La poale de Ţibleş: O şansă pentru rapsozii populari cu vârste între 30 şi 80 de ani!

La poale de Ţibleş:  O şansă pentru rapsozii populari cu vârste între 30 şi 80 de ani!

800 de lei este marele premiu la Festivalul Concurs „La poale de Ţibleş”! Este un eveniment unic care oferă o şansă şi rapsozilor populari de până la 80 de ani care nu sunt consacraţi. Se doreşte astfel descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice.

Festivalul Concurs interjudeţean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari – „La poale de Ţibleş” – se va desfăşura şi în acest an la Târlişua, pe Dealul Şpanului, în 25 august.

Evenimentul a ajuns la ediţia cu numărul XII şi se va desfăşura în Târlişua – satul în care a văzut lumina zilei marele scriitor Liviu Rebreanu – şi, totodată, satul care păstrează încă o inestimabilă zestre folclorică.

Festivalul „La poale de Ţibleş” are ca scop descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a liricii şi obiceiurilor populare. De asemenea, festivalul îşi propune să promoveze costumul popular din zona de provenienţă a participanţilor.

Organizatori sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Comunei Târlişua.

Condiţii de participare

„La poale de Ţibleş” se adresează rapsozilor populari (solişti vocali şi instrumentişti) care au între 30 şi 80 de ani.

Fiecare judeţ poate fi reprezentat de maxim 3 concurenţi. Înscrierea la concurs se va face până în 22 august 2019, pe baza unei fişe de înscriere ce va fi expediată poştal sau transmisă prin fax / e-mail la una din adresele de mai jos:

  • Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud Str. General Grigore Bălan, Nr. 11, Cod 420016, Bistriţa, Judeţul Bistriţa-Năsăud Tel: 0263-212 023; Fax: 0263-232 571, Email: cjcbistrita@yahoo.com
  • Căminul Cultural Târlişua / Primăria Târlişua Str. Principală, Nr. 238, Cod 427330, Târlişua Tel/fax: 0263-352 161 4.

Căminul Cultural din Târlişua îşi rezervă dreptul de a fi reprezentat în concurs de maxim 5 rapsozi populari locali.

Organizatorii asigură masa pentru participanţii la festivalul concurs, transportul fiind asigurat de către fiecare participant în parte.

Se va asigura un taraf tradiţional necesar acompaniamentului muzical destinat concurenţilor, sonorizarea spectacolelor şi transportul concurenţilor din judeţul BistriţaNăsăud pe ruta Bistriţa-Târlişua şi retur, în ziua concursului.

Nu se acceptă în concurs interpreţi consacraţi de muzică populară românească, solişti vocali sau instrumentişti care deţin premii la festivaluri de interpretare a cântecului popular românesc sau care au editat compact discuri personale cu muzică populară sau muzică de petrecere pe piaţa muzicală din România.

Desfăşurarea concursului

Concursul se desfăşoară duminică, 25 august 2019, cu începere de la ora 14:00, pe scena amplasată în Dealul Şpanului, comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Rapsozii populari (soliştii vocali) cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani vor prezenta în concurs două piese: o doină/baladă (maxim 2 strofe) şi un cântec ritmat. De asemenea, vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (maxim 3 minute).

Rapsozii populari (soliştii vocali) la categoria 50-80 de ani vor prezenta în concurs două cântece la alegere: o doină/baladă (maxim 2 strofe) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei tradiţional din zona reprezentată (maxim 3 minute).

Instrumentiştii vor interpreta două piese muzicale: o doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (maxim 3 minute).

Oratorii populari vor interpreta la alegere, în grai şi port popular specific zonei pe care o reprezintă, o creaţie folclorică – poezie populară, strigături, descântec, oraţie de nuntă şi vor descrie pe scurt un obicei popular local (3 minute).

NU vor putea participa în concurs rapsozii populari (solişti vocali şi instrumentişti) care au câştigat Marele Premiu sau Premiul I la ediţiile anterioare ale festivalului.

Jurizarea se va realiza ţinând cont de următoarele criterii: autenticitatea repertoriului muzical promovat, calitatea interpretării vocale şi instrumentale, conţinutul informaţiilor transmise, valoarea costumului popular, prezenţa scenică, dicţie, cursivitate interpretativă.

Juriul va fi compus din specialişti în domeniul etnomuzicologiei, etnografiei, etnologiei şi folclorului muzical şi literar românesc.

Premiile festivalului „La poale de Ţibleş”

Organizatorii vor acorda următoarele premii:

  • Marele Premiu şi Trofeul Festivalului: 800 lei

Pentru fiecare din cele două categorii de vârstă dedicate rapsozilor de la secţiunea interpreţi vocali, pentru secţiunea instrumentişti şi secţiunea oratori populari se vor acorda următoarele premii:

  • Premiul I – 600 lei
  • Premiul II – 500 lei
  • Premiul III – 400 lei
  • Menţiune – 300 lei

Un premiu special va fi acordat din partea Asociaţiei „Perpetuum Artis” Agrieşel. Un premiu special va fi acordat din partea Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa.

Juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unul dintre premii sau de a-l redistribui.

Spectacolul de gală şi decernarea premiilor vor avea loc duminică, 25 august 2019, ora 17:00, pe scena amplasată în Dealul Şpanului din Târlişua.

Tăiatul porcului, doar cu aviz și cu veterinarul de față noiembrie 19, 2019 - O veste trăznet a creat nemulțumiri printre crescătorii de porci, chiar înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Există speranță pentru Pădurea Transilvaniei! Sute de voluntari se înghesuie să facă bine naturii: noiembrie 19, 2019 - Un proiect ce a început acum cinci ani de zile are sorți de izbândă. Pădurea Transilvaniei se va ridica semeață, în timp. Și asta, datorită voluntarilor. Și pentru ediția de plantare puieți din acest an, sute de voluntari s-au înghesuit să facă bine naturii.
Deputatul PMP Ionuț Simionca sare în apărarea micilor fermieri: Propune mărirea la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie noiembrie 19, 2019 - Deputatul PMP Ionuț Simionca critică aspru reglementarea care limitează la 5 numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie și propune mărirea acestui număr la 15.
O secție a spitalului „toacă” bani cu duiumul! CUM se dorește rezolvarea pierderilor: noiembrie 19, 2019 - Fiecare intervenție asupra unui pacient, la Spital, implică diferite costuri. La Bistrița, unele costuri sunt suportate de unitatea medicală, chiar dacă în alte centre acest lucru revine pacientului. Managerul Lazany a declarat că există o secție care ”este pe pierdere”. Acesta a găsit o soluție de remediere și speră să primească aprobare.
Și-a băgat prietenii în spital, după ce a condus beat și fără permis noiembrie 19, 2019 - Este isprava unui tânăr, care la 18 ani s-a lăsat cuprins de adrenalină.Acesta a condus, deși nu avea permis și era și băut, a făcut accident și a ajuns la spital împreună cu cei doi prieteni care-l însoțeau.
Rostul de dimineaţă: Un fake news asumat este pe jumătate iertat… Sau dimpotrivă…?! noiembrie 19, 2019 - Un fake news asumat este pe jumătate iertat... Sau dimpotrivă...? „Omul, când nu are de lucru, își mai caută. Eu am crezut în povestea aceea... Am suportat cu stoicism tot ce mi s-a întâmplat pe pagina de Facebook după acea postare..."
Transmixt vrea bilete mai scumpe. Cât vă va costa o călătorie prin Bistrița noiembrie 19, 2019 - Operatorul de transport Transmixt cere Consiliului Local să aprobe o majorare a tarifelor practicate. Dacă consilierii locali vor fi de acord, bistrițenii vor plăti mai mult pentru călătoriile în Bistrița, însă mai puțin pentru unele trasee care leagă municipiul de cartiere.
INCREDIBIL! Cât are de așteptat o mamă cu doi copii pentru stabilirea unei pensii de întreținere? Mai bine de un an! noiembrie 19, 2019 - Potrivit avocatului Ioan Someșan, Judecătoria Beclean are nevoie de mai bine de un an pentru a stabili o pensie de întreținere pentru o mamă cu doi copii. Pentru o chestiune banală, judecătoria a stabilit nu mai puțin de 4 termene de judecată.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, pe o stradă din Bistriţa noiembrie 19, 2019 - Astăzi, 19 noiembrie 2019, locuitorii unei străzi din Bistriţa rămân fără apă potabilă. Aquabis efectuează lucrări de mentenanţă şi cuplare branşament:
FOTO/VIDEO: Bistriţeanul Bogdan Berende, de trei ori campion european, comparat cu un bolid Ferrari noiembrie 18, 2019 - Recent întors de la Campionatul European de atelaj canin 2019, desfăşurat în Ungaria, Bogdan Berende a povestit despre provocările şi pericolele pe care le-a traversat în competiţie:
FOTO: Ursul și-a lăsat amprenta și la Sărățel! noiembrie 18, 2019 - Ursul e văzut tot mai des aproape de...civilizație. Dacă nu e zărit de oameni, își lasă măcar amprenta, ca în cazul de la Sărățel. Pe uliță, aproape de case, s-a plimbat aseară Moș Martin. Localnicii se tem pentru copii:
A plecat c-un pui de moroșan, iar tatăl a dat-o răpită! noiembrie 18, 2019 - O minoră a fost dată dispărută, răpită chiar, de către tatăl său. În fapt, doar plecase c-un pui de moroșan. Cu ea cu tot, patru minori dați dispăruți au fost găsiți de polițiștii, în weekendul ce tocmai a trecut.
VIDEO: Cum comentează preşedintele CJ targetul impus de Viorica Dăncilă. Radu Moldovan: „Este ruşinos” noiembrie 18, 2019 - Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, a comentat astăzi rezultatele PSD după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, dar şi „targetul" primit de la centru.
SCANDAL la NIMIGEA: Noi vrem pământ, varianta 2019! noiembrie 18, 2019 - Scandal mare în comuna Nimigea, privind un teren aflat la ieșirea din Mocod spre Zagra. S-ar părea că un fost funcționar public își cere pământul înapoi, cu acte vechi de aproape 30 de ani. Cei care au teren în zonă acuză că actele nu ar fi în regulă, și se tem să nu rămână fără pământ.
FOTO/VIDEO: Pericol la puntea de pe Ghinzii! noiembrie 18, 2019 - O plasă de fier a fost amplasată în ambele capete ale punții pietonale peste Bistrița, de pe Valea Ghinzii. Nimeni nu a anunțat nimic, însă s-a decis că puntea reprezintă un pericol. CARE este explicația municipalității.