însă doar la 1.200 de copii.
acum 15 oreRadarele pot sta ascunse! E dat ordin „de sus”! - Parlamentarii au încercat să le impună polițiștilor să-și semnalizeze locurile în care stau cu radarele. Curtea Constituțională a respins proiectul de lege. Astfel, radarele pot rămâne în continuare ascunse.
acum 16 oreALTE vremuri: Incendii care au mistuit Bistrița… - Incendiul izbucnit în Piața Mică a fost cu repeziciune răspândit, spre disperarea localnicilor, pe străzile din jur. Atunci a fost distrusă o treime din oraș, iar focul a ajuns până la turnul care adăpostea muniția cetății, care a explodat... Se aplicau amenzi uriașe pentru proprietarii al căror coș lua foc...
acum 17 oreDrama prin care a trecut tânărul ce și-a dat foc în weekend! - Un tânăr de 29 de ani a fost transportat de urgență, duminică dimineața, la spitalul de Arși din București. Acesta și-a turnat petrol pe corp și și-a dat foc. Bărbatul suferise o dramă, iar consumul de alcool l-a împins să facă acest pas.
acum 18 oreSalariile mai mari de la stat au „forțat” mâna privaților. Una dintre cele mai mari clinici din Ardeal a mărit leafa medicilor cu 30% - Salariile mărite în sistemul medical de stat a „forțat” și mâna clinicilor private, care au fost nevoite să crească și ele leafa medicilor, pentru a nu-i pierde. Acest lucru s-a întâmplat și la Sanovil, una dintre cele mai mari clinici private din Transilvania.
acum 19 oreFOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, la Bistrița, în amintirea lui Mihai Eminescu… - Clipe de grație, talent și adevărat răsfăț muzical – ieri, la Biblioteca Județeană, secția de Împrumut pentru copii: bibliotecara Rodica Linul i-a invitat pe elevii Liceului de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița să îl evoce pe Eminescu așa cum știu ei mai bine.  A ieșit un concert minunat:
acum 19 oreAi pe cineva în Spital? AFLĂ când îi poți vizita! Conducerea unității schimbă programul de vizită! - Conducerea Spitalului Județean a decis schimbarea orarului de vizită! Mai mult, a și redus numărul de vizitatori. Motivul? Numeroasele cazuri de îmbolnăvire prin afecțiuni respiratorii. AFLĂ când îi poți vizita pe cei dragi care sunt internați:
acum 20 de oreCăutați verighete?! Atlantis Gold vă așteaptă cu ultimele noutăți și discounturi la Bistrița Mariage Fest - În weekendul 1 - 3 Februarie, la Hotel Metropolis se va desfășura expoziția Bistrița Mariage Fest! Cei de la Atlantis Gold au pregătit verighete unice, din aur alb, galben sau rose, cu diamante sau fără, după gustul celor doi îndrăgostiți. Plus că au discounturi ce nu trebuie ratate!
acum 21 de oreFOTO/VIDEO: Mașină cuprinsă de flăcări, pe Bulevardul Decebal - Un autoturism a luat foc, pe Bulevardul Decebal. Flăcările s-au extins rapid. Incidentul a avut loc în stația de Maxi Taxi, vis-a-vis de Banca Transilvania.
acum 22 de orePârtia Cocoș se redeschide astăzi - Pârtia Cocoș se va redeschide astăzi, începând cu ora 18:00, urmând ca aceasta să fie disponibilă amatorilor de sporturi de iarnă doar după-masa, preț de trei ore. Deocamdată nu se știe cât va reuși municipalitatea să țină deschisă pârtia.
acum O ziAndrei a ajuns în semifinala III a sezonului VI – Chefi la Cuțite! Mâine seară, punctul culminant! - Talentul, munca și perseverența l-au propulsat pe Andrei Balazs până în semifinala III a sezonului VI – Chefi la Cuțite. Mâine seară, ultima probă și finala!
acum 2 zileSe caută personal pentru patinoar și pentru un complex turistic! Ce vă pot oferi angajatorii - Se caută personal pentru patinoar și pentru un complex turistic, dar și contabili, ingineri, muncitori necalificați, bucătari sau ospătari! Iată ce avantaje și beneficii aveți din partea angajatorilor:
acum 2 zileCum va fi celebrată Mica Unire la Bistrița: Sunt invitați toți bistrițenii „cu inima română”! - Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut sub numele de „Mica Unire” și considerat a fi primul pas spre înfăptuirea statului național unitar român, va fi celebrată și la Bistrița! Ce surprize ne-au pregătit organizatorii: 
acum 2 zileUn șofer ”rupt de beat”, dat de gol de o mașină parcată - Un bistrițean a fost descoperit ieri cu o alcoolemie de peste 1. Acest lucru a fost posibil datorită unei mașini...parcate. Ce s-a întâmplat: