Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!

Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!

Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!

Începând cu anul 2013, la nivelul Europei, data de 16 octombrie e sărbătorită ca fiind Ziua Europeană a Resuscitării. Anual, în UE, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardiac înafara spitalului.

Tocmai de aceea, e nevoie ca protocolul de acordare a primului ajutor, de resuscitare, să fie cunoscut de cât mai mulți.

Ce e resuscitarea?

Prin resuscitare noi reluăm funcția de “pompă” a inimii. Desigur că se efectuează doar în cazul unui STOP Cardio RESPIRATOR, adică inima respectivă nu mai bate, iar moartea e tot mai aproape cu fiecare secundă care trece” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Denis Gherasim.

Cine poate face o resuscitare?

Din nefericitre, pentru mulți dintre oameni, resuscitarea se face doar de către personalul medical sau paramedical.

Tu, chiar TU, cel care citești articolul ăsta, poti să repornești o inimă care a încetat să mai bată, prin niște manevre extrem de simple pe care ar trebui să le cunoască orice om de rând. Unul dintre exemplele celebre a masajului cardiac efectuat correct și la timp, este Gabriel Cotabiță, care a suferit un stop cardio respirator. Dacă nu se începeau manevrele de resuscitare, astăzi nu ar mai fi fost printre noi” a spus Denis.

Un scenariu simplu, dar CRUDA realitate

Pentru a sublinia importanța cunoașterii resuscitării și a acordării primului ajutor, paramedical Denis Gherasim a propus un exercițiu de imaginație.

Facem un exercițiu de imaginație: ești mămică, frate, soț, prieten, orice! Ajungi acasă, te așezi la masă pentru a mânca împreună, făcând o glumă. Se râde cu poftă la masă, dintr-o dată unul din membrii se îneacă cu mâncare. Aceasta a intrat pe calea aeriană, blocând aerul care nu mai ajunge în corp. Trec două minute, timp în care se aplică metodele băbești de lovire după cap, care nu ajută, ba mai mult adâncește mâncarea și blocarea severă a căilor. Trec 5 minute, victima cade inconștiență, disperați nu mai găsiți telefonul pentru a suna la 112. Ambulanța e pe drum, au trecut 10 minute, victima a intrat în Stop Respirator datorită lipsei aerului, INIMA se oprește! Persoana dragă nouă nu mai respiră, inima ei nu mai bate, manevrele de resuscitare nu au început, fiecare secundă trecută aduce din păcate, tot mai aproape, moartea! Au trecut 20 de minute până când ambulanța a ajuns, au început manevrele de resuscitare! După 10 minute de resuscitare niciun semnal, trec 20, niciun semnal, familia conștientizează că șansele de a mai vedea în viață pe cel drag sunt tot mici. Trec 40 de minute, medicul anunță decesul victimei! 5 minute în STOP CARDIO RESPIRATOR înseamnă 5 minute în care creierul nu mai are oxigen!  Trec 10 minute, sansele să repornească inima sunt și mai mici! De ce? Manevrele de resuscitare nu au fost făcute în primele minute, care sunt cruciale! ” a spus tânărul.

Tu știi să acorzi PRIMUL AJUTOR?

Un om care intră în stop cardio respirator, are șanse de supraviețuire destul de mari dacă se încep manevrele în primele 5 minute. Dacă încep doar după 10 minute, șansele sunt aproape de 0.

Conform unei statistici, 3 din 10 persoane își revin din stop la începerea manevrelor în primele 5 minute.

Cei care doresc să învețe să acorde primul ajutor, să facă o resuscitare, îi aștept cu drag să mă contacteze pe pagina de Facebook” a concluzionat Denis Gherasim.

 

Primăria Bistrița încasează anual peste 100.000 de euro sub formă de taxă de reabilitare termică noiembrie 17, 2019 - Municipalitatea desfășoară în această perioadă cel mai amplu program de reabilitare termică a blocurilor de locuit. Parte din finanțare este asigurată din fonduri europene, parte de primărie și parte din buzunarul bistrițenilor. Anual, municipalitatea încasează peste 100.000 de euro sub formă de taxă de reabilitare termică.
POVEŞTI DIN SAT: Lidia noiembrie 17, 2019 - Se întâlnesc în fiecare an, la Luminație. Este locul în care nu poate lipsi niciunul dintre ei. De obicei, îşi scriu înainte. Se caută și peste an.
VIDEO – Ioan Turc: Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască! noiembrie 17, 2019 - Ioan Turc, președintele PNL BN, a promis ieri, în fața Președintelui, că liberalii îi vor bate pe PSD-iști ”foarte, foarte rău”, în al doile tur de scrutin. ”Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască!” a declarat acesta.
REȚETA FERICIRII: Jumătate de viață-n Mexic, jumătate în Bistrița! Plus iubire în toate! noiembrie 17, 2019 - Cine a cunoscut-o pe Florentina Pop, fostul manager al Pensiunii Miracolo, nu poate spune decât că e o persoană fericită. Iar rețeta pentru acest lucru ni l-a spus chiar ea. Jumătate de viață în Mexic, jumătate la Bistrița. Multă iubire în tot ce faci și accentul pe oameni.
ALEGERI 2019: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis noiembrie 17, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
Rostul de dimineaţă: Cum ne credem şi cum suntem de fapt… noiembrie 17, 2019 - Cum ne credem şi cum suntem de fapt… Cum e distribuită puterea la noi? Cât de religioşi ne credem şi cât suntem în realitate…?! Cât de masculini, servili, liberi sau ospitalieri ne credem? Cum suntem în realitate...?
La Spital, ca-n marile centre: O comisie de medici analizează fiecare caz și stabilesc împreună tratamentul! noiembrie 17, 2019 - Un chirurg din cadrul Spitalului Județean a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro. Acesta a vorbit despre relația extraordinară care există între chirurgi. Dar a explicat că există și o comisie oncologică ce dezbate fiecare caz în parte. ”Ne consultăm ca să putem lua cea mai bună decizie pentru pacient!” a explicat dr Radu Elisei.
FOTO – GROAZNIC: Bunic mort într-un incendiu în Budac noiembrie 17, 2019 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu, în Budacu de Sus. Din nefericire, după ce locuința a ars în întregime, înăuntru a fost găsit cadavrul unui bărbat.
VIDEO – Klaus Iohannis: PNL BN, ați câștigat bronzul! Vreau să câștigați atâtea primării încât sediul să vă fie neîncăpător! noiembrie 16, 2019 - În cadrul întâlnirii de la Sala Polivalentă, mai mulți reprezentanți ai PNL au luat cuvântul. Cu toții au felicitat filiala PNL BN și bistrițenii. ”Ați câștigat medalia de bronz. Sunteți în pole position pentru Primăria Bistrița. Vă doresc să câștigați atâtea primării la alegerile locale în așa fel încât sediul să fie neîncăpător când se întâlnesc toți primarii liberali” a declarat președintele Klaus Iohannis.
FOTO/VIDEO – Klaus Iohannis: Nu vreau dezbatere cu doamna Dăncilă! Sunt în război cu PSD! noiembrie 16, 2019 - Președintele României în exercițiu, Klaus Iohannis a fost prezent astăzi la Bistrița. A vorbit cu oamenii, a făcut declarații de presă și și-a provocat electoratul. ”Nu vreau o dezbatere cu doamna Dăncilă! Cu PSD nu sunt în competiție, sunt în război!” a declarat acesta.
FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa noiembrie 16, 2019 - Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.
Pepiniera de handbaliste junioare a județului se prezintă într-o super-competiție noiembrie 16, 2019 - La finalul acestei luni, bistrițenii vor avea ocazia să le cunoască pe cele aproape 300 de handbaliste care se pregătesc pentru ca peste câțiva ani să li se alăture sportivelor de la CS Bistrița. Totul va lua forma unei super-competiții!
VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, așteptat de sute de bistrițeni pe Pietonal noiembrie 16, 2019 - Sute de bistrițeni au așteptat întâlnirea de astăzi cu președintele României, Klaus Iohannis. În scurt timp acesta va ajunge în fața Sălii Polivalente de unde le va vorbi bistrițenilor.
Dr. Radu Elisei: Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital! noiembrie 16, 2019 - În luna august 2018 la Spitalul Județean Bistrița a început să lucreze dr Radu Elisei, medic specialist în chirurgia generală. Acesta a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, vorbind despre activitatea sa și operațiile în premieră făcute la Bistrița. ”Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital!” a spus acesta.
VIDEO: Accident cu victimă încarcerată, la Rebrișoara! noiembrie 16, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Rebrișoara. Un autoturism cu semn de începător a intrat din plin în remorca unui tractor, încărcată cu pământ. Un tânăr a rămas încarcerat.