Primarul comunei Rebrișoara: Avem proiecte în derulare, dar avem și proiecte cu bețe-n roate!

Primarul comunei Rebrișoara: Avem proiecte în derulare, dar avem și proiecte cu bețe-n roate!

În comuna Rebrișoara se derulează diferite proiecte. Dacă la unele lucrările au început, altele se află în stand by. Primarul Viorel Clapău, prezent în emisiunea „Direct în problemă”, a vorbit deschis depre administrația în Rebrișoara și stadiul fiecărui proiect în parte.

La emisiunea „Direct în problemă”, de la Bistrițeanul.ro, a fost prezent primarul comunei Rebrișoara, Viorel Clapău. Acesta a discutat despre „veșnicele probleme”, ale asistaților social și a gunoaielor, dar și alte aspecte ale administrației locale.

Edilul a spus că în comuna pe care o gestionează există șase proiecte. Trei sunt în derulare, iar trei sunt în stand by.

„Avem șase proiecte. Primul e cu modernizarea infrastructurii rutiere pe fonduri europene, de un milion de euro. Pe acest tronson de drum am câștigat și extinderea canalizării și a apei potabile pe 5 km. Tot pe fonduri europene, există un proiect de modernizare și dotare a căminului cultural. Mai avem modernizarea și dotarea Școlii Generale din centrul comunei. Acest proiect e aprobat prin PNDL 2. Tot pe PNDL mai avem modernizarea străzilor din centrul comunei, care e în derulare de anul trecut din noiembrie. Și mai avem un proiect de modernizare căi de acces pentru obiective socio-culturale. Aici avem finanțare de 90 la sută și sperăm până la final de august să primim aprobare pentru sumele reactualizate. Și avem un proiect pentru străzile din Rebrișoara și crearea de trotuare. În 7 august s-a terminat achiziția și valoarea lui e de 17 miliarde de lei vechi, din fonduri proprii. Anul acesta vom face o parte din lucrări. Dar sperăm, în luna septembrie, să începem lucrările”, a explicat Viorel Clapău.

Pentru proiectul de canalizare, făcut în 2018, au existat numeroase probleme. În 2018 s-au organizat trei licitații pe SEAP. De fiecare dată s-a arătat câte o firmă interesată, ca ulterior să își retragă oferta. Conform declarației lui Viorel Clapău, firmele se retrăgeau din cauza „galopării prețurilor, creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor”. Astfel, proiectul a trebuit refăcut și la finele anului trecut s-a reumblat după aprobări. În luna iunie s-a reorganizat licitație. Tot nu s-a prezentat nimeni. Și acum se va face din nou încă o licitație, iar primarul comunei Rebrișoara speră să poată să „bată palma” cu vreo firmă.

Și la proiectul cu Căminul Cultural au existat probleme. În clădirea respectivă a funcționat și Primăria. Tocmai de aceea și finanțarea pentru proiect a fost împărțită pe suprafața desfășurată a Căminului și pe cea a Primăriei. Astfel s-au alocat aproape 1,6 milioane lei pentru lucrări, din care 500.000 de lei ar fi fost partea pentru Primărie. Iar de un an de zile lucrurile se tot tărăgănează, iar primarul spune că acestea vor mai întârzia încă.

Licitația pentru Școala Generală a fost câștigată la început de 2018 și au început lucrările. Se speră ca undeva la finele acestui an să se acopere școala, se va ridica încă un etaj și va fi și un corp nou, cu toalete interioare, bibliotecă, ateliere, laboratoare etc. Și probabil că în septembrie 2020, Școala va putea fi dată în funcțiune.

În ce privește proiectul cu străzile din centrul comunei, problemele sunt legate de localnici. Aceștia sunt nemulțumiți că străzile sunt decopertate. Nu ar avea nici răbdare să se facă șanțurile, ca abia apoi să se toarne stratul de piatră și cel de asfalt.

Un alt proiect ar fi sediul Primăriei care a fost făcut. Nu e o realizare a mea, ci o necesitate. O realizare a tuturor. Nu a fost un moft al primarului. Ci trebuia să ne mutam în altă locație ca să putem reabilita Căminul Cultural”, a explicat Viorel Clapău.

Mai multe despre modul în care e administrată comuna Rebrișoara puteți revedea în video de mai jos:

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 8 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 11 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 16 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 16 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 18 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 19 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 21 de ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 22 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.