13.4 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

FOTO/VIDEO: Un cetățean de onoare al județului ni se dezvăluie într-o carte despre deznădejde și nostalgie

Întâlnire de suflet cu un cetățean de onoare al județului, ieri la Biblioteca Județeană din Bistrița, după cum a remarcat Alexandru Pugna, managerul CJC BN. Scriitoarea , jurnalista, realizatoarea TV Cleopatra Lorințiu – diplomat de carieră, între altele – și-a prezentat publicului bistrițean cel mai recent volum: Zboruri secrete.

Cleopatra Lorințiu a mărturisit că volumul se datorează unui protest față de un narcisismul exagerat care se manifestă azi în cultura, presa și viața noastră publică.

Cartea Zboruri secrete poate fi comandată AICI.

Pe de o parte, este o dorință nebună de a scrie. Pe de altă parte există un latent veleitarism. Pe de o parte există critici literari, reviste și cercuri literare, pe de altă parte, noi am rămas cu gândul la critica aceea unificatoare, cea care pune ștampila… Se spune că nu contează decât cine are vizualizări pe TikTok, Facebook sau Tweeter… Băiatul meu, care este rapper are sute de mii de vizualizări, iar noi suntem aici o mână de oameni…

Fiecare lucru cu măsura lui. Nu cred că e o chestiune de elită socială, ci o elită a minții. Cine va vrea să iubească cultura, cine va vrea să-l citească pe Doinaș sau orice alt scriitor important, o va face.

Sper ca această carte să ajungă la sufletul vostru…

Apare aici și Transilvania – chiar dacă e difuză și nu mai este declarativă, cum era în cărțile mele anterioare. Este Transilvania din adâncul sufletului, așa cum o aveți cu toții… Trăim această apartenență cu convingere și noblețe…

Chiar dacă trăiesc de aproape 50 de ani la București, nimeni nu mă consideră o scriitoare bucureșteană. Ne ducem pământul copilăriei sub unghii și în suflet…”, a mărturisit Cleopatra Lorințiu.

Scriitoarea a recunoscut că Gheorghe Tomozei nu a fost la Bistrița niciodată. Cu toate acestea, Cleopatra Lorințiu a oferit o importantă și extrem de valoroasă donație Casei Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu.

E vorba despre manuscrise din arhiva Gheorghe Tomozei, scriitor cu care a și fost căsătorită. Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” s-a declarat încântat de donație.

Gheorghe Tomozei a fost o personalitate foarte puternică în epocă, prieten inclusiv cu Nichita Stănescu, Ștefan Augustin Doinaș sau Eugen Jebeleanu”, a reamintit Ioan Pintea.

Grație Cleopatrei Lorințiu, la Bistrița au ajuns manuscrise importante aparținând și lui Nichita Stănescu, dar și lui Gheorghe Tomozei sau Eugen Jebeleanu.

Am oferit aceste manuscrise bibliotecii pentru că știu că aici ele vor fi valorizate așa cum se cuvine. Am mare încredere că aici la noi se păstrează ca într-o inimă culturală a țării tot ceea ce este mai de preț și ceea ce contează”, a admis Cleopatra Lorințiu.

Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, a mărturisit celor prezenți că este onorat să participe la o asemenea întâlnire de suflet.

Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o personalitate importantă a acestor meleaguri. Nu întâmplător, Cleopatra Lorințiu este și Cetățean de Onoare al județului – a remarcat Alexandru Pugna.

Acesta a subliniat că i-a plăcut foarte mult și s-a regăsit în cuvintele scrise de Clara Mărgineanu despre Cleopatra Lorințiu. „Este un portret foarte sugestiv și adevărat al Cleopatrei Lorințiu. Este o profesionistă a seducției prin limbaj. În fiecare dintre ipostazele sale – poetă, prozatoare, jurnalistă, realizatoare de televiziune, diplomat, este limpede, expresivă, sigură pe sine. Știind să surprindă esențialul și din întâmplările aparent derizorii. În literatură, conferă sens și noblețe durerilor, sfâșierilor, experiențelor care dor până la os. Ca jurnalist, a așezat o lumină puternică asupra figurilor marcante din cultura română”, notează Clara Mărgineanu pe coperta cărții Zboruri secrete.

Olimpiu Nușfelean a remarcat că deși Cleopatra Lorințiu ne dezvăluie interiorul unor suflete, ea reușește subtil să se dezvăluie și pe sine.

Este o carte despre deznădejde și nostalgia unor vremuri trecute. Cleopatra Lorințiu pornește de la o sferă culturală mai largă, desfășurată – cum este cazul poetului Ștefan Augustin Doinaș și relațiile sale cu soția sau prietenia cu Gheorghe Tomozei – pentru a se retrage spre obârșie și ținuturile natale. Este, poate, o carte a deznădejdii în care se resimte și o piedică împotriva deznădejdii. O luptă împotriva uitării…”, a mai spus Olimpiu Nușfelean.

Despre carte au vorbit și editoarea Nafia Fărcaș, directorul Editurii Ecou Transilvan, dar și Menuț Maximinian și Ioan Pintea. 

Foto :  Camil Hossu @ Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.