ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin

ISJ Bistriţa-Năsăud:  Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin

Rezultatele examenului naţional de Bacalaureat au fost analizate astăzi, într-o conferinţă de presă la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Dacă la nivel naţional procentul de promovabilitate este de 69,07% – la nivel judeţean elevii au promovat în proporţie de 67,63%.

Camelia Tabără, şeful ISJ a remarcat „excelenta reuşită a liceului „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, cu 96,1%”, dar şi saltul calitativ remarcabil, de la un an la altul, în cazul Liceului „Solomon Haliță” din Sîngeorz Băi.

Undeva la jumătatea clasamentului se plasează Colegiul din Beclean şi Colegiul Infoel, ceea ce nu este normal: „Titulatura de colegiu te-ar obliga să fii undeva în vârful clasamentului. Ne-am aştepta ca pe primele poziţii în clasamentul liceelor să se plaseze colegiile…”, a comentat Camelia Tabără.

Şeful ISJ Bistriţa-Năsăud aşteaptă explicaţii şi soluţii în legătură cu această situaţie.

Se desfiinţează clasele de liceu la Agricol

Liceele care s-au plasat pe ultimele poziţii în clasament nu au mai primit în acest an cifră de şcolarizare pentru clase de liceu.

Este vorba despre Liceul Forestier, Liceul Agricol din Bistriţa, Liceul „Henri Coandă” din Beclean şi Liceul din Feldru. Acestea vor rămâne fără clase de liceu din septembrie.

A fost şi recomandarea Ministerului Educaţiei ca în judeţ să existe 35% clase profesionale, iar restul clase de liceu.

După cum arată statisticile din acest an, dacă punem la socoteală şi copiii care rămân corigenţi, cam 60% au nivelul de achiziţii minimal de nota 5. E corect ca acei copii să continue ciclul liceal, ceilalţi trebuie îndrumaţi şi consiliaţi să facă şcoli profesionale. Pentru că nu mai recuperează decât chiar cazurile singulare. Ne amăgim: nu fac nici şcoală, nu învaţă nici o meserie, în condiţiile în care societatea solicită aşa ceva…”, a mai punctat Camelia Tabără.

Profesorii ar trebui să dea socoteală

S-au realizat inclusiv statistici pentru promoţia actuală de elevi care au absolvit liceul. A ieşit un foarte interesant clasament: Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud va solicita directorilor de licee şi colegii anumiţi indicatori de calitate pentru promoţia actuală.

Pentru că de multe ori procentele sunt amăgitoare şi înşelătoare, unii profesori care au primit copii în clasa a IX-a cumva trebuie să dea socoteală de rezultatele care se obţin… Ceea ce vedem afişat pe site-ul ministerului include şi restanţierii, care nu sunt relevanţi”, a mai subliniat Camelia Tabără.

Rezultate nepermis de modeste s-au înregistrat la Liceul Silvic din Năsăud şi la Liceul din Maieru: „Aici sunt 10 copii din promoţia actuală, dar niciunul nu şi-a luat Bacalaureatul…”

Şcolile vor fi obligate până în 15 octombrie să prezinte la ISJ un raport anual de evaluare internă – un document care trebuie să fie public, de regulă se postează pe site-ul şcolilor, dar e atât de stufos, încât aproape nu reuşeşti să descoperi nimic în acest raport.

Vom cere şcolilor să-şi facă măsurători foarte clare pentru numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala. Ne preocupă deopotrivă şi copiii corigenţi. La nivelul judeţului, la clasa a VIII-a acest procent a scăzut faţă de anul trecut, când am avut 20%, la 15%…”, a mai spus Camelia Tabără, subliniind că s-a identificat încă o problemă: foarte multă neglijenţă în înregistrarea absenţelor.

Foto – Liceul „Radu Petrescu”, Prundu Bârgăului

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 7 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 10 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 14 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 15 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 16 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 17 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 19 ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 21 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.