Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!

Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!

Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!

Începând cu anul 2013, la nivelul Europei, data de 16 octombrie e sărbătorită ca fiind Ziua Europeană a Resuscitării. Anual, în UE, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardiac înafara spitalului.

Tocmai de aceea, e nevoie ca protocolul de acordare a primului ajutor, de resuscitare, să fie cunoscut de cât mai mulți.

Ce e resuscitarea?

Prin resuscitare noi reluăm funcția de “pompă” a inimii. Desigur că se efectuează doar în cazul unui STOP Cardio RESPIRATOR, adică inima respectivă nu mai bate, iar moartea e tot mai aproape cu fiecare secundă care trece” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Denis Gherasim.

Cine poate face o resuscitare?

Din nefericitre, pentru mulți dintre oameni, resuscitarea se face doar de către personalul medical sau paramedical.

Tu, chiar TU, cel care citești articolul ăsta, poti să repornești o inimă care a încetat să mai bată, prin niște manevre extrem de simple pe care ar trebui să le cunoască orice om de rând. Unul dintre exemplele celebre a masajului cardiac efectuat correct și la timp, este Gabriel Cotabiță, care a suferit un stop cardio respirator. Dacă nu se începeau manevrele de resuscitare, astăzi nu ar mai fi fost printre noi” a spus Denis.

Un scenariu simplu, dar CRUDA realitate

Pentru a sublinia importanța cunoașterii resuscitării și a acordării primului ajutor, paramedical Denis Gherasim a propus un exercițiu de imaginație.

Facem un exercițiu de imaginație: ești mămică, frate, soț, prieten, orice! Ajungi acasă, te așezi la masă pentru a mânca împreună, făcând o glumă. Se râde cu poftă la masă, dintr-o dată unul din membrii se îneacă cu mâncare. Aceasta a intrat pe calea aeriană, blocând aerul care nu mai ajunge în corp. Trec două minute, timp în care se aplică metodele băbești de lovire după cap, care nu ajută, ba mai mult adâncește mâncarea și blocarea severă a căilor. Trec 5 minute, victima cade inconștiență, disperați nu mai găsiți telefonul pentru a suna la 112. Ambulanța e pe drum, au trecut 10 minute, victima a intrat în Stop Respirator datorită lipsei aerului, INIMA se oprește! Persoana dragă nouă nu mai respiră, inima ei nu mai bate, manevrele de resuscitare nu au început, fiecare secundă trecută aduce din păcate, tot mai aproape, moartea! Au trecut 20 de minute până când ambulanța a ajuns, au început manevrele de resuscitare! După 10 minute de resuscitare niciun semnal, trec 20, niciun semnal, familia conștientizează că șansele de a mai vedea în viață pe cel drag sunt tot mici. Trec 40 de minute, medicul anunță decesul victimei! 5 minute în STOP CARDIO RESPIRATOR înseamnă 5 minute în care creierul nu mai are oxigen!  Trec 10 minute, sansele să repornească inima sunt și mai mici! De ce? Manevrele de resuscitare nu au fost făcute în primele minute, care sunt cruciale! ” a spus tânărul.

Tu știi să acorzi PRIMUL AJUTOR?

Un om care intră în stop cardio respirator, are șanse de supraviețuire destul de mari dacă se încep manevrele în primele 5 minute. Dacă încep doar după 10 minute, șansele sunt aproape de 0.

Conform unei statistici, 3 din 10 persoane își revin din stop la începerea manevrelor în primele 5 minute.

Cei care doresc să învețe să acorde primul ajutor, să facă o resuscitare, îi aștept cu drag să mă contacteze pe pagina de Facebook” a concluzionat Denis Gherasim.

 

FOTO: A zburat de pe șosea și a rupt doi pomi și un stâlp de electricitate ianuarie 25, 2020 - S-a întâmplat în Ghinda, în această seară! Un bărbat care conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă, a rupt doi pomi și un stâlp și apoi s-a răsturnat. Acesta a ajuns la spital.
FOTO: O fetiță de 10 anișori, printre cei cinci accidentați de pe Pârtia Cocoș ce au ajuns la spital ianuarie 25, 2020 - Astăzi, în cele 7 ore de funcționare a pârtiei Cocoș au fost 9 accidentați. Dintre aceștia, cinci au ajuns la spital cu suspiciuni de fracturi și contuzii. Ceilalți au fost îngrijiți la cabinet. Printre cei ce au ajuns la spital, și o fetiță de 10 anișori.
Ai mai mult de 3 copii și vrei mașină nouă? Statul ți-ar putea da 35.000 de lei ianuarie 25, 2020 - Pe masa senatorilor se va afla  o propunere legislativă care prevede acordarea unui ajutor de până la 35.000 de lei familiilor cu cel puțin trei copii. Ajutorul se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi, cu cel puțin 7 locuri. Propunerea care va fi dezbătută în Senat prevede acordarea acestei finanțări de la mijlocul acestui an....
Daune uriașe de plată și pușcărie pentru un șofer de TIR care a omorât două persoane din neatenție ianuarie 25, 2020 - Un șofer de TIR de 36 de ani își va petrece următorii doi ani după gratii, după ce nu a fost atent și nu a oprit la un semafor de pe DN17, din Viișoara. În urma accidentului provocat au murit două persoane. Daunele pe care trebuie să le plătească victimelor sunt uriașe!
Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii: