16.5 C
Bistrița
vineri, mai 3, 2024

FOTO – Gabi Balint și Bogdan Stelea, invitați speciali ieri seară, la Happy Cinema, Bistrița. Povestea generației de aur din fotbalul românesc: Victorie, bani, faimă, eșec

La Happy Cinema Bistrița a avut loc ieri seară premiera filmului „Hai, România! Povestea Generației de Aur”. Au participat, alături de spectatori, inclusiv legendarii Gabi Balint și Bogdan Stelea. Acesta din urmă a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, ce consideră că ar fi necesar pentru ca fotbaliștii de azi să ajungă la performanțele anilor 90.

Ieri seară, la Happy Cinema Bistrița, a avut loc premiera filmului Hai, România! Povestea Generației de Aur. Gabi Balint, Bogdan Stelea și producătorul Călin Crețu au fost invitații speciali ai evenimentului. Au urmărit alături de spectatorii bistrițeni povestea celei mai intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000.

Au fost anii în care echipa națională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA. A reușit recordul de a se califica consecutiv la trei campionate mondiale (1990, 1994, 1998) și la două campionate europene de fotbal (1996, 2000). 

Este a treia oară când văd filmul, și încă nu mi se pare nici plictisitor, nici obositor… Pentru că am descoperit de fiecare dată lucruri și detalii noi. Am trăit din interior tot ce am văzut pe marele ecran. Am descoperit noi reacții ale colegilor mei de echipă pe care nu le știam înainte…

Din păcate pentru noi, așa s-a terminat campionatul mondial. Cu trisețea aceea a înfrângerii.

M-au bucurat atâția tineri prezenți la premieră. Am simțit că își doresc mult să intercaționeze cu noi. Un băiat de aici m-a rugat doar să-i dau voie să-mi strângă mâna…!”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro fostul portar Bogdan Stelea. 

Sunt multe lucruri care lipsesc pentru ca performanțele de demult să se repete.

Nu cred că ține doar de fotbaliștii de azi. Ca să ajungem la performanța de atunci, noi am avut în preajmă foarte mulți alți oameni care ne-au ajutat. Acum cred că fotbalul nostru are destul de multe carențe. Pentru asta pătimim puțin…

Ca să atingem performanțele din trecut ar trebui să reușim să investim în fotbal așa cum o fac cei din străinătate. Să avem în țară un campionat puternic, să avem buget de nivelul celor cu care ne batem, să participăm la cupele europene în fiecare an. Atunci vor veni și performanțele…”, a mai comentat Bogdan Stelea. 

Cred că oamenii s-au simțit bine. Le-a plăcut. Mă bucur că au umput sala cu sufletele lor calde. Cred că au retrăit alături de noi momente frumoase din fotbalului românesc.

Ne dorim să ajungă și fotbaliștii de azi la performanțele noastre. Să depășească ce am reușit noi să facem.

M-am bucurat să văd că lumea își dorește încă să se fotografieze alături de noi. Au trecut totuși atâția ani de atunci…! E emoționant să fii în mijlocul unor asemenea oameni. Mai ales că unii sunt de vârsta noastră. M-am bucurat și că tinerii au venit în număr atât de mare, curioși să vadă ce a făcut echipa de fotbal a României în trecut”, a precizat Gabi Balint pentru Bistrițeanul.ro.

Chiar ieri s-a împlinit un an de zile de când am început primele filmări.

Cu domnul Emerich Ienei am filmat la Oradea, cu Balint am filmat chiar la Sângeorz Băi… Pentru Dan Petrescu am fost în Coreea, cu Chivu în Italia, cu Gică Popescu am ajuns la Barcelona…

Regrete? Nu cred… Mi-aș fi dorit să aibă filmul patru ore. Dar probabil că nu ar fi rezistat nimeni așa de mult. Dar am avut multe materiale… Există atâtea episoade povestite de ei care nu au apărut nicăieri…! Toți cei  intervievați au fost foarte cooperanți și foarte emoționați. Deschiși să ne povestească detalii din acei ani.

Au fost oameni la avanpremieră care au plâns, s-au bucurat și au aplaudat la scenă deschisă în sală, urmărind imaginile. Au plecat așa cu o energie…

Suntem un grup de oameni care am trăit și am crescut cu generația asta de aur. Ne-au plăcut enorm, ne-au influențat destinul și ne-am gândit că merită, așa cum spunea Hagi prin 98, o statuie… Sper că le-am făcut o statuie cu filmul acesta…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro, producătorul Călin Crețu.

Documentarul poate fi urmărit la Happy Cinema și astăzi, 3 martie, de la ora 19.00. Acesta va fi proiectat și săptămâna viitoare:

  • în 4, 5, 6 martie de la ora 19.30
  • în 7 martie, de la ora 18.00

Spectatorii din Bistrița prezenți la premieră au urmărit documentarul cu lacrimi în ochi, oftând sau râzând în hohote la unele secvențe.

Fotbalistul originar din Sângeorz Băi – Gabi Balint – și portarul Bogdan Stelea au fost aplaudați la finalul proiecției. Au fost asaltați de zeci de tineri și adulți pentru fotografii sau autografe pe mingi, tricouri sau adidași aduși special de acasă. 

Hai, România! Povestea Generației de Aur este regizat de Claudiu Mitcu. Scenariul este semnat de scriitorul Andrei Crăciun și produs de Călin Crețu, Simion Apreutese și Loredana Apreutese.

Este primul film al „nopților albe” de sărbătoare care va celebra, în 2024, aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc: calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994.

Documentarul prezintă emoționante imagini de arhivă, dar și interviuri realizate special pentru acest film cu Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu. Apar în film și Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Marius Lăcătuș, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă. Alături de aceștia, și portarii echipei naționale – Florin Prunea și Bogdan Stelea.

Pentru realizarea filmului și a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri și ilustrații, în diferite locuri din România.

S-a filmat și în Italia, Coreea de Sud și Spania, unde echipa de producție a stat de vorbă cu Cristian Chivu, Dan Petrescu și Gheorghe Popescu.

Protagoniștii vorbesc despre victoriile și durerea eșecului, despre cum au trăit primele ieșiri din țară, banii câștigați în Occident, după Revoluția din 89, sau relația lor cu faima și celebritatea.

Filmul ilustrează și cum erau primiți / priviți în afară, cum vedeau străinii ce se întâmpla în România. Sau felul în care această generație și succesele ei au generat  respect și curiozitate pentru România. 

În povestea Generației de Aur sunt incluși și antrenorii.

Anghel Iordănescu a fost alături de sportivi la Cupele Mondiale din 1994 (SUA) și 1998 (Franța), precum și la Campionatul European din 1996 (Anglia).

Dumitru Dumitriu afost antrenor secund la Campionatul Mondial din America din 1994. Emeric Ienei a lucrat la Echipa Națională la Campionatul Mondial din Italia 1990, la Campionatul European din Belgia și Olanda 2000, câștigând Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. 

Pompiliu Popescu – medicul lotului la Cupa Mondială din 1994, la Cupa Mondială din 1998 (Franța), campionatele Europene din 1996 (Anglia) și din 2000 (în Belgia și Olanda) – ne oferă, de asemenea, o viziune surprinzător de lucidă asupra evenimentelor de atunci… 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: