VIDEO: În sfârșit, ceva concret pentru copiii – victime ale agresiunii în școală

VIDEO: În sfârșit, ceva concret pentru copiii – victime ale agresiunii în școală

Este o problemă conștientizată de mulți dintre elevi, știm că se întâmplă și că există victime… În școală vor fi create și colțuri-martore ale agresiunilor, iar pe coridoarele școlii vor fi afișate la fiecare etaj planuri pe care să marcați locul în care ați asistat la vreo agresiune… Nu trebuie să vă semnați sau să dați socoteală cuiva – trebuie doar să marcați locul în care s-a întâmplat așa ceva…”, a precizat profesoara Dalia Chira de la Colegiul „Liviu Rebreanu”, prezentând ieri un proiect Erasmus revoluționar care va încerca să-i ajute pe elevii victime ale bullying-ului în școli.

În perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2020, Colegiul „Liviu Rebreanu” va coordona proiectul „I Am Not a Target” ( Erasmus+ European project, KA 229 – School Exchange Partnerships 2018-1-RO01-KA229-049059_1), un proiect finanţat din fonduri UE, având un buget aprobat de 131.870 euro.

Coordonator este Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, iar parteneri în proiect sunt școli din Spania, Grecia, Italia, Cipru și Portugalia.

Între prioritățile care vor fi urmărite pe parcursul desfășurării acestui proiect se numără incluziunea socială, sprijinirea școlilor pentru combaterea abandonului școlar timpuriu sau dezvoltarea durabilă – beneficiarii direcți fiind elevii (între 10 și 16 ani), profesorii, psihologii, consilierii școlari, membri ai școlii, echipe de management, personal administrativ al școlii – alături de părinți/tutori, experți în educație specială, instituții publice/private, poliție, centre de combatere a drogurilor, formatori sau ONG-uri.

În sala festivă a Colegiului „Liviu Rebreanu”, profesoara Dalia Chira a mai precizat, prezentând proiectul colegilor și elevilor din școală, faptul că „I Am not a Target” își propune să prevină formele de agresiune timpurie, să dezvolte acțiuni de intervenție eficientă în mediul academic și în viața de zi cu zi, să contribuie la sporirea calității actului educațional și să dezvolte securitatea social-media.

Vor exista, în cadrul proiectului 3 mobilități doar pentru profesori (în Cipru, Italia și Grecia), iar 3 pentru elevi – în Portugalia (6 elevi, 2 profesori, în martie 2019), în Spania (6 elevi, 2 profesori, noiembrie 2019) și în România (mai 2020).

Elevii care vor fi selectați să participe la excursiile acestui proiect vor trebui să cunoască limba engleză și „să se implice mult în activitățile proiectului”, a mai spus profesoara Dalia Chira – unul dintre membri echipei de proiect din care mai fac parte Alina Gîmbuţă, Susana Gălățan, Alina Creț, Mariana Onigaș și Constantin Rus.

acum 20 de minuteVIDEO: Cristian Moldovan, singurul bistriţean la X Factor, vrea în marea finală! Şi noi îl putem ajuta să-şi împlinească visul - „Cu siguranță, e mai important de un milion de ori să mă votați astăzi! Cu ajutorul vostru, pot să ajung în Marea Finala de pe 23 decembrie!”, a transmis bistriţeanul Cristian Moldovan fanilor săi. E singurul bistriţean din concurs, iar noi îl putem ajuta să-şi împlinească visul:
acum 2 oreFOTO: Bistrița – A încercat să evite un șofer grăbit și a intrat într-o casă - Un autoturism a intrat în această seară cu autoturismul într-o casă de pe strada Avram Iancu. Tânărul șofer, care livra pizza, a pierdut controlul volanului după ce ar fi evitat un alt autoturism. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
acum 3 oreVIDEO – Lovită de mașină, după ce a trecut aiurea strada. Aventurile unei sucevence, în Beclean - În această seară, o suceveancă de 30 de ani a fost lovită de o mașină, la intrare în Beclean. Aceasta traversase strada aiurea, fără să se asigure. Neatenția a trimis-o la spital.
acum 5 oreDE CRĂCIUN FII MAI BUN: Iza, fetița cu tetrapareză spastică și epilepsie, are acum o căsuță în care să stea, dar nevoi sunt încă multe - Cazul Izabelei, fetița cu tetrapareză spastică și epilepsie vi l-am prezentat prima dată în campania din 2014. Dărnicia voastră a ajutat familia ei să se mute într-o căsuță a lor. Dar nevoi sunt încă multe.
acum 6 oreFOTO: Prima ediţie a Cupei Cârlionț la Șah pentru Juniori - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 15 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori, Ediția I: la concurs au participat 24 de copii cu vârsta sub 14 ani, toţi fiind entuziasmați să lupte pentru cupele și medaliile oferite de organizatori.
acum 7 oreFOTO: Un pahar de vin fiert, un ceai fierbinte, o cană de fericire…! - Până în 23 decembrie, bistriţenii sunt invitaţi pe pietonalul Liviu Rebreanu, să participe la un inedit proiect şi, totodată, să-şi încălzească sufletele cu o cană de fericire…
acum 7 oreFOTO: Sărbătoare la Materom! Clienţii fideli au primit daruri din partea companiei - Zilele trecute, Materom Automotive, Centru Autorizat de Service Mercedes-Benz și Multimarcă, dar și Distribuție Piese a împlinit 4 ani de la deschidere, dar acesta nu a fost singurul motiv de sărbătoare:
acum 9 oreProfesorul i d e a l - Lucrând la catedră de mai mulți ani, nu poți să nu-ți pui niște întrebări identitare: Cine ești tu, ca profesor? Ce faci acolo? E bine cum acționezi? Faci suficient? Faci prea puțin, faci prea mult?
acum 10 oreNecrofilul moldovean care a omorât un bătrân din Bistrița-Bârgăului și i-a dat foc la casă va sta un sfert de veac după gratii - Alexandru Paul Toderașc, tânărul de 23 de ani care a omorât cu sânge rece un bătrân din Bistrița-Bârgăului, după care i-a incendiat locuința și-a primit pedeapsa. Judecătorii au hotărât ca acesta să petreacă un sfert de veac după gratii pentru faptele sale.
acum 11 oreCrăciun în Bistriţa-Năsăud: Trei zile de poveste, într-un decor de feerie - Ne așteaptă – aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani – 3 zile de poveste, în curtea Muzeului Judeţean unde suntem invitaţi cu toţii să retrăim magia unui Crăciun ca altădată. Cu savuroase bunătăţi Produs în Bistrița-Năsăud, cu minunăţii de „gătat” casa și înfrumusețat gazda, cu cina porcului, ateliere de creație și de gătit cornulețe cu silvoiță!
acum 12 orePeste 1000 de tone de antiderapant, împrăștiat în ultimele 24 de ore - Bistrița - Năsăud se află până azi, la ora 16.00, sub cod galben de ninsori. Ninsoarea abundentă din unele zone s-a depus rapid pe carosabil. În ultimele 24 de ore, în județ, s-au împrăștiat peste 1000 de tone de antiderapant.
acum 13 oreFOTO. Aniela: Locul în care fotografiile îţi zâmbesc printre lacrimi… - Când vrei să vezi cum anume reuşeşte un om să sfinţească locul în care respiră,  este suficient să dai o raită pe la Gelateria Aniela. Am făcut-o şi noi, ieri, împinşi de curiozitatea de a vedea fotografiile care i-au impresionat pe unii până la lacrimi, în timp ce alţii, privindu-le, au căzut pe gânduri...
acum O ziDE CRĂCIUN FII MAI BUN: Șase îngerași, dintre care unul în cărucior cu rotile, speră la un Crăciun mai bun - Alina și Dorel stau într-o căsuță mică, împreună cu cei cinci copilași ai lor. Al șaselea, care e în cărucior cu rotile, stă mai mult la bunica lui. Alina e și însărcinată. Se descurcă greu, dar se zbat să le ofere ce pot ei mai bun, copiilor. Toți speră la un Crăciun mai bun.
acum O ziGROAZNIC! Două copile, una de trei anișori și una de șase, sfâșiate de un câine, când ieșeau de la cămin - Oribilul incident a avut loc ieri, în jurul amiezii, în Orheiul Bistriței. Un câine s-a aruncat într-un grup de copii ce ieșea de la cămin. A rănit două fetițe, ambele ajungând la spital.
acum O ziFOTO Vremea rea face primele probleme: Un autoturism s-a răsturnat într-un șanț, în Sărățel - Vremea rea care a pus stăpânire pe mai multe zone din țară face deja probleme. Un autoturism a ajuns într-un șanț, în localitatea Sărățel. Din fericire nimeni nu a fost rănit.