FOTO/VIDEO: La Bistriţa e Raiul pe pământ… Deasupra tuturor – o pană şi-un copil spânzurat

FOTO/VIDEO:  La Bistriţa e Raiul pe pământ… Deasupra tuturor – o pană şi-un copil spânzurat

La Bistriţa e Raiul pe pământ…! Cel puţin pentru scriitorii şi poeţii invitaţi aici, dar şi pentru cei care s-au bucurat, timp de patru zile, de poeme recitate chiar de autori, de muzică şi de filme extraordinare… Deasupra tuturor – o pană şi un copil spânzurat…

Deasupra tuturor o pană
şi-un copil spânzurat –
acelaşi fir pe care-l ţinem
în buzunarul secret –
nu face zgomot, nu există
e doar soare
şi multe păsări bolnave
în piept.

Poemul de mai sus face parte din volumul Bad Skin, semnat de Andreea Gal, poetă şi profesoară la Liceul de arte „Corneliu Baba”. A fost una dintre revelaţiile acestui an poetic, după cum au mărturisit organzatorii festivalului Poezia e la Bistriţa, invitând-o să recite din poemele sale, publicate recent, la Editura Nosa.

A fost ultima seară de lecturi poetice, ieri, la Sinagogă. Invitaţi să recite publicului poeme au fost Andrada Strugaru, Mina Decu şi Anna T. Szabó (Ungaria).

Robert Şerban – scriitor, jurnalist și editor, absolvent al Facultăţii de Arte şi Design, al Facultăţii de Construcţii din Timișoara, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara şi realizatorul emisiunii culturale Piper pe limbă (TVR Timișoara și TVR 3) – a admis, pe scena Sinagogii, că la Bistriţa e raiul scriitorilor.

Festivalul de poezie şi muzică de cameră are şi o mulţime de evenimente impresionante, dar şi publicul necesar care să-i asculte şi să-i aprecieze pe scriitori.

Pe scenă au urcat şi Ben Clark (Spania), Ligia Keşişian, Andra Rotaru şi Victor Ţvetov (Republica Moldova).

Seara a început cu un recital muzical susţinut de Daniela Păcurar (soprană), Claudiu Hontilă (vioară) şi Lucian Duşa (pian).

Tot ieri, bistriţenii s-au bucurat de prezenţa regizorului Tudor Giurgiu – invitat special al festivalului – într-un dialog moderat de Cezar Gheorghe, de la Observator Cultural.

Tudor Giurgiu a povestit despre aventura realizării filmului Parking (după romanul Apropierea, de Marin Mălaicu Hondrari), despre regizorii pe care îi admiră (Terrence Malick, între alţii), despre dificultatea de a alege actorii potriviţi, tehnici de filmare şi formule de cinema, provocări sau secvenţe emoţionante din timpul filmării.

Îi mulţumesc lui Marin Mălaicu Hondrari pentru şansa de a descoperi scriitori şi poeţi extraordinari, cum a fost şi faptul că prin el am descoperit poemele Angelei Marinescu… A fost o întâlnire foarte benefică pentru mine”, a mai spus Tudor Giurgiu care a admis că – pentru cel puţin o vreme – nu are de gând să mai ecranizeze romane din literatura română contemporană.

Astăzi, în ultima zi de festival, la Centrul Judeţean pentru Cultură, începând cu ora 15:00 are loc un Atelier de lectură şi scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Ana Dragu şi Florin Partene.

La Cinematograful Dacia de la ora 17:00 vor fi proiectate scurtmetrajele Ceața (2017) şi Ultimul drum spre mare (2019), regizat de Adi Voicu.

Tot la Cinematograful Dacia, de la ora 19:00, va avea loc concertul extraordinar – Hector Berlioz 200. Susţinut de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Pierre Migard (Franţa), evenimentul este dedicat Zilei Naţionale a Franţei.

Central Motors dă startul la Black Friday! noiembrie 15, 2019 - Black Friday a devenit o tradiție pentru Central Motors, aducând în prim-plan oferte de neratat și în acest an.  Central Motors – dealer autorizat al mărcilor Ford și Hyundai pe plan local – a organizat campanii speciale cu ocazia zilei de Black Friday.
SUPER oportunitate pentru studenţii din Bistriţa! noiembrie 15, 2019 - Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești pentru câteva luni în America și să experimentezi stilul de viață american? Dintr-o dată New York, Las Vegas sau Hawaii nu mai sunt atât de îndepărtate. Studenţii din Bistriţa au la dispoziţie o extraordinară oportunitate:
EXCEPȚIONAL! Un documentar realizat de un bistrițean, difuzat de una dintre cele mai mari platforme de filme din lume noiembrie 15, 2019 - Netflix, una dintre cele mai mari platforme de filme din lume, difuzează un  documentar realizat de un bistrițean. Este vorba despre „București, unde ești?”, realizat de Vlad Petri.
Strada nu este scrumieră! Amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă pe jos chiștoace noiembrie 15, 2019 - Șoferii care aruncă chiștoace pe jos riscă amenzi usturătoare din partea polițiștilor rutieri. Dacă sunt prinși că nu respectă reglementările în vigoare, aceștia pot primi amenzi de până la 3.000 de lei. „Strada nu este o scrumieră!” transmit polițistii.
MATEROM: Nu lăsa iarna să te surprindă! noiembrie 15, 2019 - Materom Automotive îți oferă pachetul complet de Verificare de iarnă și Demontat / Montat anvelope de sezon la prețul de numai 80 Lei (TVA inclus).
Black Friday, cu reduceri de până la 65%, în magazinele Sense! noiembrie 15, 2019 - Black Friday, cea mai aşteptată perioadă de shopping din an, debutează în magazinele Sense din Bistrita şi din ţară, dar şi online pe www.fashionsense.ro, cu reduceri cuprinse între 20% şi 65%, la o selecţie generoasă de piese din colecţia toamnă-iarnă 2019.
FOTO: Fără betoane pe râul Dipșa, la Lechința! noiembrie 15, 2019 - Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa fac precizări în legătură cu informațiile vehiculate în spațiul public de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din județul Bistrița-Năsăud - referitoare la betonarea râului Dipşa:
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Rusu Bârgăului noiembrie 15, 2019 - Locuitorii din Rusu Bârgăului rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis.
VIDEO – VIIȘOARA: De bucurie că le-au intrat alocațiile, au băut și l-au bătut pe un vecin noiembrie 15, 2019 - Doi prieteni, de la blocurile sociale din Viișoara, au băut aseară. ”De bucurie că le-au intrat alocațiile”, după cum spun cei din zonă. Apoi au avut chef de scandal. L-au găsit pe un vecin și l-au bătut de a ajuns la spital.
Mama și fiica reținute pentru trafic de minori și proxenetism au ajuns după gratii! noiembrie 15, 2019 - Gabriela și Maria, două bistrițence, mamă și fiică, sunt acuzate de trafic de minori, proxenetism și trafic de persoane. Acestea au fost reținute, iar ieri, instanța a decis să le trimită după gratii pentru 30 de zile.
Mobilizare pentru cele patru familii rămase fără un acoperiș deasupra capului, în prag de sărbători. Ajutăm? noiembrie 15, 2019 - 15 persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, în urma unuia dintre cele mai devastatoare incendii izbucnite în ultimii ani. Comunitatea locală din Șanț a început să se mobilizeze pentru a ajuta cele 4 familii greu încercate, tocmai în prag de sărbători.
TULBURĂTOR: Povestea emoționantă a unui stâlp de pe Via Transilvanica, dedicat unei voluntare care a plecat la cer noiembrie 14, 2019 - Fiecare dintre stâlpii care îi călăuzesc pe drumeții care iau la pas Via Transilvanica are povestea sa. Una insă este tulburătoare, fiind dedicat de un neamț soției sale care s-a stins după o luptă cu o boală cruntă.
INEDIT: Ies la lumină fascinante poveşti despre aviatori şi avioane de acum 75 de ani noiembrie 14, 2019 - Bistriţenii pasionaţi de istorie vor putea descoperi detalii captivante despre destinele unor aviatori, dar şi poveşti fascinante despre locurile în care s-au prăbuşit avioane pe aceste meleaguri, acum 75 de ani.
Prins drogat, la volan, pe străzile din Bistrița! noiembrie 14, 2019 - Polițiștii au oprit aseară în trafic un autoturism. Șoferul s-a dovedit a fi drogat. Mai mult, pasagerul din dreapta avea și un pliculeț cu substanțe vegetale. 
Mâine începe Bistriţa Folk: Întâlnire de suflet la Biblioteca „George Coșbuc”, concerte la „Dacia” noiembrie 14, 2019 - Ediția 2019 a Festivalului Național Bistrița Folk va debuta mâine, la prânz, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa, cu o întâlnire de suflet. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia se vor derula concertele folk şi concursul dedicat tinerilor iubitori ai acestui gen muzical.