15.3 C
Bistrița
sâmbătă, iulie 27, 2024

Care sunt cele mai murdare zone din județ?! Ieșim sâmbătă la curățenie?

Ziua de Curăţenie Globală îi scoate pe bistriţeni în natură. Sâmbătă se va desfăşura acţiunea de igienizare a arealelor naturale din afara localităţilor, zonele vizate anul acesta fiind râurile Bistriţa, Someş şi o parte din afluenţii acestora.

Sâmbătă se va desfăşura acţiunea de igienizare a arealelor naturale din afara localităţilor din judeţ. Voluntarii vor aduna gunoaiele din imediata vecinătate a localităţilor ori din zonele mai îndepărtate, dacă organizatorii, și anume şcolile și primăriile, pun la dispoziţie mijloace de transport.

S-a constatat că, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, activităţile de igienizare sunt necesare în special pe cursurile de apă: râuri, pârâuri, izvoare, lacuri naturale. Râul Bistriţa, Râul Someş şi afluenţii acestora sunt apele vizate, unde se va desfăşura activitatea mai intens anul acesta.

„Se pare că, în judeţul nostru, acestea sunt zonele cele mai afectate din punct de vedere al depozitării deşeurilor ilegale, adică a mormanelor de gunoi. Sigur că acolo unde nu există motive să se intervină pe un curs de apă, pentru că nu există gunoaie ori pentru că s-a intervenit de curând, atunci se poate interveni oriunde altundeva: în păduri, pe hotare, pe marginea drumurilor, dar nu pe drumuri naţionale, ci doar pe cele de utilitate locală”, declară coordonatorul judeţean al proiectului Let’s Do It!, Cristian Țetcu, pentru Bistriţeanul.ro.

Aşteptările organizatorilor sunt ca la acţiunea de igienizare să participe aproximativ 5% din populaţia judeţului:

 „Foarte multe instituţii vor participa la acţiunea de igienizare, printre care: Penitenciarul, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Jandarmeria, Garda de Mediu şi, mai ales, primăriile localităţilor. De asemenea, câteva dintre companiile care şi-au anunţat participarea sunt: Leoni, Rombat ori Kaufland. Sperăm să fie o activitate intensă, care să atingă 5% din populaţia judeţului, aşa cum şi-a propus Let’s Do It, România!”, completează coordonatorul Ţetcu Cristian.

Zonele cu nevoie de intervenţie pot fi identificate foarte uşor prin aplicaţiile Trash Out ori Let’ do it!. Este vorba despre două aplicaţii, care pot fi descărcate pe telefonul mobil şi accesate de oricine gratuit, aşa că grupurile organizate vor putea să le folosească, ca să identifice zonele mai afectate.

Se pare că, în Trash Out, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt înregistrate peste 3.600 de mormane de gunoi, de unde s-a constatat că cele mai afectate zone sunt: Valea Bîrgăului, Valea Bistriţei, Valea Someşului şi o parte din afluenţii acestora.

Activitatea va începe sâmbătă în jurul orei 9:00. În acţiunea de strângere a gunoaielor poate să participe oricine, însă trebuie să contacteze şi să se alăture grupurilor organizate.

Foto: blog.letsdoitromania.ro

Mia Biligan 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Greșeli fatale în planificarea pensionării și cum să le evitați

Părinților noștri le-a fost ușor să își planifice pensionarea, deoarece majoritatea dintre ei au lucrat pentru același angajator și s-au retras cu ceasuri de aur și pensii de la companie. Cu toate acestea, zilele noastre sunt diferite, iar lucrurile sunt mai complicate...

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.