Ce nu știți, că nu v-am scris: Conjurația incapabililor care ne conduc

Ce nu știți, că nu v-am scris: Conjurația incapabililor care ne conduc

Ne-am gândit că n-ar fi rău să facem o retrospectivă a fiecărei săptămâni, să nu uităm prea repede ce decizii iau cei care ne conduc, ce ușor merge treaba din vârful pixului când are politicianul un interes și cum nu se mișcă același pix când e vorba de interesul nostru, al comunității.

Săptămâna care s-a încheiat a adâncit mai tare prăpastia dintre omul politic (care, vom vedea, odată ajuns în funcție uită de electoratoratul căruia îi promitea recent totul, el are după alegeri doar obligații politice și atât) și cei care le-au dat votul pentru a ajunge în funcțiile din care au promis că le vor schimba viața cu una mai bună.

Turc și-a găsit mâna dreaptă! Se poate apuca de treabă…

Ioan Turc, liderul PNL BN, pare prea prins să dea de cap butoanelor din primărie și nu-l mai interesează deloc ce fac acoliții lui din funcțiile în care i-a uns. Pot să ne arunce și lături în cap, Turc nu vede, are altele pe cap. A început săptămâna numindu-și city manager din pix, pe Ioan Peteleu.

Un gând pios de mulțumire a mers în acel moment către deputatul Daniel Suciu (PSD) pentru modificările aduse Codului Administrativ. L-au scutit pe Turc de inutilitatea organizării unui concurs pentru acest post… Un lucru probabil deranjant pentru pesediști, care, în era Crețu, au fost puși în situația ingrată de a-l trimite la concurs de unul singur pe George Avram, fostul city manager. Au zis să scape de emoții și au schimbat legea să poată fi numit din pix. Vom vedea dacă liberalii vor folosi și o altă modificare din Codul Administrativ făcută de pesediști, aia care zice că viceprimarii pot să-și tragă și ei câte un consilier personal dacă se simt pierduți prin primărie. Turc are deja trei, și-un fost primar (Vasile de la PD-ul lui Ioan Oltean). Să trăiască cu toții bine din banii noștri, că și ei au suflet! De aia i-am și votat, să le fie cald și bine!

Cum stă Stelică cu scaunul?

De ăla de prefect vorbim. Da’ la ce v-a fugit mintea?

Începutul săptămânii l-a prins ocupat cu scaunul și pe prefectul Stelian Dolha, care trăiește mari emoții. Va fi sau nu va mai fi prefect, că atâta a cerut și el de la liberali în mandatul ăsta, scaunul călduț din Prefectură. Că el în alegeri libere nu prea face față, dar când e numit de partid rupe tot, iese zmeul din el! Și acu, alianța asta a liberalilor cu USR și UDMR îi dă emoții. S-ar putea ajunge chiar la un consens politic și să se dea câte un scaun și un salariu gras la fiecare partid în Prefectura APOLITICĂ.

Perfectul Stelică dă spor COVID retroactiv pentru campanii umanitare! Niii, mânca-ți-aș, ce generos e zmeul…  

Nici ziua de marți n-a mers mai bine pentru Dolha. Atunci l-au sunat jurnaliștii de la Bistrițeanul să ne spună și nouă și vouă dacă angajații prefecturii au luat sporul COVID de 30%, cam câți și de ce, sub ce argument. Ne-a promis că revine a doua zi cu date clare. Nu ne-a mai răspuns la întrebări nici în ziua de astăzi.

A precizat totuși într-o emisiune online că ar fi primit toți angajații spor COVID pentru că, fiți atenți, angajații Prefecturii l-au ajutat în campania umanitară (!) organizată de el în starea de urgență. Vă reamintim că decizia acordării acestor sporuri s-a luat în august, iar prefectul le motivază cu campanii umanitare din martie, aprilie. CUM?! Nu ne mai explicați o dată, domnu’ Stelică?! Că suntem mai grei de cap, nu pricepem cum se dau sporurile ăstea de risc COVID retroactiv.

Un jurist atât de mare pentru un oraș atât de mic…

Miercuri am aflat că totuși se lucrează la primărie, chiar dacă noi nu vedem mai nimic. Se pregătește de-a dreptul o revoluție legislativă. Lucrează primul jurist al orașului – Ioan Turc și cu secretara Gaftone la o Hotărâre de Consiliu Local care va bate PUG-ul (Planul Urbanistic General)…! O inepție, ceva ce nu s-a mai văzut.

Mișcarea e frecție la un picior de lemn, dar de unde să știe Turc ce îi pregătește mieroasa Gaftone, de care-i e frică chiar și lui, primul jurist al orașului…! Căci – se știe – nu-i bine să te pui că ea e mai mare-n grad și-n funcție și ca primarul ales. Primarul Turc a văzut ce i s-a arătat: capitalul de imagine. Că, adică, va puncta în fața oamenilor că luptă, vezi Doamne, să interzică construcția de mici blocuri între case… Iar Floare Gaftone se va folosi de acest HCL lovit de nulitate, pentru a se apăra în zecile de procese pe care le are în instanță (pune la încercare și inteligența judecătorilor) pentru că ceva e clar și nu trebuie să ai prea multe cunoștințe juridice ca să știi măcar atât: PUG-ul unui oraș NU se modifică printr-un mizilic de hotărâre a Consiliului Local. Se modifică doar printr-un alt PUG…! Să vezi surpriză! 

Miercuri a fost și prima zi cu ninsoare adevărată din iarna asta și, nu v-ați fi așteptat, dar autoritățile au fost luate prin surprindere. Ne-au trimis cititorii toată ziua fotografii și nemulțumiri cu străzile din oraș și drumurile din județ care au rămas nedeszăpezite. Li s-o fi părut, că noi am întrebat autoritățile și ne-au zis că s-au mișcat excelent, dar nu înțeleg de unde atâta zăpadă! 

Ferea, a prins viteză Turc cu scaunele goale prin oraș! 

Joi a făcut primarul Turc conferință de presă, ocazie cu care ne-a anunțat că, după lungi și grele căutări, într-un final și-a găsit mâna dreaptă. Are și un nume: Ioan Peteleu Mâna Dreaptă a lu’ Turc. 

Mai departe, foarte îndârjit, ne-a anunțat primarul că, gata, va face curățenie printre șefimea din primărie. I-auzi? Da’ ce v-a oprit până acum, domnu’ primar?! Sau încă n-ați realizat că sunteți primar….?! Poate ar trebui să ne comunicați mai exact CE ați făcut, nu promisiuni, că de ălea avem destule din campanie. Ei, ce ziceți, ne mișcăm și noi mai cu talent? Începeți să faceți ceva în orașul ăsta sau tot la faza de angajat liberali de conjunctură sunteți? Că, uite, trece mandatul și nu ați împăcat nici partidul, darămite pe cei care v-au ales.

Și acum, să analizăm faza de cascadorii râsului. Trecut subit în aceeași conferință de presă de la funcția de primar la cea de șef al PNL BN, Ioan Turc a anunțat că partidul a înfrânt: are trei scaune de secretar la București, dar au mici probleme: unu-i prea mic, unu-i șubred tare și altu’ e în vis.

Urâte, nerecunoscător, că pentru el a luat Turc un scaun la Economie, a zis nu se bagă, că el a fost prieten cu Neluțu Oltean și nu se cade să meargă unde nu-l trimite el. Oltean l-a băgat în politică, pentru el se duce și-n foc, nu numa’ la Economie. Turc, să mai caute, să umble cu scaunul de secretar la Economie prin oraș, poate vrea cineva să stea o tură pe el. 

De neoprit, Turc îl anunță și pe Adrian Crișan președinte la Antidoping. A uitat însă primul jurist să citească legea, care spune clar, negru pe alb, că această funcție presupune independența politică. Ori în momentul în care un partid anunță susținerea politică pentru această funcție a cam făcut rahatul praf. Plus că actualul președinte mai are vreo 3 ani de mandat, nu-l schimbi când ți se năzare politic. Deci, Neluțu, vezi că te-au prostit ăia la București, ți-au dat un scaun putred. Schimbă-l, că-l mai faci de rușine și pe Adrian Crișan. Buuuun. Și al treilea scaun, consilier de stat în Cancelaria Primului ministru, scaun promis lui Doru Rus, aflați că nu există decât în vis…! În realitate e ocupat de alți liberali, mai grei, din apropierea lui Cîțu, ca să fim mai clari. 

Cum le numără Stelică, coane Fănică…

Prefectul Stelian Dolha ne-a uimit vineri, când eram tot cu sufletul ca gură așteptând numărul angajaților care primesc spor COVID în Prefectură și motivarea fiecărui spor. Ne-a uimit, zău! Păi noi credeam că dacă tot e prefect, știe măcar câte centre de vaccinare sunt în județ, dacă tot ăsta a fost subiectul ultimelor zile. Când colo, să vezi șoc: nu știa Stelică ce știa directoarea DSP – Anca Andrițoiu. Ea și Lazany o țineau langa cu trei centre, toate în Bistrița, perfectul Stelică o ținea pe-a lui: 13, din care 11 operaționale, de fapt trei, practic două. Măi, ne-a năucit, nu alta perfectul! Ne-a dat decisiva, ne-au patinat hardurile două ore după ce i-am ascultat declarația și am încercat să înțelegem ce-o fi vrut să zică. O fi trăit zile grele la București, ce să mai și crezi, dom’le. 

Coane Mureșan, cum ne-ai stricat tu weekendul…

De nervii noștri în acest weekend s-a ocupat Mihai Mureșan, unsul lui Ioan Turc și al Dianei Morar, da al Didinei, la ISJ BN. Un țărănist prăfuit cu apucături comuniste, incapabil să facă o analiză și să cântărească bine ce clase de liceu elimină în toamnă fără să afecteze opțiunile și abilitățile elevilor, să încerce să păstreze echilibrul în oferta educațională. A lăsat la Liviu (unde predă), de exemplu, două clase de Biologie și a ras câte un profil unic de la Liceul de Arte – Arhitectura – și de la Liceul de Muzică, clasa de Muzică. A tăiat cu aceeași măsură și la liceul cu două clase și la cel cu opt.  

Hal de inspector școlar general, asta avem! Să-i mulțumim domnului Turc și Didinei, a cărei postliceală Henri Coandă a condus-o inspectorul Mureșan până să fie uns la ISJ. Un individ meschin și cinic, pus în fruntea învățământului bistrițean, care ia copiilor din pix două specializări vocaționale căutate, ARHITECTURĂ și MUZICĂ, clase cu promovare la BAC de peste 90 la sută.

Deși ar fi trebuit să respecte și aplice legea, a preferat logica proprie, una grav alterată. Vă veți convinge citind interviul de mai jos. cam lung, dar merită. Într-o zi o să vă zicem și de ce Mureșan ascultă de CJRAE când ia decizii pentru inspectorat. Are la suflet instituția asta și noi știm de ce. 

Șeful ISJ BN – prof. Mihai Mureșan: „Trebuie să suferim absolut toți” Și profesorii de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” reacționează!

Nu știm voi cum vă simțiți după prima săptămână cu adevărat plină din administrație, dar noi am fost prinși cu garda jos… Nu ne-am fi așteptat la un astfel de val de incompetență. Sperăm doar că nu pot mai mult de atât și că vor încerca, totuși, să repare ce au stricat. Pentru binele copiilor noștri care termină clasa a VIII-a și nervii părinților lor, cărora nu le-a spus nimeni până acum că nu vor putea să mai studieze muzica sau arhitectura în Bistrița! 

Hai că astăzi se deschide și pârtia, să ne bucurăm de toți banii măcar trei zile anul ăsta. Alte trei zile le-au ratat gândindu-se ce să facă. S-o deschidă sau s-o țină închisă, să vadă banii de întreținere cum curg frumos, la vale… 

FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul: