FOTO/VIDEO: Un sat ca-n poveşti, în Bistriţa-Năsăud…!

FOTO/VIDEO:  Un sat ca-n poveşti, în Bistriţa-Năsăud…!

Un sat ca-n poveşti, în Bistriţa-Năsăud: Cu oameni înţelepţi, figuri luminoase, dar şi lupte – încleştări de forţe, scuturi izbindu-se bărbăteşte, impresionante unelte arhaice, brăţări cântărind o jumătate de kilogram şi cai mândri, tropotind ameninţător…

Nu ştim cât au muncit pentru acest sat de poveste, dar este limpede că au reuşit să contureze, în mijlocul unei lumi dezlănţuite şi obsedate de tehnologie – un colţ de rai în care trecutul pulsează şi prinde viaţă în prezent.

Aveţi ocazia să vă convingeţi personal azi, toată ziua. Este suficient să daţi o raită pe la Celtic Transilvania, acolo unde, o mână de oameni pasionaţi au pus pe picioare un sat de poveste.

Un sat celtic – cu oameni înţelepţi, cu figuri luminoase şi străvechi cavaleri – când puşi pe lupte, când călărind caii mândri şi impunători, când liberi să stea la poveşti cu orele…

Despre costumele de acum 2000 de ani, despre viaţa spirituală a unor civilizaţii antice care încă ar avea atât de multe de transmis… Numai să ne permitem un strop de răbdare pentru a asculta cu atenţie…

A fost veselie mare, ieri, în Satul celtic, în preajma atelierului de modelat în lut coordonat de Irina Pop. Zeci de copii s-au perindat pe aici, tot încercând să modeleze căni, farfurii, morcovi, cruciuliţe sau zaruri. Şi-au murdărit mâinile, tricourile, frunţile sau obrajii, dar în final au fost răsplătiţi cu prăjituri de la cofetăria Karamel din Beclean.

Caii au făcut senzaţie printre spectatorii care au vizitat Satul Celtic, lăsându-se mângâiaţi în voie şi participând la impresionante demonstraţii de luptă ale celţilor şi romanilor:

Un strung construit doar din sfoară şi lemn a smuls admiraţia şi aprecierea celor care au trecut prin Satul Celtic: „Sunt mesteșuguri şi unelte antice care se foloseau încă din epoca fierului şi, după cum vedeţi, se pot folosi şi azi…”, ne-a explicat Ciprian Pop, în vârstă de 38 de ani, din Bistriţa.

Tânărul pasionat de meşteşugurile antice face parte de 8 ani din Terra Dacica Aeterna Cluj. Cu 6 ani în urmă şi-a construit strungul de lemn, după  puţinele surse istorice pe care le-a găsit şi cu ajutorul altor prieteni care mai au aşa ceva.

Practic cam orice obiect rotund poate să prindă viaţă: tot ce se poate realiza pe un strung modern – se poate face şi pe acest strung antic. Boluri de lemn, picioare de mese sau scaune, linguri de diverse dimensiuni, mânere pentru tot felul de unelte…Diferenţa între un obiect construit astfel faţă de unul modern este tocmai faptul că acesta are personalitate. Şi suflet…”, ne-a mai povestit Ciprian Pop.

Un asemenea bol de lemn se „ciopleşte” cam într-o oră şi jumătate, două ore. Uneori şi mai mult, dacă e vorba de un vas mai mare…

Cei care s-au încumetat şi au avut răbdare au aflat cum se confecţionau pe vremuri bijuteriile…

Unii au fost curioşi să afle care este secretul unei săgeţi bine ţintite… Este mai greu decât pare în realitate…

Am gustat şi noi brânza iute cu măsline cu miere şi piper! Se pare că e o reţetă de acum 2000 de ani. Este absolut delicioasă. Noi am venit din Dej, anul trecut n-am reuşit să ajungem în sat, dar ne-am propus încă de atunci să venim neapărat acum. Şi chiar nu ne pare rău. Ai ce să vezi…!”, ne-a mărturisit unul dintre vizitatorii satului celtic.

Cei care şi-au dorit o amintire din Sat, au avut parte de un Retro Booth: într-un colţ, aproape de intrare, vizitatorii s-au imortalizat îmbrăcaţi în echipamente de războinici celți, daci sau soldați romani. Au fost puse la dispoziţie şi costume de prințese sau nimfe de pe vremea dacilor…

Nici parada moto nu a lipsit din program:

Spectaculosul Sat Celtic a fost posibil graţie trupelor de reconstituire istorică din ţară şi străinătate – alcătuite din specialişti, arheologi şi istorici.

În acest an la Celtic Transilvania au participat Terra Celtica şi Pro Antica (din Polonia), alături de asociaţiile din România Omnis Barbaria, Amicii Muzeului, Castrum Novis, Terra Dacica Aeterna şi Geto-Dacii din Moldova.

Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum 2 ore - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum 3 ore - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum 4 ore - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.
Aquabis: Trei străzi din Lunca Ilvei, fără apă acum 6 ore - Trei străzi din Lunca Ilvei rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. În zonă sunt necesare lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
Vicele Muthi visează la parcări! Vorbește de ele, dar nu se concretizează nimic! UNDE mai vede o parcare: acum 6 ore - Problema spinoasă a bistrițenilor o reprezintă locurile de parcare. Vicele Muthi ar vrea să rezolve asta. Și visează la parcări. Le vede frumoase, supra etajate. Chiar și subteran. Și vorbește de ele. Dar nu se concretizează nimic. UNDE mai ”vede” o parcare:
TEROARE în Cușma: Populația, avertizată prin Ro Alert cu privire la un URS acum 7 ore - Dimineață cu teroare în Cușma. Localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case. Un urs agresiv a pătruns în localitate.
FOTO – GRAV: Pieton spulberat pe trecerea de pietoni de pe Republicii acum 19 ore - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu putin timp, pe Bulevardul Republicii. Un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovit în plin de un autorurism condus de un tânăr bistrițean.
Klaus Iohannis: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români! acum 21 de ore - Președintele Klaus Iohannis, în aplauzele a 3000 de susținători, însoțit de președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban și mai mulțilideri ai partidului și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Bistrițenii, pe mâini bune! Echipaj SAJ BN, loc fruntaș la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță acum 22 de ore - Bistrițenii pot fi liniștiți câînd vine vorba de ăngrijirea medicală a lor, sau a celor dragi. Salvatorii bistrițeni sunt printre cei mai buni din țară. Iar asta o spune locul I obținut de un echipaj bistrițean la proba ALS a Concursului Național. Și locul IV pe țară, la general. 
Ioan Turc: DA! Vreau să candidez la Primăria Bistrița, din partea PNL! acum 23 de ore - Mai este încă aproape un an până la alegerile locale! Dar Ioan Turc, președintele PNL BN, și-a exprimat clar intenția de a candida la fotoliul de primar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii LIVE Bistrițeanul.ro. 
Bărbat găsit mort în râul Sălăuța! acum 24 de ore - S-a dat alerta la Romuli, după ce un corp a fost văzut plutind pe râul Sălăuța. Polițiștii au reușit să identifice cadavrul, care urmează să fie transportat la Bistrița pentru efectuarea necropsiei.
Faimosul fotbalist Gabi Balint, operat de urgență! A făcut infarct! acum 24 de ore - Clipe grele pentru familia și cei ce-l iubesc pe faimosul fotbalist Gabi Balint. Acesta a făcut infarct și a ajuns în sala de operație a spitalului Fundeni din București. 
FOTO/VIDEO: Spectaculoasă paradă de costume tradiţionale săseşti, pe străzile din Bistriţa! acum O zi - Străzile din centrul Bistriţei au fremătat azi, la prânz, copleşite de un spectaculos peisaj: sute de saşi din toate colţurile Ardealului au animat şi colorat atmosfera, îmbrăcând cu mândrie costumele tradiţionale ale străbunicilor.
Donația substanțială a unui bucureștean tratat în Spitalul Județean de Urgență Bistrița acum O zi - Un bucureștean care a fost tratat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița după ce a fost implicat într-un accident rutier a ales să îi recompenseze pe medici cu o donație substanțială. Acesta a vrut să ofere personalului din secțiile unde a fost tratat...cafea.
Cei din ALDE BN urăsc trădarea, dar iubesc pe trădători! acum O zi - Sorin Roșu Mareș s-a întors cu fața către PSD, revenind la funcția de secretar de stat. Cei din ALDE BN și-au exprimat clar ura față de actul de trădare. Toate astea în timp ce, în județ, povestea de iubire dintre ALDE și PSD...continuă! ”Județul nostru e unul aparte. Avem relații bune cu PSD!” a declarat președintele interimar ALDE BN.