FOTO/VIDEO: La Bistriţa e Raiul pe pământ… Deasupra tuturor – o pană şi-un copil spânzurat

FOTO/VIDEO:  La Bistriţa e Raiul pe pământ… Deasupra tuturor – o pană şi-un copil spânzurat

La Bistriţa e Raiul pe pământ…! Cel puţin pentru scriitorii şi poeţii invitaţi aici, dar şi pentru cei care s-au bucurat, timp de patru zile, de poeme recitate chiar de autori, de muzică şi de filme extraordinare… Deasupra tuturor – o pană şi un copil spânzurat…

Deasupra tuturor o pană
şi-un copil spânzurat –
acelaşi fir pe care-l ţinem
în buzunarul secret –
nu face zgomot, nu există
e doar soare
şi multe păsări bolnave
în piept.

Poemul de mai sus face parte din volumul Bad Skin, semnat de Andreea Gal, poetă şi profesoară la Liceul de arte „Corneliu Baba”. A fost una dintre revelaţiile acestui an poetic, după cum au mărturisit organzatorii festivalului Poezia e la Bistriţa, invitând-o să recite din poemele sale, publicate recent, la Editura Nosa.

A fost ultima seară de lecturi poetice, ieri, la Sinagogă. Invitaţi să recite publicului poeme au fost Andrada Strugaru, Mina Decu şi Anna T. Szabó (Ungaria).

Robert Şerban – scriitor, jurnalist și editor, absolvent al Facultăţii de Arte şi Design, al Facultăţii de Construcţii din Timișoara, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara şi realizatorul emisiunii culturale Piper pe limbă (TVR Timișoara și TVR 3) – a admis, pe scena Sinagogii, că la Bistriţa e raiul scriitorilor.

Festivalul de poezie şi muzică de cameră are şi o mulţime de evenimente impresionante, dar şi publicul necesar care să-i asculte şi să-i aprecieze pe scriitori.

Pe scenă au urcat şi Ben Clark (Spania), Ligia Keşişian, Andra Rotaru şi Victor Ţvetov (Republica Moldova).

Seara a început cu un recital muzical susţinut de Daniela Păcurar (soprană), Claudiu Hontilă (vioară) şi Lucian Duşa (pian).

Tot ieri, bistriţenii s-au bucurat de prezenţa regizorului Tudor Giurgiu – invitat special al festivalului – într-un dialog moderat de Cezar Gheorghe, de la Observator Cultural.

Tudor Giurgiu a povestit despre aventura realizării filmului Parking (după romanul Apropierea, de Marin Mălaicu Hondrari), despre regizorii pe care îi admiră (Terrence Malick, între alţii), despre dificultatea de a alege actorii potriviţi, tehnici de filmare şi formule de cinema, provocări sau secvenţe emoţionante din timpul filmării.

Îi mulţumesc lui Marin Mălaicu Hondrari pentru şansa de a descoperi scriitori şi poeţi extraordinari, cum a fost şi faptul că prin el am descoperit poemele Angelei Marinescu… A fost o întâlnire foarte benefică pentru mine”, a mai spus Tudor Giurgiu care a admis că – pentru cel puţin o vreme – nu are de gând să mai ecranizeze romane din literatura română contemporană.

Astăzi, în ultima zi de festival, la Centrul Judeţean pentru Cultură, începând cu ora 15:00 are loc un Atelier de lectură şi scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Ana Dragu şi Florin Partene.

La Cinematograful Dacia de la ora 17:00 vor fi proiectate scurtmetrajele Ceața (2017) şi Ultimul drum spre mare (2019), regizat de Adi Voicu.

Tot la Cinematograful Dacia, de la ora 19:00, va avea loc concertul extraordinar – Hector Berlioz 200. Susţinut de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Pierre Migard (Franţa), evenimentul este dedicat Zilei Naţionale a Franţei.

Stelele și planetele – observate din Pasul Tihuța. Cum a ajuns un observator astronomic în „cel mai întunecat loc din Europa” acum 36 de minute - În urmă cu două zile au început amenajările pentru amplasarea unui telescop în Pasul Tihuța, în incinta sediului asociației Tășuleasa Social. Locația nu a fost aleasă întâmplător, fiind considerată cea mai întunecată zonă din Europa. Au pus umărul la proiectul Tășu elevi din România, Turcia și Statele Unite.
FOTO/VIDEO: Despre femei puternice, provocări, vise şi afaceri de succes, la FlexTour acum 2 ore - Cum să împaci şi capra şi varza? Cum să găseşti un echilibru între viața de familie și cea profesională? Cum să ai succes la locul de muncă și, în același timp, să te bucuri de o familie fericită?
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Ilva Mică acum 2 ore - Astăzi, 17 iulie 2019, se va sista  furnizarea  apei  potabile în localitatea Ilva-Mică, Ce străzi vor fi afectate:
Scandal cauzat de alcool, terminat cu lovituri de cuțit pe Someșului acum 3 ore - Noaptea trecută, un scandal cauzat de alcool s-a terminat cu lovituri de cuțit la un bloc de nefamiliști de pe strada Someșului. Un bărbat a ajuns la spital, după ce a fost tăiat în zona umărului.
FOTO/VIDEO: CAPTURĂ IMPRESIONANTĂ – Doi bistrițeni prinși cu numeroase plante halucinogene acum 14 ore - Doi tineri bistrițeni au fost prinși în trafic de polițiști. Mașina era plină de plante halucinogene. Cei doi tineri au fost duși la sediul poliției, alături de impresionanta captură.
ECLIPSĂ parțială de Lună, la noapte! Se va vedea întreg fenomenul, dacă e senin! acum 19 ore - La noapte, iubitorii de fenomene astrale TREBUIE să stea treji! Va avea loc o eclipsă parțială de Lună. Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius. CÂND începe:
Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu! acum 19 ore - Dezamăgită şi exasperată de prestaţia ministrului Educaţiei, profesoara Cristina Iurişniţi (USR Bistriţa-Năsăud) a solicitat demiterea Ecaterinei Andronescu - care  a picat Bac-ul la geografie, într-o declarație politică ea afirmând recent că Alexandria este județ.
VIDEO: Târgul mare al Bistriţei se apropie! „Încă purtăm tratative şi negocieri” acum 19 ore - Zece zile de sărbătoare îi aşteaptă pe bistriţeni spre finalul lunii august. „Încă nu este nimic sigur. Încă purtăm negocieri şi tratative care vor fi definitivate în cursul ultimei săptămâni din iulie”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro prof. dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii.
Imagine dezolantă, în Turnul Bisericii Evanghelice acum 21 de ore - Ce poate fi mai frumos, într-un turn de biserică, care ar fi și principala atracție a orașului, decât o mini-vietate moartă în descompunere? Mai multe vietăți, probabil. Bistrița este orașul tuturor posibilităților! Partea proastă este că ne cam obișnuim cu asta.
FOTO: Cinci mașini, două accidente, o victimă – la nici 5 minute distanță! acum 21 de ore - Două accidente rutiere au avut loc în urmă cu puțin timp. În unul au fost implicate două autoturisme- fără victime. În al doilea, trei autoturisme, iar o persoană va fi transportată la spital.
Băcăuan căutat pentru tentativă de omor, găsit la noi în județ! UNDE se ascundea: acum 23 de ore - Polițiștii bistrițeni au reușit să găsească pe un băcăuan căutat pentru tentativă de omor. Acesta a fost identificat în județul nostru, la câțiva kilometrii de Bistrița.
FOTO – Mijlocenii Bârgăului: Neatenția face victime acum 24 de ore - Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe DN 17, în Mijlocenii Bârgăului. O autoutilitară a lovit un autoturism care a oprit pentru un viraj la stânga. Din cauza neatenției, două persoane au fost rănite.
TRAGIC: Un bunic și-a pierdut viața din cauza mașinii de spălat sub presiune acum O zi - Zi neagră pentru o familie, în urma unui incident din Teaca. Un bunic de aproximativ 60 de ani a murit electrocutat. Acesta utiliza mașina de spălat sub presiune. În ciuda eforturilor depuse, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
FOTO: Au purtat salvatorii pe drumuri că n-au vrut să se împace, după un frecuș în sens acum O zi - Un eveniment rutier a avut loc în sensul giratoriu de la Cap de Bou, din municipiu. O autoutilitară și un autoturism au pătruns în același timp în sens și s-au frecat una de alta. Pentru că șoferii nu au vrut inițial să se înțeleagă, au purtat salvatorii pe drumuri, degeaba.
Marșarierul buclucaș! Cum s-a ales un bistrițean cu dosar penal după o astfel de manevră: acum O zi - S-a dat ”alarma” ieri, de două ori, în urma unor manevre de marșarier. Dacă în cazul unuia, șoferul și-a continuat drumul fără prea mare tam-tam, nu la fel s-a întâmplat în cel de-al doilea caz. Bistrițeanul s-a ales cu dosar penal. CE au descoperit polițiștii: