1.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 7, 2024

Cine este Goran Bregović, artistul care va concerta la Teraplast Arena?! Dat afară de la școala de muzică, a ajuns rock star și compozitor

Goran Bregović și Wedding & Funeral Band vin pentru prima oară la Bistrița, în 21 aprilie, la Teraplast Arena. Muzicianul a fost dat afară de la școala de muzică, fiind gata să devină profesor de marxism-leninism. Soarta, însă, i-a pregătit cu totul altceva: 

Goran Bregović – compozitorul de excepție care a scris piese pentru Iggy Pop sau Cesária Évora și muzică pentru 30 de filme, între care unele devenite filme-cult – concertează în 21 aprilie la Bistrița.

Este momentul să ne reamintim câteva detalii din fascinanta sa viață. Sunt tot atâtea motive pentru care nu aveți voie să ratați un show de excepție.

Goran Bregović s-a născut pe 22 martie 1950 la Sarajevo, în Bosnia, tatăl său fiind croatul Franjo Bregović. Mama sa era sârboaica Borka Perišić, cu care Goran a crescut câțiva ani, după despărțirea părinților săi în copilărie.

A studiat vioara la o școală de muzică din Sarajevo, însă a fost exmatriculat din „lipsă de aptitudini”.

La puţin timp după acest moment, a primit în dar o chitară de la mama sa. Tânărul, însă, nu a avut parte de o adolescenţă tocmai fericită.

La 16 ani mama sa îl părăsește, Goran rămânând în grija unor rude îndepărtate. Acestea l-au sprijinit pe tânăr în viaţă cât au putut, dar de multe ori acesta era obligat să-şi poarte singur de grijă.

Goran Bregović a început să-şi câştige existenţa cântând muzică populară într-un bar din oraşul Konjic. Nu a ezitat nici să lucreze în construcţii sau să vândă ziare.

A cântat apoi în trupa „Izohipse”, ca basist. A fost remarcat de muzicianul Zeljko Bebek, care i-a oferit un loc în trupa sa – „Kodelski”, lucru pe care Goran l-a acceptat.

În sezonul estival al anului 1969 trupa cânta pentru turişti la hotelul „Splendid” din Dubrovnik. La încheierea sezonului, formaţia a fost invitată să cânte într-un club de noapte din Napoli, Italia. Abordau un rock progresiv, puternic influenţat de celebrii Led Zeppelin sau Black Sabbath.

În anul 1971, Goran Bregovic intră la Universitate, unde studiază filozofia şi sociologia.

În paralel, împreună cu Zoran înfiinţează o formaţie numită „Jutro” („Bună dimineaţa”). Formaţia și-a schimbat numele în 1974, devenind „Bjelo Dugme” („Butonul Alb”). În timp, trupa a ajuns  o veritabilă legendă pentru rock-ul din spaţiul ex-iugoslav. Goran Bregovic devine compozitorul şi textierul trupei.

În 1975, Goran Bregović se pregătea să devină profesor de marxism-leninism.

Dar și trupa „Bijelo Dugme” începea să cunoască o popularitate fulminantă. Astfel că, în scurt timp, Bregovici renunţă la aspiraţiile de dascăl, dedicându-se total carierei muzicale.

A devenit un adevărat star al muzicii rock şi un idol al tinerei generaţii. Au urmat nu mai puţin de 13 apariţii discografice ale formaţiei, cu vânzări de circa şase milioane de unităţi.

În anii ’90, Bregović se retrage din trupă. Formaţia s-a destrămat, iar muzicianul a trecut de la muzica rock la cea bazată pe ritmuri tradiţionale balcanice cu influenţe rock.

Muzicianul era realmente fascinat de acordurile conglomeratulului etnic al slavilor sudici din fosta Iugoslavie şi Bulgaria, dar și de muzica ţiganilor balcanici.

Goran Bregović a început să compună muzică de film, primul proiect fiind cel din 1989. Regizorul Emil Kusturica, născut şi el tot la Sarajevo, l-a convins să compună muzica pentru filmul „Time of the Gypsies”.

A fost un succes, iar cei doi au reluat colaborarea în 1993. Goran Bregović compune coloana sonoră a filmului „Arizona Dream”. Interpret era Iggy Pop: 

Tot în 1993, Bregovic se căsătoreşte cu Dzenana Sudzuka, aceasta dăruindu-i trei fete: Ema (1995), Una (2002) şi Lulu (2004). Bregovici mai are o fiică dintr-o relaţie anterioară – pe nume Zeljka, rod al iubirii din studenţie cu o dansatoare dintr-un Night Club din Sarajevo.

Tot în 1993 apare următorul mare proiect al lui Goran Bregovic: coloana sonoră a filmului „Queen Margot”. Regizat de Patrice Chereau, filmul a obţinut premii importante la Festivalul de la Cannes. 

În anul 1994, Goran Bregović realizează muzica filmului „Underground”. Pelicula avea să obţină „Palme D’Or”. 

Şi cum stilul etno-balcanic al lui Bregovici încânta, acesta a început să promoveze acest stil alături de orchestre de suflători locali, iar pe parcurs artistul introduce în repertoriul său, influenţe tango şi chiar de jazz.

În anul 1997 a colaborat cu muziciana de origine turcă Sezen Aksu, pentru realizarea albumului „Dugun ve Cenaze”.

În 1998 Bregović realizează coloana sonoră pentru pelicula „Trenul Vieţii”, în regia lui Radu Mihăileanu. Filmul a foarte bine primit de critica din Veneţia, Sao Paulo, Berlin, dar şi de publicul din întreaga lume unde a fost vizionat.

În anul 2004, artistul compune muzica primului spectacol de operă al său – „Bregović’s Karmen with a Happy End”.

În anul 2005, Goran Bregović a participat la trei mari concerte de adio ale legendarei trupe de rock iugoslav „Bijelo Dugme”. Un an mai târziu a semnat coloana sonoră pentru pelicula „Borat”.

A mai compus piese pentru muzicieni celebri precum Ofra Haza sau Cesária Évora.

În mai 2007, muzicianul a susţinut mai multe concerte în România, acompaniat de „Wedding and Funeral Orchestra”.

În mai 2010 a avut loc un concert Goran Bregović la Bucureşti, iar în noiembrie 2010, muzicianul și orchestra sa au revenit în România, la Festivalul Internaţional DaKINO din Bucureşti.

În anul 2011, Goran Bregovic colaborează cu solistul Florin Salam, interpretând o compoziţie de pe albumul „Gipsy Champagne”.

În septembrie 2017, artistul a revenit în ţara noastră, împreuna cu orchestra sa, Wedding and Funeral Orchestra, în Mamaia și la Arenele Romane din capitală.

Cel mai recent album al artistului, „Three Letters From Sarajevo” s-a bucurat de un enorm succes internaţional.

A fost prezentat, la Bucureşti, în aprilie 2018, la Sala Palatului şi în septembrie 2018, la Arenele Romane, când Goran Bregovic şi Wedding And Funeral Orchestra au concertat în aer liber, pentru a patra oară consecutiv.

Goran Bregovic a revenit la Bucureşti pe 2 aprilie 2019, pentru un show în premieră, la Sala Palatului. A oferit atunci publicului o inedită versiune a albumului „Three Letters From Sarajevo”, alături de o orchestră simfonică formată din 42 de artişti, 3 violonişti şi un cor de 6 persoane.

Goran Bregovic trăieşte, alături de familia sa, la Paris.

Biletele la cel mai mare concert indoor organizat în Bistrița-Năsăud sunt disponibile în format electronic pe www.iabilet.ro:

https://www.iabilet.ro/bilete-bistrita-concert-goran…/

Un eveniment organizat de Urban Kulture Events.

Facebook: https://www.facebook.com/urbankultureevents/

Instagram:  https://instagram.com/urbankultureevents?igshid=ZDdkNTZiNTM=

Sursă @ Radio România Cultural

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: