20.6 C
Bistrița
duminică, mai 5, 2024

Se întâmplă în BISTRIȚA: Concerte, piese de teatru, expoziții și conferințe pe care nu ar trebui să le ratați

Dacă nu știți ce să faceți cu timpul vostru liber, vă oferim noi câteva recomandări. În aceste zile, în Bistrița se întâmplă o mulțime de expoziții, piese de teatru, concerte și o conferință pe care nu ar trebui să le ratați.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și partenerii săi vă invită la vernisajul expoziției de sculpturpă INWARD, semnată de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021.

Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18.00, la Muzeul Bistrița.

Florin Tamba face parte din categoria sculptorilor capabili să producă un iconis. Să creeze forme vizuale cu semnificație, cu sens și energie estetică. Se strecoară o linie clasicizantă în univesul artei sale, o viziune admirativă a femininului ce descinde, prin continuitate, din proporția și suplețea formelor lui Praxiteles, până la cele ale lui Modigliani și Cindy Sherman. O tehnică asumată după modelul marilor maeștri și o atitudine constructivă a frumosului se manifestă ca o eliberare din capsula gândurilor nerostite și ne destăinuie o viziune originală, o remaniere a umanismului contemporan…”, argumentează istoricul de artă Vasile Duda.

Florin Tamba este originar din Sălaj. Și-a început studiile în artă la Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău (2004-2008) și le-a continuat la Universitatea de Artă și Design, Secția Sculptură, Cluj-Napoca (2008-2011). Tot aici a urmat și studii universitare de master, la Facultatea de arte plastice, Secția Sculptură. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici filiala Cluj-Bistrița.

Astă-seară, la Palatul Culturii, aveți ocazia să urmăriți o comedie spumoasă: Cerere în Căsătorie, de Cehov.

Piesa de teatru „Cerere în căsătorie” se joacă din nou la Palatul Culturii. Mircea Cărtărescu, invitat la Bistrița, în 4 mai!

La Muzeul Județean Bistrița aveți ocazia să admirați expoziția de sculptură „MMM | PAIIFBTMIISM Sculpture”.

Curatorul Elana Ilash explică faptul că acest proiect a avut ca viziune o structură predefinită: 12 sculptori și 3 femei sculptor.

O idee despre relaționarea acestei structuri cu modelul biblic: 12 apostoli și cele 3 Mării.

15 discursuri vizuale diferite se integrează în jurul acestui nucleu ideatic central, binomul unul-celelălalt. Relația dintre unic și ceilalți prin raportarea la diferențele care pot împreună genera o narațiune comună.

Seria obiectelor reprezentată de siluete, oglinzi, felii de lemn, obiecte transpuse în bronz, rășină sau plastic sunt un detaliu desprins dintr-o anatomie scenografică a ființei, a unei ființe supreme, idealizate.

Ele pot fi decriptate semnificând atât desprinderea detaliului de forma matrice și aspectarea sa în alt context, în unul singular, autonom – cât și includerea lor în ansamblul comun, propus aici. Această serie de lucrări reprezintă o invitație de descoperire a unor volume emblematice, într-o relaționare între formă și semnificație”, notează Elena Ilash. 

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă invită, joi, 4 mai 2023, ora 13, la un eveniment expoziţional care se va contura în jurul documentelor personale ale artistului Norbert Thomae.

„Deţinem în patrimoniul nostru opere impresionante – pictură pe pânză şi carton, care pot fi admirate în expoziţia permanentă a Casei Argintarului.

La Muzeul Bistriţa vă invităm să-l descoperiţi prin cuvinte scrise, pe pagini de caiet, în care îşi expune viaţa şi frământările aristice”, anunță organizatorii.

Expoziția intitulată Jurnalul unui pictor – Norbert Thomae cuprinde documente personale donate de familia artistului. 

Norbert Thomae s-a născut la Bistriţa în 15 mai 1887. După încheierea studiilor la Academia de Arte din Budapesta are stadii de pregătire la Academia de Artă din Viena şi Munchen, inclusiv la Academia Julian de la Paris. Apoi în anul 1908 se încrie la Institutul Pedagogic de Desen din Budapesta. Nu are susţinere financiară şi nu poate să-şi urmeze visul unei specializări în Germania, astfel revine în Transilvania.

Mai jos, un material realizat de muzeograf Alina Ilia Sabo, în iulie 2021:

Concert Analia Selis, în 7 mai, la Palatul Culturii

Născută in Tucumán, Argentina, Analia Selis s-a stabilit în România in 2003.

Între 2005 și 2014 a reputat multe succese în cariera sa de cântăreață de pop latino-american, devenind foarte cunoscută în România. A interpretat pe cele mai prestigioase scene și a fost invitată a celor mai importante posturi de televiziune și de radio.

În 2014 a început să cânte tango. A colaborat cu toate orchestrele din România și cu orchestre din Elveția, Cehia, Lituania, Argentina. A fost invitată să cânte alături de diferite ansambluri: Kamerata Kronstadt, Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet. A fost invitată și în importante festivaluri muzicale, precum Festivalul Internațional „George Enescu” (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția) sau Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipėda (Lituania).

În prezent, continuă să promoveze tango-ul tradițional argentinian și muzica lui Astor Piazzolla atât în România, cât și în Europa.

Julián Caeiro s-a născut în orașul Buenos Aires, Argentina în 1980. A studiat pianul la Conservatorul Naționalul „Carlos López Buchardo”, aprofundându-și studiile în improvizație de jazz cu renumiţii profesori Diego Schissi și Abel Rogantini. Ca pianist, aranjator și director muzical, a avut turnee în Germania, Elveția, Franța, Italia, România, SUA, Japonia, China, Brazilia, Chile și Uruguay. În 2018 a realizat aranjamente orchestrale pentru „Tango simfonic II”, un proiect al Analiei Selis, cu care a concertat la „Sala Radio” din București. În același an a făcut orchestrații pentru violoncel solo care au fost interpretate de artistul Razvan Suma. În 2022 a făcut aranjamente pentru Ricky Martín Sinfónico în turneul său în Argentina și Uruguay, participând și ca pianist în concertele sale. În prezent este directorul muzical al grupului „Elegante Sport”, cu care pregătește al treilea album și al duo-ului „CaeiroVelazquez”.

Nicolás Velázquez s-a născut la Buenos Aires, Argentina în 1995. A început să studieze bandoneonul încă din copilărie cu renumitul compozitor Carlos Lazzari și maestrul Federico Pereiro. În 2015 s-a alăturat „Emilio Balcarce School Orchestra” până când a terminat studiile în 2016. A făcut parte din diverse grupuri, urcând pe scenă alături de mari artiști precum Pepe Colangelo, Roberto Alvarez, Victor Lavallen, Raul Lavie. Din 2016 este membru al companiei de tango „Estampas Porteñas”, cu care a concertat în Statele Unite, China, Peru și Argentina. În 2022 a început să înregistreze primul său album solo, cu compoziţii proprii şi aranjamente. În prezent este bandoneonist pentru Quintetul Gabriel Lombardo, face parte din grupul „Elegante Sport” cu care pregateste al treilea album, dar și din duo-ul Caeiro Velázquez.

Nu ratați, așadar, o seară autentică de tango – duminică, 7 mai, de la ora 19.00, la Palatul Culturii: 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: