ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin

ISJ Bistriţa-Năsăud:  Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin

Rezultatele examenului naţional de Bacalaureat au fost analizate astăzi, într-o conferinţă de presă la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Dacă la nivel naţional procentul de promovabilitate este de 69,07% – la nivel judeţean elevii au promovat în proporţie de 67,63%.

Camelia Tabără, şeful ISJ a remarcat „excelenta reuşită a liceului „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, cu 96,1%”, dar şi saltul calitativ remarcabil, de la un an la altul, în cazul Liceului „Solomon Haliță” din Sîngeorz Băi.

Undeva la jumătatea clasamentului se plasează Colegiul din Beclean şi Colegiul Infoel, ceea ce nu este normal: „Titulatura de colegiu te-ar obliga să fii undeva în vârful clasamentului. Ne-am aştepta ca pe primele poziţii în clasamentul liceelor să se plaseze colegiile…”, a comentat Camelia Tabără.

Şeful ISJ Bistriţa-Năsăud aşteaptă explicaţii şi soluţii în legătură cu această situaţie.

Se desfiinţează clasele de liceu la Agricol

Liceele care s-au plasat pe ultimele poziţii în clasament nu au mai primit în acest an cifră de şcolarizare pentru clase de liceu.

Este vorba despre Liceul Forestier, Liceul Agricol din Bistriţa, Liceul „Henri Coandă” din Beclean şi Liceul din Feldru. Acestea vor rămâne fără clase de liceu din septembrie.

A fost şi recomandarea Ministerului Educaţiei ca în judeţ să existe 35% clase profesionale, iar restul clase de liceu.

După cum arată statisticile din acest an, dacă punem la socoteală şi copiii care rămân corigenţi, cam 60% au nivelul de achiziţii minimal de nota 5. E corect ca acei copii să continue ciclul liceal, ceilalţi trebuie îndrumaţi şi consiliaţi să facă şcoli profesionale. Pentru că nu mai recuperează decât chiar cazurile singulare. Ne amăgim: nu fac nici şcoală, nu învaţă nici o meserie, în condiţiile în care societatea solicită aşa ceva…”, a mai punctat Camelia Tabără.

Profesorii ar trebui să dea socoteală

S-au realizat inclusiv statistici pentru promoţia actuală de elevi care au absolvit liceul. A ieşit un foarte interesant clasament: Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud va solicita directorilor de licee şi colegii anumiţi indicatori de calitate pentru promoţia actuală.

Pentru că de multe ori procentele sunt amăgitoare şi înşelătoare, unii profesori care au primit copii în clasa a IX-a cumva trebuie să dea socoteală de rezultatele care se obţin… Ceea ce vedem afişat pe site-ul ministerului include şi restanţierii, care nu sunt relevanţi”, a mai subliniat Camelia Tabără.

Rezultate nepermis de modeste s-au înregistrat la Liceul Silvic din Năsăud şi la Liceul din Maieru: „Aici sunt 10 copii din promoţia actuală, dar niciunul nu şi-a luat Bacalaureatul…”

Şcolile vor fi obligate până în 15 octombrie să prezinte la ISJ un raport anual de evaluare internă – un document care trebuie să fie public, de regulă se postează pe site-ul şcolilor, dar e atât de stufos, încât aproape nu reuşeşti să descoperi nimic în acest raport.

Vom cere şcolilor să-şi facă măsurători foarte clare pentru numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala. Ne preocupă deopotrivă şi copiii corigenţi. La nivelul judeţului, la clasa a VIII-a acest procent a scăzut faţă de anul trecut, când am avut 20%, la 15%…”, a mai spus Camelia Tabără, subliniind că s-a identificat încă o problemă: foarte multă neglijenţă în înregistrarea absenţelor.

Foto – Liceul „Radu Petrescu”, Prundu Bârgăului

FOTO: A zburat de pe șosea și a rupt doi pomi și un stâlp de electricitate ianuarie 25, 2020 - S-a întâmplat în Ghinda, în această seară! Un bărbat care conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă, a rupt doi pomi și un stâlp și apoi s-a răsturnat. Acesta a ajuns la spital.
FOTO: O fetiță de 10 anișori, printre cei cinci accidentați de pe Pârtia Cocoș ce au ajuns la spital ianuarie 25, 2020 - Astăzi, în cele 7 ore de funcționare a pârtiei Cocoș au fost 9 accidentați. Dintre aceștia, cinci au ajuns la spital cu suspiciuni de fracturi și contuzii. Ceilalți au fost îngrijiți la cabinet. Printre cei ce au ajuns la spital, și o fetiță de 10 anișori.
Ai mai mult de 3 copii și vrei mașină nouă? Statul ți-ar putea da 35.000 de lei ianuarie 25, 2020 - Pe masa senatorilor se va afla  o propunere legislativă care prevede acordarea unui ajutor de până la 35.000 de lei familiilor cu cel puțin trei copii. Ajutorul se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi, cu cel puțin 7 locuri. Propunerea care va fi dezbătută în Senat prevede acordarea acestei finanțări de la mijlocul acestui an....
Daune uriașe de plată și pușcărie pentru un șofer de TIR care a omorât două persoane din neatenție ianuarie 25, 2020 - Un șofer de TIR de 36 de ani își va petrece următorii doi ani după gratii, după ce nu a fost atent și nu a oprit la un semafor de pe DN17, din Viișoara. În urma accidentului provocat au murit două persoane. Daunele pe care trebuie să le plătească victimelor sunt uriașe!
Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii: