FOTO/VIDEO: La Bistriţa e Raiul pe pământ… Deasupra tuturor – o pană şi-un copil spânzurat

FOTO/VIDEO:  La Bistriţa e Raiul pe pământ… Deasupra tuturor – o pană şi-un copil spânzurat

La Bistriţa e Raiul pe pământ…! Cel puţin pentru scriitorii şi poeţii invitaţi aici, dar şi pentru cei care s-au bucurat, timp de patru zile, de poeme recitate chiar de autori, de muzică şi de filme extraordinare… Deasupra tuturor – o pană şi un copil spânzurat…

Deasupra tuturor o pană
şi-un copil spânzurat –
acelaşi fir pe care-l ţinem
în buzunarul secret –
nu face zgomot, nu există
e doar soare
şi multe păsări bolnave
în piept.

Poemul de mai sus face parte din volumul Bad Skin, semnat de Andreea Gal, poetă şi profesoară la Liceul de arte „Corneliu Baba”. A fost una dintre revelaţiile acestui an poetic, după cum au mărturisit organzatorii festivalului Poezia e la Bistriţa, invitând-o să recite din poemele sale, publicate recent, la Editura Nosa.

A fost ultima seară de lecturi poetice, ieri, la Sinagogă. Invitaţi să recite publicului poeme au fost Andrada Strugaru, Mina Decu şi Anna T. Szabó (Ungaria).

Robert Şerban – scriitor, jurnalist și editor, absolvent al Facultăţii de Arte şi Design, al Facultăţii de Construcţii din Timișoara, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara şi realizatorul emisiunii culturale Piper pe limbă (TVR Timișoara și TVR 3) – a admis, pe scena Sinagogii, că la Bistriţa e raiul scriitorilor.

Festivalul de poezie şi muzică de cameră are şi o mulţime de evenimente impresionante, dar şi publicul necesar care să-i asculte şi să-i aprecieze pe scriitori.

Pe scenă au urcat şi Ben Clark (Spania), Ligia Keşişian, Andra Rotaru şi Victor Ţvetov (Republica Moldova).

Seara a început cu un recital muzical susţinut de Daniela Păcurar (soprană), Claudiu Hontilă (vioară) şi Lucian Duşa (pian).

Tot ieri, bistriţenii s-au bucurat de prezenţa regizorului Tudor Giurgiu – invitat special al festivalului – într-un dialog moderat de Cezar Gheorghe, de la Observator Cultural.

Tudor Giurgiu a povestit despre aventura realizării filmului Parking (după romanul Apropierea, de Marin Mălaicu Hondrari), despre regizorii pe care îi admiră (Terrence Malick, între alţii), despre dificultatea de a alege actorii potriviţi, tehnici de filmare şi formule de cinema, provocări sau secvenţe emoţionante din timpul filmării.

Îi mulţumesc lui Marin Mălaicu Hondrari pentru şansa de a descoperi scriitori şi poeţi extraordinari, cum a fost şi faptul că prin el am descoperit poemele Angelei Marinescu… A fost o întâlnire foarte benefică pentru mine”, a mai spus Tudor Giurgiu care a admis că – pentru cel puţin o vreme – nu are de gând să mai ecranizeze romane din literatura română contemporană.

Astăzi, în ultima zi de festival, la Centrul Judeţean pentru Cultură, începând cu ora 15:00 are loc un Atelier de lectură şi scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Ana Dragu şi Florin Partene.

La Cinematograful Dacia de la ora 17:00 vor fi proiectate scurtmetrajele Ceața (2017) şi Ultimul drum spre mare (2019), regizat de Adi Voicu.

Tot la Cinematograful Dacia, de la ora 19:00, va avea loc concertul extraordinar – Hector Berlioz 200. Susţinut de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Pierre Migard (Franţa), evenimentul este dedicat Zilei Naţionale a Franţei.

FOTO/VIDEO: Confort pentru muncitorii Aquabis. Trei autoutilitare de lux vor reînnoi parcul auto acum 45 de minute - Aquabis, principalul furnizor de apă din județ, va achiziționa trei autoutilitare noi, pentru buna desfășurare a activității. Toate bune și frumoase, doar că... mașinile vor fi adevărați bolizi cu dotări demne de filmele SF. Oare vor merge la intervenții muncitorii cu ele sau e o comandă cu dedicație specială?
Ai timp de telefon după ce oprești roata! De când intră în vigoare noile sancțiuni: acum 2 ore - O nouă modificare a legilor rutiere prevede înăsprirea anumitor sancțiuni. Atsfel, a crescut valoare amenzii aplicate pentu folosirea telefonului în timpul condusului. Și nu doar a telefonului, ci a oricărui dispozitiv mobil. DE CÂND intră legea în vigoare și care e valoarea sancțiunilor:
Un medic a rămas fără job pentru că nu s-a prezentat la serviciu. Totul a pornit de la o plângere acum 3 ore - Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a rămas fără job după ce a refuzat să se prezinte la serviciu când a fost solicitat. Totul a pornit de la o plângere a unui pacient.
ȘOCANT: Un bărbat cu un topor, în microbuzul școlar de la Nimigea acum 3 ore - Un caz șocant a fost filmat ieri, la Nimigea. Din microbuzul școlar a coborât un bărbat cu un topor. Instituțiile au demarat cercetările, susținând că ar fi fost singura dată când s-a întâmplat. Elevii ar susține altceva.
Un bistrițean, șeful – șoc numit de Dăncilă la PSD Cluj acum 4 ore - Șeful interimar al PSD Cluj a fost schimbat ieri din funcție. În locul lui, premierul Dăncilă a numit...un bistrițean. Noul ”șef - șoc” al organizației locuiește de ani buni în Cluj, fiind o prezență noncornformistă în media clujeană sau națională. La fel și pe rețelele de socializare.
AZI este ziua de reduceri la abonamentele de la Casa EMA acum 4 ore - AZI poți să te bucuri de pachetele de relaxare și sport de la Casa EMA la preț redus! Așa că profită și hai la centrul SPA din parc sau intră pe site și ia direct de acolo abonamentul de piscină.
Când va ateriza primul elicopter SMURD pe acoperișul spitalului: acum 5 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița este al doilea din țară care va fi dotat cu un heliport pe acoperiș. Managerul spitalului spune că primele elicoptere SMURD vor ateriza pe acoperișul unității medicale mai repede decât am crede.
Aquabis: Străzi din Năsăud şi Sângeorz-Băi – fără apă acum 5 ore - Două străzi din Năsăud şi Sângeorz-Băi rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore, anunţă Aquabis.
FOTO: Motivele pentru care românii semnează în număr mare pentru candidatura lui Iohannis acum 20 de ore - Faptul că este un adversar de neclintit al PSD, reprezentarea cu cinste a României în plan extern, lupta împotriva corupției și convingerea că poate transforma România într-o țară normală, în care totul să funcționeze așa cum trebuie - acestea sunt câteva dintre argumentele formulate de românii care au semnat pentru candidatura lui Klaus Iohannis.
Drogat, cu camioneta, pe una dintre cele mai aglomerate șosele din țară acum 21 de ore - Un tânăr de 26 de ani din Bistrița-Năsăud a fost depistat în urmă cu două zile drogat, la volanul unei camionete. Acesta se plimba pe una dintre cele mai aglomerate șosele din țară și mai avea asupra sa și câteva pliculețe cu droguri.
VIDEO: Ioan Turc (PNL): Marea realizare administrației PSD – înnegrirea străzilor din bordură în bordură acum 22 de ore - Ioan Turc a atacat din nou administrația bistrițeană. Acesta a criticat încă o dată modul în care se fac investițiile în orașul nostru. Tot ce a făcut actualul primar în cele trei mandate a fost doar o „înnegrire a străzilor din bordură în bordură”, spune Turc.
FOTO: Un stejar singuratic, pentru noi toţi, în inima Bistriţei…! acum 23 de ore - Un stejar singuratic ne aşteaptă pe toţi, în inima Bistriţei: gata să fie descoperit, între fâşii de enigmatică lumină, gata să fie ignorat, iubit sau măcar admirat…
VIDEO: Liberalii raportează – Peste 40.000 de bistrițeni au semnat pentru Iohannis acum 24 de ore - S-a încheiat cu succes campania de strângere de semnături pentru susținerea candidaturii la funcția de președinte a lui Klaus Iohannis. În județul nostru au semnat peste 40.000 de persoane. Și românii aflați în concediu în Bistrița și-au arătat susținerea față de actualul președinte.
IMPRESIONANT! Centrul de Transfuzii Bistrița, partener de nădejde al Spitalului în salvarea de vieți acum O zi - Fac un lucru impresionant și mobilizarea lor salvează multe vieți! Centrul de Transfuzii Bistrița este un partener de nădejde al Spitalului. Vital, s-ar putea spune. Asta pentru că aproape tot necesarul de sânge al unității spitalicești vine de la Centru.
FOTO: Încă 150 de borne au fost sculptate cu măiestrie pentru a înfrumuseța Via Transilvanica acum O zi - Via Transilvanica prinde contur tot mai mult și mai mult! Drumul care unește România este evidențiat prin borne unice, frumos sculptate. Artiști și sculptori din Cluj, Iași și chiar și din Bulgaria, tocmai au terminat de sculptat încă 150 de borne.