FOTO: Poveşti incredibile din vremurile în care şi calul primea pensie…!

FOTO:  Poveşti incredibile din vremurile în care şi calul primea pensie…!

Impresionantă expoziţie de minerale, fosile şi geme la Muzeul Judeţean: aici a fost inaugurat ieri Salonul de minerale, fosile şi geme – eveniment care aniversează 25 de ani de la prima ediţie.

Expoziţia cu vânzare este deschisă încă de ieri, în incinta Muzeului Judeţean Bistriţa. Alături de colecțiile de minerale, pietre semiprețioase și ornamentale, aici aveţi ocazia să admiraţi şi câteva eşantioane de „flori de mină” și minerale brute din România și din străinătate, fosile din diverse ere geologice sau lemn fosilizat.

Colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile, geme și roci din Baia Mare, Satu Mare, Timişoara, Târgu-Mureș, Bistriţa şi Sîngeorz-Băi vă aşteaptă azi şi mâine, între orele 10:00 – 20:00 – cu o mulţime de minunăţii.

Aveţi ocazia să aflaţi şi câteva poveşti uimitoare, cum este cea a inginerului miner Ştefan Strim, din Baia Mare: „Cum s-au închis minele, a trebuit să ne reprofilăm şi noi… Nu prea ai ce să faci cu studiile în minerit acum. Aşa că am ales să aducem tot felul de pietre semipreţioase de prin munţi, de pe văile şi minele părăsite… Le expunem spre vânzare sau le facem cadou, cum am făcut şi acum cadou Muzeului Judeţean din Bistriţa –  un agat găsit de mine pe Valea Roşie, la Mina Calului… Se numeşte Mina Calului pentru că acolo era o galerie de coastă unde se extrăgea minereu cu calul… S-a închis acum vreo 60 de ani galeria aceea. Dar atunci când funcţiona, în momentul în care calul îmbătrânea – era şi el trimis în pensie şi primea bani.

Era dat practic în grija unui miner care trebuia să aibă grijă de cal şi care primea de la poştaş indemnizaţia pentru calul respectiv. Medicul veterinar îl vizita frecvent ca să verifice dacă are calul fân, dacă e scos la păscut şi ţinut în condiţii bune. Dacă nu, calul era luat şi dat în grija altui miner, care primea apoi pensia calului…”, ne-a mai povestit amuzat  Ştefan Strim.

Sunt multe alte asemenea poveşti minereşti adevărate – admite Ștefan Strim, care îi aşteaptă şi pe copii cu multe cutiuţe pline de roci mici, incredibil de spectaculoase: „Este o ocazie unică pentru ei să-şi facă o mică colecţie, dacă sunt pasionaţi de aşa ceva… Sunt la preţuri modice, pentru ca orice copil să-şi poată face o mini-colecţie… Am aici agat, calcopirită de la Baia Sprie, jasp de la Firiza, ametist de pe Valea Roşie, tot de la Mina Calului, rodocrozit – piatra dragostei, cuarţ…”, a mai explicat Ştefan Strim.

Şi prof. dr. Ioan Chintăuan – iniţiatorul Salonului de Minerale – poate fi întâlnit la Muzeul Judeţean cu câteva exponate rare: coliere africane, scoici uriaşe, un cocoş galic, un cristal Swarowski, un elefant realizat care conţine 7 minerale-pietre preţioase încrustate în sine.

„Îmi amintesc de prima ediţie… Am organizat-o acum 25 de ani cu o strângere de inimă, pentru că nu eram sigur că vor veni expozanţii… Am avut atunci parte şi de un mic conflict pentru că am invitat la expoziţia de minerale şi niște ţigani care au lucrat la mină ca vagonetari sau muncitori. Veniseră cu nişte eşantioane mari şi frumoase, nu erau nici murdari, nici obraznici, de ce să nu-i primesc? I-am primit alături de cei care făceau parte din Asociaţia mineralogilor şi paleontologilor amatori din România, erau acolo şi geologi titraţi şi specialişti… şi-au dat seama foarte repede că este în avantajul lor, pentru că puteau să facă schimb, să cumpere diverse exemplare de la ei. Ţiganii nu erau specialişti, dar alegeau la întâmplare după frumuseţe şi mărime. Uneori nimereau exemplare şi specii de minerale rare, impresionante şi spectaculoase…”, şi-a amintit dr. Ioan Chintăuan.

Medalioane, brăţări, pandantive, coliere, cercei, inele, broșe, semne de carte – realizate din peste 60 de tipuri de minerale, provenite de pe aproape toate continentele – vă stau la dispoziţie astăzi, până la ora 20.00, dar şi duminică, între orele 10.00 – 20.00.

Manifestarea de tradiție a muzeului bistrițean a cuprins și conferinţa cu titlul Șase ani geolog în Chile, susținută de geologul Oscar Edelstein din Baia-Mare.

Coordonatorul de proiect este cercetătorul ştiinţific dr. ing. Marius Horga.

FOTO/VIDEO: Frumuseţea nu are vârstă! Cele mai distinse femei din Țara Năsăudului, într-o inedită paradă de modă acum 46 de minute- 12 femei de nota 10* au defilat în duminica de Rusalii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean: aici s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unui eveniment cu totul special: „Covorul roșu este comun, orice femeie poate defila pe el atâta timp cât fiecare dintre noi acceptăm normalitatea!"
SURPRIZE, SURPRIZE! Două treceri la nivel cu cale ferată, blocate! acum 2 ore- Șoferii vor fi nevoiți să se înarmeze cu multă, multă răbdare. Două treceri la nivel cu cale ferată sunt bocate, iar în mai multe intersecții nu se va putea pătrunde deloc. ”Nu avem ce face! Trebuie să facem lucrările astea!” a fost explicația viceprimarului Niculae.
Rostul de dimineaţă: Nu suntem cu totul pierduţi… acum 3 ore- A trecut euforia alegerilor, a început şi vacanţa de vară, lumea visează la concedii şi evadări iar oraşul pare că se zbate anemic într-o letargie estivală greu de evitat… În ciuda zilei de ieri – o zi de luni ploioasă, spre final, în care nici iarba nu şi-a permis să crească – 10 bistriţeni au îndrăznit ieri seară să iasă în stradă...
FOTO – Accidentele s-au ținut lanț ieri! Un motociclist și încă două persoane au ajuns la spital acum 4 ore- Încă două accidente au avut loc aseară și azi-noapte. Un motociclist și alte două persoane au ajuns la spital după ce au fost implicate în evenimente rutiere. Unul a avut loc la Rodna, altul la Lunca Ilvei. CE s-a întâmplat:
FOTO- TELCIU: Un maramureșean a provocat un accident rutier! Trei mașini implicate acum 16 ore- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Telciu. Trei mașini au colizionat, iar două persoane au nevoie de îngrijiri medicale. De vină, cât și persoanele rănite sunt de loc din Maramureș. 
OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei… acum 19 ore- Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă... 
Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant! acum 20 de ore- Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.
HAPPY DAY, joi la Casa Ema! acum 21 de ore- A venit căldura, au sosit şi zilele de vacanță iar la Casa Ema ofertele se ţin lanţ! Happy Day - joi, 20 iunie, cu preţuri speciale la abonamente şi o senzaţională şi răcoritoare limonadă!
FOTO: Trei benzi de circulație la trecerea de pe Slavici! AFLĂ cum se va circula în zonă în timpul lucrărilor: acum 23 de ore- În zona trecererii la nivel cu cale ferată de pe Ion Slavici încep lucrări ample, mâine! Dar nu doar la trecere, ci și la intersecțiile din apropiere. Astfel, circulația în zonă va fi blocată pe o arie mai extinsă! Lucrătorii vor încerca să deblocheze, pe rând, câte o intersecție! AFLĂ ce lucrări se fac și CUM se va putea circula:
Bistrița-Năsăud din nou sub avertizări COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii acum 24 de ore- Nicio zi fără noi avertizări de instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis din nou COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Printre județele vizate se află și Bistrița-Năsăud.
FII REPORTER: Domnule primar, deratizați leprele din locuințele sociale! acum O zi- Intenţionând să cureţe centrul istoric al Bistriţei de „buzunăreli” şi de cerşetori, primarul Ovidiu Creţu a recurs la marele „exod” al romilor. Pentru a-i determina să părăsească centrul istoric, Primăria Bistriţa le-a pus la dispoziţie acestor oameni locuinţe sociale. O bistrițeancă se rezolvă pe dezastrul din Viișoara.
Rostul de dimineaţă: Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi… acum O zi- Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi – adânc şi pătrunzător – până când privirile s-au înceţoşat... Până când lacrimile ne-au invadat cu totul. Pentru o clipă, am avut certitudinea că este pregătit şi gata să se arunce în gol...
FOTO/VIDEO: Bistrița Năsăud, sub cod portocaliu și galben de inundații acum 2 zile- ANM a emis două avertizări pentru județul nostru. În aceste momente, Bistrița Năsăud se află sub cod portocaliu de inundații până la noapte la ora 03.00. Apoi, rămâne sub cod galben de inundații până la ora 07.00.
FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…! acum 2 zile- De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.
FOTO: O bălăceală i-a adus sfârșitul unui adolescent acum 2 zile- Un adolescent s-a zbătut între viață și moarte după ce a decis să se răcorească într-un lac, în localitatea Bața. Tânărului i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă medicii au constatat decesul.