EXCLUSIV: Mama lovită la grădiniță de tatăl copilului său a primit ordin de protecție! VEZI ce distanță i-au spus judecătorii agresorului să păstreze față de femeie:

EXCLUSIV: Mama lovită la grădiniță de tatăl copilului său a primit ordin de protecție! VEZI ce distanță i-au spus judecătorii agresorului să păstreze față de femeie:

Cât de greu și după câtă bătaie se obține un ordin de protecție știe numai o mămică din Bistrița, care de aproape doi ani cere polițiștilor și judecătorilor să fie apărată de violențele fizice și verbale la care a fost supusă sistematic de tatăl copilului său, după despărțire.

După ultima bătaie încasată chiar pe holul grădiniței unde învață copilul, mama a obținut într-un final un ordin de protecție pentru două luni. După alte aproape două luni de la incident, în care a stat cu frica în sân…

Bistrițeanul.ro publica în urmă cu câteva săptămâni un articol – GRAV: Mămică agresată de tatăl copilului în grădiniță, sub ochii a zeci de copii și părinți. NIMENI nu a intervenit să o apere în care relatam un incident violent petrecut într-o grădiniță din Bistrița.

Din nefericire, incidentul încheia un șir lung de violențe din ultimii doi ani la care mama copilului a fost supusă, după ce s-a despărțit de tatăl fiului său. Femeia a declarat pentru Bistrițeanul.ro că în acest an a depus nenumărate plângeri la Poliția Bistrița în care reclama violențele asupra sa, dar, din păcate, lipsa de reacție a polițiștilor l-au încurajat pe bărbat, care a continuat să o agreseze fizic și verbal.

Femeia s-a adresat și instanței pentru a obține un ordin de protecție, dar certificatele medico-legale nu au reușit să-i convingă pe judecători că ar trebui protejată în fața bătăilor.

După incidentul de la grădiniță, femeia s-a adresat iar judecătorilor pentru a obține un ordin de protecție. Deși astfel de cereri ar trebui soluționate în 72 de ore de la depunerea plângerii, au trecut câteva săptămâni până la emiterea unei sentințe definitive care să protejeze o victimă de agresor.

Cererea adresată judecătorilor bistrițeni pentru obținerea unui ordin de protecție după incidentul din 13 septembrie a fost depusă în 20 septembrie și, în mod normal, soluția ar fi trebuit să vină în 72 de ore. După două amânări, în 26 septembrie, ora 15:00, a sosit prima sentință, în care femeii i se respinge cererea deși judecătoarea recunoaște negru pe alb că a fost bătută pe holul grădiniței și în curte, dar consideră că reclamanta l-a provocat „minimal” pe agresor, părăsind sala de clasă.

Este adevărat că în data de 13.09. 2018 pârâtul a comis față de reclamantă acte de violență verbală (atât în sala de clasă cât și în curte), acte de violență fizică (pe holul grădiniței și în curte) precum și acte de violență psihică. La o parte dintre aceste acte a asistat și minorul (…). Cu toate acestea, instanța apreciază că modul de derulare a evenimentelor din data de 13.09.2018 nu i se datorează în exclusivitate pârâtului. Înregistrările video aflate la dosar coroborate cu declarațiile celor doi martori audiați relevă faptul că reclamanta l-a provocat minimal pe pârât prin faptul că a părăsit sala de clasă înainte de a discuta cu pârâtul și cele două educatoare despre nemulțumirea acestuia, precum și prin faptul că nu l-a lăsat pe pârât să interacționeze cu minorul în curtea grădiniței, fapt ce a generat din partea acestuia o reacție exagerată și neadecvată față de reclamantă. Instanța reamintește părților faptul că scopul emiterii unui ordin de protecție este de a înlătura o stare de pericol, dacă aceasta există și nu de sancționare a unei persoane”.

În 1 octombrie, mama face apel la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care, după alte două termene, se pronunță ieri, 5 noiembrie, și aprobă emiterea unui ordin de protecție cu aplicare imediată. Astfel, bărbatul este obligat ca timp de două luni să păstreze distanța de 100 de metri față de victimă, exceptând situațiile în care aceasta îi predă copilul în programul de vizitare, exact cum le ceruse și mama.

Astfel, completul de trei judecători de la Tribunalul Bistrița-Năsăud „dispune emiterea unui ordin de protecţie împotriva pârâtului pe o perioadă de 2 luni începând cu data de 05 noiembrie 2018 în sensul următor: Obligă pârâtul să păstreze o distanţă de 100 metri faţă de reclamantă, domiciliul şi reşedinţa acesteia anterior indicate, cu excepţia situaţiilor în care pârâtul preia sau predă minorul (…) potrivit programului de vizitare stabilit prin sentinţa civilă (…) a Judecătoriei Bistriţa. Respinge celelalte solicitări din cererea dedusă judecăţii. Dispune comunicarea dispozitivului acestei decizii la Poliţia municipiului Bistriţa. (…) Decizia este definitivă, pronunţată în şedinţa publică din 05 noiembrie 2018.

În momentul de față, o femeie din zece este victimă a violenței domestice. În România, la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată fizic de partener, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic al familiei.

Cu toate astea, 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați.

Mai problematic însă este că aproape 60% tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate, ceea ce descurajează femeile să facă plângere la poliție. Un alt motiv pentru care agresorii rămân nepedepsiți este procesul greoi prin care se poate obține un ordin de protecție.

Pornind de la acest caz, Bistriteanul.ro a demarat o anchetă jurnalistică privind modul în care autoritățile din Bistrița-Năsăud rezolvă astfel de cazuri de violență în familie. Așadar, dacă aveți informații și povestea unor astfel de cazuri nu ezitați să ne contactați fie trimițând un e-mail pe adresa redacției redactia@bistriteanul.ro fie scriindu-ne un mesaj la numărul de WhatsApp 0722480707.

Pe acest subiect, mai poți citi:

Bătaia doare! Sute de bistrițeni au reclamat polițistilor că iau bătaie în familie

BÂRGĂU: Fetiță de 11 ani, victimă a violenței în familie! Prinsă în războiul părinților aflați în prag de divorț

Ți-ai bătut nevasta? Acasă te-ar putea aștepta brățări de monitorizare pentru picior. Cine cere asta:

acum 35 de minutePe Podirei se poartă viteza de peste 100 la oră! Recordul înregistrat ieri: - Polițiștii au ieșit ieri la ”vânat” de vitezomani. Peste 30 de șoferi au rămas pietoni, după ce au apăsat pedala de accelerație prea tare. Recordul de viteză a fost înregistrat ieri tot pe Podirei, unde acum o săptămână acul vitezometrului unei mașini a ajuns la 125. 
acum O orăALERTĂ: Ne confruntăm cu o problemă gravă! „De aici pornește atitudinea în viață!” - „Cred că într-adevăr este o gravă problemă, pentru că de aici pornește și atitudinea față de muncă, și atitudinea în viață... Aici ar trebui intervenit”, crede șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Când se vor lua primele măsuri:
acum 2 oreDE NECREZUT! Campion din Bistrița accidentat în Cehia riscă să își piardă un picior din cauza asigurării de sănătate - Damaschin Berende, proaspăt campion european la atelaje trase de câini, riscă să piardă mobilitatea parțială sau chiar totală a unui picior, după ce a suferit un accident în Cehia. Firma românească la care și-a făcut asigurarea de sănătate refuză să plătească operația.
acum 2 oreTRIST – Sărăcia a împins-o în Pasul Tihuța, unde și-a găsit sfârșitul - O femeie de 35 de ani și-a găsit sfârșitul zilele trecute în Pasul Tihuța. Trupul acesteia a fost găsit pe un câmp din Piatra Fântânele. Femeia, care era din județul Suceava a fost împinsă în Piatra Fântânele de sărăcie.
acum 3 oreUn tânăr a furat o mașină, iar un bistrițean a ajuns după gratii pentru că a condus beat - Alcoolul la volan se pedepsește cu închisoare. S-a convins de asta un bistrițean care a fost încarcerat ieri pentru comiterea acestei infracțiuni. Și furtul te poate duce după gratii. Mai ales dacă furi o mașină și nu ai nici permis de conducere.
acum 3 oreFOTO: A început montarea patinoarului. Unde și de când putem patina - Pe timp de iarnă bistrițenii s-au bucurat, în anii precedenți, de locații pentru patinat. În unii ani au fost chiar două patinoare. Anul trecut a funcționat doar cel din spatele Spitalului Județean. Anul acesta va fi din nou un singur patinoar. Lucrările de amplasare a acestuia au început:
acum 4 oreVIDEO: Militarii dați afară din armată, „suspendați în aer” de schimbările legislative. Cer dreptate, pe motiv de discriminare - În urma unei legi date acum câțiva ani, militarii care împlineau 40 de ani erau ”dați afară” din Armată. Schimbările legislative din acest an îi discriminează pe cei care au luptat eroic pentru țară. Mai exact, aceștia nu-și pot deduce din vârsta de pensionare, anii munciți în teatrele de operațiuni. Acum au intentat proces împotriva MAPN, cerând să li se facă dreptate.
acum 5 oreConsilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează - Proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu. Mai mult, a fost catalogat drept cel mai bun proiect de apărare împotriva inundațiilor, un proiect - locmotivă.De aceea, consilierul lui Deneș a declarat că ecologiștii sunt puțin săriți de pe fix, punând în balanță bâzdâgăniile din apă cu viața a peste 100.000 de oameni.
acum 6 oreHARTA CRIMINALILOR DIN ROMÂNIA: Pe ce loc se află județul nostru la numărul de criminali - Parchetul General a întocmit o hartă a numărului de omucideri pe o perioadă de cinci ani. Psihologii criminologi au întocmit chiar și un top al zodiilor cu înclinație spre a ucide sau a fi victime. AFLĂ pe ce loc se află județul nostru:
acum 7 oreE OFICIAL! Supercom a câștigat licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ - Supercom, actuala firmă de salubritate care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, a câștigat licitația organizată în acest sens. În cursă au intrat trei firme și după contestări peste contestări, au ieșit învingători cei de la Supercom.
acum 8 oreRostul de dimineață: Începe Postul Nașterii Domnului. Cum procedăm…? - Astăzi începe, care va să zică, Postul Nașterii Domnului... De unde facem rost de mâncare de post? De ce să iertăm dușmani care merită scuipați și care ne-au călcat în picioare? Cum naiba să facem să nu ne mai înjurăm aproapele? Cum să nu urlăm în trafic? De ce să ne umilim? Începe totuși postul Crăciunului...
acum 9 oreSPITAL: Unul din cele mai performante aparate din lume, pentru unul dintre cei mai buni doctori din România - Spitalul Județean se mândrește cu unul dintre cei mai buni doctori ortopezi din România. La un așa om, trebuia un aparat de lucru pe măsură. Așa că se va finanța o linie completă de chirurgie artroscopică de înaltă calitate.
acum 21 de oreUn bătrân din Zagra a murit, într-un accident cu un atelaj - Un teribil accident cu un atelaj i-a curmat viața unui bătrân de 80 de ani din localitatea Zagra. Acesta a fost găsit de către echipajele medicale în stop cardio-respirator și, din păcate, nu a putut fi salvat.
acum 23 de oreVIDEO: O experiență unică, în Bistrița-Năsăud! „M-am simtit ca într-o altă Românie” - O experiență unică resimțită în Bistrița-Năsăud a ieșit la iveală grație unui mini-documentar produs de EvergreenMan. Traversând peste 100 de kilometri din județul nostru, călătorul bucureștean a descoperit aici „o altă Românie”, cu oameni politicoși și peisaje de o sălbăticie rară… „Experiența pe care am trăit-o va rămâne încrustată în memoria noastră probabil pentru tot...
acum O ziTRIST: Decizia unui preot din Năsăud i-a dezamăgit crunt pe enoriașii săi - „TRIST... Se spune că „Dumnezeu este iubire”. Dacă e așa, atunci Biserica, prin  preoții săi, ar trebui să propovăduiască iubirea, dragostea de aproapele nostru, bunătatea și smerenia... Se pare că în realitate lucrurile nu stau tocmai la fel pentru unii preoți” – scriu părinții care au dezlănțuit valuri de nemulțumire în mediul online.