VIDEO: În sfârșit, ceva concret pentru copiii – victime ale agresiunii în școală

VIDEO: În sfârșit, ceva concret pentru copiii – victime ale agresiunii în școală

Este o problemă conștientizată de mulți dintre elevi, știm că se întâmplă și că există victime… În școală vor fi create și colțuri-martore ale agresiunilor, iar pe coridoarele școlii vor fi afișate la fiecare etaj planuri pe care să marcați locul în care ați asistat la vreo agresiune… Nu trebuie să vă semnați sau să dați socoteală cuiva – trebuie doar să marcați locul în care s-a întâmplat așa ceva…”, a precizat profesoara Dalia Chira de la Colegiul „Liviu Rebreanu”, prezentând ieri un proiect Erasmus revoluționar care va încerca să-i ajute pe elevii victime ale bullying-ului în școli.

În perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2020, Colegiul „Liviu Rebreanu” va coordona proiectul „I Am Not a Target” ( Erasmus+ European project, KA 229 – School Exchange Partnerships 2018-1-RO01-KA229-049059_1), un proiect finanţat din fonduri UE, având un buget aprobat de 131.870 euro.

Coordonator este Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, iar parteneri în proiect sunt școli din Spania, Grecia, Italia, Cipru și Portugalia.

Între prioritățile care vor fi urmărite pe parcursul desfășurării acestui proiect se numără incluziunea socială, sprijinirea școlilor pentru combaterea abandonului școlar timpuriu sau dezvoltarea durabilă – beneficiarii direcți fiind elevii (între 10 și 16 ani), profesorii, psihologii, consilierii școlari, membri ai școlii, echipe de management, personal administrativ al școlii – alături de părinți/tutori, experți în educație specială, instituții publice/private, poliție, centre de combatere a drogurilor, formatori sau ONG-uri.

În sala festivă a Colegiului „Liviu Rebreanu”, profesoara Dalia Chira a mai precizat, prezentând proiectul colegilor și elevilor din școală, faptul că „I Am not a Target” își propune să prevină formele de agresiune timpurie, să dezvolte acțiuni de intervenție eficientă în mediul academic și în viața de zi cu zi, să contribuie la sporirea calității actului educațional și să dezvolte securitatea social-media.

Vor exista, în cadrul proiectului 3 mobilități doar pentru profesori (în Cipru, Italia și Grecia), iar 3 pentru elevi – în Portugalia (6 elevi, 2 profesori, în martie 2019), în Spania (6 elevi, 2 profesori, noiembrie 2019) și în România (mai 2020).

Elevii care vor fi selectați să participe la excursiile acestui proiect vor trebui să cunoască limba engleză și „să se implice mult în activitățile proiectului”, a mai spus profesoara Dalia Chira – unul dintre membri echipei de proiect din care mai fac parte Alina Gîmbuţă, Susana Gălățan, Alina Creț, Mariana Onigaș și Constantin Rus.

Bistriţa Civică: Vă aşteptăm în Piaţa Petru Rareş! „Guvernul Dăncilă să rămână doar un episod de tristă amintire” acum 36 de minute- Bistriţenii sunt invitaţi luni, 17 iunie, de la ora 19, în Piața Petru Rareș: aici va avea loc un miting de susținere a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. „Vă așteptăm, în număr cât mai mare. Veniți alături de noi să scăpăm țara de această gașcă pusă numai pe căpătuială, care duce țara spre faliment"
DE CITIT: Deadline. Când prea multă muncă provoacă moarte… acum 3 ore- Moartea misterioasă a unei tinere, despre care se bănuieşte că s-ar fi sfârșit de prea multă muncă, schimbă definitiv destinul mai multor oameni: Deadline…
FOTO: L-a doborât căldura! Intervenție dificilă a salvamontiștilor! acum 5 ore- O intervenție dificilă a salvamontiștilor a avut loc ieri, în Munții Rodnei. Un bărbat din Neamț a avut nevoie de ajutor după ce a făcut insolație și s-a deshidratat. A intervenit elicopterul SMURD.
Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi. Tradiţii în Bistriţa-Năsăud acum 7 ore- Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi… Este ziua în care Biserica ia fiinţă: ascultând cuvintele Sfântului Apostol Petru, aproape 3.000 de oameni s-au convertit pe loc la creştinism. Nu ai voie să mergi "la scăldat” de Rusalii, dar nici să te urci în arbori înalţi, să călătoreşti departe de casă ori să te cerţi cu cineva:
FOTO: Cupa „Iacob Ciuruș” la Șah a ajuns la ediția a II-a acum 21 de ore- Asociația Cârlionț a organizat astăzi, 15 iunie, la Căminul pentru persoane vârstnice din Bistrița, ediția a II-a a Cupei „Iacob Ciuruș” la Șah.
FOTO: Încă 40 de zile și secția ATI va fi finalizată! Ce se-ntâmplă cu pacienții: acum 23 de ore- Proiectul de reabilitare a secției ATI din cadrul Spitalului cuprinde două etape: modernizare zonă existentă și extindere. Se preconizează că în 40 de zile, lucrările vor fi finalizate. Ce se întâmplă cu pacienții în aceste zile: Lucrările de modernizare a Spitalului sunt în plină desfășurare! Secția ATI urmează să fie finalizată în maxim 40 de...
Ioan Turc (PNL) – APEL: Votați moțiunea de cenzură! Oamenii s-au săturat de PSD! acum O zi- „Urmează votul pe moțiunea de cenzură. Nu mă adresez nici fostului nostru coleg liberal domnul Deneș, azi PSD-ist fruntaș, nici fostului nostru coleg liberal Daniel Suciu, astăzi mare ștab în Guvern. Ei sunt preferații lui Dragnea, nu are rost să discutăm cu ei nimic. Dar fac un apel către domnul Ioan Simionca de la ALDE: Votați moțiunea de cenzură, oamenii s-au săturat de PSD..."
Iurișniți: Elevii care se înscriu la liceu riscă să ajungă, de fapt, la școli profesionale, cu medii mari, din cauza Statului acum O zi- Anul școlar 2019- 2020 aduce unele modificări în ceea ce privește clasele de la unele licee și școli profesionale. CNLR și INFOEL sunt printre școlile de prestigiu care au de pierdut. Deputatul Cristina Iurișniți susține că există riscul ca elevi cu medii mari să ajungă la școli profesionale.
FOTO – JOSENII BÂRGĂULUI: A ieșit de pe carosabil și a rupt un stâlp de electricitate! acum O zi- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea Josenii Bârgăului. Un autoturism a ieșit de pe carosabil și s-a oprit într-un stâlp de electricitate, rupându-l. Traficul în zonă se desfășoară cu dificultate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi în Târlișua și Prundu Bârgăului acum O zi- Locuitorii din Târlișua și Prundu Bârgăului rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă potabilă. Măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni apărute pe rețeaua de distribuție a apei.
Trei mari probleme pentru primăriile din judeţ: „Riscă să intre în faliment…!” acum O zi- Sunt trei mari probleme cu care se confruntă administraţiile locale: „Am luat încă un şut în fund de la această guvernare. Trebuie obligatoriu găsite soluţii în a adoua parte a anului. Pentru că vor fi primării care riscă să intre în faliment...”
Mâncarea vânătorească acaparează Băile Figa. 13 echipe din Ardeal se întrec în preparate la ceaun, la final de lună acum 2 zile- Nu mai puțin de 13 echipe din Ardeal se vor întrece în preparate vânătorești la ceaun la final de lună. Concursul „Vânătoare la ceaun” se va desfășura la marginea pădurii de lângă Băile Figa.
Bistrița-Năsăud, sub cod roșu de vreme severă! Populația, avertizată prin Ro-Alert! acum 2 zile- ANM a emis cod roșu de vreme severă în județul nostru. Se anunță grindină, intensificări ale vântului și vijelie. Populația, avertizată prin Ro-Alert.
VIDEO – Ioan Turc (PNL): Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant! acum 2 zile- În Piaţa Decebal domneşte o „atmosferă câmpenească”: „Se plimbă doi, trei oameni de ici până colo. Nu există niciun fel de plan de bătaie, nu există niciun fel de monitorizare, nu există niciun interes...! Terminaţi cu minciunile şi apucaţi-vă de treabă! Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant!"
ATENȚIE cum parcați pe Colibiței! Se lasă cu amenzi! acum 2 zile- Lucrările pe strada Colibiței sunt aproape de finalizare. Zona e redeschisă circulației și șoferii s-au bucurat de posibilitatea de a parca în zonă. Doar că de azi, nu mai au voie să parcheze cum vor! Se lasă cu amenzi!