Se anunță 3 zile şi 3 nopți fantastice, într-un festival unic în România și sud-estul Europei!

Se anunță 3 zile şi 3 nopți fantastice, într-un festival unic în România și sud-estul Europei!

În perioada 20-21-22 iulie 2018 pregatiți-vă sufletește să petreceți 3 zile şi 3 nopți de neuitat la – Festivalul Celtic Transilvania – un eveniment complex, unic în România, şi chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice transilvănene, cu muzica folk, rock și metal. Este un eveniment la care poate participa întreaga familie, de la nepoți, la bunici.

În principal ne dorim prezența tinerilor, a familiilor cu copii, părinți și bunici, deoarece evenimentul a fost gândit ca o manifestare inedită pentru întreaga familie și pentru categorii largi de vârstă. Festivalul Celtic Transilvania etalează manifestări deosebite și cu o capacitate semnificativă de asimilare a informațiilor transmise în cadrul acestui eveniment, cu scop educațional. Ne propunem să aducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților și a altor civilizații antice care, între secolele VI Înainte de Hristos – IV După Hristos, au trăit în imediata apropiere a orașului nostru…”, au precizat organizatorii, subliniind că spectatorii vor avea ocazia să vadă pe viu istoria citită în cărți, dar și să afle lucruri noi și surprinzătoare.

Dacă iubești muzica folk, rock și metal, reconstituirea istorică, în special din perioada celtică a Transilvaniei, îți place să stai la cort în mijlocul naturii, urăști să asculți artiștii preferați în spații închise sau îngrădite, să stai la cozi imense, urăști să fi departe de scenă și nu poți intra în contact cu artiștii atunci FESTIVALUL CELTIC TRANSILVANIA este exact ceea ce cauți!

În fiecare dintre cele 3 seri ale festivalului veți avea parte de concerte ale unor trupe sau artiști valoroși. Doar aici poți să fi aproape de scenă sau să interacționezi cu artistul la o bere, într-un cadru natural, amical.

Mai mult, accesul la activitățile desfășurate în cadrul festivalului este gratuit, participanții vor avea parte de o tombolă la care pot caștiga premii importante, iar cei veniți din alte localități pot campa la cort în imediata vecinatate a locației, se pot caza la cabanele din satul de vacanță Băile Figa sau la multitudinea de pensiuni din zonă, vezi https://www.cazarebailefiga.ro/.

Locația festivalului a fost atent aleasă, pe platoul de vis-a-vis de Băile Figa, o zonă pitorească la margine de pădure, de unde se văd în depărtare munții care stau de strajă.

 1. Activități de reconstituire istorică
 • expoziții îmbrăcăminte celtică;
 • demonstrații de lupte 1 la 1, 2 la 2;
 • demonstrații de tir cu arcul;
 • demonstrația cavaleriei dacice;
 • demonstrații de luptă ale celților;
 • lupte de gladiatori;
 • prezentări de arme.
 • prezentare viața militară garnizoana romană
 • organizare și tactica militară romană
 • lupte între barbari și romani
 • activități artistice romane și barbare (dansuri, muzică)
 1. Activități interactive cu publicul (copii și adulți): tir cu arcul, aruncarea cu sulița, jocuri dacice, jocuri celtice, atelier de țesut la război, atelier de prelucrare a lemnului, atelier de confecționare a cămășilor din zale de fier, atelier de confecționat podoabe, atelier de fierărie.

Aceste activități vor fi susținute de către trupe de reenactment din țară și străinătate, alcătuite în principal din specialiști, arheologi și istorici, pentru o reconstituire istorică cât mai apropiată de realitate. Reconstituirile se vor desfășura pe baza informațiilor și datelor științifice provenite din cercetări.

Grupările prezente la ediția 2018 vor fi:

 1. HISTORIA RENASCITĂ (România)
 2. GETO-DACII DIN MOLDOVA (România)
 3. AMICII MUZEULUI (România)
 4. TERRA CELTICA (Polonia)
 5. LATEN ART (Cehia)
 6. CASTRVM NOVIS (România)
 7. OMNIS BARBARIA (România)
 8. VIRTUS ANTIQUA (România)

Pe lângă activitățile demonstrative și interactive în ediția a V-a un loc important îl ocupă și activitățile concertistice grupate pe genuri muzicale (folk, celtică și rock), activități cărora li se vor aloca câteva ore în fiecare seară a festivalului.

Concertele vor fi susținute de artiști în vogă ai genurilor alese, atât din România cât și din străinătate, invitați pe criterii valorice, nu comerciale.

Din numeroasele solicitari de la diverse trupe și artiști, atât din România cât și din străinătate, am ales câteva conform unor criterii valorice și pe baza preferinței publicului.

Artiștii aleși să concerteze la ediția a V-a, 2018, sunt:

 1. IRDORATH ( Belarus) – fantasy folk – una dintre trupele în vogă în Europa fiind invitați permanenți la marile festivaluri de profil
 2. ALTAR OF OBLIVION (Danemarca) – maeștrii danezi ai genului epic doom metal
 3. PLEMYA (Belarus) – experimental etno metal – trupa descoperită și lansată de către noi la ediția 2017 a festivalului celtic, în prezent cea mai în vogă trupa pe segmentul genului
 4. VRANI VOLOSA (Bulgaria) – cea mai titrată trupă din Europa a genului pagan metal
 5. SELFISH MURPHY (România) – celtic punk. Trupa romanească care dă lecții de muzică celtică chiar și irlandezilor. Se vede acest lucru din calendarul încărcat al turneelor europene susținute în fiecare an
 6. BEAUTY AND THE RAT (România) – alternative/grunge
 7. ERA DIVINA (România) – simfonic metal
 8. AETHER (Polonia) – melodic death metal – trupa descoperită și lansată de către noi la ediția 2017 a festivalului
 9. HTETHEMETH (România) – experimental metal – cea mai originală trupă din România, a reprezentat țara noastră la vestitul festival Wacken din Germania
 10. ZNICH ( Belarus) – folk metal – o trupă cu peste 20 de ani vechime, maeștrii folk metalului din Belarus
 11. HAMYRIS (Romania) – melodic death metal-trupa descoperită și lansată în 2016 la festivalul celtic
 12. SYN ZE SASE TRI (România) – simfonic black metal – cea mai titrată trupă a genului din România. Pe ultimul lor album au fost invitate să cânte cele mai mari nume ale scenei rock din România, Nicu Covaci, Kempes, Aura etc

13. CORBU (România) – etno rock

14. OPEN ACCES (Polonia) – simfonic folk metal

15. NIBURTA (Ungaria) – folk core metal – Cea mai titrată trupă a genului din Ungaria

16. HOK-KEY  (Belarus) – folk metal – alături de Znich sunt considerați părinții folk metalului din țara lor

17. ANDREW MCGUINNES (Irlanda) – irish folk rock – politician și rocker și același timp a fost primarul orașului Kilkenny și unul dintre cei mai înfocați promoteri ai României în străinătate. Andrew va fi la a 4 –a lui prezență în cadrul festivalului celtic

18. HIRAETH (România) – melodic death metal

19. THERMAL FAULT (România) – heavy metal

20. ADAIRIA (România) – simfonic/opera metal – Proiect al prim sopranei Operei Române din Cluj, Veronica Fizeșan. Aceasta va pregăti special pentru festivalul celtic câteva bijuterii ale genului metal într-o altă manieră interpretativă

21. CELTIC FAIRIES (România) – lied/opera/rock/metal – un proiect care a luat naștere la inițiativa noastră și va fi o surpriză pentru public. Proiectul este un duet între Veronica Fizeșan soprana a operei din Cluj și Gina, membră a Asociației Celtic Transilvania și vocalistă în trupa black metal Ethernus

22. AN THEOS (România) – folk metal – pionierii genului în România

23. SYMPHRESS (România) – progresiv rock

24. GAV (Romania) – heavy metal-Trupa tânără din Cluj descoperită și susținută de către Celtic Transilvania

25. TENEBRES (România) – black/gothic metal

26. AEON SUN (România) – Gothic/Black metal

În cadrul festivalului vor fi organizate standuri cu produse de artizanat la care vor fi invitați artizani și meșteșugari populari să își expuna/vândă creațiile, standuri cu produse tradiționale alimentare, standuri cu produse ale sponsorilor, standuri informative, produse merchandise ale trupelor participante, produse de artă de diverse tipuri, produse rock fashion, cd-uri, vinyl-uri etc.

Publicul participant la festival va avea la dispoziție o mulțime de posibilități de distracție. Pe lângă concertele rock și porția mare de istorie primite la pachet, aceștia se vor putea relaxa la Băile Figa care se află vizavi de locația noastră.

În acest sens Primăria Beclean a făcut o concesie publicului oferind tuturor participanților câte o oră acces gratuit la Băile Figa, doar pe bază de documente de identitate. Cei care vor să petreacă mai mult timp vor trebui să achite contravaloarea unui bilet de acces.

O altă modalitate plăcută de petrecere a timpului în perioada festivalului la dispoziția publicului este o partidă de călărie în incinta Hergheliei Beclean care este la câteva minute de locație.

De asemenea, Becleanul este fosta reședință și proprietate a familiei nobiliare maghiare Bethlen și pot fi vizitate fostele castele ale familiei sau cimitirul acestora.

Festivalul este organizat de Asociatia Celtic Transilvania în parteneriat și cu sprijinul esențial al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Beclean.

Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).
Cât câștigă bugetarii din Bistrița-Năsăud? Salariile le-au crescut cu peste 1.000 de lei în ultimii ani octombrie 17, 2019 - Bugetarii din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai slab plătiți din țară. Cu toate acestea, în ultimii ani, salariile bugetarilor din județ au crescut cu 1.200 de lei. Cel mai bine câștigă bugetarii din Timiș.
FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest:
VIOLENȚA în FAMILIE: Și bărbații sunt loviți, câteodată! octombrie 16, 2019 - Polițiștii au întocmit ieri dosar penal pe numele unei femei. Aceasta și-ar fi lovit bărbatul, care a sunat la 112. Totul s-a întâmplat în Maieru.