15.3 C
Bistrița
sâmbătă, iulie 27, 2024

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Lucia Todoran – în costum popular, ca o regină

În costum popular mă simt ca o regină năsăudeană”, declara creatoarea Lucia Todoran. Dacă astăzi în lumea satului tot mai puțini oameni îmbracă frumoasele costume populare românești, uneori doar în zile de sărbătoare, Lucia Todoran poate fi admirată la fiecare târg de artă populară purtând cu mândrie costumul năsăudean.

„Lucrez câte o zi întreagă pentru a face o roata. Nu este o muncă grea, dar trebuie să știi cum să faci și trebuie să îți placă”, povestea Lucia Todoran – unul ditnre creatorii populari importanți ai județului.

Cei de la Centrul Județean pentru Cultură ne reamintesc că atelierul în care lucrează Lucia Todoran este deschis oricărui vizitator sau turist curios.  

Prin creațiile sale, Lucia Tororan speră să ne convingă că merită să apreciem mai mult arta populară, iar pe tineri încearcă să-i învețe acest meșteșug tradițional, pentru a-l transmite la rândul lor generațiilor viitoare.

Oricine ajunge în județul Bistrița-Năsăud, se întreabă ce ar putea vedea reprezentativ pentru specificul cultural al acestor meleaguri.

Unul dintre obiective ar putea fi vizitarea la Salva a atelierului de lucru al creatoarei populare Lucia Todoran.

Renumele său este unul național și chiar internațional în ce privește promovarea și crearea obiectelor de port popular din zona Năsăudului”, se precizează pe pagina Centrului Județean pentru Cultură. 

Lucia Todoran a moștenit din familie meșteșugul de a coase cu mărgele, fiind renumită și în confecționarea pălăriilor cu pene de păun, a curelelor cu mărgele, a pieptarelor, a podoabelor și accesoriilor sau a costumelor populare din zona Năsăudului.

Acest meșteșug este, totodată, și o zestre pe care a transmis-o mai departe copiilor săi, la rândul lor tineri creatori populari de succes.

„Măiestria cu care coase obiectele de port popular i-au adus aprecierea generală la toate târgurile de artă populară la care a fost invitată să participe”, subliniază cei de la Centrul Județean pentru Cultură.

Foto credit @ Arhiva Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Sursă text @ Emilia Bumb, Studii Etnologice – Bistrița-Năsăud: obiceiuri, meșteșuguri, rapsozi, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007, pp. 226-228

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Greșeli fatale în planificarea pensionării și cum să le evitați

Părinților noștri le-a fost ușor să își planifice pensionarea, deoarece majoritatea dintre ei au lucrat pentru același angajator și s-au retras cu ceasuri de aur și pensii de la companie. Cu toate acestea, zilele noastre sunt diferite, iar lucrurile sunt mai complicate...

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.