SONDAJ: „Bătaia e ruptă din rai”?!? O mare tâmpenie

SONDAJ:  „Bătaia e ruptă din rai”?!? O mare tâmpenie

S-au încins spiritele, zilele trecute, în urma sondajului propus de Bistrițeanul.ro, referitor la cât de necesară ar fi bătaia în educația copiilor. „Pe vremea mea erau multe lipsuri, dar nu mă aruncam pe jos prin magazine și nici n-o  înjuram pe mama când nu îmi cumpăra ceva… Când văd câte un copil la 10-12 ani cum vorbește cu adulții pe stradă sau cu părinții, îmi vine să îi bat eu…!”, a comentat unul dintre respondenți.

Este bătaia necesară în educația copiilor? Aceasta a fost provocarea săptămânii trecute într-un sondaj care a avut impact pentru 21.283 de persoane: 2811 au și interacționat cu tema propusă, iar aproape 2.800 și-au exprimat și votul.

365 de persoane (13%) au susținut că bătaia este necesară în educația copiilor, iar alți 2400 de respondenți (87%) s-au declarat categoric împotriva acestui procedeu de educare a copiilor, votând NU.

Dintre cele 80 de comentarii am selectat următoarele:

Niko Elena – Nu sunt pro violență, dar nici nu o să îi permit să „mi se urce în cap”. Dacă de mic nu e educat, nu mai faci om din el! Pe bune, cred că toți am mai luat câte o palmă la ceafă sau o nuia la fund și nu suntem traumatizați… Copilul trebuie educat frumos, dar dacă nu vrea – trebuie să știe că tot ce face aduce și consecințe! Pe vremea mea erau multe lipsuri, dar nu mă aruncam pe jos prin magazine și nici n-o  înjuram pe mama când nu îmi cumpăra ceva… Când văd câte un copil la 10-12 ani cum vorbește cu adulții pe stradă sau cu părinții, îmi vine să îi bat eu…!

Ioana Blidar – Știți vreun copil care să se liniștească sau să-și îmbunătățească exemplar comportamentul, după ce a fost bătut ? Că eu nu… Dar știu adulți traumatizați, care la rândul lor au aplicat propriilor copii același tratament. Pentru că „bătaia e rupta din Rai”. Ce mentalitate retrogradă ..! Cum să dai într-un pui de om, crezând că așa îl educi…?? Respectul se câștigă, nu se impune. Comunicarea face minuni… Toți cei care suntem părinți întâmpinăm și dificultăți… Dar bătaia e o soluție? Serios?  Petreceți timp cu ei, timp de calitate… Peste ani nu își vor aminti ce le-am cumpărat și pe unde i-am plimbat… Ci cum i-am făcut să se simtă. Eu asta îmi amintesc: 2 părinți iubitori, blânzi și răbdători, care m-au tratat excepțional…

Silvia Aluas – Și uite așa îmi aduc aminte de lozinca „bătaia e ruptă din rai”! Barbaria unor părinți total needucați! Revoltător chiar! O mare tâmpenie, care nu face altceva decât să adune în sufletul unui copil frustrare, spaimă, jenă, timiditate, închidere și frică… Nu face decât să-l încurajeze atunci când va fi mare că bătaia e ceva normal și poate plesni la rândul lui pe mama, tata sau soția… Sau la rândul lui, propriul copil! Violența nu trebuie ridicată la rang de educație, nu ai cum! Ce dai copilului tău – aia primești mai târziu!

Eu personal cred cu tărie că educația cu bătaia NU poate avea efecte benefice aplicată pe un copil – cel puțin nu pe termen lung!

Mai avem noi românii o vorbă: „Eu te-am făcut, eu te omor”… Cum de altfel mai avem multe care speculează că bătaia ar fi de bun augur, însă oare câţi părinţi înţeleg cât rău le fac copiilor lor, terorizându-i astfel? Aruncându-le aşa cuvinte grele, cerându-le ascultare orbească (ce contează ce dorinţe sau înclinaţii au copiii?!), cerându-le să nu aibă nici un fel de secrete sau de intimitate, ori ameninţându-i cu una sau cu alta…?!?

Petrea Marius – Întrebarea e retorică; bineînțeles NU violenței. DA – fermității, sau cu alte cuvinte, „o mână de fier într-o mănușă de catifea”…

Condrea Victorita – Cu bătaia sau pedeapsa nu ajungi departe. Vei avea un copil cu stimă de sine scăzută, își va ascunde emoțiile, gândurile și sentimentele din cauza fricii. Un copil crescut cu iubire, dar cu limite bine stabilite, care știe de consecințe și reguli, va deveni o persoană puternică, încrezătoare, organizată și cu multe alte calități. Depinde de fiecare părinte ce fel de copil își dorește să modeleze… unul slab sau unul puternic?

Iulia Roşca – Dacă în 2019 încă ne mai „educăm” copiii cu bătaia… apoi pare că i-am „căpătat” degeaba…! Eu din experiență spun că bătaia nu face altceva decât să reducă din încrederea în sine… Și încrederea în singurele persoane care au datorie morală de la Dumnezeu să ne îngrijească și să ne iubească – PĂRINŢII. În plus, cred că prin bătaie nu facem altceva decât să ne descărcăm neputința, furia, neîncrederea, nerealizările și incapacitatea de a gestiona o situație – asupra unor făpturi care încearcă, experimentează, își pun curiozitatea pe primul loc și își trăiesc copilăria liberi. Spun NU EDUCAȚIEI PRIN BĂTAIE!!!!

Florentina Boca – Suntem o țară de… frustrați care își varsă năduful pe copii, soție sau animalul de companie. Ăștia care sustineți că e bună bătaia – abia aștept să ajungeți la bătrânețe, când sunteți vai și amar, să văd cum se va comporta copilul… Poate o să vă dea o palmă peste cur să vă ia pensia și dacă mai și comentați să vă dea afară din casă… Să nu vă mirați dacă asta o să pățiți. Zic si eu…

Morariu Emilia – Nu cred că trebuie să folosim metode arhaice. Bătaia rezolvă simplu și brutal. Explicarea, negocierea, acordarea de drepturi și ridicarea lor este în pas cu vremurile. Dar pentru aceasta ai nevoie de timp și răbdare. Rezultatele sunt mult mai solide și fără repercusiuni asupra adultului viitor. Fermitatea însă este necesară, atunci când copilul e prea mic ca să te înțeleagă.

Borza Ionel – Nu e bună bătaia, dar copiii sunt cu diferite temperamente! Nu agreez de nici un mod violența, dar o palmă dată la cur la timpul ei, face cât 10 bătai când nu trebuie!

Mulțumim tuturor pentru răspunsuri și implicare…!

Stelele și planetele – observate din Pasul Tihuța. Cum a ajuns un observator astronomic în „cel mai întunecat loc din Europa” acum 15 minute - În urmă cu două zile au început amenajările pentru amplasarea unui telescop în Pasul Tihuța, în incinta sediului asociației Tășuleasa Social. Locația nu a fost aleasă întâmplător, fiind considerată cea mai întunecată zonă din Europa. Au pus umărul la proiectul Tășu elevi din România, Turcia și Statele Unite.
FOTO/VIDEO: Despre femei puternice, provocări, vise şi afaceri de succes, la FlexTour acum O oră - Cum să împaci şi capra şi varza? Cum să găseşti un echilibru între viața de familie și cea profesională? Cum să ai succes la locul de muncă și, în același timp, să te bucuri de o familie fericită?
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Ilva Mică acum 2 ore - Astăzi, 17 iulie 2019, se va sista  furnizarea  apei  potabile în localitatea Ilva-Mică, Ce străzi vor fi afectate:
Scandal cauzat de alcool, terminat cu lovituri de cuțit pe Someșului acum 2 ore - Noaptea trecută, un scandal cauzat de alcool s-a terminat cu lovituri de cuțit la un bloc de nefamiliști de pe strada Someșului. Un bărbat a ajuns la spital, după ce a fost tăiat în zona umărului.
FOTO/VIDEO: CAPTURĂ IMPRESIONANTĂ – Doi bistrițeni prinși cu numeroase plante halucinogene acum 14 ore - Doi tineri bistrițeni au fost prinși în trafic de polițiști. Mașina era plină de plante halucinogene. Cei doi tineri au fost duși la sediul poliției, alături de impresionanta captură.
ECLIPSĂ parțială de Lună, la noapte! Se va vedea întreg fenomenul, dacă e senin! acum 18 ore - La noapte, iubitorii de fenomene astrale TREBUIE să stea treji! Va avea loc o eclipsă parțială de Lună. Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius. CÂND începe:
Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu! acum 19 ore - Dezamăgită şi exasperată de prestaţia ministrului Educaţiei, profesoara Cristina Iurişniţi (USR Bistriţa-Năsăud) a solicitat demiterea Ecaterinei Andronescu - care  a picat Bac-ul la geografie, într-o declarație politică ea afirmând recent că Alexandria este județ.
VIDEO: Târgul mare al Bistriţei se apropie! „Încă purtăm tratative şi negocieri” acum 19 ore - Zece zile de sărbătoare îi aşteaptă pe bistriţeni spre finalul lunii august. „Încă nu este nimic sigur. Încă purtăm negocieri şi tratative care vor fi definitivate în cursul ultimei săptămâni din iulie”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro prof. dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii.
Imagine dezolantă, în Turnul Bisericii Evanghelice acum 20 de ore - Ce poate fi mai frumos, într-un turn de biserică, care ar fi și principala atracție a orașului, decât o mini-vietate moartă în descompunere? Mai multe vietăți, probabil. Bistrița este orașul tuturor posibilităților! Partea proastă este că ne cam obișnuim cu asta.
FOTO: Cinci mașini, două accidente, o victimă – la nici 5 minute distanță! acum 21 de ore - Două accidente rutiere au avut loc în urmă cu puțin timp. În unul au fost implicate două autoturisme- fără victime. În al doilea, trei autoturisme, iar o persoană va fi transportată la spital.
Băcăuan căutat pentru tentativă de omor, găsit la noi în județ! UNDE se ascundea: acum 22 de ore - Polițiștii bistrițeni au reușit să găsească pe un băcăuan căutat pentru tentativă de omor. Acesta a fost identificat în județul nostru, la câțiva kilometrii de Bistrița.
FOTO – Mijlocenii Bârgăului: Neatenția face victime acum 23 de ore - Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe DN 17, în Mijlocenii Bârgăului. O autoutilitară a lovit un autoturism care a oprit pentru un viraj la stânga. Din cauza neatenției, două persoane au fost rănite.
TRAGIC: Un bunic și-a pierdut viața din cauza mașinii de spălat sub presiune acum 24 de ore - Zi neagră pentru o familie, în urma unui incident din Teaca. Un bunic de aproximativ 60 de ani a murit electrocutat. Acesta utiliza mașina de spălat sub presiune. În ciuda eforturilor depuse, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
FOTO: Au purtat salvatorii pe drumuri că n-au vrut să se împace, după un frecuș în sens acum O zi - Un eveniment rutier a avut loc în sensul giratoriu de la Cap de Bou, din municipiu. O autoutilitară și un autoturism au pătruns în același timp în sens și s-au frecat una de alta. Pentru că șoferii nu au vrut inițial să se înțeleagă, au purtat salvatorii pe drumuri, degeaba.
Marșarierul buclucaș! Cum s-a ales un bistrițean cu dosar penal după o astfel de manevră: acum O zi - S-a dat ”alarma” ieri, de două ori, în urma unor manevre de marșarier. Dacă în cazul unuia, șoferul și-a continuat drumul fără prea mare tam-tam, nu la fel s-a întâmplat în cel de-al doilea caz. Bistrițeanul s-a ales cu dosar penal. CE au descoperit polițiștii: