FOTO/VIDEO: Spectaculoase trenulețe în valoare de zeci de mii de euro, de admirat la Muzeul Județean

FOTO/VIDEO: Spectaculoase trenulețe în valoare de zeci de mii de euro, de admirat la Muzeul Județean

Andrei Horneț are 45 de ani, a venit tocmai din București să participe cu exponatele sale la evenimentul din Bistrița, și recunoaște că nu are nicio legătură cu CFR-ul și nici nu a lucrat vreodată în domeniu. „Este o pasiune care datează de prin 1979… De profesie sunt inginer și economist. Mi-e greu să estimez cam ce valoare au exponatele mele, este o investiție de lungă, lungă durată – unele modele sunt unicat, foarte puține sunt făcute de CFR, sunt create sau transformate din alte piese…”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Andrei Horneț, unul dintre expozanți.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Consiliului Județean, în parteneriat cu DAR Association, Cenafer Instruire Feroviară și Muzeul CFR, propun publicului bistrițean o expozitie de fotografie și machete cu trenulețe funcționale. Este prima expoziție dedicată „căilor ferate spectaculoase din România” și din Bistrița și cuprinde impresionante scene de viață din care nu lipsesc omuleți minusculi, mașinuțe, mecanici care își repară autovehiculele, diferite obiecte de mobilier urban, stații de încărcare, tiruri – toate construite în ani de zile de muncă.

Acestea pot fi admirate la muzeu și dezvăluie publicului o impresionantă pagină de istorie tehnică. Biletul costă 10 lei, iar programările se fac la telefonul 0740.01.59.97 (muzeograf Alina Lehaci).

Pregătirea evenimentului a durat cam două luni de zile, unii dintre prietenii care au venit cu exponate lucrează în străinătate, alții la privat, a fost dificil să ne coordonăm timpul și să venim la Bistrița 6 dintre noi. Din echipă mai fac parte încă vreo 14 oameni… Este o expoziție mult mai amplă, care se poate întinde și pe 80 de metri… La Cluj, acum doi ani, am reușit să realizăm o dioramă de 61 de metri…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Cristian Brutaru, reprezentantul Asociației DAR.

Sunt jucării pentru copii mai mari, și sunt cam costisitoare, ce-i drept… Cea mai ieftină locomotivă de aici ajunge la 2.000 de lei, iar un vagon, în funcție de epocă și formă poate să ajungă la prețuri între 2.500 – 4.000 de lei. Un singur vagon din Orientul Expres care este expus și la Bistrița costă 500 de euro, pentru că nu sunt realizate în țară, iar o dioramă de o dimensiune precum cea de aici este cotată, pe site-urile de specialitate din străinătate la o valoare de 20 – 30.000 de euro, fără exponate…”, a mai spus Cristian Brutaru.

POVEŞTI DIN SAT: Lidia noiembrie 17, 2019 - Se întâlnesc în fiecare an, la Luminație. Este locul în care nu poate lipsi niciunul dintre ei. De obicei, îşi scriu înainte. Se caută și peste an.
VIDEO – Ioan Turc: Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască! noiembrie 17, 2019 - Ioan Turc, președintele PNL BN, a promis ieri, în fața Președintelui, că liberalii îi vor bate pe PSD-iști ”foarte, foarte rău”, în al doile tur de scrutin. ”Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască!” a declarat acesta.
REȚETA FERICIRII: Jumătate de viață-n Mexic, jumătate în Bistrița! Plus iubire în toate! noiembrie 17, 2019 - Cine a cunoscut-o pe Florentina Pop, fostul manager al Pensiunii Miracolo, nu poate spune decât că e o persoană fericită. Iar rețeta pentru acest lucru ni l-a spus chiar ea. Jumătate de viață în Mexic, jumătate la Bistrița. Multă iubire în tot ce faci și accentul pe oameni.
ALEGERI 2019: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis noiembrie 17, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
Rostul de dimineaţă: Cum ne credem şi cum suntem de fapt… noiembrie 17, 2019 - Cum ne credem şi cum suntem de fapt… Cum e distribuită puterea la noi? Cât de religioşi ne credem şi cât suntem în realitate…?! Cât de masculini, servili, liberi sau ospitalieri ne credem? Cum suntem în realitate...?
La Spital, ca-n marile centre: O comisie de medici analizează fiecare caz și stabilesc împreună tratamentul! noiembrie 17, 2019 - Un chirurg din cadrul Spitalului Județean a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro. Acesta a vorbit despre relația extraordinară care există între chirurgi. Dar a explicat că există și o comisie oncologică ce dezbate fiecare caz în parte. ”Ne consultăm ca să putem lua cea mai bună decizie pentru pacient!” a explicat dr Radu Elisei.
FOTO – GROAZNIC: Bunic mort într-un incendiu în Budac noiembrie 17, 2019 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu, în Budacu de Sus. Din nefericire, după ce locuința a ars în întregime, înăuntru a fost găsit cadavrul unui bărbat.
VIDEO – Klaus Iohannis: PNL BN, ați câștigat bronzul! Vreau să câștigați atâtea primării încât sediul să vă fie neîncăpător! noiembrie 16, 2019 - În cadrul întâlnirii de la Sala Polivalentă, mai mulți reprezentanți ai PNL au luat cuvântul. Cu toții au felicitat filiala PNL BN și bistrițenii. ”Ați câștigat medalia de bronz. Sunteți în pole position pentru Primăria Bistrița. Vă doresc să câștigați atâtea primării la alegerile locale în așa fel încât sediul să fie neîncăpător când se întâlnesc toți primarii liberali” a declarat președintele Klaus Iohannis.
FOTO/VIDEO – Klaus Iohannis: Nu vreau dezbatere cu doamna Dăncilă! Sunt în război cu PSD! noiembrie 16, 2019 - Președintele României în exercițiu, Klaus Iohannis a fost prezent astăzi la Bistrița. A vorbit cu oamenii, a făcut declarații de presă și și-a provocat electoratul. ”Nu vreau o dezbatere cu doamna Dăncilă! Cu PSD nu sunt în competiție, sunt în război!” a declarat acesta.
FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa noiembrie 16, 2019 - Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.
Pepiniera de handbaliste junioare a județului se prezintă într-o super-competiție noiembrie 16, 2019 - La finalul acestei luni, bistrițenii vor avea ocazia să le cunoască pe cele aproape 300 de handbaliste care se pregătesc pentru ca peste câțiva ani să li se alăture sportivelor de la CS Bistrița. Totul va lua forma unei super-competiții!
VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, așteptat de sute de bistrițeni pe Pietonal noiembrie 16, 2019 - Sute de bistrițeni au așteptat întâlnirea de astăzi cu președintele României, Klaus Iohannis. În scurt timp acesta va ajunge în fața Sălii Polivalente de unde le va vorbi bistrițenilor.
Dr. Radu Elisei: Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital! noiembrie 16, 2019 - În luna august 2018 la Spitalul Județean Bistrița a început să lucreze dr Radu Elisei, medic specialist în chirurgia generală. Acesta a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, vorbind despre activitatea sa și operațiile în premieră făcute la Bistrița. ”Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital!” a spus acesta.
VIDEO: Accident cu victimă încarcerată, la Rebrișoara! noiembrie 16, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Rebrișoara. Un autoturism cu semn de începător a intrat din plin în remorca unui tractor, încărcată cu pământ. Un tânăr a rămas încarcerat. 
RECORD de Black Friday: Un bistrițean a cumpărat un televizor de 30.000 de lei noiembrie 16, 2019 - Un bistrițean a bifat unul dintre recordurile înregistrate de Black Friday, după ce a cumpărat un televizor de 30.000 de lei. De unde este cumpărătorul cu mână largă