15.4 C
Bistrița
joi, iunie 1, 2023

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Lucia Todoran – în costum popular, ca o regină

În costum popular mă simt ca o regină năsăudeană”, declara creatoarea Lucia Todoran. Dacă astăzi în lumea satului tot mai puțini oameni îmbracă frumoasele costume populare românești, uneori doar în zile de sărbătoare, Lucia Todoran poate fi admirată la fiecare târg de artă populară purtând cu mândrie costumul năsăudean.

„Lucrez câte o zi întreagă pentru a face o roata. Nu este o muncă grea, dar trebuie să știi cum să faci și trebuie să îți placă”, povestea Lucia Todoran – unul ditnre creatorii populari importanți ai județului.

Cei de la Centrul Județean pentru Cultură ne reamintesc că atelierul în care lucrează Lucia Todoran este deschis oricărui vizitator sau turist curios.  

Prin creațiile sale, Lucia Tororan speră să ne convingă că merită să apreciem mai mult arta populară, iar pe tineri încearcă să-i învețe acest meșteșug tradițional, pentru a-l transmite la rândul lor generațiilor viitoare.

Oricine ajunge în județul Bistrița-Năsăud, se întreabă ce ar putea vedea reprezentativ pentru specificul cultural al acestor meleaguri.

Unul dintre obiective ar putea fi vizitarea la Salva a atelierului de lucru al creatoarei populare Lucia Todoran.

Renumele său este unul național și chiar internațional în ce privește promovarea și crearea obiectelor de port popular din zona Năsăudului”, se precizează pe pagina Centrului Județean pentru Cultură. 

Lucia Todoran a moștenit din familie meșteșugul de a coase cu mărgele, fiind renumită și în confecționarea pălăriilor cu pene de păun, a curelelor cu mărgele, a pieptarelor, a podoabelor și accesoriilor sau a costumelor populare din zona Năsăudului.

Acest meșteșug este, totodată, și o zestre pe care a transmis-o mai departe copiilor săi, la rândul lor tineri creatori populari de succes.

„Măiestria cu care coase obiectele de port popular i-au adus aprecierea generală la toate târgurile de artă populară la care a fost invitată să participe”, subliniază cei de la Centrul Județean pentru Cultură.

Foto credit @ Arhiva Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Sursă text @ Emilia Bumb, Studii Etnologice – Bistrița-Năsăud: obiceiuri, meșteșuguri, rapsozi, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007, pp. 226-228

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...