SONDAJ: „Bătaia e ruptă din rai”?!? O mare tâmpenie

SONDAJ:  „Bătaia e ruptă din rai”?!? O mare tâmpenie

S-au încins spiritele, zilele trecute, în urma sondajului propus de Bistrițeanul.ro, referitor la cât de necesară ar fi bătaia în educația copiilor. „Pe vremea mea erau multe lipsuri, dar nu mă aruncam pe jos prin magazine și nici n-o  înjuram pe mama când nu îmi cumpăra ceva… Când văd câte un copil la 10-12 ani cum vorbește cu adulții pe stradă sau cu părinții, îmi vine să îi bat eu…!”, a comentat unul dintre respondenți.

Este bătaia necesară în educația copiilor? Aceasta a fost provocarea săptămânii trecute într-un sondaj care a avut impact pentru 21.283 de persoane: 2811 au și interacționat cu tema propusă, iar aproape 2.800 și-au exprimat și votul.

365 de persoane (13%) au susținut că bătaia este necesară în educația copiilor, iar alți 2400 de respondenți (87%) s-au declarat categoric împotriva acestui procedeu de educare a copiilor, votând NU.

Dintre cele 80 de comentarii am selectat următoarele:

Niko Elena – Nu sunt pro violență, dar nici nu o să îi permit să „mi se urce în cap”. Dacă de mic nu e educat, nu mai faci om din el! Pe bune, cred că toți am mai luat câte o palmă la ceafă sau o nuia la fund și nu suntem traumatizați… Copilul trebuie educat frumos, dar dacă nu vrea – trebuie să știe că tot ce face aduce și consecințe! Pe vremea mea erau multe lipsuri, dar nu mă aruncam pe jos prin magazine și nici n-o  înjuram pe mama când nu îmi cumpăra ceva… Când văd câte un copil la 10-12 ani cum vorbește cu adulții pe stradă sau cu părinții, îmi vine să îi bat eu…!

Ioana Blidar – Știți vreun copil care să se liniștească sau să-și îmbunătățească exemplar comportamentul, după ce a fost bătut ? Că eu nu… Dar știu adulți traumatizați, care la rândul lor au aplicat propriilor copii același tratament. Pentru că „bătaia e rupta din Rai”. Ce mentalitate retrogradă ..! Cum să dai într-un pui de om, crezând că așa îl educi…?? Respectul se câștigă, nu se impune. Comunicarea face minuni… Toți cei care suntem părinți întâmpinăm și dificultăți… Dar bătaia e o soluție? Serios?  Petreceți timp cu ei, timp de calitate… Peste ani nu își vor aminti ce le-am cumpărat și pe unde i-am plimbat… Ci cum i-am făcut să se simtă. Eu asta îmi amintesc: 2 părinți iubitori, blânzi și răbdători, care m-au tratat excepțional…

Silvia Aluas – Și uite așa îmi aduc aminte de lozinca „bătaia e ruptă din rai”! Barbaria unor părinți total needucați! Revoltător chiar! O mare tâmpenie, care nu face altceva decât să adune în sufletul unui copil frustrare, spaimă, jenă, timiditate, închidere și frică… Nu face decât să-l încurajeze atunci când va fi mare că bătaia e ceva normal și poate plesni la rândul lui pe mama, tata sau soția… Sau la rândul lui, propriul copil! Violența nu trebuie ridicată la rang de educație, nu ai cum! Ce dai copilului tău – aia primești mai târziu!

Eu personal cred cu tărie că educația cu bătaia NU poate avea efecte benefice aplicată pe un copil – cel puțin nu pe termen lung!

Mai avem noi românii o vorbă: „Eu te-am făcut, eu te omor”… Cum de altfel mai avem multe care speculează că bătaia ar fi de bun augur, însă oare câţi părinţi înţeleg cât rău le fac copiilor lor, terorizându-i astfel? Aruncându-le aşa cuvinte grele, cerându-le ascultare orbească (ce contează ce dorinţe sau înclinaţii au copiii?!), cerându-le să nu aibă nici un fel de secrete sau de intimitate, ori ameninţându-i cu una sau cu alta…?!?

Petrea Marius – Întrebarea e retorică; bineînțeles NU violenței. DA – fermității, sau cu alte cuvinte, „o mână de fier într-o mănușă de catifea”…

Condrea Victorita – Cu bătaia sau pedeapsa nu ajungi departe. Vei avea un copil cu stimă de sine scăzută, își va ascunde emoțiile, gândurile și sentimentele din cauza fricii. Un copil crescut cu iubire, dar cu limite bine stabilite, care știe de consecințe și reguli, va deveni o persoană puternică, încrezătoare, organizată și cu multe alte calități. Depinde de fiecare părinte ce fel de copil își dorește să modeleze… unul slab sau unul puternic?

Iulia Roşca – Dacă în 2019 încă ne mai „educăm” copiii cu bătaia… apoi pare că i-am „căpătat” degeaba…! Eu din experiență spun că bătaia nu face altceva decât să reducă din încrederea în sine… Și încrederea în singurele persoane care au datorie morală de la Dumnezeu să ne îngrijească și să ne iubească – PĂRINŢII. În plus, cred că prin bătaie nu facem altceva decât să ne descărcăm neputința, furia, neîncrederea, nerealizările și incapacitatea de a gestiona o situație – asupra unor făpturi care încearcă, experimentează, își pun curiozitatea pe primul loc și își trăiesc copilăria liberi. Spun NU EDUCAȚIEI PRIN BĂTAIE!!!!

Florentina Boca – Suntem o țară de… frustrați care își varsă năduful pe copii, soție sau animalul de companie. Ăștia care sustineți că e bună bătaia – abia aștept să ajungeți la bătrânețe, când sunteți vai și amar, să văd cum se va comporta copilul… Poate o să vă dea o palmă peste cur să vă ia pensia și dacă mai și comentați să vă dea afară din casă… Să nu vă mirați dacă asta o să pățiți. Zic si eu…

Morariu Emilia – Nu cred că trebuie să folosim metode arhaice. Bătaia rezolvă simplu și brutal. Explicarea, negocierea, acordarea de drepturi și ridicarea lor este în pas cu vremurile. Dar pentru aceasta ai nevoie de timp și răbdare. Rezultatele sunt mult mai solide și fără repercusiuni asupra adultului viitor. Fermitatea însă este necesară, atunci când copilul e prea mic ca să te înțeleagă.

Borza Ionel – Nu e bună bătaia, dar copiii sunt cu diferite temperamente! Nu agreez de nici un mod violența, dar o palmă dată la cur la timpul ei, face cât 10 bătai când nu trebuie!

Mulțumim tuturor pentru răspunsuri și implicare…!

Apa de ploaie ne va arde la buzunar! acum 5 ore- Bistrițenii trebuie să-și pună bani deoparte pentru cheltuielile imediat următoare. Apa de ploaie ne va arde la buzunare. Iar valoarea facturilor ce vor trebui plătite în lunile mai și iunie va fi mult mărită. Nu se întrevede nicio reducere. 
FII REPORTER: Scumpă apa la Jelna! Pardon, benzina! acum 6 ore- Un bistrițean ar fi plătit 100 de lei pentru 17 litri de...apă! Teoretic de la pompă ar fi trebuit să curgă benzină. Însă când a golit rezervorul, stupoare! Nici nu a fost de mirare că mașina i s-a oprit!
Ce faci dacă te prind tunetele și fulgerele pe munte? Află răspunsurile la „Școala de mers pe munte” acum 6 ore- „Școala de Mers pe Munte” te învață să asculți muntele! Proiectul Asociației Tășuleasa Social continuă și ajunge la ediția cu numărul 5. Anul acesta, 200 de persoane din toată țara și din Republica Moldova vor avea ocazia să afle secretele muntelui.
FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București! acum 8 ore- Peste 1200 de fotografii au ajuns în acest an la Fotogeografica, unul dintre cele mai importante saloane de fotografie din țară, iar printer premianți se află și doi fotografi din Bistrița, în timp ce un tânăr din Lunca Ilvei a ajuns cu fotografiile sale în catalogul expoziției.
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (2) acum 8 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, bistrițeanca Silvia Galben ne prezintă care sunt elementele de politică externă care pot afecta securitatea Uniunii Europene, dar și aspectele pentru care parlamentarii PMP vor milita în Parlamentul European.
Ștafeta Ciclistă SM mobilizează și unește oameni! acum 9 ore- „Ștafeta Ciclistă SM”, o campanie organizată de Asociația de Scleroză Multiplă din România ajunge la Bistrița! Aproape 100 de cicliști vor pedala în scopul informării și conștientizării comunității cu privire la maladia Sclerozei Multiple.
Noi drumuri județene vor fi modernizate. VEZI care sunt acestea: acum 9 ore- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud continuă lucrările de modernizare a infrastructurii de drumuri judeţene. Acest lucru face parte din proiectul de conectare la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T). VEZI ce drumuri vor fi refăcute:
ATENȚIE! Viperele au ieșit la plimbare prin Colibița! acum 10 ore- Existența viperelor în Colibița nu e o noutate. Doar că acestea au ieșit ”din hibernare” de curând și au pornit la plimbare. Ce trebuie să faceți dacă vă întâlniți cu un astfel de exemplar:
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (1) acum 11 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, bistrițeanca Silvia Galben ne prezintă care sunt principalele elemente ce ghidează Planul de Acţiune Parlamentară al europarlamentarilor PMP.
Miting electoral: Rareș Bogdan (PNL) vine mâine la Bistrița! acum 11 ore- „Rareș Bogdan vine alături de bistrițeni! Vă aşteptăm pe platoul din fața Palatului Culturii!”, anunță PNL Bistrița-Năsăud.
Verifică rapid și ușor dacă ești asigurat și ai card de sănătate: acum 12 ore- Acum aveți posibilitatea de a verifica dacă sunteți asigurat și aveți card de sănătate emis. CNAS vă explică ce trebuie să faceți pentru a verifica. Plus pașii pe care trebuie să-i urmați în funcție de situația în care vă încadrați.
Aquabis: Se sistează apa în Dorolea și Valea Poenii acum 12 ore- Locuitorii din Dorolea și Valea Poeni au rămas fără apă potabilă încă de ieri seară. Aquabis Bistrița a fost nevoită să sisteze apa până joi, 23 mai. Care este motivul:
L-ați văzut pe Posh? Recompensă 2.000 de euro pentru cine îl aduce acasă! acum 12 ore- Informația dispariției lui Posh a făcut deja înconjurul întregii țări, dar fără succes. Stăpâna câinelui, o cunoscută handbalistă, oferă o recompensă uriașă. L-ați văzut?
Biciclist accidentat grav, lângă Teraplast acum 13 ore- Un accident rutier a avut loc în această dimineață, în zona Teraplast. Un biciclist a fost lovit de o mașină care a pătruns pe contrasens. Ambii au fost testați cu aparatul etilotest.
Ioan Turc – PNL: Sistemul de gestionare al apelor pluviale din Bistrița este „varză”! acum O zi- Astăzi, orașul Bistrița localitățile componente au fost blocate în câteva minute de la începerea ploii. Ioan Turc (PNL) dă vina pe sistemul de gestionare a apelor pluviale și solicită sprijin din partea județelor învecinate.