9.3 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

NOUTĂȚI referitoare la anul școlar: Grădinițele, școlile și universitățile NU se mai redeschid! Cu câteva excepții

Grădinițele, școlile și universitățile NU se mai redeschid, a anunțat cu puțin timp în urmă președintele Klaus Iohannis. Acesta a participat la o ședință cu înalți oficiali guvernamentali, alături de ministrul Educației, Monica Anisie. 

Faptul că elevii s-ar duce la școală, ar implica din punctul nostru de vedere două riscuri mari. Riscul major ca elevii să ducă boala la școală și un risc semnificativ să ducă boala de la școală – acasă”, a subliniat președintele Klaus Ioahnnis, citat de Edupedu.ro.

Președintele Iohannis a avut astăzi, la Palatul Cotroceni, „o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19”. Au participat prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. 

Epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm. Din păcate, nu este așa. Am avut peste 400 de noi cazuri de persoane infectate ieri. Deci nu putem să vorbim despre o relaxare”, a punctat președintele. 

Acesta a mai subliniat că sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile. „S-a decis astăzi că pentru majoritatea elevilor în acest an școlar – grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci elevul nu se va mai întoarce fizic la cursuri”, a anunțat președintele Klaus Iohannis. 

Sunt câteva excepții. Este vorba despre elevii din clasele terminale: a VIII-a și a XII-a, care vor putea reveni la școală, după 2 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. 

În această situație, normele de distanțare pot fi respectate! Vor fi maximum 12 elevi într-o clasă. Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost ele planificate, din capul locului. Însă cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare”, a mai transmis Klaus Iohannis. 

*****

Anul școlar 2019-2020, se va încheia, așadar, în 12 iunie, iar elevii vor continua să facă doar cursuri online, până atunci. Vacanţa de vară ar urma să înceapă pe 13 iunie. Încă nu se ştie exact data la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020. Elevii din clasa a VIII-a vor încheia cursurile în 5 iunie 2020.

Calendarul inițial al Evaluării Naționale 2020 pentru clasa a VIII-a

2 – 5 iunie 2020  Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020        Elevii de clasa a VIII-a termină școala

15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris
17 iunie 2020       Matematică – examen scris
18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

22 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)

27 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor finale

Calendarul inițial al Bacalaureatului 2020

25 – 29 mai 2020           Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
29 mai 2020                    Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a

9 – 10 iunie 2020           Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
11 – 12 iunie 2020         Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
15 – 17 iunie 2020         Evaluarea Competențelor digitale – proba D
18 – 19 iunie 2020         Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională

  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

30 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
1-6 iulie 2020 – Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2020 – Afișarea rezultatelor finale de la BAC 2020

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.