VIDEO: În sfârșit, ceva concret pentru copiii – victime ale agresiunii în școală

VIDEO: În sfârșit, ceva concret pentru copiii – victime ale agresiunii în școală

Este o problemă conștientizată de mulți dintre elevi, știm că se întâmplă și că există victime… În școală vor fi create și colțuri-martore ale agresiunilor, iar pe coridoarele școlii vor fi afișate la fiecare etaj planuri pe care să marcați locul în care ați asistat la vreo agresiune… Nu trebuie să vă semnați sau să dați socoteală cuiva – trebuie doar să marcați locul în care s-a întâmplat așa ceva…”, a precizat profesoara Dalia Chira de la Colegiul „Liviu Rebreanu”, prezentând ieri un proiect Erasmus revoluționar care va încerca să-i ajute pe elevii victime ale bullying-ului în școli.

În perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2020, Colegiul „Liviu Rebreanu” va coordona proiectul „I Am Not a Target” ( Erasmus+ European project, KA 229 – School Exchange Partnerships 2018-1-RO01-KA229-049059_1), un proiect finanţat din fonduri UE, având un buget aprobat de 131.870 euro.

Coordonator este Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, iar parteneri în proiect sunt școli din Spania, Grecia, Italia, Cipru și Portugalia.

Între prioritățile care vor fi urmărite pe parcursul desfășurării acestui proiect se numără incluziunea socială, sprijinirea școlilor pentru combaterea abandonului școlar timpuriu sau dezvoltarea durabilă – beneficiarii direcți fiind elevii (între 10 și 16 ani), profesorii, psihologii, consilierii școlari, membri ai școlii, echipe de management, personal administrativ al școlii – alături de părinți/tutori, experți în educație specială, instituții publice/private, poliție, centre de combatere a drogurilor, formatori sau ONG-uri.

În sala festivă a Colegiului „Liviu Rebreanu”, profesoara Dalia Chira a mai precizat, prezentând proiectul colegilor și elevilor din școală, faptul că „I Am not a Target” își propune să prevină formele de agresiune timpurie, să dezvolte acțiuni de intervenție eficientă în mediul academic și în viața de zi cu zi, să contribuie la sporirea calității actului educațional și să dezvolte securitatea social-media.

Vor exista, în cadrul proiectului 3 mobilități doar pentru profesori (în Cipru, Italia și Grecia), iar 3 pentru elevi – în Portugalia (6 elevi, 2 profesori, în martie 2019), în Spania (6 elevi, 2 profesori, noiembrie 2019) și în România (mai 2020).

Elevii care vor fi selectați să participe la excursiile acestui proiect vor trebui să cunoască limba engleză și „să se implice mult în activitățile proiectului”, a mai spus profesoara Dalia Chira – unul dintre membri echipei de proiect din care mai fac parte Alina Gîmbuţă, Susana Gălățan, Alina Creț, Mariana Onigaș și Constantin Rus.

acum O orăTe-ai căsătorit? Vezi că te caută ANAF-ul! - Tinerii căsătoriți vor primi în curând o scrisoare! Nu de dragoste! Ci tocmai de la ANAF! Răspunsul este obligatoriu, altfel Fiscul le va lua din cadoul de nuntă al proaspeților însurăței aproape 5.000 de lei.
acum 17 oreFOTO/VIDEO – Descoperire macabră la Vermeș. O femeie a avut parte de o moarte groaznică - Descoperire macabră în această zi la Vermeș. O femeie a fost găsită decedată, după o anexă gospodărească. Aceasta a murit în urmă cu câteva zile și potrivit martorilor a avut parte de o moarte groaznică.
acum 18 oreTestări GRATUITE, la Primăria din Căianu Mic, în acest sfârșit de săptămână! - Campania „Nu am făcut destul”, ajunsă la ediția cu numărul V, sosește sâmbătă și duminică la Căianu Mic! Sute de femei din localitate dar și din satele din jur sunt invitate să-și învingă frica sau rușinea și să treacă pe la Primărie, între orele 10.00 și 18.00. Este pentru binele și sănătatea lor!
acum 19 oreToamnă vibrantă, în colecția brandului Sense! -      Toamnă vibrantă, în colecția brandului Sense, cu atât mai mult cu cât designerul Andreea Tincu a desenat pentru brandul românesc Sense o colecție dinamică, plină de nuanțe artistice și imprimeuri botanice stilizate sau motive artsy. Modelele versatile inspirate de tonurile naturii se încadrează atât pentru zona elegantă, cât și cea casual-șic –  aducând o notă efervescentă garderobei de toamnă.
acum 19 oreBeclean: Neatenția costă! Fetiță lovită de mașină, după ce a fugit în stradă - În Beclean, pe drumul ce duce spre Braniștea, a avut loc un accident rutier. O fetiță de doar șapte anișori a fost lovită de o mașină.Micuța a fugit în stradă, fără să se asigure. 
acum 20 de oreSuper-porumbul cultivat de un liceu din județ. Câteva hectare aduc profituri de zeci de mii de lei - Cercetătorii din întreaga lume lucrează deja de ani buni la cereale și legume rezistente, care să nu fie afectate de secetă sau diferiți dăunători. Un astfel de porumb este cultivat de un liceu din județ și aduce profituri frumușele unității de învățământ.
acum 21 de oreOgâgău vrea să reînvie linia ferată de la Ilva la Rodna. În scopuri turistice! - În vara anului trecut, după o ”absență” de patru ani de zile, s-a redeschis linia ferată Ilva Mică - Rodna Veche. După doar șase luni de funcționare, s-a închis, din nou! primarul Sîngeorzului vrea să o reînvie. În scopuri turistice! Ce are în plan:
acum 22 de oreRezervă-ți seara care ți se potrivește la Taverna Dogarilor: Retro 30+ sau Piano Wine Live! - Evenimentele se țin lanț la Taverna Dogarilor de pe Strada Alexandru Odobescu din Bistrița. Joi, 18 octombrie se anunță o super Seară Retro cu distracție garantată, muzică, dans și concursuri surpriză iar vineri, 19 octombrie, ambianța devine relaxantă cu o seară de Piano Wine Live. Așadar, rezervă din timp, pentru tine și prietenii tăi, seara care crezi că ți se potrivește.
acum 23 de oreVIDEO: Primul și singurul român care a zburat în Cosmos a făcut, la Bistrița, mărturisiri tulburătoare despre experiențele prin care a trecut - Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în Cosmos a fost ieri omul zilei, la Bistrița, fiind invitat de Rotary Club, Lions Club, Rotaract și Interact la Colegiul „Liviu Rebreanu” și la Sinagogă, să povestească despre fantastica experiență prin care a trecut în spațiu: „Am ajuns în Cosmos printr-o întâmplare... Da, mi-a fost frică...”
acum O ziRostul de dimineață: Se îngălbenește la față, de îndată ce ne apropiem de el…! Ce drac de secret ascunde…?!? - Ce-o fi în mintea lui?! Ce drac de secret vrea să ascundă de ochii tuturor bistrițenilor curioși care se apropie cu băgare de seamă și care se trezesc în fața unei surprize atât de simple, atât de limpezi: individul se îngălbenește treptat la față – ca și cum ar ascunde (cu maximă îndârjire!) un îngrozitor secret...
acum O ziBăiețelul de 5 ani care a căzut de pe scară a fost operat. Care este starea sa - Băiețelul de 5 ani din Mureșenii Bârgăului care a căzut ieri de pe o scară, în gospodăria familiei, a fost operat în cursul nopții și se află internat la Anestezie, Terapie Intensivă. Ce spun medicii despre starea sa:
acum 2 zileFOTO/VIDEO – Incendiu puternic la Nepos! Pompieri voluntari au fost chemați de acasă pentru a potoli focul - Un incendiu puternic a cuprins în această seară o casă și o anexă gospodărească din localitatea Nepos. Flăcările violente au necesitat intervenția rapidă a pompierilor și chiar chemarea unora de acasă.
acum 2 zileFOTO/VIDEO – Un băiețel de 5 ani este în stare gravă, după ce s-a prăbușit de pe o scară - Un băiețel de 5 ani este în stare gravă, după ce s-a prăbușit de pe o scară care ducea spre podul unei locuințe din Mureșenii Bârgăului. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
acum 2 zileEfectele braconajului: Doar o capră neagră în plus în munți, într-un an de zile! - Munții Rodnei pot fi casă pentru aproximativ 600 de capre negre. Efectivul este însă de patru ori mai mic. Iar din cauza braconajului și a animalelor carnivore, numărul caprelor negre a crescut doar cu un singur exemplar. Într-un an de zile!
acum 2 zileFOTO – Independenței: A lovit-o o autobasculantă și a scăpat doar cu câteva vânătăi! Cum a fost posibil - În urmă cu puțin timp, o femeie a fost lovită de o autobasculantă, pe Bulevardul Independenței, colț cu strada Petru Maior. Femeia a fost lovită pe trecerea de pietoni. Deși pare greu de crezut, femeia a scăpat doar cu câteva vânătăi. Cum a fost posibil