Cum se îmbrăcau locuitorii din Țara Năsăudului în secolul XIX…?!

Cum se îmbrăcau locuitorii din Țara Năsăudului în secolul XIX…?!

Ce fel de haine se purtau în Țara Năsăudului, în secolul XIX? Cum arătau costumele populare acum 200 de ani? Ce fel de podoabe foloseau femeile din Țara Năsăudului…?! Răspunsurile acestor întrebări vor fi dezvăluite vineri, 7 iunie, la Alba Iulia: aici va avea loc prezentarea volumului Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții semnat de Virginia Linul. Evenimentul cuprinde câteva surprize pentru public:

Târgul de carte Alba Transilvană le propune tuturor pasionaților de carte și folclor o surpriză deosebită: o spectaculoasă expoziție de costume populare din Țara Năsăudului, o lansare de carte și un recital folcloric extraordinar.

Virginia Linul a fost invitată să participe la Târgul de carte Alba Transilvana, eveniment ajuns la ediția a XII-a, care se va desfășura între 6 și 8 iunie, la Alba Iulia.

Cu acest prilej va fi prezentată publicului și cartea Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții – volum publicat la Editura Școala Ardeleană care propune celor interesați un inedit și fascinant periplu în istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului din secolul XIX – XX.

M-au tot invitat la Alba Iulia încă de anul trecut, însă programul încărcat de care am avut parte mi-a permis abia acum să onorez invitația. Este vorba despre un volum publicat anul trecut, la Editura Școala Ardeleană – o sinteză a tezei mele de doctorat. Am restructurat-o și am concentrat informația în așa fel încât să poată fi citită și de publicul larg, am renunțat la unii termeni științifici… Sper să fie bine primită, pentru că am conceput-o ca pe un reper în istoria costumului popular și a tradițiilor noastre…”, ne-a explicat creatoarea populară Virginia Linul.

Creatoarea de costume populare din Salva ne-a mărturisit că are emoții, fiind vorba despre un mare eveniment cultural care se desfășoară într-un oraș de o importanță istorică pentru România: „M-au anunțat prieteni din întreaga țară că vor veni la Alba Iulia să ne vedem. Ar fi un alt fel de unire simbolică în jurul cărții pe care am s-o prezint și în jurul costumului popular, de altfel… Sper să reușesc să prezint cartea și publicului din Bistrița-Năsăud, în această toamnă…”, a mai spus Virginia Linul.

Lansarea de carte va fi completată de o expoziție de costume tradiționale românești, dar și de câteva extraordinare momente folclorice susținute de Ioana Ardelean și Grupul Țarina din Abrud.

Invitați să vorbească despre cartea scrisă de Virginia Linul sunt Ioan Opriș, Corina Mihăescu, Filofteia Pally, Iustin Narcis Dejeanu și Vasile Dâncu. Evenimentul va fi moderat de Daniela Floroian și se va desfășura vineri, 7 iunie 2019, de la ora 19:00, la Museikon.

***

Personalități marcante, scriitori, artiști, autori, editori, traducători, critici, animatori şi jurnalişti vor fi prezenți la Alba Iulia în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”, cel mai important eveniment cultural dedicat cărții din județul Alba.

Cea de-a XII-a ediție propune publicului un periplu cultural care celebrează CARTEA și oferă, pe parcursul a trei zile, lansări și prezentări de carte, conferințe, concerte, expoziții de artă, lecturi interactive, recitaluri de muzică și poezie, dar și evenimente multiart.

Copiii, tinerii și adolescenții sunt invitați să participe la ateliere, concursuri, dezbateri și întâlniri cu personalități într-un adevărat carusel al lecturii și creativității – au transmis organizatorii.

Foto @ Virginia Linul 

EXTRA: Surprize şi delicatese, la Târgul de carte „CoşBook” acum 52 de minute - „Coșbook", din nou la Bistriţa! Lansări și prezentări de carte și reviste, ateliere (re)creative, dezbateri, întâlniri cu scriitori, poezie și muzică, premii pentru cititori şi expoziții - toate vă stau la dispoziţie, începând de mâine, la Biblioteca Judeţeană.
VIDEO: În amintirea unor fabuloase întâlniri cu prieteni care îşi făceau de cap… acum 2 ore - Ne-a fost dat şi nouă privilegiul de a retrăi câteva fabuloase întâlniri între prieteni! Erau reputaţi industriaşi, oameni de afaceri sau nobili care se întâlneau când la unul, când la altul acasă şi îşi făceau de cap improvizând…
Unul dintre cei mai buni arheologi bistrițeni scapă de închisoare: era acuzat că ar fi ajutat la „dispariția” unor obiecte foarte valoroase acum 3 ore - Trei ani a durat procesul în care Corneliu Gaiu, unul dintre cei mai buni arheologi ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a fost judecat pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că ar fi ajutat la valorificarea unor obiecte arheologice valoroase. Acesta a fost achitat.
VIDEO: Povestea tinerei care s-a autoincendiat: a crescut la casa de copii și are patru copii care au șanse să ajungă tot în sistemul de protecție acum 19 ore - O tânără de 24 de ani s-a autoincendiat noaptea trecută, după o ceartă cu concubinul. Tânăra se află în stare gravă, într-o clinică de arși din București. M. a crescut la casa de copii și la rândul său patru copii care riscă să ajungă tot în sistemul de protecție...
IN-CON-ȘTI-EN-ȚĂ: Transporta porci fără documente de proveniență! acum 19 ore - În contextul în care România încă e amenințată de virusul pestei porcine, un bistrițean a dat dovadă de inconștiență. Acesta a fost prins în timp ce transporta mai mulți porci. FĂRĂ documente legale.
O mămică fericită: La creșa asta e mai frumos ca-n Franța! acum 20 de ore - Se poate și la creșele din Bistrița! Iar o mămică e fericită când își vede fetița curată, hrănită, iubită și veselă. Asta, după experiența îngrozitoare pe care a avut-o la o „creșă bună din Franța”. ”Tu vezi cât e de curat? E impecabil! Uite că se poate! În România...” a scris mămica pe Facebook.
Oaspeţi de seamă! Peste 1500 de saşi din Austria, Germania, Elveţia sau Africa de Sud, sărbătoresc la Bistriţa acum 21 de ore - Oaspeţi de seamă din Austria, Germania, Elveţia, Cnada, SUA sau Africa de Sud vor celebra la Bistriţa, începând de vineri, Întâlnirea Saşilor de pretutindeni.
EMOŢIONANT: Alexandra Corcode, o tânără elevă, doi bunici şi premiul pentru cel mai bun portret din România! acum 22 de ore - Alexandra Corcode, o tânără liceană din Bistriţa a reuşit o perfomanţă incredibilă! A participat la un concurs naţional de arte şi a adus acasă marele premiu! Fotografia şi profilul la care tânăra studiază sunt la poli opuşi, dar pasiunea şi-a spus cuvântul. VEZI povestea din spatele fotografiei câştigătoare.
FOTO/VIDEO: Prima ploaie a venit şi machiajul s-a bulit! acum 23 de ore - Cum era de aşteptat, odată cu venirea ploilor, marcajele rutiere au început să facă şi ele baie. În această situaţie se află şi DN17, pe o porţiune din Livezile. Deşi marcajele au fost refăcute acum trei săptămâni, nu au ţinut decât până la prima ploaie!
SE POATE! O cooperativă agricolă pregătește o fabrică de suc natural de mere, fără conservanți acum 24 de ore - Agricultorii și procesatorii de fructe și legume din județ par să fi înțeles că fără unitate posibilitățile sunt substanțial mai reduse. O cooperativă agricolă din Breaza pregătește o fabrică de suc natural de mere. Investiția s-ar ridica la 220.000 de euro.
FOTO/VIDEO: Ai bijuterii vechi, din aur, pe care nu le mai porți? Schimbă-le cu bijuterii la modă, la Atlantis Gold! acum O zi - Ți-au fost dragi și le-ai purtat cu mândrie, dar s-au stricat sau modelul e învechit! Nicio problemă! Du-ți bijuteriile vechi la Atlantis Gold și ia-ți altele, la modă, din magazinul lor. Găsești zeci de modele, de la firme cu renume. Bijuteriile sunt diversificate, de la inele simple, la lănțișoare personalizate, inele de logodnă, verighete, lingouri pentru economii în aur și chiar cereluși medicinali ce-ți pot fi aplicați de personalul calificat.
EMOȚIONANT – Îl mai știți pe cățelul torturat cu săgeți? Acum e fericit, la o familie ce-l iubește! acum O zi - Un caz din Simionești a oripilat opinia publică, în 2017. Un cățel a fost folosit pe post de țintă, săgețile perforându--i plămânii și scalpul. Printr-o minune a scăpat. Acum, la doi ani de la incident, familia care l-a adoptat îi mulțmește veterinarului ce i-a scăpat viața.
Se întâmplă AZI, în Bistrița! acum O zi - Dacă aveaţi impresia că este rost de plictiseală, azi în Bistriţa – v-aţi înşelat amarnic: avem din nou la dispoziţie câteva evenimente care ne vor ajuta să trecem lejer peste vremea mohorâtă de afară:
TRAGIC! O femeie din Bistrița-Bârgăului s-a ales cu arsuri pe aproape jumătate din corp după ce și-a dat foc acum O zi - O persoană din Bistrița-Bârgăului a ajuns, noaptea trecută, la Spitalul Județean de Urgență cu arsuri pe 44% din corp, după ce s-a autoincendiat.
FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 2 zile - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.