SONDAJ: „Bătaia e ruptă din rai”?!? O mare tâmpenie

SONDAJ:  „Bătaia e ruptă din rai”?!? O mare tâmpenie

S-au încins spiritele, zilele trecute, în urma sondajului propus de Bistrițeanul.ro, referitor la cât de necesară ar fi bătaia în educația copiilor. „Pe vremea mea erau multe lipsuri, dar nu mă aruncam pe jos prin magazine și nici n-o  înjuram pe mama când nu îmi cumpăra ceva… Când văd câte un copil la 10-12 ani cum vorbește cu adulții pe stradă sau cu părinții, îmi vine să îi bat eu…!”, a comentat unul dintre respondenți.

Este bătaia necesară în educația copiilor? Aceasta a fost provocarea săptămânii trecute într-un sondaj care a avut impact pentru 21.283 de persoane: 2811 au și interacționat cu tema propusă, iar aproape 2.800 și-au exprimat și votul.

365 de persoane (13%) au susținut că bătaia este necesară în educația copiilor, iar alți 2400 de respondenți (87%) s-au declarat categoric împotriva acestui procedeu de educare a copiilor, votând NU.

Dintre cele 80 de comentarii am selectat următoarele:

Niko Elena – Nu sunt pro violență, dar nici nu o să îi permit să „mi se urce în cap”. Dacă de mic nu e educat, nu mai faci om din el! Pe bune, cred că toți am mai luat câte o palmă la ceafă sau o nuia la fund și nu suntem traumatizați… Copilul trebuie educat frumos, dar dacă nu vrea – trebuie să știe că tot ce face aduce și consecințe! Pe vremea mea erau multe lipsuri, dar nu mă aruncam pe jos prin magazine și nici n-o  înjuram pe mama când nu îmi cumpăra ceva… Când văd câte un copil la 10-12 ani cum vorbește cu adulții pe stradă sau cu părinții, îmi vine să îi bat eu…!

Ioana Blidar – Știți vreun copil care să se liniștească sau să-și îmbunătățească exemplar comportamentul, după ce a fost bătut ? Că eu nu… Dar știu adulți traumatizați, care la rândul lor au aplicat propriilor copii același tratament. Pentru că „bătaia e rupta din Rai”. Ce mentalitate retrogradă ..! Cum să dai într-un pui de om, crezând că așa îl educi…?? Respectul se câștigă, nu se impune. Comunicarea face minuni… Toți cei care suntem părinți întâmpinăm și dificultăți… Dar bătaia e o soluție? Serios?  Petreceți timp cu ei, timp de calitate… Peste ani nu își vor aminti ce le-am cumpărat și pe unde i-am plimbat… Ci cum i-am făcut să se simtă. Eu asta îmi amintesc: 2 părinți iubitori, blânzi și răbdători, care m-au tratat excepțional…

Silvia Aluas – Și uite așa îmi aduc aminte de lozinca „bătaia e ruptă din rai”! Barbaria unor părinți total needucați! Revoltător chiar! O mare tâmpenie, care nu face altceva decât să adune în sufletul unui copil frustrare, spaimă, jenă, timiditate, închidere și frică… Nu face decât să-l încurajeze atunci când va fi mare că bătaia e ceva normal și poate plesni la rândul lui pe mama, tata sau soția… Sau la rândul lui, propriul copil! Violența nu trebuie ridicată la rang de educație, nu ai cum! Ce dai copilului tău – aia primești mai târziu!

Eu personal cred cu tărie că educația cu bătaia NU poate avea efecte benefice aplicată pe un copil – cel puțin nu pe termen lung!

Mai avem noi românii o vorbă: „Eu te-am făcut, eu te omor”… Cum de altfel mai avem multe care speculează că bătaia ar fi de bun augur, însă oare câţi părinţi înţeleg cât rău le fac copiilor lor, terorizându-i astfel? Aruncându-le aşa cuvinte grele, cerându-le ascultare orbească (ce contează ce dorinţe sau înclinaţii au copiii?!), cerându-le să nu aibă nici un fel de secrete sau de intimitate, ori ameninţându-i cu una sau cu alta…?!?

Petrea Marius – Întrebarea e retorică; bineînțeles NU violenței. DA – fermității, sau cu alte cuvinte, „o mână de fier într-o mănușă de catifea”…

Condrea Victorita – Cu bătaia sau pedeapsa nu ajungi departe. Vei avea un copil cu stimă de sine scăzută, își va ascunde emoțiile, gândurile și sentimentele din cauza fricii. Un copil crescut cu iubire, dar cu limite bine stabilite, care știe de consecințe și reguli, va deveni o persoană puternică, încrezătoare, organizată și cu multe alte calități. Depinde de fiecare părinte ce fel de copil își dorește să modeleze… unul slab sau unul puternic?

Iulia Roşca – Dacă în 2019 încă ne mai „educăm” copiii cu bătaia… apoi pare că i-am „căpătat” degeaba…! Eu din experiență spun că bătaia nu face altceva decât să reducă din încrederea în sine… Și încrederea în singurele persoane care au datorie morală de la Dumnezeu să ne îngrijească și să ne iubească – PĂRINŢII. În plus, cred că prin bătaie nu facem altceva decât să ne descărcăm neputința, furia, neîncrederea, nerealizările și incapacitatea de a gestiona o situație – asupra unor făpturi care încearcă, experimentează, își pun curiozitatea pe primul loc și își trăiesc copilăria liberi. Spun NU EDUCAȚIEI PRIN BĂTAIE!!!!

Florentina Boca – Suntem o țară de… frustrați care își varsă năduful pe copii, soție sau animalul de companie. Ăștia care sustineți că e bună bătaia – abia aștept să ajungeți la bătrânețe, când sunteți vai și amar, să văd cum se va comporta copilul… Poate o să vă dea o palmă peste cur să vă ia pensia și dacă mai și comentați să vă dea afară din casă… Să nu vă mirați dacă asta o să pățiți. Zic si eu…

Morariu Emilia – Nu cred că trebuie să folosim metode arhaice. Bătaia rezolvă simplu și brutal. Explicarea, negocierea, acordarea de drepturi și ridicarea lor este în pas cu vremurile. Dar pentru aceasta ai nevoie de timp și răbdare. Rezultatele sunt mult mai solide și fără repercusiuni asupra adultului viitor. Fermitatea însă este necesară, atunci când copilul e prea mic ca să te înțeleagă.

Borza Ionel – Nu e bună bătaia, dar copiii sunt cu diferite temperamente! Nu agreez de nici un mod violența, dar o palmă dată la cur la timpul ei, face cât 10 bătai când nu trebuie!

Mulțumim tuturor pentru răspunsuri și implicare…!

Ne-au dat prefect defect! Umblă cu limba scoasă… decembrie 12, 2019 - Stimați cetățeni, știm că aveați așteptări mari de la PNL. Nu știm cum să vă zicem, dar... țeapă! Acu', nici să nu-i judecăm aspru. Fac și ei numiri din ce au prin partid. Când a fost să se numească prefectul, altul mai bun ca Dolha n-au găsit. Asta au avut mai bun, asta ne-au dat de prefect! Nu a știut nimeni cum reacționează la bucurii, că Dolha mai mult necaz pe funcții a avut prin partid. Și, uite-l pe Dolha, în momentul solemn al învestirii cu limba pe afară... Ce-o fi pățit? "Egzistă" o explicație!
FOTO/VIDEO. Premii pentru elitele României din Bistriţa-Năsăud: „E mult prea puţin faţă de cât meritaţi!” decembrie 12, 2019 - Sute de elevi, profesori şi părinţi au umplut astă-seară Sala Polivalentă din Bistriţa. Pe acordurile heavy-metal ale celor de la AC/DC, elitele învăţământului din judeţ au fost răsplătite cu premii în bani, diplome şi aplauze. „Este mult prea puţin faţă de cât meritaţi voi cu adevărat…!”
GRAV accident în Livezile! Un pieton a fost lovit de mașină! decembrie 12, 2019 - Accident rutier GRAV în localitatea Livezile. Un pieton a fost lovit de mașină. Echipajele medicale au găsit victima inconștientă.
CRĂCIUN în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeu! decembrie 12, 2019 - Crăciun în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeul Judeţean! Cu tradiții strămoșești, de-o frumusețe aparte, unice, irepetabile. În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărțită, care să unească întreaga comunitate în jurul acelorași valori ancestrale:
Vești bune pentru milioane de români! Crește valoarea tichetelor de masă decembrie 12, 2019 - Conform unui proiect legislativ propus recent, valoarea unui tichet de masă va crește și va ajunge la 20 de lei. Șansele ca noua valoare să devină realitate sunt foarte mari.
Poliția confirmă! Un minor de 16 ani este bănuit de atacul cu cuțitul din supermarket decembrie 12, 2019 - Inspectoratul de Poliție Județean confirmă faptul că un elev de liceu este bănuit pentru atacul violent de ieri dintr-un supermarket din municipiu. Momentan, adolescentul este audiat de oamenii legii.
CONTROALE la Teaca! CE au descoperit oamenii legii și reprezentanții DGASPC decembrie 12, 2019 - O acțiune comună a polițiștilor, jandarmilor și reprezentanților Protecției Copilului nu s-a lăsat fără ”rezultate”. Zeci de persoane și mașini au fost verificate. O minoră dispărută a fost găsită, au fost prinși elevi ce chiuleau de la ore și s-au aplicat amenzi.
Iana OPTIC. Povestea fetei pe care ochelarii au făcut-o să se îndrăgostească de Bistrița decembrie 12, 2019 - Povestea Iana OPTIC începea la Bistrița în urmă cu fix 15 ani. Pe atunci, Iana Mureșan îl însoțea în oraș pe soțul ei, care era distribuitor al unor mărci de rame și ochelari de vedere. Totuși, în orașelul superb, cochet, cu mașini scumpe și vile impunătoare,  nu se vindeau deloc ramele și lentilele de calitate, cei care ofereau astfel de servicii alegând întotdeauna produsele cele mai ieftine, singurele pe care păreau să le cumpere bistrițenii. Iana era convinsă că femeile frumoase și domnii eleganți din oraș ar fi ales și ceva mai frumos, mai de calitate, dar nu aveau de unde. Și așa s-a născut magazinul de pe pietonal Iana OPTIC, care, de 15 ani, face ochelari pe toate gusturile și pentru toate buzunarele. 
FOTO: Ce cadou a primit primarul Crețu de la localnicii din Slătinița decembrie 12, 2019 - Ședința de Consiliu local a început cu… Un moment mai aparte. Localnicii din Slătinița au trimis un cadou primarului Crețu in semn de… revoltă. CE a primit edilul: Scandalul dintre primarul Crețu și localnicii nemulțumiți din Slătinița continuă și în prag de sărbători. Ședința de Consiliu Local a început cu un cadou “special” pentru primar....
A început operațiunea PORCUL! Șoferii prinși cu porcul în mașină riscă amenzi și pot rămâne fără animal. VEZI despre ce e vorba: decembrie 12, 2019 - Poliția Română și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au început acțiunea PORCUL! Toți cei care vor fi prinși cu porcul în portbagaj riscă să rămână fără el. VEZI ce se întâmplă:
VIDEO: Obiectivele anului 2020, la Zagra. Primarul Dumitru Buşcoiu: „Am fost zgârcit, nu am făcut risipă” decembrie 12, 2019 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean, primarul din Zagra, Dumitru Buşcoiu, a recunoscut că a fost cam „zgârcit". A reuşit să facă şi economii şi să cumpere din bugetul local mai multe utilaje. Care este obiectivul său pentru anul 2020:
Ce avere a adunat fostul prefect Ovidiu Frenț: acțiuni și dividende de sute de mii de lei decembrie 12, 2019 - Ovidiu Frenț a părăsit ieri Instituția Prefectului, după ce a condus-o timp de aproape trei ani. Venit din mediul privat, fostul prefect se poate lăuda cu o casă, un apartament, dividende și acțiuni în valoare de sute de mii de lei.
FOTO/VIDEO: Iată vin colindători! Pe ulițele din Căian! Adună bunuri pe care le duc apoi celor nevoiași! decembrie 12, 2019 - O colindă mai specială va răsuna mâine după-masă pe ulițele din Căian. Colindătorii vor încânta cu glasurile lor. Și așteaptă în schimb produse neperisabile, îmbrăcăminte, etc. Nu pentru ei. Ci pentru cei mai nefericiți de la Centrele de copiii sau bătrâni. Sau alți nevoiași. 
FOTO: Accident pe strada Libertății din municipiu decembrie 12, 2019 - Două persoane au nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost implicate într-un accident. Evenimentul rutier a avut loc pe strada Libertății din municipiu. 
Aquabis: Două străzi din Beclean rămân azi fără apă potabilă decembrie 12, 2019 - Două străzi din Beclean rămân azi fără apă potabilă, anunţă cei de la Aquabis. Cât durează remedierea defecţiunii: