FOTO: Ziua Limbii Române, celebrată de scriitoarea Nadia Urian, la Horezu

FOTO: Ziua Limbii Române, celebrată de scriitoarea Nadia Urian, la Horezu

În fiecare an, pe 31 august, Limba Română este sărbătorită peste tot, în țară, iar în acest an scriitoarea Nadia Urian din Cristeștii Ciceului a avut deosebita onoare și bucurie să fie prezentă la Horezu, acolo unde Ligya Diaconescu „inima și sufletul atâtor acțiuni dedicate Limbii și Culturii românești” (după cum o caracteriza Livia Ciupercă) s-a ocupat de organizarea unui frumos eveniment cultural.

„Nicio limbă nu aprinde

Coaja  vorbelor de iască 

Precum arde în colinde

Miez de limbă românească”

(Olimpia Sava, Galați)

Rămân în suflet aceste amintiri frumoase, iar relatarea lor nu face decât să recunoască efortul celor care se implică, precum doamna Ligya Diaconescu, directorul general al SC Starpress SRL Râmnicu Vâlcea și al Asociației Internaționale de Cultură și Turism Starpress, directoarea Revistei de Informație, Turism și Cultură Româno-Canado-Americană Starpress. Și nu o face cu niciun altfel de efort sau fonduri primite de undeva, ci din propriul buzunar!”, a consemnat Nadia Urian, adăugând că – precum în poezia Ligyei Diaconescu („Limba noastra românească / Prin dor mult ne-aduce acasă / Pribegiți prin lumea largă / Într-o horă românească”) și în acest an, la Horezu, Vâlcea și-au dat întâlnire scriitori, iubitori ai culturii, colaboratori ai revistei Starpress, membri ai Uniunii Scriitorilor și ale altor organizații culturale, români din țară, din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, din România, dar și interpreți de muzică ușoară sau populară.

Și totul, pentru limba română !

Nu, nu e o laudă, ci o recunoaștere! Încărcată de respect, admirație și prețuire! Desfășurată într-o zonă geografică încărcată de tradiție și istorie, o astfel de întâlnire nu putea să înceapă decât cu o vizită la mănăstirile Horezu, Bistrița și Arnota. Ce locuri minunate! Mănăstirea Horezu, situată la poalele Muntelui Căpățănii, construită în stil brâncovenesc de meșterii care lucrau mai mult noaptea (ca huhurezii sau hurezii), de teama turcilor…”, ne-a transmis Nadia Urian.

La Mănăstirea Horezu, scriitoarele Mariana Popa și Nadia Urian au prezentat  materiale despre uciderea lui Constantin Brâncoveanu, ctitorul mănăstirii, cel care și-a încurajat fiii, înainte de moarte: „Fiii mei, fiți curajoși, am pierdut tot ce am avut în această lume, cel puțin să ne salvăm sufletele noastre și să ne spălăm păcatele cu sângele nostru!

La Mănăstirea Bistrița, ctitorie a boierilor Craiovești, scriitorii și oamenii de cultură invitați s-au rugat sfintelor moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, iar drumul a continuat printre stânci, până la Mănăstirea Arnota, numită și Athosul României, fiind situată la 840 de m înălțime, la capătul unui drum care se parcurge destul de greu.

Asemeni unui cuib de vulturi, mănăstirea păstreză între zidurile ei mormântul lui Matei Basarab Vodă, iar măicuțele mănăstirii ne-au așteptat cu o masă românească având cel mai bun gust din lume! Scriitorul Florin T. Roman a pregătit o scriere despre domnitorul Matei Basasab, totul fiind filmat de Florin Țene, de la DigiTV. Îi mulțumim! În organizarea și vizitarea acestor obiective s-a implicat și preacuviosul preot drd Constantin Mănescu, Președintele Filialei Vâlcea al Scriitorilor Români. A doua zi, la Casa de Cultură Constantin Brâncoveanu din Horezu s-au desfășurat manifestările închinate Zilei Limbii Române, iar după cuvântul de deschidere al primarului Nicolae Sărdescu, doamna Ligya Diaconescu a prezentat Antologia „Limba noastră cea română”, a mai consemnat Nadia Urian.

Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români și Membru în Academia  Americană-Română i-a înmânat „Doamnei Scrisului Românesc” – „Tableta de aur a limbii române”, după care a urmat premierea câștigătorilor participanți la Concursul internațional de poezie și proză – Centenarul Unirii – Starpress 2018 și lansările de carte ale scriitorilor invitați: Mariana Popa din Brașov, redactor-șef al revistei Cultura, Melania Rusu Caragioiu din Montreal (Canada), redactor-șef al Redacției Culturale Montreal, poetul George Filip (Canada), autor a peste 50 de cărți, scriitoarea Olimpia Sava, dir. Editurii Olimpias Galați, scriitorul Adalbert Gyuris, din Ausburg (Germania), Rodica Calotă din Târgu-Jiu, Nadia Urian din Bistrița-Năsăud care și-a prezentat aici ultima carte de povești culese din zona Bistriței, Florin T. Roman din Arad, organizatorul penultimei întâlniri, Tudosia Lazăr din Ivești (Galați), care și-a prezentat frumoasa-i carte Cărticica Prichindeilor.

Camelia Florescu, nume cunoscut în muzica ușoară românească, dar și poetă de o mare sensibilitate, a făcut tot posibilul să nu lipsească de la acest frumos eveniment al familiei Starpress, aducând cu sine bucuria și optimismul, pe ritm de dans.

Pe parcursul întâlnirii ne-au însoțit cu cântecele dumnealor și trebuie să le mulțumim pentru asta domnilor George Cărbunescu, Maria Brădean, Marin Mitroescu… Ne-au însoțit, de asemenea, părintele Mihai Sima, Ana Cristian și fiul său, dar și Ansamblul de cântece și dansuri populare Steluțe Brâncovene, iar micuțele invitate, Anastasia Țene și Maria Elena Diaconescu au recitat atât de frumos din creațiile prezentate… ! Și totul pentru frumoasa limbă română, „limba dorurilor noastre”…! Onoare și bucurie, respect și prețuire, celor care au pregătit, peste tot în țară, ca și aici, la Horezu, o astfel de sărbătoare, a sufletului românesc! Căci „tot ce-i românesc nu piere și nici nu va pieri!”, a conchis scriitoarea Nadia Urian.

VIDEO: “Uitați încă a aprobare de construcție marca Primăria Bistrița! Fapte nu vorbe…” februarie 18, 2020 - "Uitați încă o aprobare de construcție marca Primăria Bistrița. Fapte nu vorbe...Se surpă drumul ca la Pensiunea Morariu...aceeași treabă. Casă la 1 metru de drum...Este în spate la cofetăria Doris, de pe centură. Mergeți să vedeți cum și-au betonat oamenii ăia acolo drumul și le cade pământul de sub beton", ne scria azi dimineață în mesageria redacției un bistrițean indignat. Omul ne-a trimis și un video să ne convingem că nu e așa...
Bistrițean prins în flagrant în timp ce încerca să spargă un magazin din Gherla februarie 18, 2020 - Polițiștii gherleni au prins azi-noapte un bistrițean. Acesta încerca să intr într-un magazin pentru a fura. Planul i-a fost dat peste cap de patrula oamenilor legii.
VIDEO: Dacă vrei primar la țară, trebuie să fii mai sfânt decât popa…! februarie 18, 2020 - Cine crede că oamenii de la sate nu sunt informați sau pregătiți se înșeală amarnic. Dimpotrivă. „În fața cetățeanului, în mediul rural, dacă l-ai mințit o dată, ești terminat! Niciodată nu vei mai reuși să recâștigi încrederea lui. De aceea, dacă alegi să faci administrație la țară, trebuie să fii mai sfânt ca popa…!”
De Valentine’s i-au fost furate 4 oi! S-a găsit „îndrăgostitul”! februarie 18, 2020 - Un tânăr din Monor a rămas fără patru oi. Culmea, tocmai de Valentine`s Day! Ieri, polițiștii au reușit să identifice ”îndrăgostitul” care a furat ovinele. 
CADOU de Dragobete: Se închide drumul Bistrița – Budacu de Jos! februarie 18, 2020 - DJ 173 C, drumul ce leagă Bistrița de Budacu de Jos, intră în reabilitare. Astfel, începând cu 24 februarie, această rută va fi închisă circulației timp de 5 luni de zile. 
S-a găsit autorul apelului 112 în urma căruia jandarmii au luat la „puricat” un cartier întreg februarie 18, 2020 - Sâmbătă noaptea, locatarii de pe Locotenent Călin, și nu numai, s-au trezit cu jandarmii la uși. Aceștia verificau numărul persoanelor din casă, în urma unui apel de ”AJUTOR” la 112. Ieri a fost identificat apelantul:
EXTRA: Tentativă de sinucidere – eșuată într-o comedie cu mult umor negru și situații neprevăzute… februarie 18, 2020 - Crezi că eşti profund nefericit, sau doar eşuat pe culmea sterilă a succesului, şi vrei să pui punct la tot circul vieţii. Dar să nu poţi, pentru că apare Ea. Chiar în momentul în care ești gata să apeși pe trăgaci... Ghinion? Sau nesperată şansă...?
Defrișările ilegale ar fi crescut cu un sfert în mandatul lui Deneș. „Nepăsarea” l-a dus inclusiv la DIICOT februarie 18, 2020 - Potrivit noului ministru al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe în ultimul mandat al fostului ministru, bistrițeanul Ioan Deneș, ar fi crescut cu aproape un sfert tăierile ilegale în Bistrița-Năsăud. Mai mult, nepăsarea și lipsa de acțiune a fostului ministru surprinsă inclusiv de interceptări l-a dus inclusiv la DIICOT.
AJUTAȚI! O mamă și patru copii mici au rămas FĂRĂ NIMIC, după incendiul de azi-noapte! februarie 18, 2020 - ”Trei brațe de haine am salvat, dar apoi am văzut că sunt mai mult lenjerii de pat” ne-a spus Ionela, o vecină. Loredana și cei patru copii ai ei au rămas fără NIMIC, după ce casa lor a fost cuprinsă de flăcări, azi noapte. Comunitatea din Domnești deja se mobilizează, dar e nevoie de noi, DE TOȚI!
VIDEO: Aproape 200 de olimpici își vor testa cunoștințele la matematică într-o comună din Bistrița-Năsăud februarie 18, 2020 - Aproape 200 de olimpici vor petrece un weekend într-o comună din Bistrița-Năsăud, încercând să se califice la faza națională a Olimpiadei la matematică. „Sperăm să fie o acțiune frumoasă și să aducă un plus de valoare localității noastre...”
FOTO – DOMNEȘTI: O casă și acoperișul celei de-a doua, distruse într-un incendiu! februarie 18, 2020 - Intervenție dificilă pentru pompierii bistrițeni, azi noapte. O casă a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a cuprins și un al doilea imobil, al cărui acoperiș a fost distrus integral.
ADRENALINĂ pe 4 roți de Ziua Îndrăgostiților: beți la volan, fără permis februarie 17, 2020 - Sărbătoarea „dragostei” pare să fi scos pe șosele șoferi fără permis, care au și tras la măsea înainte de a se urca la volan...
PSD, ALDE și Pro România au format un cartel electoral pentru alegerile locale din iunie februarie 17, 2020 - Radu Moldovan, Ioan Monița și Grigore Timoce au confirmat astăzi public faptul că, la alegerile locale din iunie 2020, PSD, ALDE și Pro România vor merge pe liste comune.
VIDEO: Râs, ciute și cerbi, în toată splendoarea lor, în Munții Rodnei! februarie 17, 2020 - Frumuseți de nedescris în Munții Rodnei. Și datorită camerelor de monitorizare, splendoarea poate fi admirată și de la distanță. Romsilva a făcut publice imagini cu un râs, cu ciute și cu cerbi, surprinși în peisajul de iarnă din Parcul Național.
Bistrițenii, în topul românilor care nu-și prea plătesc ratele la timp februarie 17, 2020 - Anul trecut, volumul creditelor restante a crescut cu 5% comparativ cu anul 2018. În topul românilor care nu își plătesc la timp creditele se află și bistrițenii, care sunt pe locul al III-lea.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, condamnat cu suspendare! februarie 17, 2020 - Lovitură puternică primită astăzi de PNL și de primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău. Acesta a fost condamnat cu suspendare și va pierde dreptul de a fi ales. Sentința a fost dată de Judecătoria Năsăud și nu e definitivă:
FOTO/VIDEO: Un tunel de lemn, în curtea Spitalului Județean…?! februarie 17, 2020 - În curtea Spitalului Județean va fi montat, în curând, un tunel de lemn – a anunțat astăzi managerul instituției, Gabriel Lazany. La ce va folosi neobișnuita construcție:
Spărgătorii a 16 case de vacanță, prinși de polițiștii! CE prime pedepse au primit: februarie 17, 2020 - Polițiștii au reușit să dea de urma unor spărgători de case de vacanță. În aproape 5 luni, au ”atacat” 16 cabane din zona de munte a județului. Cinci persoane au fost duse la audieri, dar numai doi tineri au ajuns în fața instanței.
PERCHEZIȚII la Negrilești: Bărbat reținut, după ce s-au găsit arme, cartușe și trofee de mistreț! februarie 17, 2020 - Un bărbat din Negrilești a fost reținut de polițiști. Asta după ce oamenii legii au descins la locuința acestuia. S-au ridicat arme, cartușe, dar și trofee de mistreț. Bărbatul a ajuns în fața judecătorilor.
NOI locuri de muncă la Modelzo, Betak, Sanovil, Cafe Noir și Stewo Plastic Năsăud! februarie 17, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: Se caută inginer horticol, farmacist, asistent de farmacie, inspector Resurse Umane, ingineri, șoferi profesioniști, mecanici, electricieni sau arhitecți! Oferta completă, mai jos:
VIDEO: Iubirea, în varianta pură, găsită într-un cămin din Suplai! februarie 17, 2020 - E luna iubirii! Cuplurile sărbătoresc Sfântul Valentin și Dragobetele, încercând să-și dovedească dragostea pe care și-o poartă, prin cadouri sau gesturi extravagante. Iubirea pură, sinceră, care a străbătut greutățile vieții și lipsa ”zilelor speciale”, a fost găsită însă într-un cămin din Suplai! Lelea Sîiucă și badea Gheorghe Fetti au peste 55 de ani de căsătorie!
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Negrilești. Probleme și în Bistrița februarie 17, 2020 - Se sistează furnizarea de apă rece astăzi, 17 februarie 2020, în localitatea Negrilești – anunță Aquabis.
VIDEO – Record: Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani februarie 17, 2020 - Nu doar că se poate lăuda cu zeci de milioane de lei investiți în localitate, dar se mândrește și cu faptul că a reușit să evite împovărarea locuitorilor săi. Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani:
Vânătoarea aduce bani până și la Ocolul Silvic Bistrița. Cât s-a încasat anul trecut: februarie 17, 2020 - Ocolul Silvic al municipiului Bistrița face bani dintr-o pepinieră, exploatare, chirii și redevențe și chiar vânătoare. Dacă cele mai mari venituri au provenit din servicii prestate și exploatare, nici banii aduși de vânătoare nu sunt de lepădat:
FOTO/VIDEO: O vedere bună, clară și ochi odihniți, chiar și după multe ore în fața calculatorului! Cu lentilele UVTECH de la Iana Optic, fără dureri de cap! februarie 16, 2020 - Primul lucru când deschidem ochii și ultimul pe care-l vedem înainte de somn e ecranul telefonului. Chiar și slujbele ne sunt de așa natură că stăm în fața calculatoarelor cu orele. Totuși, ochii obosiți și durerile de cap pot să fie istorie! Iana Optic îți oferă ceva unic în Bistrița: lentilele inovative UVTECH, cu o protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV și lumina albastră.
FOTO/VIDEO – Drumul Romanilor: Un spectacol de excepție, cu husky siberieni și zăpadă din belșug, la Piatra Fântânele februarie 16, 2020 - O experiență unică în cel mai frumos loc de pe pământ – acolo unde se întâlnește Drumul Romanilor cu Via Transilvanica: Drumul Romanilor. „Traseul a fost foarte frumos, zăpada foarte bună și condițiile au fost excelente...!”
FOTO: Accident în Rebra. Două persoane au ajuns la spital februarie 16, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Rebra. Într-o curbă ușoară, un tânăr șofer a acroșat un autoturism care circula din sens opus. Două persoane au ajuns la spital.
BISTRIȚA: Zeci de polițiști și jandarmi au verificat un cartier întreg, din ușă în ușă, după un apel cu un strigăt de ajutor la 112 februarie 16, 2020 - Mobilizare de forțe, ieri după-masă, în Bistrița. Autoritățile au fost puse pe jar după ce o persoană a sunat la 112 și solicita ajutor. După apel, telefonul de pe care s-a sunat a fost închis. Zeci de polițiști și jandarmi au bătut din ușă-n ușa și au numărat copiii din casele bistrițenilor.
Îți place să salvezi vieți?? Devino voluntar la Serviciul de Ambulanță! februarie 16, 2020 - Nu e timp de pierdut, nu e o joacă, nu e ușor, dar e cea mai mare satisfacție atunci când redai pe cel drag familiei! Dacă-ți place să salvezi vieți și să aduci speranță, devino voluntar la Ambulanță! 
FOTO: SUPERCOM s-a pus pe treabă! Nu le iese curățenia nici de frica amenzilor vicelui februarie 16, 2020 - Speriați de amenzile primite de la municipalitate, Supercom s-a pus, cică, pe treabă. Acum, ori nu se pricep, ori în mod intenționat fac lucru de mântuială. Curățenie să nu se zică că n-a fost făcută pe lângă containere, pubele golite pe jumătate și, un lucru clar, mizerie peste tot. Parcă niciodată Bistrița n-a fost mai murdară...