Se anunță 3 zile şi 3 nopți fantastice, într-un festival unic în România și sud-estul Europei!

Se anunță 3 zile şi 3 nopți fantastice, într-un festival unic în România și sud-estul Europei!

În perioada 20-21-22 iulie 2018 pregatiți-vă sufletește să petreceți 3 zile şi 3 nopți de neuitat la – Festivalul Celtic Transilvania – un eveniment complex, unic în România, şi chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice transilvănene, cu muzica folk, rock și metal. Este un eveniment la care poate participa întreaga familie, de la nepoți, la bunici.

În principal ne dorim prezența tinerilor, a familiilor cu copii, părinți și bunici, deoarece evenimentul a fost gândit ca o manifestare inedită pentru întreaga familie și pentru categorii largi de vârstă. Festivalul Celtic Transilvania etalează manifestări deosebite și cu o capacitate semnificativă de asimilare a informațiilor transmise în cadrul acestui eveniment, cu scop educațional. Ne propunem să aducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților și a altor civilizații antice care, între secolele VI Înainte de Hristos – IV După Hristos, au trăit în imediata apropiere a orașului nostru…”, au precizat organizatorii, subliniind că spectatorii vor avea ocazia să vadă pe viu istoria citită în cărți, dar și să afle lucruri noi și surprinzătoare.

Dacă iubești muzica folk, rock și metal, reconstituirea istorică, în special din perioada celtică a Transilvaniei, îți place să stai la cort în mijlocul naturii, urăști să asculți artiștii preferați în spații închise sau îngrădite, să stai la cozi imense, urăști să fi departe de scenă și nu poți intra în contact cu artiștii atunci FESTIVALUL CELTIC TRANSILVANIA este exact ceea ce cauți!

În fiecare dintre cele 3 seri ale festivalului veți avea parte de concerte ale unor trupe sau artiști valoroși. Doar aici poți să fi aproape de scenă sau să interacționezi cu artistul la o bere, într-un cadru natural, amical.

Mai mult, accesul la activitățile desfășurate în cadrul festivalului este gratuit, participanții vor avea parte de o tombolă la care pot caștiga premii importante, iar cei veniți din alte localități pot campa la cort în imediata vecinatate a locației, se pot caza la cabanele din satul de vacanță Băile Figa sau la multitudinea de pensiuni din zonă, vezi https://www.cazarebailefiga.ro/.

Locația festivalului a fost atent aleasă, pe platoul de vis-a-vis de Băile Figa, o zonă pitorească la margine de pădure, de unde se văd în depărtare munții care stau de strajă.

 1. Activități de reconstituire istorică
 • expoziții îmbrăcăminte celtică;
 • demonstrații de lupte 1 la 1, 2 la 2;
 • demonstrații de tir cu arcul;
 • demonstrația cavaleriei dacice;
 • demonstrații de luptă ale celților;
 • lupte de gladiatori;
 • prezentări de arme.
 • prezentare viața militară garnizoana romană
 • organizare și tactica militară romană
 • lupte între barbari și romani
 • activități artistice romane și barbare (dansuri, muzică)
 1. Activități interactive cu publicul (copii și adulți): tir cu arcul, aruncarea cu sulița, jocuri dacice, jocuri celtice, atelier de țesut la război, atelier de prelucrare a lemnului, atelier de confecționare a cămășilor din zale de fier, atelier de confecționat podoabe, atelier de fierărie.

Aceste activități vor fi susținute de către trupe de reenactment din țară și străinătate, alcătuite în principal din specialiști, arheologi și istorici, pentru o reconstituire istorică cât mai apropiată de realitate. Reconstituirile se vor desfășura pe baza informațiilor și datelor științifice provenite din cercetări.

Grupările prezente la ediția 2018 vor fi:

 1. HISTORIA RENASCITĂ (România)
 2. GETO-DACII DIN MOLDOVA (România)
 3. AMICII MUZEULUI (România)
 4. TERRA CELTICA (Polonia)
 5. LATEN ART (Cehia)
 6. CASTRVM NOVIS (România)
 7. OMNIS BARBARIA (România)
 8. VIRTUS ANTIQUA (România)

Pe lângă activitățile demonstrative și interactive în ediția a V-a un loc important îl ocupă și activitățile concertistice grupate pe genuri muzicale (folk, celtică și rock), activități cărora li se vor aloca câteva ore în fiecare seară a festivalului.

Concertele vor fi susținute de artiști în vogă ai genurilor alese, atât din România cât și din străinătate, invitați pe criterii valorice, nu comerciale.

Din numeroasele solicitari de la diverse trupe și artiști, atât din România cât și din străinătate, am ales câteva conform unor criterii valorice și pe baza preferinței publicului.

Artiștii aleși să concerteze la ediția a V-a, 2018, sunt:

 1. IRDORATH ( Belarus) – fantasy folk – una dintre trupele în vogă în Europa fiind invitați permanenți la marile festivaluri de profil
 2. ALTAR OF OBLIVION (Danemarca) – maeștrii danezi ai genului epic doom metal
 3. PLEMYA (Belarus) – experimental etno metal – trupa descoperită și lansată de către noi la ediția 2017 a festivalului celtic, în prezent cea mai în vogă trupa pe segmentul genului
 4. VRANI VOLOSA (Bulgaria) – cea mai titrată trupă din Europa a genului pagan metal
 5. SELFISH MURPHY (România) – celtic punk. Trupa romanească care dă lecții de muzică celtică chiar și irlandezilor. Se vede acest lucru din calendarul încărcat al turneelor europene susținute în fiecare an
 6. BEAUTY AND THE RAT (România) – alternative/grunge
 7. ERA DIVINA (România) – simfonic metal
 8. AETHER (Polonia) – melodic death metal – trupa descoperită și lansată de către noi la ediția 2017 a festivalului
 9. HTETHEMETH (România) – experimental metal – cea mai originală trupă din România, a reprezentat țara noastră la vestitul festival Wacken din Germania
 10. ZNICH ( Belarus) – folk metal – o trupă cu peste 20 de ani vechime, maeștrii folk metalului din Belarus
 11. HAMYRIS (Romania) – melodic death metal-trupa descoperită și lansată în 2016 la festivalul celtic
 12. SYN ZE SASE TRI (România) – simfonic black metal – cea mai titrată trupă a genului din România. Pe ultimul lor album au fost invitate să cânte cele mai mari nume ale scenei rock din România, Nicu Covaci, Kempes, Aura etc

13. CORBU (România) – etno rock

14. OPEN ACCES (Polonia) – simfonic folk metal

15. NIBURTA (Ungaria) – folk core metal – Cea mai titrată trupă a genului din Ungaria

16. HOK-KEY  (Belarus) – folk metal – alături de Znich sunt considerați părinții folk metalului din țara lor

17. ANDREW MCGUINNES (Irlanda) – irish folk rock – politician și rocker și același timp a fost primarul orașului Kilkenny și unul dintre cei mai înfocați promoteri ai României în străinătate. Andrew va fi la a 4 –a lui prezență în cadrul festivalului celtic

18. HIRAETH (România) – melodic death metal

19. THERMAL FAULT (România) – heavy metal

20. ADAIRIA (România) – simfonic/opera metal – Proiect al prim sopranei Operei Române din Cluj, Veronica Fizeșan. Aceasta va pregăti special pentru festivalul celtic câteva bijuterii ale genului metal într-o altă manieră interpretativă

21. CELTIC FAIRIES (România) – lied/opera/rock/metal – un proiect care a luat naștere la inițiativa noastră și va fi o surpriză pentru public. Proiectul este un duet între Veronica Fizeșan soprana a operei din Cluj și Gina, membră a Asociației Celtic Transilvania și vocalistă în trupa black metal Ethernus

22. AN THEOS (România) – folk metal – pionierii genului în România

23. SYMPHRESS (România) – progresiv rock

24. GAV (Romania) – heavy metal-Trupa tânără din Cluj descoperită și susținută de către Celtic Transilvania

25. TENEBRES (România) – black/gothic metal

26. AEON SUN (România) – Gothic/Black metal

În cadrul festivalului vor fi organizate standuri cu produse de artizanat la care vor fi invitați artizani și meșteșugari populari să își expuna/vândă creațiile, standuri cu produse tradiționale alimentare, standuri cu produse ale sponsorilor, standuri informative, produse merchandise ale trupelor participante, produse de artă de diverse tipuri, produse rock fashion, cd-uri, vinyl-uri etc.

Publicul participant la festival va avea la dispoziție o mulțime de posibilități de distracție. Pe lângă concertele rock și porția mare de istorie primite la pachet, aceștia se vor putea relaxa la Băile Figa care se află vizavi de locația noastră.

În acest sens Primăria Beclean a făcut o concesie publicului oferind tuturor participanților câte o oră acces gratuit la Băile Figa, doar pe bază de documente de identitate. Cei care vor să petreacă mai mult timp vor trebui să achite contravaloarea unui bilet de acces.

O altă modalitate plăcută de petrecere a timpului în perioada festivalului la dispoziția publicului este o partidă de călărie în incinta Hergheliei Beclean care este la câteva minute de locație.

De asemenea, Becleanul este fosta reședință și proprietate a familiei nobiliare maghiare Bethlen și pot fi vizitate fostele castele ale familiei sau cimitirul acestora.

Festivalul este organizat de Asociatia Celtic Transilvania în parteneriat și cu sprijinul esențial al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Beclean.

VIDEO: Scandal la Primărie pe modul în care s-a administrat banul public decembrie 13, 2019 - Replici dure, ironii și jigniri, ieri, la Consiliul Local. Mărul discordiei dintre consilierul Peteleu și primarul Crețu a fost execuția bugetară. Lliberalul a acuzat administrația că pierde vremea și nu face investiții. Edilul ”s-a scuzat”, explicând că ”legea bugetului poate lăsa orice localitate pe blat”.
VIDEO: Pietonul accidentat ieri la Livezile, în stare GRAVĂ decembrie 13, 2019 - Un accident rutier a avut loc ieri în Livezile. Un pieton a vrut să traverseze strada prin loc nepermis. A fost lovit de o autoutilitară. În prezent, bărbatul se află în stare gravă la spital.
Un accident stupid a curmat viaţa unui îngrijitor de la Colegiul ”George Coșbuc” din Năsăud decembrie 13, 2019 - Inspectorii ITM au finalizat de investigat un accident mortal de muncă. Totul s-a întâmplat destul de ...stupid. Unui îngrijitor de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud i s-ar fi făcut rău și a căzut. A decedat câteva zile mai târziu.  
Camelia Tabără, şeful ISJ: „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa” decembrie 13, 2019 - Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, a comentat pentru Bistriţeanul.ro situaţia elevului care a atacat cu un cuţit o vânzătoare din oraş. „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa”
Adolescentul care a atacat cu cuțitul o vânzătoare a fost reținut decembrie 13, 2019 - Adolescentul de 16 ani care, în urmă cu două zile, a atacat cu cuțitul o vânzătoare în plină zi a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta va fi propus pentru arest preventiv pentru 30 de zile.
Ne-au dat prefect defect! Umblă cu limba scoasă… decembrie 12, 2019 - Stimați cetățeni, știm că aveați așteptări mari de la PNL. Nu știm cum să vă zicem, dar... țeapă! Acu', nici să nu-i judecăm aspru. Fac și ei numiri din ce au prin partid. Când a fost să se numească prefectul, altul mai bun ca Dolha n-au găsit. Asta au avut mai bun, asta ne-au dat de prefect! Nu a știut nimeni cum reacționează la bucurii, că Dolha mai mult necaz pe funcții a avut prin partid. Și, uite-l pe Dolha, în momentul solemn al învestirii cu limba pe afară... Ce-o fi pățit? "Egzistă" o explicație!
FOTO/VIDEO. Premii pentru elitele României din Bistriţa-Năsăud: „E mult prea puţin faţă de cât meritaţi!” decembrie 12, 2019 - Sute de elevi, profesori şi părinţi au umplut astă-seară Sala Polivalentă din Bistriţa. Pe acordurile heavy-metal ale celor de la AC/DC, elitele învăţământului din judeţ au fost răsplătite cu premii în bani, diplome şi aplauze. „Este mult prea puţin faţă de cât meritaţi voi cu adevărat…!”
GRAV accident în Livezile! Un pieton a fost lovit de mașină! decembrie 12, 2019 - Accident rutier GRAV în localitatea Livezile. Un pieton a fost lovit de mașină. Echipajele medicale au găsit victima inconștientă.
CRĂCIUN în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeu! decembrie 12, 2019 - Crăciun în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeul Judeţean! Cu tradiții strămoșești, de-o frumusețe aparte, unice, irepetabile. În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărțită, care să unească întreaga comunitate în jurul acelorași valori ancestrale:
Vești bune pentru milioane de români! Crește valoarea tichetelor de masă decembrie 12, 2019 - Conform unui proiect legislativ propus recent, valoarea unui tichet de masă va crește și va ajunge la 20 de lei. Șansele ca noua valoare să devină realitate sunt foarte mari.
Poliția confirmă! Un minor de 16 ani este bănuit de atacul cu cuțitul din supermarket decembrie 12, 2019 - Inspectoratul de Poliție Județean confirmă faptul că un elev de liceu este bănuit pentru atacul violent de ieri dintr-un supermarket din municipiu. Momentan, adolescentul este audiat de oamenii legii.
CONTROALE la Teaca! CE au descoperit oamenii legii și reprezentanții DGASPC decembrie 12, 2019 - O acțiune comună a polițiștilor, jandarmilor și reprezentanților Protecției Copilului nu s-a lăsat fără ”rezultate”. Zeci de persoane și mașini au fost verificate. O minoră dispărută a fost găsită, au fost prinși elevi ce chiuleau de la ore și s-au aplicat amenzi.
Iana OPTIC. Povestea fetei pe care ochelarii au făcut-o să se îndrăgostească de Bistrița decembrie 12, 2019 - Povestea Iana OPTIC începea la Bistrița în urmă cu fix 15 ani. Pe atunci, Iana Mureșan îl însoțea în oraș pe soțul ei, care era distribuitor al unor mărci de rame și ochelari de vedere. Totuși, în orașelul superb, cochet, cu mașini scumpe și vile impunătoare,  nu se vindeau deloc ramele și lentilele de calitate, cei care ofereau astfel de servicii alegând întotdeauna produsele cele mai ieftine, singurele pe care păreau să le cumpere bistrițenii. Iana era convinsă că femeile frumoase și domnii eleganți din oraș ar fi ales și ceva mai frumos, mai de calitate, dar nu aveau de unde. Și așa s-a născut magazinul de pe pietonal Iana OPTIC, care, de 15 ani, face ochelari pe toate gusturile și pentru toate buzunarele. 
FOTO: Ce cadou a primit primarul Crețu de la localnicii din Slătinița decembrie 12, 2019 - Ședința de Consiliu local a început cu… Un moment mai aparte. Localnicii din Slătinița au trimis un cadou primarului Crețu in semn de… revoltă. CE a primit edilul: Scandalul dintre primarul Crețu și localnicii nemulțumiți din Slătinița continuă și în prag de sărbători. Ședința de Consiliu Local a început cu un cadou “special” pentru primar....
A început operațiunea PORCUL! Șoferii prinși cu porcul în mașină riscă amenzi și pot rămâne fără animal. VEZI despre ce e vorba: decembrie 12, 2019 - Poliția Română și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au început acțiunea PORCUL! Toți cei care vor fi prinși cu porcul în portbagaj riscă să rămână fără el. VEZI ce se întâmplă: