Cum se îmbrăcau locuitorii din Țara Năsăudului în secolul XIX…?!

Cum se îmbrăcau locuitorii din Țara Năsăudului în secolul XIX…?!

Ce fel de haine se purtau în Țara Năsăudului, în secolul XIX? Cum arătau costumele populare acum 200 de ani? Ce fel de podoabe foloseau femeile din Țara Năsăudului…?! Răspunsurile acestor întrebări vor fi dezvăluite vineri, 7 iunie, la Alba Iulia: aici va avea loc prezentarea volumului Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții semnat de Virginia Linul. Evenimentul cuprinde câteva surprize pentru public:

Târgul de carte Alba Transilvană le propune tuturor pasionaților de carte și folclor o surpriză deosebită: o spectaculoasă expoziție de costume populare din Țara Năsăudului, o lansare de carte și un recital folcloric extraordinar.

Virginia Linul a fost invitată să participe la Târgul de carte Alba Transilvana, eveniment ajuns la ediția a XII-a, care se va desfășura între 6 și 8 iunie, la Alba Iulia.

Cu acest prilej va fi prezentată publicului și cartea Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții – volum publicat la Editura Școala Ardeleană care propune celor interesați un inedit și fascinant periplu în istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului din secolul XIX – XX.

M-au tot invitat la Alba Iulia încă de anul trecut, însă programul încărcat de care am avut parte mi-a permis abia acum să onorez invitația. Este vorba despre un volum publicat anul trecut, la Editura Școala Ardeleană – o sinteză a tezei mele de doctorat. Am restructurat-o și am concentrat informația în așa fel încât să poată fi citită și de publicul larg, am renunțat la unii termeni științifici… Sper să fie bine primită, pentru că am conceput-o ca pe un reper în istoria costumului popular și a tradițiilor noastre…”, ne-a explicat creatoarea populară Virginia Linul.

Creatoarea de costume populare din Salva ne-a mărturisit că are emoții, fiind vorba despre un mare eveniment cultural care se desfășoară într-un oraș de o importanță istorică pentru România: „M-au anunțat prieteni din întreaga țară că vor veni la Alba Iulia să ne vedem. Ar fi un alt fel de unire simbolică în jurul cărții pe care am s-o prezint și în jurul costumului popular, de altfel… Sper să reușesc să prezint cartea și publicului din Bistrița-Năsăud, în această toamnă…”, a mai spus Virginia Linul.

Lansarea de carte va fi completată de o expoziție de costume tradiționale românești, dar și de câteva extraordinare momente folclorice susținute de Ioana Ardelean și Grupul Țarina din Abrud.

Invitați să vorbească despre cartea scrisă de Virginia Linul sunt Ioan Opriș, Corina Mihăescu, Filofteia Pally, Iustin Narcis Dejeanu și Vasile Dâncu. Evenimentul va fi moderat de Daniela Floroian și se va desfășura vineri, 7 iunie 2019, de la ora 19:00, la Museikon.

***

Personalități marcante, scriitori, artiști, autori, editori, traducători, critici, animatori şi jurnalişti vor fi prezenți la Alba Iulia în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”, cel mai important eveniment cultural dedicat cărții din județul Alba.

Cea de-a XII-a ediție propune publicului un periplu cultural care celebrează CARTEA și oferă, pe parcursul a trei zile, lansări și prezentări de carte, conferințe, concerte, expoziții de artă, lecturi interactive, recitaluri de muzică și poezie, dar și evenimente multiart.

Copiii, tinerii și adolescenții sunt invitați să participe la ateliere, concursuri, dezbateri și întâlniri cu personalități într-un adevărat carusel al lecturii și creativității – au transmis organizatorii.

Foto @ Virginia Linul 

Program prelungit la Pașapoarte! acum 7 minute- Fiindcă în lunile iulie și august e un val mai mare de cereri de eliberare a pașapoartelor, s-a decis prelungirea programului de lucru. Mai mult, programările se pot face online și chiar de la o zi la alta!
FII REPORTER: Alooo, Dorel?! Ți-au căzut cablurile și le-ai uitat pe jos…! acum 48 de minute- Dorel a comis-o din nou! De această dată pe strada Solomon Haliţă, unde a reabilitat un bloc, uitând cablurile spânzurate peste maşini, lăţite pe stradă sau peste pubela de gunoi...!
Ce avere au miniștrii din Bistrița? Unul dintre ei și-a triplat contul din bancă într-un singur an acum 2 ore- Case, terenuri și conturi groase în bancă. Cu asta se pot lăuda cei doi miniștri din Bistrița, Ioan Deneș și Daniel Suciu. Unul dintre ei a reușit să-și tripleze contul din bancă într-un singur an.
Bacalaureat 2019: Elevii din Sîngeorz şi Maieru susţin examenul de Bacalaureat în Năsăud acum 3 ore- 1840 de absolvenţi de liceu din promoţia curentă şi încă 298 de restanţieri din anii anteriori vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat în judeţul nostru. Elevii din Sângeorz şi Maieru vor da examen în deplasare.
FOTO: Femeie din Căianu Mic, accidentată la Nima acum 4 ore- Un autoturism s-a răsturmat și o femeie din Căian a ajuns la spital. Totul s-a întâmplat în localitatea Nima, din cauza neatenției în trafic. 
AUDIO: Scandal la Consiliul Județean pe ideea privatizării firmei LDP, care a ieșit tot în pierdere! acum 5 ore- Președintele Consiliului Județean a propus un proiect prin care să se demareze un proces de privatizare a S.C. Lucrări Drumuri și Poduri. De aici s-a declanșat un adevărat scandal între consilierii PNL și Radu Moldovan. ”Sloganurile și populismele nu-și au locul aici. Nu veniți cu bla bla bla”VS ”LDP e în prag de faliment pentru că managementul e prost, că aici lucrează oameni incompetenți, puși în funcții pe pile, relații, neamuri”.
Aquabis: Se sistează apa pe câteva străzi în Ilva Mică acum 5 ore- Câteva străzi din Ilva Mică rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore. Măsura este necesară pentru pentru remedierea unei avarii accidentale pe conducta de apă.
O pagina de Facebook se ambiționează să „desființeze” Poliția Locală. Până una alta, instituția nu există în mediul virtual… acum 6 ore- Un bistrițean s-a ambiționat, printr-o pagină de Facebook, să desființeze Poliția Locală, pe care o consideră o instituție parazitară. În timp ce pe Facebook se cere desființarea instituției, Poliția Locală este absentă total din mediul virtual. O nouă pagină de Facebook adună like-uri de la începutul acestei luni. Este vorba despre „Bistrița trezește-te!”, o pagina...
ISJ: Peste 300 de corigenţi au ratat Evaluarea Naţională în acest an. Câte contestaţii s-au depus acum 21 de ore- ISJ: Peste 300 de corigenţi au ratat Evaluarea Naţională în acest an. Este vorba despre un procent de 13, 9% - în scădere faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 19,6% corigenţi. Câte contestaţii s-au depus:
Bistrița-Năsăud, la coada clasamentului când vine vorba de elevi de 10 la Evaluarea Națională acum 22 de ore- Bistrița-Năsăud se numără printre județele cu cele mai puține medii de 10 la Evaluarea Națională din acest an. Doar trei eleve din județ au reușit să obțină 10 pe linie.
VIDEO: Prefectul i-a muştruluit pe şefii de instituţii care au ratat Ziua Drapelului acum 23 de ore- Întâlnirea a debutat cu „stângul” pentru unii dintre reprezentanţii instituţiilor guvernamentale care au fost serios muştruluiţi de prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ. Acesta s-a arătat dezamăgit pentru că şefii unor instituţii au chiulit de la ceremonia organizată de Ziua Drapelului.
Ați auzit? Și-a făcut Supercom Tel Verde! Sunați-i, gratuit, de câte ori vedeți că nu-și fac treaba! acum 24 de ore- Să vezi și să nu crezi! Cei de la Supercom chiar vor să-i ajute pe cetățeni. Până acolo le-a mers bunăvoința, încât și-au făcut linie telefonică gratuită. Numa' să-i puteți suna și să le spuneți că și-au făcut treaba bine. Sau să-i întoarceți înapoi! Depinde cum prestează, bineînțeles!
FOTO: Cade tot câte-un sistem informatic! A venit rândul celor de la Finanțe! acum O zi- Nervii cetățenilor continuă să fie întinși la maxim, în continuare, din cauza sistemelor informatice. După problemele de la APIA, apoi de la medicii de familie și farmacii, a sosit și rândul Finanțelor. Ieri, zeci, chiar sute de contribuabili au plecat de la ANAF BN, pomenind toți sfinții.
Cel de-al doilea cinema din Bistrița se deschide în toamnă! Cu ce surprize vine: acum O zi- Cel de-al doilea cinema din Bistrița își deschide porțile în toamnă. Happy Cinema va fi situat în mall-ul de lângă piața de la ruși, Bistrița Retail Park, și vine cu dotări surpriză.
Se deschide Aventura Parc! Dar numai cinci zile pe săptămână! acum O zi- Bistrițenii vor avea ocazia să se distreze ”la înălțime”, în Aventura Parc. Traseele prin copaci îi vor aștepta pe aventurieri, începând de sâmbătă. Totuși, parcul va fi deschis doar cinci zile pe săptămână. AFLĂ și ce tarife se percep: