9.4 C
Bistrița
luni, aprilie 29, 2024

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste dispozitive in diferite situatii, incepand de la realizarea sarcinilor la locul de munca si pana la relaxare, distractie online sau dezvoltare personala, de exemplu.

In magazinele online si offline exista o multime de laptopuri, deci oferta comerciantilor in acest sens este una extrem de bogata. Este esential sa alegi un laptop bun si potrivit nevoilor tale si tocmai din acest motiv in cele ce urmeaza iti voi prezenta cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vrei sa iti cumperi un laptop.

Ce sa verific cand cumperi un laptop

Laptopurile din ziua de astazi ne ofera mobilitate si performante bune indiferent de modul in care le utilizam – simpla accesare a internetului, jocuri video, programare, editare foto/video si altele.

Totusi, trebuie sa alegi un laptop potrivit nevoilor tale, astfel incat, de exemplu, sa nu cheltuiesti bani inutili pentru un laptop performant pe care nu il vei utiliza la capacitatea lui maxima.

Pentru a alege dintre cele mai bune laptopuri de pe piata trebuie sa tii cont de cateva aspecte de baza, printre care se numara urmatoarele:

  • Dimensiunea laptopului
  • Sistemul de operare
  • Specificatiile tehnice (procesor, placa video, memorie RAM, stocare)
  • Autonomia bateriei
  • Alte specificatii

Dimensiunea laptopului

Portabilitatea este unul dintre principalele motive pentru care cumparatorii apeleaza la laptopuri in detrimentul sistemelor desktop. Gradul de portabilitate si usurinta de a transporta laptopul bineinteles ca este influentata in primul rand de dimensiunea acestuia si implicit si de greutate.

In general, vei gasi in magazine laptopuri incepand de la 11 inch si pana la 18 inch, astfel ca trebuie sa alegi o dimensiune potrivita pentru tine.

Daca stii ca vei transporta laptopul des cu tine in diferite locatii, atunci unul de o dimensiune mai mica se va plia mai bine in astfel de situatii. In schimb, daca portabilitatea nu este un aspect prioritar pentru tine, te poti orienta catre laptopuri mai mari, care iti vor oferi o experienta de utilizare mai usoara si mai placuta.

Sistemul de operare

Exista pe piata laptopuri cu 3 sisteme de operare si anume: Windows, MacOS si ChromeOS. Cele mai comune laptopuri sunt cele cu Windows, acesta fiind si cel mai vechi si popular sistem de operare, cu care multi dintre noi suntem deja obisnuiti.

Avantajul laptopurilor cu Windows este ca sunt raspandite intr-o gama variata de preturi, sunt usor de utilizat si personalizabile.

Laptopurile cu MacOS, adica MacBook-uri sunt cele produse de catre Apple si printre avantajele lor se numara in general o autonomie mai mare a bateriei si riscul aproape minim de a fi infectate cu virusi si malware. Totusi, pentru a-ti cumpara un MacBook ai nevoie de un buget mai consistent, insa eleganta acestui sistem de operare, precum si performantele oferite fac sa isi merite banii.

Mai putin populare sunt laptopurile cu sistemul de operare ChromeOS, cunoscute si sub denumirea de ChromeBook. Acesta este un sistem construit de cei de la Google, care face ca laptopurile ce ruleaza pe el sa fie mai apropiate de un telefon cu Android.

ChromeBook-urile sunt destul de simplu de utilizat, poti instala pe ele aplicatii din magazinul Google Play si in general sunt destinate unei utilizari usoare, fara sarcini complexe.

Specificatiile tehnice

Performantele propriu-zise ale unui laptop bineinteles ca sunt date de datele tehnice ale acestuia. Iata ce aspecte trebuie sa iei in calcul atunci cand alegi un laptop bun:

  • Procesorul – este creierul laptopului si cel care dicteaza in mare parte viteza de executie a sarcinilor. MacBook-urile folosesc un procesor dezvoltat de Apple, in timp ce celelalte laptopuri folosesc procesoare Intel sau AMD. Ambele ofera performante bune, iar ceea ce trebuie sa iei in calcul este frecventa de operare a procesorului. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat laptopul tau va functiona mai repede. Bineinteles, conteaza si sa te orientezi catre un procesor dintr-o generatie cat mai noua, atat cat iti permite bugetul
  • Placa video – placa video nu este o componenta indispensabila. Daca utilizezi laptopul pentru sarcini usoare, atunci nu vei avea nevoie de o placa video dedicata, ci iti va fi suficienta placa video integrata in procesor. In schimb, daca vrei sa instalezi jocuri video, sa lucrezi in programe de editare foto/video sau in programe de modelare 3D si arhitectura, de exemplu, atunci este indicat sa te orientezi catre un laptop cu o placa video dedicata. La aceasta componenta trebuie sa urmaresti capacitatea memoria ei, precum si tipul memoriei
  • Memoria RAM – aici lucrurile sunt simple, deoacere este bine sa te orientezi catre un laptop cu o memorie RAM cat mai mare, astfel incat aceasta sa contribuie la performante bune in utilizare
  • Stocare – capacitatea de stocare interna a laptopului este data de HDD (Hard Disk Drive) sau SSD (Solid State Drive). Este foarte util sa alegi un laptop cu SSD, deoarece astfel vei obtine o viteza mai mare in utilizarea laptopului. Daca ai nevoie de un spatiu de stocare cat mai mare, atunci te poti orienta catre un laptop cu HDD + SSD si sa stochezi datele dorite pe Hard Disk, profitand in acelasi timp si de viteza superioara de incarcare oferita de SSD, pe care poti instala sistemul de operare si programele pe care le utilizezi mai des

Autonomia bateriei

Un alt aspect de luat in considerare cand vrei sa alegi un laptop bun este dat de bateria acestuia, mai exact de autonomia ei. In specificatiile acestor produse este amintita si durata de viata a bateriei si bineinteles ca este util sa te orientezi catre o autonomie cat mai mare.

Chiar daca vei folosi laptopul in mare parte a timpului avand langa tine o priza de incarcare disponibila, totusi in deplasari o autonomie ridicata va fi un avantaj important. Astfel, vei putea folosi laptopul cat mai mult timp fara a fi necesar sa il incarci.

Alte specificatii

Pe langa lucrurile prezentate mai sus, bineinteles ca exista si altele de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un laptop:

  • Rezolutia ecranului – ecranul este o componenta importanta la un laptop si trebuie sa alegi unul cat mai bun. Aici conteaza tehnologia ecranului, precum si rezolutia acestuia, astfel incat calitatea display-ului sa fie una cat mai buna
  • Porturi de conectare – porturile de conectare iti pot fi de folos in multe situatii, deci cu cat mai multe porturi, cu atat mai bine. Astfel, vei putea conecta mai multe dispozitive externe, precum mouse-uri, hard disk-uri externe, stick-uri, proiectoare si altele. Toate acestea te vor ajuta in unele situatii si vei obtine o experienta de utilizare si mai buna

In concluzie, tinand cont de lucrurile prezentate anterior, vei putea alege mai usor dintre cele mai bune laptopuri de pe piata.

Oferta magazinelor este una excelenta in acest sens, astfel ca, avand un pic de rabdare vei putea alege un laptop perfect adaptat nevoilor tale, care te va servi un timp indelungat.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.