FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…”

FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…”

Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Luminoşi, expresivi şi tulburători au fost şi cei din taraful „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, Teodora, Lenuţa şi Sergiu Purja,  „Ciobănaşul” din Şieuţ, formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (Cluj),  ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (Suceava), Călin Brăteanu şi Taraful „Obcina” din Bucovina…

Spectacolul de folclor tradiţional Din bătrâni a umplut ieri centrul cultural Dacia din Bistriţa. Iar cei care au reuşit să participe au retrăit, pentru mai bine de două ore, câteva din momentele sacre ale satului românesc – în tulburătoare evocări ale unor tradiţii cum doar în filme mai vedem…

Bistriţenii l-au urmărit pe Grigore Leşe cu sufletul la gură şi cu lacrimi în ochi, cântând şoptit alături de artist creaţiile care au cucerit de ani de zile inimile românilor:

Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi i-au fascinat, de asemenea, pe spectatorii din Bistriţa:

Lelea Teodora Purja – singurul interpret din judeţ care a primit distincţia de Tezaur Uman Viu – a venit  însoţită de fiica ei, Lenuţa Purja şi de fiul acesteia, Sergiu Purja Negrean: 

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ i-a cucerit pe bistriţeni cu suita de jocuri bătrâneşti din ciclul Jocul însuraţilor – cu pasiunea şi emoţia cu care s-au prezentat.

Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj) a veni la Bistriţa cu alţi doi interpreţi declaraţi Tezaur Uman Viu:  Alexandru Ciurcui, cel mai cunoscut ceteraş din zona Transilvaniei, şi jucăuşul Dumitru Moldovan.

Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava) a fost, de asemenea, aplaudat la scenă deschisă de bistriţeni. Au fost acompaniaţi de Taraful „Obcina” din Bucovina, iar alături de ei s-a aflat şi Călin Brăteanu – directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

Toţi oamenii deştepţi au iubit satele

La eveniment a participat şi Înalt Preasfinţitul Părinte şi Mitropolit Andrei, care a mărturisit, în deschidere: „În Evanghelia după Matei, în Capitolul 9, la versetul 35 citim Şi Iisus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând în sinagogile lor, propovăduind evanghelia împărăţiei şi vindecând toată boala şi toată neputinţa în popor… Sunt prezente aici satele, pe care Mântuitorul le-a iubit…  Toţi oamenii deştepţi au iubit satele. Unul dintre cei mai deştepţi români – Lucian Blaga, care a zis că veşnicia s-a născut la sat…”, a mărturisit ÎPS Mitropolitul Andrei, prezent ieri seară la Centrul Cultural Dacia.

ÎPS Andrei i-a amintit şi pe Liviu Rebreanu, George Coşbuc sau Ioan Alexandru care au evocat emoţionant în creaţiile lor satul românesc.

Mitropolitul a mai subliniat că în satul românesc tradiţional toţi oamenii mergeau duminică la biserică, dar şi că sătenii de odinioară se într-ajutorau. „Acum oamenii au devenit foarte egoişti, se preocupă numai de viaţa lor. Nu e mai pasă de ce se întâmplă în jur...”, a conchis cu tristeţe ÎPS Andrei, felicitându-i pe organizatori.

Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi…

Cred că fiecare dintre noi, în mod direct sau indirect avem o legătură cu satul românesc. Eu sunt născut, crescut şi format într-un sat transilvan orthodox nu departe de Bistriţa – în Chintelnic… Îmi aduc aminte că era o adevărată nenorocire dacă îmi permiteam să trec pe lângă cineva pe stradă fără să salut… Era o educaţie foarte sănătoasă, iar binerica a avut şi are un rol foarte important. De mici eram prezenţi cu bunicii sau cu părinţii noştri la biserică. Din păcate, modernismul, capitalismul aduc şi lucruri care nu fac foarte bine comunităţii, credinţei, tradiţiilor…”, a spus Emil Radu Moldovan.

Vă spun cu amărăciune profundă în suflet: am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul. Nu mai vorbesc de solidaritate, pentru că ea este aproape inexistentă în momentul de faţă. Să dea Dumnezeu să ne vină mintea de pe urmă, pentru ca lucrurile să se schimbe…”, a mai spus Radu Moldovan.

Cele mai bune gânduri, din partea bistriţenilor…

Mă simt onorat de faptul că mă aflu în această seară aici, pentru a ne bucura împreună de acest spectacol de cântec şi tradiţii româneşti  şi de prezenţa marelui artist Grigore Leşe… Ne bucurăm de fiecare dată de prezenţa părintelui nostrum drag, ÎPS Andrei Andreicuţ şi vreau ca în numele bistriţenilor să îi transmit cele mai bune gânduri… Îi felicit pe organizatorii acestui eveniment. Avem nevoie de astfel de spectacole pentru a ne reafirma identitatea naţională… M-aş fi bucurat să văd mai mulţi copii şi tineri prezenţi în sală…”, a transmis şi viceprimarul Cristian Niculae.

La rândul său, prefectul Ovidiu Frenţ a muţumit pentru ocazia de a urmări un spectacol de folclor autentic: „Nu poţi să nu te simţi cutremurat atunci când îl asculţi pe Grigore Leşe sau pe artiştii din familia Purja, mai ales în această lume plină de fake-uri,de imitaţii şi modernisme. Revenirea la rădăcinile satului românesc este, în fapt revenirea la valorile de bază ale societăţii. Este nucleul din care se poate transmite mai departe, şi tinerei generaţii, folclorul autentic…

Tăiatul porcului, doar cu aviz și cu veterinarul de față noiembrie 19, 2019 - O veste trăznet a creat nemulțumiri printre crescătorii de porci, chiar înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Există speranță pentru Pădurea Transilvaniei! Sute de voluntari se înghesuie să facă bine naturii: noiembrie 19, 2019 - Un proiect ce a început acum cinci ani de zile are sorți de izbândă. Pădurea Transilvaniei se va ridica semeață, în timp. Și asta, datorită voluntarilor. Și pentru ediția de plantare puieți din acest an, sute de voluntari s-au înghesuit să facă bine naturii.
Deputatul PMP Ionuț Simionca sare în apărarea micilor fermieri: Propune mărirea la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie noiembrie 19, 2019 - Deputatul PMP Ionuț Simionca critică aspru reglementarea care limitează la 5 numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie și propune mărirea acestui număr la 15.
O secție a spitalului „toacă” bani cu duiumul! CUM se dorește rezolvarea pierderilor: noiembrie 19, 2019 - Fiecare intervenție asupra unui pacient, la Spital, implică diferite costuri. La Bistrița, unele costuri sunt suportate de unitatea medicală, chiar dacă în alte centre acest lucru revine pacientului. Managerul Lazany a declarat că există o secție care ”este pe pierdere”. Acesta a găsit o soluție de remediere și speră să primească aprobare.
Și-a băgat prietenii în spital, după ce a condus beat și fără permis noiembrie 19, 2019 - Este isprava unui tânăr, care la 18 ani s-a lăsat cuprins de adrenalină.Acesta a condus, deși nu avea permis și era și băut, a făcut accident și a ajuns la spital împreună cu cei doi prieteni care-l însoțeau.
Rostul de dimineaţă: Un fake news asumat este pe jumătate iertat… Sau dimpotrivă…?! noiembrie 19, 2019 - Un fake news asumat este pe jumătate iertat... Sau dimpotrivă...? „Omul, când nu are de lucru, își mai caută. Eu am crezut în povestea aceea... Am suportat cu stoicism tot ce mi s-a întâmplat pe pagina de Facebook după acea postare..."
Transmixt vrea bilete mai scumpe. Cât vă va costa o călătorie prin Bistrița noiembrie 19, 2019 - Operatorul de transport Transmixt cere Consiliului Local să aprobe o majorare a tarifelor practicate. Dacă consilierii locali vor fi de acord, bistrițenii vor plăti mai mult pentru călătoriile în Bistrița, însă mai puțin pentru unele trasee care leagă municipiul de cartiere.
INCREDIBIL! Cât are de așteptat o mamă cu doi copii pentru stabilirea unei pensii de întreținere? Mai bine de un an! noiembrie 19, 2019 - Potrivit avocatului Ioan Someșan, Judecătoria Beclean are nevoie de mai bine de un an pentru a stabili o pensie de întreținere pentru o mamă cu doi copii. Pentru o chestiune banală, judecătoria a stabilit nu mai puțin de 4 termene de judecată.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, pe o stradă din Bistriţa noiembrie 19, 2019 - Astăzi, 19 noiembrie 2019, locuitorii unei străzi din Bistriţa rămân fără apă potabilă. Aquabis efectuează lucrări de mentenanţă şi cuplare branşament:
FOTO/VIDEO: Bistriţeanul Bogdan Berende, de trei ori campion european, comparat cu un bolid Ferrari noiembrie 18, 2019 - Recent întors de la Campionatul European de atelaj canin 2019, desfăşurat în Ungaria, Bogdan Berende a povestit despre provocările şi pericolele pe care le-a traversat în competiţie:
FOTO: Ursul și-a lăsat amprenta și la Sărățel! noiembrie 18, 2019 - Ursul e văzut tot mai des aproape de...civilizație. Dacă nu e zărit de oameni, își lasă măcar amprenta, ca în cazul de la Sărățel. Pe uliță, aproape de case, s-a plimbat aseară Moș Martin. Localnicii se tem pentru copii:
A plecat c-un pui de moroșan, iar tatăl a dat-o răpită! noiembrie 18, 2019 - O minoră a fost dată dispărută, răpită chiar, de către tatăl său. În fapt, doar plecase c-un pui de moroșan. Cu ea cu tot, patru minori dați dispăruți au fost găsiți de polițiștii, în weekendul ce tocmai a trecut.
VIDEO: Cum comentează preşedintele CJ targetul impus de Viorica Dăncilă. Radu Moldovan: „Este ruşinos” noiembrie 18, 2019 - Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, a comentat astăzi rezultatele PSD după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, dar şi „targetul" primit de la centru.
SCANDAL la NIMIGEA: Noi vrem pământ, varianta 2019! noiembrie 18, 2019 - Scandal mare în comuna Nimigea, privind un teren aflat la ieșirea din Mocod spre Zagra. S-ar părea că un fost funcționar public își cere pământul înapoi, cu acte vechi de aproape 30 de ani. Cei care au teren în zonă acuză că actele nu ar fi în regulă, și se tem să nu rămână fără pământ.
FOTO/VIDEO: Pericol la puntea de pe Ghinzii! noiembrie 18, 2019 - O plasă de fier a fost amplasată în ambele capete ale punții pietonale peste Bistrița, de pe Valea Ghinzii. Nimeni nu a anunțat nimic, însă s-a decis că puntea reprezintă un pericol. CARE este explicația municipalității.