3.8 C
Bistrița
duminică, aprilie 21, 2024

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Lucia Todoran – în costum popular, ca o regină

În costum popular mă simt ca o regină năsăudeană”, declara creatoarea Lucia Todoran. Dacă astăzi în lumea satului tot mai puțini oameni îmbracă frumoasele costume populare românești, uneori doar în zile de sărbătoare, Lucia Todoran poate fi admirată la fiecare târg de artă populară purtând cu mândrie costumul năsăudean.

„Lucrez câte o zi întreagă pentru a face o roata. Nu este o muncă grea, dar trebuie să știi cum să faci și trebuie să îți placă”, povestea Lucia Todoran – unul ditnre creatorii populari importanți ai județului.

Cei de la Centrul Județean pentru Cultură ne reamintesc că atelierul în care lucrează Lucia Todoran este deschis oricărui vizitator sau turist curios.  

Prin creațiile sale, Lucia Tororan speră să ne convingă că merită să apreciem mai mult arta populară, iar pe tineri încearcă să-i învețe acest meșteșug tradițional, pentru a-l transmite la rândul lor generațiilor viitoare.

Oricine ajunge în județul Bistrița-Năsăud, se întreabă ce ar putea vedea reprezentativ pentru specificul cultural al acestor meleaguri.

Unul dintre obiective ar putea fi vizitarea la Salva a atelierului de lucru al creatoarei populare Lucia Todoran.

Renumele său este unul național și chiar internațional în ce privește promovarea și crearea obiectelor de port popular din zona Năsăudului”, se precizează pe pagina Centrului Județean pentru Cultură. 

Lucia Todoran a moștenit din familie meșteșugul de a coase cu mărgele, fiind renumită și în confecționarea pălăriilor cu pene de păun, a curelelor cu mărgele, a pieptarelor, a podoabelor și accesoriilor sau a costumelor populare din zona Năsăudului.

Acest meșteșug este, totodată, și o zestre pe care a transmis-o mai departe copiilor săi, la rândul lor tineri creatori populari de succes.

„Măiestria cu care coase obiectele de port popular i-au adus aprecierea generală la toate târgurile de artă populară la care a fost invitată să participe”, subliniază cei de la Centrul Județean pentru Cultură.

Foto credit @ Arhiva Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Sursă text @ Emilia Bumb, Studii Etnologice – Bistrița-Năsăud: obiceiuri, meșteșuguri, rapsozi, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007, pp. 226-228

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.