FOTO: Poveşti incredibile din vremurile în care şi calul primea pensie…!

FOTO:  Poveşti incredibile din vremurile în care şi calul primea pensie…!

Impresionantă expoziţie de minerale, fosile şi geme la Muzeul Judeţean: aici a fost inaugurat ieri Salonul de minerale, fosile şi geme – eveniment care aniversează 25 de ani de la prima ediţie.

Expoziţia cu vânzare este deschisă încă de ieri, în incinta Muzeului Judeţean Bistriţa. Alături de colecțiile de minerale, pietre semiprețioase și ornamentale, aici aveţi ocazia să admiraţi şi câteva eşantioane de „flori de mină” și minerale brute din România și din străinătate, fosile din diverse ere geologice sau lemn fosilizat.

Colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile, geme și roci din Baia Mare, Satu Mare, Timişoara, Târgu-Mureș, Bistriţa şi Sîngeorz-Băi vă aşteaptă azi şi mâine, între orele 10:00 – 20:00 – cu o mulţime de minunăţii.

Aveţi ocazia să aflaţi şi câteva poveşti uimitoare, cum este cea a inginerului miner Ştefan Strim, din Baia Mare: „Cum s-au închis minele, a trebuit să ne reprofilăm şi noi… Nu prea ai ce să faci cu studiile în minerit acum. Aşa că am ales să aducem tot felul de pietre semipreţioase de prin munţi, de pe văile şi minele părăsite… Le expunem spre vânzare sau le facem cadou, cum am făcut şi acum cadou Muzeului Judeţean din Bistriţa –  un agat găsit de mine pe Valea Roşie, la Mina Calului… Se numeşte Mina Calului pentru că acolo era o galerie de coastă unde se extrăgea minereu cu calul… S-a închis acum vreo 60 de ani galeria aceea. Dar atunci când funcţiona, în momentul în care calul îmbătrânea – era şi el trimis în pensie şi primea bani.

Era dat practic în grija unui miner care trebuia să aibă grijă de cal şi care primea de la poştaş indemnizaţia pentru calul respectiv. Medicul veterinar îl vizita frecvent ca să verifice dacă are calul fân, dacă e scos la păscut şi ţinut în condiţii bune. Dacă nu, calul era luat şi dat în grija altui miner, care primea apoi pensia calului…”, ne-a mai povestit amuzat  Ştefan Strim.

Sunt multe alte asemenea poveşti minereşti adevărate – admite Ștefan Strim, care îi aşteaptă şi pe copii cu multe cutiuţe pline de roci mici, incredibil de spectaculoase: „Este o ocazie unică pentru ei să-şi facă o mică colecţie, dacă sunt pasionaţi de aşa ceva… Sunt la preţuri modice, pentru ca orice copil să-şi poată face o mini-colecţie… Am aici agat, calcopirită de la Baia Sprie, jasp de la Firiza, ametist de pe Valea Roşie, tot de la Mina Calului, rodocrozit – piatra dragostei, cuarţ…”, a mai explicat Ştefan Strim.

Şi prof. dr. Ioan Chintăuan – iniţiatorul Salonului de Minerale – poate fi întâlnit la Muzeul Judeţean cu câteva exponate rare: coliere africane, scoici uriaşe, un cocoş galic, un cristal Swarowski, un elefant realizat care conţine 7 minerale-pietre preţioase încrustate în sine.

„Îmi amintesc de prima ediţie… Am organizat-o acum 25 de ani cu o strângere de inimă, pentru că nu eram sigur că vor veni expozanţii… Am avut atunci parte şi de un mic conflict pentru că am invitat la expoziţia de minerale şi niște ţigani care au lucrat la mină ca vagonetari sau muncitori. Veniseră cu nişte eşantioane mari şi frumoase, nu erau nici murdari, nici obraznici, de ce să nu-i primesc? I-am primit alături de cei care făceau parte din Asociaţia mineralogilor şi paleontologilor amatori din România, erau acolo şi geologi titraţi şi specialişti… şi-au dat seama foarte repede că este în avantajul lor, pentru că puteau să facă schimb, să cumpere diverse exemplare de la ei. Ţiganii nu erau specialişti, dar alegeau la întâmplare după frumuseţe şi mărime. Uneori nimereau exemplare şi specii de minerale rare, impresionante şi spectaculoase…”, şi-a amintit dr. Ioan Chintăuan.

Medalioane, brăţări, pandantive, coliere, cercei, inele, broșe, semne de carte – realizate din peste 60 de tipuri de minerale, provenite de pe aproape toate continentele – vă stau la dispoziţie astăzi, până la ora 20.00, dar şi duminică, între orele 10.00 – 20.00.

Manifestarea de tradiție a muzeului bistrițean a cuprins și conferinţa cu titlul Șase ani geolog în Chile, susținută de geologul Oscar Edelstein din Baia-Mare.

Coordonatorul de proiect este cercetătorul ştiinţific dr. ing. Marius Horga.

Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum O oră - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 2 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 3 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 4 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 5 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 6 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 7 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 8 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum 23 de ore - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Mirela Riti este noul antrenor de fitness de la Casa EMA! acum O zi - De luna aceasta ai o nouă opțiune pentru antrenamentelede la sală iar Mirela aduce cu ea tot entuziasmul și toate cunoștințele acumulate în 8 ani de acțiune.
Un bistrițean, printre jurații la noul MasterChef. Ce îl „recomandă”: acum O zi - ProTv se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii culinare MasterChef. Noul sezon vine și cu un set proaspăt de jurați. Printre ei se numără un fost jurat al unei emisiuni culinare de la altă televiziune, un fost concurent al unui astfel de show și un...bistrițean. Despre cine este vorba:
Materom Automotive te recompensează! acum O zi - Acum te poți bucura de toate beneficiile pe care le oferă programul Service Select – la Materom Automotive! Aici te aşteaptă câteva oferte limitate. AFLĂ despre ce este vorba:
Interzis la Vlăduța Lupău la Zilele Sîngeorzului! AFLĂ de ce: acum O zi - Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, e supărat foc. O parte dintre consilierii locali, în frunte cu viceprimarul, i-au dat cu flit și nu au aprobat bugetul necesar organizării zilelor orașului, sărbărtorite în acest weekend.