La poale de Ţibleş: O şansă pentru rapsozii populari cu vârste între 30 şi 80 de ani!

La poale de Ţibleş:  O şansă pentru rapsozii populari cu vârste între 30 şi 80 de ani!

800 de lei este marele premiu la Festivalul Concurs „La poale de Ţibleş”! Este un eveniment unic care oferă o şansă şi rapsozilor populari de până la 80 de ani care nu sunt consacraţi. Se doreşte astfel descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice.

Festivalul Concurs interjudeţean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari – „La poale de Ţibleş” – se va desfăşura şi în acest an la Târlişua, pe Dealul Şpanului, în 25 august.

Evenimentul a ajuns la ediţia cu numărul XII şi se va desfăşura în Târlişua – satul în care a văzut lumina zilei marele scriitor Liviu Rebreanu – şi, totodată, satul care păstrează încă o inestimabilă zestre folclorică.

Festivalul „La poale de Ţibleş” are ca scop descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a liricii şi obiceiurilor populare. De asemenea, festivalul îşi propune să promoveze costumul popular din zona de provenienţă a participanţilor.

Organizatori sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Comunei Târlişua.

Condiţii de participare

„La poale de Ţibleş” se adresează rapsozilor populari (solişti vocali şi instrumentişti) care au între 30 şi 80 de ani.

Fiecare judeţ poate fi reprezentat de maxim 3 concurenţi. Înscrierea la concurs se va face până în 22 august 2019, pe baza unei fişe de înscriere ce va fi expediată poştal sau transmisă prin fax / e-mail la una din adresele de mai jos:

  • Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud Str. General Grigore Bălan, Nr. 11, Cod 420016, Bistriţa, Judeţul Bistriţa-Năsăud Tel: 0263-212 023; Fax: 0263-232 571, Email: cjcbistrita@yahoo.com
  • Căminul Cultural Târlişua / Primăria Târlişua Str. Principală, Nr. 238, Cod 427330, Târlişua Tel/fax: 0263-352 161 4.

Căminul Cultural din Târlişua îşi rezervă dreptul de a fi reprezentat în concurs de maxim 5 rapsozi populari locali.

Organizatorii asigură masa pentru participanţii la festivalul concurs, transportul fiind asigurat de către fiecare participant în parte.

Se va asigura un taraf tradiţional necesar acompaniamentului muzical destinat concurenţilor, sonorizarea spectacolelor şi transportul concurenţilor din judeţul BistriţaNăsăud pe ruta Bistriţa-Târlişua şi retur, în ziua concursului.

Nu se acceptă în concurs interpreţi consacraţi de muzică populară românească, solişti vocali sau instrumentişti care deţin premii la festivaluri de interpretare a cântecului popular românesc sau care au editat compact discuri personale cu muzică populară sau muzică de petrecere pe piaţa muzicală din România.

Desfăşurarea concursului

Concursul se desfăşoară duminică, 25 august 2019, cu începere de la ora 14:00, pe scena amplasată în Dealul Şpanului, comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Rapsozii populari (soliştii vocali) cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani vor prezenta în concurs două piese: o doină/baladă (maxim 2 strofe) şi un cântec ritmat. De asemenea, vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (maxim 3 minute).

Rapsozii populari (soliştii vocali) la categoria 50-80 de ani vor prezenta în concurs două cântece la alegere: o doină/baladă (maxim 2 strofe) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei tradiţional din zona reprezentată (maxim 3 minute).

Instrumentiştii vor interpreta două piese muzicale: o doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (maxim 3 minute).

Oratorii populari vor interpreta la alegere, în grai şi port popular specific zonei pe care o reprezintă, o creaţie folclorică – poezie populară, strigături, descântec, oraţie de nuntă şi vor descrie pe scurt un obicei popular local (3 minute).

NU vor putea participa în concurs rapsozii populari (solişti vocali şi instrumentişti) care au câştigat Marele Premiu sau Premiul I la ediţiile anterioare ale festivalului.

Jurizarea se va realiza ţinând cont de următoarele criterii: autenticitatea repertoriului muzical promovat, calitatea interpretării vocale şi instrumentale, conţinutul informaţiilor transmise, valoarea costumului popular, prezenţa scenică, dicţie, cursivitate interpretativă.

Juriul va fi compus din specialişti în domeniul etnomuzicologiei, etnografiei, etnologiei şi folclorului muzical şi literar românesc.

Premiile festivalului „La poale de Ţibleş”

Organizatorii vor acorda următoarele premii:

  • Marele Premiu şi Trofeul Festivalului: 800 lei

Pentru fiecare din cele două categorii de vârstă dedicate rapsozilor de la secţiunea interpreţi vocali, pentru secţiunea instrumentişti şi secţiunea oratori populari se vor acorda următoarele premii:

  • Premiul I – 600 lei
  • Premiul II – 500 lei
  • Premiul III – 400 lei
  • Menţiune – 300 lei

Un premiu special va fi acordat din partea Asociaţiei „Perpetuum Artis” Agrieşel. Un premiu special va fi acordat din partea Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa.

Juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unul dintre premii sau de a-l redistribui.

Spectacolul de gală şi decernarea premiilor vor avea loc duminică, 25 august 2019, ora 17:00, pe scena amplasată în Dealul Şpanului din Târlişua.

FOTO: Să-ți rupi roțile-n ea reabilitare! mai 30, 2020 - Strada Magnoliei a fost reabilitată de curând. Și, așa cum se cade unei reabilitări....poți să-ți rupi roțile-n ea. O gură de canal a cedat, o mașină s-a avariat. Iar acum, gura de canal e eco- a crescut un copac în ea, fix în mijlocul intersecției.
FOTO: Prinsă la scurt timp după ce a furat o sumă importantă de bani mai 30, 2020 - O femeie a fost prinsă de oamenii legii, la scurt timp după ce a fost apelat numărul unic 112. Aceasta a fost acuzată că ar fi furat o sumă importantă de bani. 
FOTO: Băiețel de 10 ani, rănit în incendiu! Salvatorii n-au putut ajunge în zonă decât pe jos mai 30, 2020 - Un incendiu a izbucnit într-o zonă izolată din Sîngeorz Băi. Un băiețel de doar 10 anișori a fost rănit. Salvatorii au ajuns în zona indicată doar pe jos, neputând înainta cu echipajele.
FOTO/VIDEO: I-a tăiat calea și s-a făcut nevăzut! Acum stă cu mașina stricată, de luni bune, după ce a evitat impactul mai 30, 2020 - S-a întâmplat în luna februarie, în Groapa Sărății. O autoutilitară a ieșit în DN 17 fără să se asigure. Șoferul unui autoturism care circula regulamentar, în încercarea de a evita impactul, a ajuns pe acostament. Acum așteaptă de luni bune, cu mașina avariată, o soluție:
FOTO/VIDEO: Un șofer băut a provocat un accident pe strada Rodnei mai 30, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu câteva minute pe strada Rodnei din municipiul Bistrița. Un șofer nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a lovit o mașină care circula regulamentar. Din impact, autoturismul a ricoșat într-un microbuz. Șoferul vinovat a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Memento mori: Fereastră rotundă sau pătrată? Mulți o consideră simbolul Fecioarei Maria… mai 30, 2020 - „Ca deschidere spre aer şi lumină, o fereastră simbolizează receptivitatea. Dacă ea este rotundă, e vorba despre o receptivitate asemănătoare celei a ochiului şi a conştiinţei. Dacă este pătrată, se referă la receptivitatea terestră, în opoziţie cu cerul. În sine, este considerată simbolul Fecioarei Maria...”, ne dezvăluite Alina Berbecaru, muzeograf în cadrul secției de Artă contemporană, la Muzeul Județean.
Două cazuri de infecție cu COVID-19, înregistrate într-un cămin pentru vârstinici din județul Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - COVID-19 face victime și într-un centru de asistență pentru vârstnici din județul Bistrița-Năsăud! Un cadru medical și o persoană parte din personalul auxiliar au fost depistate cu coronavirus. Toți beneficiarii centrului vor fi testați.
Aquabis: Avarie, în Sângeorz-Băi. Străzi fără apă, începând de astăzi mai 30, 2020 - S-a produs o avarie pe conducta de distribuție din Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Câteva străzi vor rămâne fără apă, începând de astăzi, 30 mai, până la remediere:
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 30, 2020 - Avem 334 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 151 de cazuri noi de infecție.
Directorul Școlii Generale „Lucian Blaga”, forțat să-și dea demisia: A decis cursuri online, vineri, în lipsa măștilor pentru elevi mai 30, 2020 - Scandal, la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Bistrița. Inspectorul general al ISJ Bistrița-Năsăud i-a cerut demisia directorului Mihai Cosma. Motivul? În lipsa unor informații clare, directorul a decis ca primele cursuri de pregătire din 2 iunie să se desfășoare online. Pentru ca elevii și profesorii să fie în siguranță... Conducerea Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud l-a sancționat, solicitându-i demisia. 
NESIMȚIRE! Ghiolbanii au dat iama și anul acesta în Poiana cu Narcise din Parcul Național mai 30, 2020 - Peste 1.000 de persoane au vizitat Poiana cu Narcise din Parcul Național Munții Rodnei weekendurile trecute. Deși vorbim de flori protejate, unii nu s-au abținut și au plecat acasă cu buchete întregi...
Au sosit măștile de protecție pentru elevii din anii terminali mai 30, 2020 - Elevii care au de susținut examenul de capacitate sau bacalaureatul, se reîntorc la școală, pentru aproximativ două săptămâni. Azi au sosit și măștile pentru elevii din județul nostru.
Aquabis: Fără apă rece azi, pe strada Gării, din Bistrița. Apa NU va fi potabilă, timp de trei zile, în șase localități din Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - Începând cu data de 1 iunie 2020 și până în 3 iunie 2020, apa din șase localități ale județului nu va fi potabilă, anunță Aquabis.
Rostul de dimineață: O întâlnire neașteptată și surprinzătoare…! mai 30, 2020 - O întâlnire neașteptată și surprinzătoare, zilele trecute, în Colibița. Un tânăr din Bistrița, pasionat de motoare și drumeții în natură a reușit să vadă ceea ce generații de specialiști nu reușesc, nici măcar o dată în viață.
FOTO/VIDEO: Despărțiți, dar totuși împreună. Final de an școlar în lacrimi, la CNAM. „Vom ține minte această despărțire…” mai 29, 2020 - Cu lacrimi în ochi, profesorii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și-au salutat astă-seară elevii care au absolvit clasa a XII-a. „Chiar dacă a trebuit să păstrăm distanța și nu ne-am putut lua în brațe, am găsit o cale prin care să simțim emoția. Vom ține minte această despărțire… A fost foarte frumos, mă bucur tare mult că diriginții noștri s-au gândit să pună în practică acest moment...”
Băiețel de doi ani, opărit cu lapte! A fost chemat elicopterul SMURD mai 29, 2020 - Mobilizare de forțe salvatoare în Năsăud. Un micuț de doi ani a fost opărit cu lapte. S-a solicitat și intervenția elicopterului SMURD.
Garda de Mediu a pus lacătul pe o stație de asfalt ce poluează Becleanul de ani de zile mai 29, 2020 - O firmă de mixturi asfaltice din Beclean s-a trezit cu Garda de Mediu în control. Totul a pornit de la un filmuleț postat pe internet. În urma vizitei, s-a constat că firma funcționează fără avize, iar activitatea a fost oprită.
În plină pandemie, două fonduri private de pensii investesc în Teraplast mai 29, 2020 - În plină pandemie de Coronavirus, fondurile NN și Allianz au cumpărat pachete importante de acțiuni la Teraplast. Fondurile NN dețin deja un pachet de 10% la producătorul bistrițean.
FOTO/VIDEO. Priviri triste, din spatele gardului: Ultima zi de liceu, pentru absolvenții claselor a XII-a mai 29, 2020 - Ceremonii și mesaje tulburătoare, în această dimineață, la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistrița, dar și la Liceul Tehnologic Agricol din Beclean. „Sunteți generația care va aprecia cel mai mult oamenii, locurile și experiențele învățate. Este o lecție extrem de importantă de transmis mai departe...”
FOTO/VIDEO – A plouat cu gheață la Sebiș: „După cinci minute au tras clopotele și s-a împrăștiat!” mai 29, 2020 - Cinci minute a ținut ploaia cu gheață la Sebiș. Destul cât să se aștearnă un covor alb, în plină lună mai. ”După cinci minute, au tras clopotele și gheața s-a împrăștiat. Acum plouă încet...” au transmis localnicii.
Fișele auto, disponibile din nou, la Policlinica Bistrița mai 29, 2020 - Fișele auto vor fi din disponibile la Policlinica Bistrița, au anunțat reprezentanții instituției. Cei interesați de acest document trebuie să respecte câteva cerințe: 
Poliția Locală NU mai face ce făcea înainte! mai 29, 2020 - Deși Parcul Municipal e deschis, în spațiile de joacă NU e voie. Totuși, banda a fost dată jos și zilnic, părinții și copiii se joacă acolo. Cu toate acestea, polițiștii locali NU au aplicat amenzi. „Poliția Locală NU mai face ce făcea înainte” a explicat Florin Frandeș.
„PERFORMANȚĂ”: O pensiune cu 15 camere a ajuns să găzduiască 200 de persoane în nici două luni mai 29, 2020 - O pensiune cu 15 camere de lângă Beclean a ajuns să fie umplută la capacitate maximă în perioada de urgență. Mai mult, a reușit „performanța” de a găzdui 200 de persoane în nici două luni.
Medicul bistrițean Lucian Pintea a demisionat din funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății mai 29, 2020 - Lucian Pintea, medic bistrițean, numit în decembrie în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății a DEMISIONAT. Motivul? Ca să facă mai multă politică pe plan local, susținând un deputat bistrițean.
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 29, 2020 - Avem 331 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 191 de cazuri noi de infecție.
ATENȚIE! Frumoase, frumoase, dar periculoase! Viperele admiră și ele narcisele! mai 29, 2020 - Jandarmii montani au descoperit că viperele au ieșit la soare. Așa că le dau câteva sfaturi turiștilor care vor să ia la pas Munții Rodnei. Mai ales în zona Poiana cu Narcise.
Prins la aproape un an după ce a furat componente IT de 450.000 de lei mai 29, 2020 - Polițiștii au reținut ieri un bărbat din Viișoara. Asta, după ce au descins la șase domicilii. Bărbatul e suspectul principal într-un furt de componente IT, de acum un an de zile. Prejudiciul se ridică la 450.000 de lei.
FII REPORTER: Ar fi făcut lucrări de canalizare ilegale și au lăsat și drumul stricat în urma lor mai 29, 2020 - Un bistrițean și-a făcut un drum practicabil, până la imobilul lui. Doar că recent, vecinii și-ar fi făcut lucrări de canalizare. Nu doar că par a fi ilegale, dar au lăsat și drumul distrus. ”Nici nu-mi mai pot scoate mașina din garaj, iar instituțiile mă pasează de la unii la alții” a spus revoltat bistrițeanul.
Nicu Moldovan: „Avem un caz pozitiv la Beclean, și din păcate, când e vorba de familii numeroase, nu se limitează la atât! mai 29, 2020 - Primarul orașului Beclean a făcut încă un apel la cetățeni să respecte măsurile impuse pe timpul stării de alertă. Un nou caz de COVID 19 a fost confirmat aseară. ”Vom vedea ce va fi! Dar din păcate, când e vorba de familii numeroase, ca și aceasta, nu rămâne la un singur caz” a declarat Nicu Moldovan.
RELAXARE din 1 iunie: Liber la circulație, spectacole în aer liber, savuratul unei cafele pe terasă! mai 29, 2020 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară noi ridicări de măsuri restrictive. De la 1 iunie ne putem bucura de o cafea pe terasă, un spectacol în aer liber. Mai mult, putem călătorii și în afara zonelor metropolitane, fără declarații. CE mai puteți face: