EXCLUSIV: Mama lovită la grădiniță de tatăl copilului său a primit ordin de protecție! VEZI ce distanță i-au spus judecătorii agresorului să păstreze față de femeie:

EXCLUSIV: Mama lovită la grădiniță de tatăl copilului său a primit ordin de protecție! VEZI ce distanță i-au spus judecătorii agresorului să păstreze față de femeie:

Cât de greu și după câtă bătaie se obține un ordin de protecție știe numai o mămică din Bistrița, care de aproape doi ani cere polițiștilor și judecătorilor să fie apărată de violențele fizice și verbale la care a fost supusă sistematic de tatăl copilului său, după despărțire.

După ultima bătaie încasată chiar pe holul grădiniței unde învață copilul, mama a obținut într-un final un ordin de protecție pentru două luni. După alte aproape două luni de la incident, în care a stat cu frica în sân…

Bistrițeanul.ro publica în urmă cu câteva săptămâni un articol – GRAV: Mămică agresată de tatăl copilului în grădiniță, sub ochii a zeci de copii și părinți. NIMENI nu a intervenit să o apere în care relatam un incident violent petrecut într-o grădiniță din Bistrița.

Din nefericire, incidentul încheia un șir lung de violențe din ultimii doi ani la care mama copilului a fost supusă, după ce s-a despărțit de tatăl fiului său. Femeia a declarat pentru Bistrițeanul.ro că în acest an a depus nenumărate plângeri la Poliția Bistrița în care reclama violențele asupra sa, dar, din păcate, lipsa de reacție a polițiștilor l-au încurajat pe bărbat, care a continuat să o agreseze fizic și verbal.

Femeia s-a adresat și instanței pentru a obține un ordin de protecție, dar certificatele medico-legale nu au reușit să-i convingă pe judecători că ar trebui protejată în fața bătăilor.

După incidentul de la grădiniță, femeia s-a adresat iar judecătorilor pentru a obține un ordin de protecție. Deși astfel de cereri ar trebui soluționate în 72 de ore de la depunerea plângerii, au trecut câteva săptămâni până la emiterea unei sentințe definitive care să protejeze o victimă de agresor.

Cererea adresată judecătorilor bistrițeni pentru obținerea unui ordin de protecție după incidentul din 13 septembrie a fost depusă în 20 septembrie și, în mod normal, soluția ar fi trebuit să vină în 72 de ore. După două amânări, în 26 septembrie, ora 15:00, a sosit prima sentință, în care femeii i se respinge cererea deși judecătoarea recunoaște negru pe alb că a fost bătută pe holul grădiniței și în curte, dar consideră că reclamanta l-a provocat „minimal” pe agresor, părăsind sala de clasă.

Este adevărat că în data de 13.09. 2018 pârâtul a comis față de reclamantă acte de violență verbală (atât în sala de clasă cât și în curte), acte de violență fizică (pe holul grădiniței și în curte) precum și acte de violență psihică. La o parte dintre aceste acte a asistat și minorul (…). Cu toate acestea, instanța apreciază că modul de derulare a evenimentelor din data de 13.09.2018 nu i se datorează în exclusivitate pârâtului. Înregistrările video aflate la dosar coroborate cu declarațiile celor doi martori audiați relevă faptul că reclamanta l-a provocat minimal pe pârât prin faptul că a părăsit sala de clasă înainte de a discuta cu pârâtul și cele două educatoare despre nemulțumirea acestuia, precum și prin faptul că nu l-a lăsat pe pârât să interacționeze cu minorul în curtea grădiniței, fapt ce a generat din partea acestuia o reacție exagerată și neadecvată față de reclamantă. Instanța reamintește părților faptul că scopul emiterii unui ordin de protecție este de a înlătura o stare de pericol, dacă aceasta există și nu de sancționare a unei persoane”.

În 1 octombrie, mama face apel la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care, după alte două termene, se pronunță ieri, 5 noiembrie, și aprobă emiterea unui ordin de protecție cu aplicare imediată. Astfel, bărbatul este obligat ca timp de două luni să păstreze distanța de 100 de metri față de victimă, exceptând situațiile în care aceasta îi predă copilul în programul de vizitare, exact cum le ceruse și mama.

Astfel, completul de trei judecători de la Tribunalul Bistrița-Năsăud „dispune emiterea unui ordin de protecţie împotriva pârâtului pe o perioadă de 2 luni începând cu data de 05 noiembrie 2018 în sensul următor: Obligă pârâtul să păstreze o distanţă de 100 metri faţă de reclamantă, domiciliul şi reşedinţa acesteia anterior indicate, cu excepţia situaţiilor în care pârâtul preia sau predă minorul (…) potrivit programului de vizitare stabilit prin sentinţa civilă (…) a Judecătoriei Bistriţa. Respinge celelalte solicitări din cererea dedusă judecăţii. Dispune comunicarea dispozitivului acestei decizii la Poliţia municipiului Bistriţa. (…) Decizia este definitivă, pronunţată în şedinţa publică din 05 noiembrie 2018.

În momentul de față, o femeie din zece este victimă a violenței domestice. În România, la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată fizic de partener, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic al familiei.

Cu toate astea, 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați.

Mai problematic însă este că aproape 60% tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate, ceea ce descurajează femeile să facă plângere la poliție. Un alt motiv pentru care agresorii rămân nepedepsiți este procesul greoi prin care se poate obține un ordin de protecție.

Pornind de la acest caz, Bistriteanul.ro a demarat o anchetă jurnalistică privind modul în care autoritățile din Bistrița-Năsăud rezolvă astfel de cazuri de violență în familie. Așadar, dacă aveți informații și povestea unor astfel de cazuri nu ezitați să ne contactați fie trimițând un e-mail pe adresa redacției redactia@bistriteanul.ro fie scriindu-ne un mesaj la numărul de WhatsApp 0722480707.

Pe acest subiect, mai poți citi:

Bătaia doare! Sute de bistrițeni au reclamat polițistilor că iau bătaie în familie

BÂRGĂU: Fetiță de 11 ani, victimă a violenței în familie! Prinsă în războiul părinților aflați în prag de divorț

Ți-ai bătut nevasta? Acasă te-ar putea aștepta brățări de monitorizare pentru picior. Cine cere asta:

Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 25 de minute- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 14 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 16 ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 16 ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 18 ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum 20 de ore- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum 21 de ore- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum 22 de ore- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”
FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare: acum 24 de ore- Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.
FOTO/VIDEO: Emoționant! Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, la procesiunea de Florii acum 2 zile- Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, au mărșăluit cântând în această seară pe străzile orașului, participând la procesiunea de Florii: „Și la București, și în alte orașe se organizează procesiuni similare, dar cea de la Bistrița are o importanță aparte”, a admis Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.
VIDEO – Corina Crețu: Fondurile europene sunt ȘI pentru comunele mici! „Limitările” sunt invenții românești! acum 2 zile- Corina Crețu, comisar european, a fost prezentă azi la Bistrița. Aceasta a explicat că ”limitările” în accesarea fondurilor europene sunt invenții românești. Chiar și comunele mici, sau tinerii, pot accesa fonduri. Comisarul a explicat că oricum se dorește simplificarea metodologiei de atragere a fondurilor și a explicat modul ideal de a face planurile.
FOTO – Un căruțaș băut bine a băgat un motociclist în spital. Un polițist aflat în timpul liber i-a acordat primul ajutor acum 2 zile- Un motociclist este în stare gravă, după ce a luat în plin o căruță, pe drumul care duce spre Herghelia Beclean. Accidentul a fost cauzat de căruțaș, care a făcut o manevră imprudentă, fără a se asigura. Acesta băuse bine înainte să se pornească la drum cu căruța.
FOTO: A-ndoit un stâlp electric, în încercarea de a evita impactul cu o altă mașină acum 2 zile- S-a întâmplat pe strada Libertății, imediat după coborârea pasarelei, înspre oraș. O șoferiță a încercat să evite impactul cu o mașină ce i-a tăiat calea, și s-a oprit într-un stâlp electric.
FOTO: Încă avem buda în fundul curții în Bistrița europeană și canale în care pot cădea copiii! acum 2 zile- Guvernanţii și primarii nepăsători par să uite că sufletul unei comunităţi este şcoala, deși învățămâtul este pe primul loc când vine vorba de promisiuni. În județ, inclusiv în Bistrița europeană, încă mai avem 20 de şcoli şi grădiniţe cu buda în curte sau cu canale neacoperite în care pot să cadă cei mici. Ce soluții punctuale și banale propune un liberal bistrițean:
VIDEO: Apa Veneției, revărsată la Bistrița… acum 2 zile- Un inedit jurnal scris și pictat, anul trecut în Veneția, poate fi admirat în cele 80 de lucrări expuse în aceste zile la Galeria Concentric, în Piața Centrală din Bistrița: „O invitație smerită de a continua să vă bucurați de lucrurile care vă înconjoară...”