26.9 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

Care sunt cele mai murdare zone din județ?! Ieșim sâmbătă la curățenie?

Ziua de Curăţenie Globală îi scoate pe bistriţeni în natură. Sâmbătă se va desfăşura acţiunea de igienizare a arealelor naturale din afara localităţilor, zonele vizate anul acesta fiind râurile Bistriţa, Someş şi o parte din afluenţii acestora.

Sâmbătă se va desfăşura acţiunea de igienizare a arealelor naturale din afara localităţilor din judeţ. Voluntarii vor aduna gunoaiele din imediata vecinătate a localităţilor ori din zonele mai îndepărtate, dacă organizatorii, și anume şcolile și primăriile, pun la dispoziţie mijloace de transport.

S-a constatat că, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, activităţile de igienizare sunt necesare în special pe cursurile de apă: râuri, pârâuri, izvoare, lacuri naturale. Râul Bistriţa, Râul Someş şi afluenţii acestora sunt apele vizate, unde se va desfăşura activitatea mai intens anul acesta.

„Se pare că, în judeţul nostru, acestea sunt zonele cele mai afectate din punct de vedere al depozitării deşeurilor ilegale, adică a mormanelor de gunoi. Sigur că acolo unde nu există motive să se intervină pe un curs de apă, pentru că nu există gunoaie ori pentru că s-a intervenit de curând, atunci se poate interveni oriunde altundeva: în păduri, pe hotare, pe marginea drumurilor, dar nu pe drumuri naţionale, ci doar pe cele de utilitate locală”, declară coordonatorul judeţean al proiectului Let’s Do It!, Cristian Țetcu, pentru Bistriţeanul.ro.

Aşteptările organizatorilor sunt ca la acţiunea de igienizare să participe aproximativ 5% din populaţia judeţului:

 „Foarte multe instituţii vor participa la acţiunea de igienizare, printre care: Penitenciarul, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Jandarmeria, Garda de Mediu şi, mai ales, primăriile localităţilor. De asemenea, câteva dintre companiile care şi-au anunţat participarea sunt: Leoni, Rombat ori Kaufland. Sperăm să fie o activitate intensă, care să atingă 5% din populaţia judeţului, aşa cum şi-a propus Let’s Do It, România!”, completează coordonatorul Ţetcu Cristian.

Zonele cu nevoie de intervenţie pot fi identificate foarte uşor prin aplicaţiile Trash Out ori Let’ do it!. Este vorba despre două aplicaţii, care pot fi descărcate pe telefonul mobil şi accesate de oricine gratuit, aşa că grupurile organizate vor putea să le folosească, ca să identifice zonele mai afectate.

Se pare că, în Trash Out, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt înregistrate peste 3.600 de mormane de gunoi, de unde s-a constatat că cele mai afectate zone sunt: Valea Bîrgăului, Valea Bistriţei, Valea Someşului şi o parte din afluenţii acestora.

Activitatea va începe sâmbătă în jurul orei 9:00. În acţiunea de strângere a gunoaielor poate să participe oricine, însă trebuie să contacteze şi să se alăture grupurilor organizate.

Foto: blog.letsdoitromania.ro

Mia Biligan 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!