FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…”

FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…”

Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Luminoşi, expresivi şi tulburători au fost şi cei din taraful „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, Teodora, Lenuţa şi Sergiu Purja,  „Ciobănaşul” din Şieuţ, formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (Cluj),  ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (Suceava), Călin Brăteanu şi Taraful „Obcina” din Bucovina…

Spectacolul de folclor tradiţional Din bătrâni a umplut ieri centrul cultural Dacia din Bistriţa. Iar cei care au reuşit să participe au retrăit, pentru mai bine de două ore, câteva din momentele sacre ale satului românesc – în tulburătoare evocări ale unor tradiţii cum doar în filme mai vedem…

Bistriţenii l-au urmărit pe Grigore Leşe cu sufletul la gură şi cu lacrimi în ochi, cântând şoptit alături de artist creaţiile care au cucerit de ani de zile inimile românilor:

Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi i-au fascinat, de asemenea, pe spectatorii din Bistriţa:

Lelea Teodora Purja – singurul interpret din judeţ care a primit distincţia de Tezaur Uman Viu – a venit  însoţită de fiica ei, Lenuţa Purja şi de fiul acesteia, Sergiu Purja Negrean: 

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ i-a cucerit pe bistriţeni cu suita de jocuri bătrâneşti din ciclul Jocul însuraţilor – cu pasiunea şi emoţia cu care s-au prezentat.

Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj) a veni la Bistriţa cu alţi doi interpreţi declaraţi Tezaur Uman Viu:  Alexandru Ciurcui, cel mai cunoscut ceteraş din zona Transilvaniei, şi jucăuşul Dumitru Moldovan.

Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava) a fost, de asemenea, aplaudat la scenă deschisă de bistriţeni. Au fost acompaniaţi de Taraful „Obcina” din Bucovina, iar alături de ei s-a aflat şi Călin Brăteanu – directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

Toţi oamenii deştepţi au iubit satele

La eveniment a participat şi Înalt Preasfinţitul Părinte şi Mitropolit Andrei, care a mărturisit, în deschidere: „În Evanghelia după Matei, în Capitolul 9, la versetul 35 citim Şi Iisus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând în sinagogile lor, propovăduind evanghelia împărăţiei şi vindecând toată boala şi toată neputinţa în popor… Sunt prezente aici satele, pe care Mântuitorul le-a iubit…  Toţi oamenii deştepţi au iubit satele. Unul dintre cei mai deştepţi români – Lucian Blaga, care a zis că veşnicia s-a născut la sat…”, a mărturisit ÎPS Mitropolitul Andrei, prezent ieri seară la Centrul Cultural Dacia.

ÎPS Andrei i-a amintit şi pe Liviu Rebreanu, George Coşbuc sau Ioan Alexandru care au evocat emoţionant în creaţiile lor satul românesc.

Mitropolitul a mai subliniat că în satul românesc tradiţional toţi oamenii mergeau duminică la biserică, dar şi că sătenii de odinioară se într-ajutorau. „Acum oamenii au devenit foarte egoişti, se preocupă numai de viaţa lor. Nu e mai pasă de ce se întâmplă în jur...”, a conchis cu tristeţe ÎPS Andrei, felicitându-i pe organizatori.

Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi…

Cred că fiecare dintre noi, în mod direct sau indirect avem o legătură cu satul românesc. Eu sunt născut, crescut şi format într-un sat transilvan orthodox nu departe de Bistriţa – în Chintelnic… Îmi aduc aminte că era o adevărată nenorocire dacă îmi permiteam să trec pe lângă cineva pe stradă fără să salut… Era o educaţie foarte sănătoasă, iar binerica a avut şi are un rol foarte important. De mici eram prezenţi cu bunicii sau cu părinţii noştri la biserică. Din păcate, modernismul, capitalismul aduc şi lucruri care nu fac foarte bine comunităţii, credinţei, tradiţiilor…”, a spus Emil Radu Moldovan.

Vă spun cu amărăciune profundă în suflet: am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul. Nu mai vorbesc de solidaritate, pentru că ea este aproape inexistentă în momentul de faţă. Să dea Dumnezeu să ne vină mintea de pe urmă, pentru ca lucrurile să se schimbe…”, a mai spus Radu Moldovan.

Cele mai bune gânduri, din partea bistriţenilor…

Mă simt onorat de faptul că mă aflu în această seară aici, pentru a ne bucura împreună de acest spectacol de cântec şi tradiţii româneşti  şi de prezenţa marelui artist Grigore Leşe… Ne bucurăm de fiecare dată de prezenţa părintelui nostrum drag, ÎPS Andrei Andreicuţ şi vreau ca în numele bistriţenilor să îi transmit cele mai bune gânduri… Îi felicit pe organizatorii acestui eveniment. Avem nevoie de astfel de spectacole pentru a ne reafirma identitatea naţională… M-aş fi bucurat să văd mai mulţi copii şi tineri prezenţi în sală…”, a transmis şi viceprimarul Cristian Niculae.

La rândul său, prefectul Ovidiu Frenţ a muţumit pentru ocazia de a urmări un spectacol de folclor autentic: „Nu poţi să nu te simţi cutremurat atunci când îl asculţi pe Grigore Leşe sau pe artiştii din familia Purja, mai ales în această lume plină de fake-uri,de imitaţii şi modernisme. Revenirea la rădăcinile satului românesc este, în fapt revenirea la valorile de bază ale societăţii. Este nucleul din care se poate transmite mai departe, şi tinerei generaţii, folclorul autentic…

FOTO: Prinsă la scurt timp după ce a furat o sumă importantă de bani mai 30, 2020 - O femeie a fost prinsă de oamenii legii, la scurt timp după ce a fost apelat numărul unic 112. Aceasta a fost acuzată că ar fi furat o sumă importantă de bani. 
FOTO: Băiețel de 10 ani, rănit în incendiu! Salvatorii n-au putut ajunge în zonă decât pe jos mai 30, 2020 - Un incendiu a izbucnit într-o zonă izolată din Sîngeorz Băi. Un băiețel de doar 10 anișori a fost rănit. Salvatorii au ajuns în zona indicată doar pe jos, neputând înainta cu echipajele.
FOTO/VIDEO: I-a tăiat calea și s-a făcut nevăzut! Acum stă cu mașina stricată, de luni bune, după ce a evitat impactul mai 30, 2020 - S-a întâmplat în luna februarie, în Groapa Sărății. O autoutilitară a ieșit în DN 17 fără să se asigure. Șoferul unui autoturism care circula regulamentar, în încercarea de a evita impactul, a ajuns pe acostament. Acum așteaptă de luni bune, cu mașina avariată, o soluție:
FOTO/VIDEO: Un șofer băut a provocat un accident pe strada Rodnei mai 30, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu câteva minute pe strada Rodnei din municipiul Bistrița. Un șofer nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a lovit o mașină care circula regulamentar. Din impact, autoturismul a ricoșat într-un microbuz. Șoferul vinovat a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Memento mori: Fereastră rotundă sau pătrată? Mulți o consideră simbolul Fecioarei Maria… mai 30, 2020 - „Ca deschidere spre aer şi lumină, o fereastră simbolizează receptivitatea. Dacă ea este rotundă, e vorba despre o receptivitate asemănătoare celei a ochiului şi a conştiinţei. Dacă este pătrată, se referă la receptivitatea terestră, în opoziţie cu cerul. În sine, este considerată simbolul Fecioarei Maria...”, ne dezvăluite Alina Berbecaru, muzeograf în cadrul secției de Artă contemporană, la Muzeul Județean.
Două cazuri de infecție cu COVID-19, înregistrate într-un cămin pentru vârstinici din județul Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - COVID-19 face victime și într-un centru de asistență pentru vârstnici din județul Bistrița-Năsăud! Un cadru medical și o persoană parte din personalul auxiliar au fost depistate cu coronavirus. Toți beneficiarii centrului vor fi testați.
Aquabis: Avarie, în Sângeorz-Băi. Străzi fără apă, începând de astăzi mai 30, 2020 - S-a produs o avarie pe conducta de distribuție din Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Câteva străzi vor rămâne fără apă, începând de astăzi, 30 mai, până la remediere:
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 30, 2020 - Avem 334 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 151 de cazuri noi de infecție.
Directorul Școlii Generale „Lucian Blaga”, forțat să-și dea demisia: A decis cursuri online, vineri, în lipsa măștilor pentru elevi mai 30, 2020 - Scandal, la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Bistrița. Inspectorul general al ISJ Bistrița-Năsăud i-a cerut demisia directorului Mihai Cosma. Motivul? În lipsa unor informații clare, directorul a decis ca primele cursuri de pregătire din 2 iunie să se desfășoare online. Pentru ca elevii și profesorii să fie în siguranță... Conducerea Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud l-a sancționat, solicitându-i demisia. 
NESIMȚIRE! Ghiolbanii au dat iama și anul acesta în Poiana cu Narcise din Parcul Național mai 30, 2020 - Peste 1.000 de persoane au vizitat Poiana cu Narcise din Parcul Național Munții Rodnei weekendurile trecute. Deși vorbim de flori protejate, unii nu s-au abținut și au plecat acasă cu buchete întregi...
Au sosit măștile de protecție pentru elevii din anii terminali mai 30, 2020 - Elevii care au de susținut examenul de capacitate sau bacalaureatul, se reîntorc la școală, pentru aproximativ două săptămâni. Azi au sosit și măștile pentru elevii din județul nostru.
Aquabis: Fără apă rece azi, pe strada Gării, din Bistrița. Apa NU va fi potabilă, timp de trei zile, în șase localități din Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - Începând cu data de 1 iunie 2020 și până în 3 iunie 2020, apa din șase localități ale județului nu va fi potabilă, anunță Aquabis.
Rostul de dimineață: O întâlnire neașteptată și surprinzătoare…! mai 30, 2020 - O întâlnire neașteptată și surprinzătoare, zilele trecute, în Colibița. Un tânăr din Bistrița, pasionat de motoare și drumeții în natură a reușit să vadă ceea ce generații de specialiști nu reușesc, nici măcar o dată în viață.
FOTO/VIDEO: Despărțiți, dar totuși împreună. Final de an școlar în lacrimi, la CNAM. „Vom ține minte această despărțire…” mai 29, 2020 - Cu lacrimi în ochi, profesorii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și-au salutat astă-seară elevii care au absolvit clasa a XII-a. „Chiar dacă a trebuit să păstrăm distanța și nu ne-am putut lua în brațe, am găsit o cale prin care să simțim emoția. Vom ține minte această despărțire… A fost foarte frumos, mă bucur tare mult că diriginții noștri s-au gândit să pună în practică acest moment...”
Băiețel de doi ani, opărit cu lapte! A fost chemat elicopterul SMURD mai 29, 2020 - Mobilizare de forțe salvatoare în Năsăud. Un micuț de doi ani a fost opărit cu lapte. S-a solicitat și intervenția elicopterului SMURD.
Garda de Mediu a pus lacătul pe o stație de asfalt ce poluează Becleanul de ani de zile mai 29, 2020 - O firmă de mixturi asfaltice din Beclean s-a trezit cu Garda de Mediu în control. Totul a pornit de la un filmuleț postat pe internet. În urma vizitei, s-a constat că firma funcționează fără avize, iar activitatea a fost oprită.
În plină pandemie, două fonduri private de pensii investesc în Teraplast mai 29, 2020 - În plină pandemie de Coronavirus, fondurile NN și Allianz au cumpărat pachete importante de acțiuni la Teraplast. Fondurile NN dețin deja un pachet de 10% la producătorul bistrițean.
FOTO/VIDEO. Priviri triste, din spatele gardului: Ultima zi de liceu, pentru absolvenții claselor a XII-a mai 29, 2020 - Ceremonii și mesaje tulburătoare, în această dimineață, la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistrița, dar și la Liceul Tehnologic Agricol din Beclean. „Sunteți generația care va aprecia cel mai mult oamenii, locurile și experiențele învățate. Este o lecție extrem de importantă de transmis mai departe...”
FOTO/VIDEO – A plouat cu gheață la Sebiș: „După cinci minute au tras clopotele și s-a împrăștiat!” mai 29, 2020 - Cinci minute a ținut ploaia cu gheață la Sebiș. Destul cât să se aștearnă un covor alb, în plină lună mai. ”După cinci minute, au tras clopotele și gheața s-a împrăștiat. Acum plouă încet...” au transmis localnicii.
Fișele auto, disponibile din nou, la Policlinica Bistrița mai 29, 2020 - Fișele auto vor fi din disponibile la Policlinica Bistrița, au anunțat reprezentanții instituției. Cei interesați de acest document trebuie să respecte câteva cerințe: 
Poliția Locală NU mai face ce făcea înainte! mai 29, 2020 - Deși Parcul Municipal e deschis, în spațiile de joacă NU e voie. Totuși, banda a fost dată jos și zilnic, părinții și copiii se joacă acolo. Cu toate acestea, polițiștii locali NU au aplicat amenzi. „Poliția Locală NU mai face ce făcea înainte” a explicat Florin Frandeș.
„PERFORMANȚĂ”: O pensiune cu 15 camere a ajuns să găzduiască 200 de persoane în nici două luni mai 29, 2020 - O pensiune cu 15 camere de lângă Beclean a ajuns să fie umplută la capacitate maximă în perioada de urgență. Mai mult, a reușit „performanța” de a găzdui 200 de persoane în nici două luni.
Medicul bistrițean Lucian Pintea a demisionat din funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății mai 29, 2020 - Lucian Pintea, medic bistrițean, numit în decembrie în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății a DEMISIONAT. Motivul? Ca să facă mai multă politică pe plan local, susținând un deputat bistrițean.
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 29, 2020 - Avem 331 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 191 de cazuri noi de infecție.
ATENȚIE! Frumoase, frumoase, dar periculoase! Viperele admiră și ele narcisele! mai 29, 2020 - Jandarmii montani au descoperit că viperele au ieșit la soare. Așa că le dau câteva sfaturi turiștilor care vor să ia la pas Munții Rodnei. Mai ales în zona Poiana cu Narcise.
Prins la aproape un an după ce a furat componente IT de 450.000 de lei mai 29, 2020 - Polițiștii au reținut ieri un bărbat din Viișoara. Asta, după ce au descins la șase domicilii. Bărbatul e suspectul principal într-un furt de componente IT, de acum un an de zile. Prejudiciul se ridică la 450.000 de lei.
FII REPORTER: Ar fi făcut lucrări de canalizare ilegale și au lăsat și drumul stricat în urma lor mai 29, 2020 - Un bistrițean și-a făcut un drum practicabil, până la imobilul lui. Doar că recent, vecinii și-ar fi făcut lucrări de canalizare. Nu doar că par a fi ilegale, dar au lăsat și drumul distrus. ”Nici nu-mi mai pot scoate mașina din garaj, iar instituțiile mă pasează de la unii la alții” a spus revoltat bistrițeanul.
Nicu Moldovan: „Avem un caz pozitiv la Beclean, și din păcate, când e vorba de familii numeroase, nu se limitează la atât! mai 29, 2020 - Primarul orașului Beclean a făcut încă un apel la cetățeni să respecte măsurile impuse pe timpul stării de alertă. Un nou caz de COVID 19 a fost confirmat aseară. ”Vom vedea ce va fi! Dar din păcate, când e vorba de familii numeroase, ca și aceasta, nu rămâne la un singur caz” a declarat Nicu Moldovan.
RELAXARE din 1 iunie: Liber la circulație, spectacole în aer liber, savuratul unei cafele pe terasă! mai 29, 2020 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară noi ridicări de măsuri restrictive. De la 1 iunie ne putem bucura de o cafea pe terasă, un spectacol în aer liber. Mai mult, putem călătorii și în afara zonelor metropolitane, fără declarații. CE mai puteți face: 
Aquabis: Defecțiune la rețeaua de apă, în Livezile, Unirea și Negrilești mai 29, 2020 - S-a produs o defecțiune la rețeaua de apă în Livezile și Unirea, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii: