10.7 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

EXTRA: Impresionant mesaj din 1939, descoperit într-o sticlă, între ruinele școlii din Lușca!

Un impresionant mesaj – un document vechi de aproape 100 de ani – a fost descoperit între ruinele școlii din cartierul năsăudean Lușca. Documentul era ascuns într-o sticlă, transmite jurnalistul Radu Sîrbu, cel care a și anunțat descoperirea.

Jurnalistul Radu Sîrbu de la Mesager24 a scos la lumină uimitoarea poveste a mesajului din sticlă.

O capsulă a timpului, cu un document vechi de aproape un secol, a fost găsită în zidurile dărâmate ale școlii din  Lușca!

Școala din Lușca – un cartier al orașului Năsăud, a ajuns o ruină… Un localnic a găsit între zidurile dărăpănate o sticlă în care era un document semnat pe data de 9 mai 1939 de oficialitățile comunei Lușca de atunci”, notează Radu Sărbu. 

Documentul va fi donat Muzeului Grăniceresc din Năsăud. Acesta consemnează cine sunt ctitorii școlii din Lușca, ilustrând și vremurile tulburi de la începutul Celui De-al Doilea Război Mondial.  Tot aici se precizează că în 1939, în Lușca existau 120 de gospodării și 600 de locuitori.

Iată, mai jos transcrierea integrală a mesajului: 

Pentru cetitori

S-au făcut aceste litere pentru cetitori, cu ocazia edificării Școalei primare din comuna Lușca, jud. Năsăud, în anul 1939, luna Mai.

Școala s-a făcut sub conducerea domnului învățător Pop Anton, de 28 de ani, născut în comuna Romuli, jud. Năsăud, și domiciliat ca învățătoriu în comuna Lușca.

În acest an a funcționat ca preot onor. Ioan Vălean, ca primar Ioan Pop, care și-au dat tot concursul pentru edificarea școalei.

Primăvara acestui an a fost săcetoasă și tulbure din cauza frământărilor externe ocupând Germania, sub conducerea lui Hitler, Ceho-Slovacia și vrând să ocupe și parte din Polonia.

România este cuprinsă în prezent între hotarele de la Nistru pân’ la Tisa și din Hotin până la Marea Neagră sub domnia regelui Carol al II-lea și prim-ministru Armand Călinescu.

Transmitem acelora care vor ruina aceste ziduri ca să le facă mai mari urările noastre de bine și să păstreze numele nostru care, cu muncă grea, a ridicat aceste ziduri într-o comună cu 120 de fumuri și 600 de suflete.

Pentru cei ce vor urma, Lușca la 9 mai 1939.

Semnat,

Pop Anton – învățător,

Ioan Vălean – preot,

indescifrabil – notar.

Sursa & Foto @ Radu Sîrbu / Mesager 24

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!