5.7 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Daciana Fetti suferă de o formă rară de cancer și fără ajutorul nostru nu poate urma tratamentul, culmea, printre puținele nedecontate de stat

Viața Dacianei Fetti s-a schimbat radical anul trecut, în august, când a primit un diagnostic crunt: cancer de sân. A început o goană nebună între medici și tratamente și vești tot mai proaste. Medicii de la Institutul Oncologic Cluj i-au spus că suferă de o formă rară de cancer, extrem de agresivă.

Inițial, nu i-au dat nicio șansă și nici o linie de tratament potrivită. Apoi, unul dintre cei mai buni medici oncologi din țară, specializat în tratamentul formelor de cancer rare, i-a redat speranța și i-a indicat singurul tratament potrivit.

Asta a fost vestea bună. Vestea proastă este că o ședință se face la 3 săptămâni și costă 8000 de Euro și este printre puținele tratamente oncologice nedecontate de la bugetul de stat.

Daciana Fetti are 43 ani și lucrează de peste 20 de ani în cadrul Instituției Prefectului, acolo unde s-a angajat imediat după absolvirea facultății.

A luptat mereu pentru drepturile oamenilor din poziția de funcționar și a supravegheat funcționarea instituțiilor statului în relația cu cetățenii. Dar s-a făcut cunoscută și pentru lupta pentru protejarea animalelor, înființând una dintre primele asociații de protecția animalelor din județ, Asociația T.O.R.A ( Tratament Ocrotire și Responsabilitate pentru Animale).

Asociația a stabilit primele legături cu asociațiile din afara țării care au alocat fonduri pentru sterilizări gratuite și au inițiat adopții ale animalelor abandonate.

S-a refugiat în muncă și în salvarea celor nevinovați și neajutorați după ce și-a pierdut mama, iar mai apoi fratele. Astăzi îl are în grijă pe tatăl ei, care a rămas semiparalizat după un accident nefericit. 

Nu s-a plâns niciodată de nimic și a afișat mereu un zâmbet frumos, care să ascundă dramele pe care le-a trăit în familie. Anul trecut însă, un nodul care tot creștea la sân a împins-o să facă niște investigații. Așa a aflat, în august, că suferă de cancer la sân. Mai departe, veștile proaste au continuat să curgă. Nu doar că avea cancer, dar avea și o formă agresivă. 

A început imediat chimioterapia. A urmat operația, apoi ședințele de radioterapie.

Cu toate tratamentele făcute la Institutul Oncologic din Cluj, cancerul continua să avanseze, nu avea de gând să dea înapoi.

La un moment dat, medicii de la Cluj s-au arătat neputincioși și i-au spus că nu mai există tratament pentru ea. S-a încăpățânat să nu le dea crezare și l-a căutat pe unul dintre cei mai reputați medici în formele de cancer rar, dr. Ungureanu, cu o listă de așteptare de câteva luni. 

A stat în fața cabinetului său până a primit-o și i-a cerut, disperată, un sfat, o soluție, un tratament pentru ea, pentru că, sub nicio formă, nu are de gând să-și lase tatăl singur și luptă cu determinare pentru șansa ei la viață. 

Impresionat de determinarea ei, dr. Ungureanu s-a uitat peste documentele medicale și i-a indicat singura linie de tratament care ar putea opri în evoluție dezvoltarea celulelor maligne în organism. Un tratament relativ nou, dar extrem de eficient – conform studiilor. A fost prima veste bună primită după muuult timp. 

Și apoi au urmat iar veștile proaste. Tratamentul se administrează la 3 săptămâni, costă aproximativ 8000 Euro ședința și, deși este disponibil în România, NU este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate bolnavilor cu cancer rar, ca al ei. 

Inițial, s-a resemnat cu ideea că nu are cum să facă rost de acești bani, din salariul de funcționar și pensia tatălui. Prietenele și colegele sale nu s-au lăsat însă și au căutat soluții. 

Așa au ajuns să apeleze la Asociația Alex Toma din Beclean, asociație care se ocupă de ajutorarea bolnavilor de cancer. Și a venit iar o veste bună: erau disponibile imediat fonduri pentru plata primei cure. 

Mai departe a luat legătura cu secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, iar dr. Marilena Trăilă, medicul său curant, și-a făcut curaj și a decis să o susțină mai departe și să încerce o nouă abordare a cazului său. S-a documentat mult despre acest nou tratament, care nu este în practica uzuală a spitalului, fiind vorba de prima administrare în cadrul unității medicale. 

După ce i s-au făcut toate investigațiile medicale, Asociația ALEX TOMA din Beclean a plătit prima cură de tratament, administrat în urmă cu două săptămâni. Iar vestea cea mai bună este că Daciana se simte foarte bine, asta după ce în urmă cu câteva săptămâni făcea față cu greu durerilor, care deveniseră din ce în ce mai crunte. 

„Nu m-am mai simțit atât de bine de mult timp” – ne-a spus cu zâmbetul pe buze Daciana.

Totuși, emoțiile nu s-au terminat, Daciana are nevoie de bani pentru următoarele cure.

„Am cancer triplu negativ, cu HER2 neamplificat. Medicamentul Enhertu, care conform prospectului (și a studiilor și ghidurilor internaționale apărute până acum), este bun și pentru cei cu HER2 amplificat, și pentru cei cu HER2 neamplificat, ca mine, costa 8000 de euro si trebuie administrat tot la 3 săptămâni.

Culmea, pacienților cu HER2 amplificat, CNAS și Ministerul Sănătății le va asigura gratuitate /decontare din luna iulie a acestui an, dar pentru noi, cei cu HER2 neamplificat, deși doctorul oncolog mi-a spus că este o boală rară, de unde logic am trage concluzia că suntem mai puțini în România, ne va asigura gratuitate doar din anul 2025. 

Mă întreb oare de ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății ne condamnă la moarte? Câte persoane au posibilitatea de a plăti tot la 3 săptămâni 8000 de euro, până în 2025? Câți suntem în țară cu diagnosticul ăsta, dacă pentru cei mulți, cu HER2 amplificat, se poate gratuitate, și se face gaură în cer sau în buget să mai asigure și pentru încă câțiva?

Am mai povestit cu pacienți cu cancer care spuneau că numai la noi este așa. În Franța, în Italia, ca și contributor la sistemul asigurărilor de sănătate, beneficiezi de absolut totul gratuit dacă ai ghinionul să te îmbolnăvești, de la început până la sfârșit, indiferent.

În plus, sunt și acei contributori care plătesc lunar la Casa de Asigurări de Sănătate, dar au norocul să nu se îmbolnăvească nici la vârste mai înaintate. Cu banii lor ce se întâmplă? Logic ar fi, că un sistem de sănătate așa este gândit, ca de acele fonduri să beneficieze atunci ăștialalți, cei bolnavi. Nu înțeleg nimic din logica lor, mi se pare absurd, ridicol, să îi ceri unui om care a contribuit la CAS de când a terminat școala, sau de oricând, 8000 de euro la 3 saptamani până în 2025 ca să aibă dreptul la viață, drept garantat prin Constituție și prin toate tratatele europene și universale de drepturi ale omului.” – a declarat Daciana pentru Bistriteanul.ro.

Daciana Fetti este o luptătoare și a pregătit deja o acțiune în instanță.

Este susținută juridic și de av. Dora Toma – președintele Asociației Alex Toma Beclean și av. Daciana Groșan, prin care încearcă să oblige statul român să-i deconteze tratamentul și să-i respecte dreptul la viață – fiind sentințe similare în acest sens.

Până atunci e nevoie însă URGENT de bani pentru a susține următoarele cure de tratament de care depinde viața ei, a doua fiind chiar zilele următoare, iar Daciana dispune de doar 2000 Euro. Astfel, Bistrițeanul.ro alături de Asociația ALEX TOMA din Beclean deschide campania de ajutorare a Dacianei Fetti cu numele “Daciana, nu ești singură!”

Cei care vor să doneze orice sumă de bani o pot face în următoarele conturi ale Asociației ALEX TOMA, deschise la Banca Transilvania Beclean, cu mențiunea “Daciana, nu ești singură!”:

Asociația ALEX TOMA

LEI: RO98BTRLRONCRT0351852201

EURO: RO48BTRLEURCRT0351852201

SWIFT: BTRLRO22

De asemenea, firmele care pot și doresc să o ajute pe Daciana Fetti pot solicita printr-un email la [email protected] un contract de sponsorizare pentru acest caz, iar banii ajunși în contul asociației vor fi direcționați pentru achiziționarea tratamentului.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. ESTE RAU DE TOT CA AN RO. BOLNAVI NU MAI AU SANSE LA TRATAMENT SI LA VIATA RO. SE ZICE CA ESTE O TAR -CIVILIZATA -ESTE COMPARATA CA SI CU TARILE SARACE DIN –AFRICA -UNDE NU AU DREP. SA FACA DE EXP- OPERATIE COPII. LA DISCUTI DE ACEST GEN -DIAGNOSTIC AN RO. ESTE RASP. -NU TE PUTEM AJUTA -MORI -MORI .PACAT CA NU SAU PUS LA PUNKT ACESTE TEME -DE ASIGURARE AN RO. FIE CARE SA FIE TRATAT DE –CANCER-AJUTAZI. NU LASATI SA SE MILOGEASCA DE AJUTOARE .CEI CARE AU SARIT PESTE ACEASTA TEMA AN RO.( VOR PUTEA SI EI SA FIE BOLNAVI DE -CANCER .ASIGURARILE DE SANAT. SANT DE VINA SI CEI DIN –PARLAMENT .

  2. Bine ca se deconteaza operatiile de schimbare de sex la toti dezaxatii . Numai la noi se poate intampla asa ceva , Este dureros si strigator la cer.Ma doare sufletul si nu mai pot continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.