ANCHETĂ – AUDIO ȘOC: 4 DOVEZI CLARE arată haosul din DSP BN! „De la pile și piluțe s-au trimis sute și mii de probe, unele aiurea…”

ANCHETĂ – AUDIO ȘOC: 4 DOVEZI CLARE arată haosul din DSP BN! „De la pile și piluțe s-au trimis sute și mii de probe, unele aiurea…”

„S-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. (!!!) De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe… În loc să ia, să trateze cu prioritate contacții, să ia cu prioritate bolnavii și așa mai departe…”- veți auzi o voce din DSP BN. Și veți mai vedea negru pe alb cum probe prelevate fac drumul Bistrița – Cluj în câteva zile, dar și cum instituția care ar trebui să ne apere sănătatea face erori după erori care au dus la îmbolnăviri în lanț ale cadrelor medicale, ale pacienților și aparținătorilor. HAOS e cuvântul care poate caracteriza Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. După ei, potopul stă să vină:

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. O instituție care a stat în umbră zeci de ani și a cărui însemnătate n-am știut-o până în ziua în care am fost puși în fața amenințării unei pandemii căreia nu-i fac față nici cele mai dezvoltate sisteme de sănătate din lume, Italia, Spania, Franța. Cu un sistem medical mai slab decât în anii ’90, măcinat de mizerie, infecții intraspitalicești, dotări numai de dragul de a fi făcute, România avea o singură șansă să scape cu cât mai puțini bolnavi și morți din lupta cu Coronavirusul: să prevină îmbolnăvirile! Acesta este rolul care revine prin nume și statut direcțiilor de sănătate publică. Din păcate, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, condusă de un medic generalist și nu de unul epidemiolog cum v-ați fi așteptat, suficient de obedient politicului încât să nu atragă atenția și să nu deranjeze, dr. Anca Andrițoiu, directorul instituției, coordonează tot ceea ce se întâmplă în DSP din 2007. De 13 ani. Timp în care n-a avut provocări prea mari, funcția fiind mai mult onorifică, dar remunerată pe măsură. Anul 2020 și pandemia de Coronavirus ne va învăța la ce era utilă această instituție și cum coordonarea proastă de la vârf a dus la îmbolnăviri în lanț în Bistrița-Năsăud, în lanț fiind cadre medicale, pacienți, aparținători care stau astăzi cu sufletul la gură.

În ultimele săptămâni, am primit probabil sute de mesaje care reclamau haosul din DSP BN. Oameni onești care au sunat la DSP și s-au anunțat ca venind din zone roșii sau galbene și n-au primit nicio indicație privind izolarea la domiciliu măcar. Au fost verificați de autorități care au constatat că așa e, sunaseră, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva lor, iar nimeni altcineva nu putea să dispună altceva, DSP BN e instituția care coordonează TOT ce ține de suspecți și bolnavi în această situație.

Astăzi, Bistrițeanul.ro vă prezintă 4 dovezi clare care arată haosul prin care conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a zădărnicit combatearea bolilor în Bistrița-Năsăud.

  1. AUDIO – ȘOC. „S-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe…”

După 10 zile în care a tot așteptat să îi vină rezultatul pentru infecția cu COVID-19, un bistrițean sună la DSP BN să ceară lămuriri, mai ales că în câteva zile trebuia să se întoarcă la serviciu, în rândul colegilor. Inspirat, înregistrează conversația, care a ajuns și la reporterii Bistrițeanul.ro. Dialogul cu angajata DSP este absolut halucinant și arată felul în care sunt „prioritizate” probele. Pile și piluțe și liste speciale. Angajatul DSP manifestă înțelegere și își arată dezacordul față de situație, dar pare că nu are ce face. Așa e procedura de lucru a șefei și ordinele se execută, nu se comentează. Mai jos redăm dialogul, concluziile le trageți voi:„Suspect COVID-19: Oare de ce durează așa mult?! (n. red. – să sosească rezultatele)

Angajat DSP BN: Pentru că s-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe… Știți? În loc să ia, să trateze cu prioritate contacții, să ia cu prioritate bolnavii și așa mai departe. Știți?

Suspect: Păi da, dar eu am crezut că noi suntem pe ceva listă de priorități… având în vedere în ce instituție lucrăm și că am avut contact cu atâția colegi…

Angajat DSP BN: Păi uite că nu sunteți!  Vedeți? Uite că nu v-a pus niciunde!”

NOTA REDACȚIEI: La cererea organelor de anchetă, dacă vor fi interesate, punem la dispoziție înregistrarea originală, cu vocile nemodificate.

2. De ce în Bistrița-Năsăud rezultatele ajung și după 10 zile?! Pentru că probele prelevate de DSP BN fac câteva zile până la Cluj

E de notorietate că în Bistrița-Năsăud rezultatele probelor prelevate ajung și după 10-12 zile. Ba au ajuns suspecții să împlinească cele 14 zile de carantină, iar rezultatul să nu vină. Despre asta Bistrițeanul.ro a scris AICI. De întârzierea rezultatelor am scris în zeci de articole. Totuși, o informație șocantă ne-a ajuns la urechi în urmă cu o săptămână. Atunci o sursă credibilă ne-a spus că a aflat că probele prelevate într-o zi de vineri de DSP nu erau plecate la Cluj nici luni dimineața.

Astăzi avem și dovada.

Probe prelevate de DSP BN unor cadre medicale din Spitalul Județean de Urgență Bistrița în 22 Martie au ajuns la Cluj în 28 martie. Iar în 30 Martie a venit rezultatul. Negativ, din fericire pentru pacienții și familiile celor care au fost consultați de cadrele medicale până s-a luat măsura izolării acestora în așteptarea rezultatelor de la Cluj.

3. Cum măsurile întârziate ale DSP BN au favorizat contactarea bolii. STUDIU DE CAZ: Pacientul din Ilva Mică, confirmat cu COVID-19 după externare și DECES

Ancheta reporterilor Bistrițeanul.ro, în care am coroborat data primirii unor informații, articolele redactate cu privire la pacienta din Salva, care a dus la zeci de infectări în lanț, ne arată clar că cel puțin câteva contagiuni au venit în urma măsurilor luate cu întârziere, și de câteva zile, de DSP BN. Ce legătură este între cazul din Salva și pacientul din Ilva Mică externat din Spitalul Județean de Urgență Bistrița pe picioare, care a murit acasă noaptea și a doua zi dimineța familia a aflat că fusese testat și diagnosticat pozitiv cu COVID?! E simplu. Reluăm șirul informațiilor, pentru a putea urmări firul unei posibile infectări în lanț:

Într-o zi de vineri, 20 Martie 2020, vine rezultatul pozitiv pentru COVID-19 al pacientei din Salva, ajunsă pe secția ATI din Spitalul Județean de Urgență Bistrița, ulterior, în aceeași zi fiind transportată la Cluj, acolo unde se tratau la acel moment toate cazurile. Nu știm care este momentul în care DSP BN ia măsuri, dar știm sigur că recoltările de probe în rândul cadrelor medicale de la Spitalul Județean Bistrița și la cel din Năsăud se întind pe trei zile: vineri, sâmbătă și duminică. Duminică, 22 Martie, Bistriteanul.ro publica articolul INCREDIBIL: Zeci de medici și asistente din Bistrița și Năsăud, sub amenințarea COVID 19, după ce au tratat câteva zile fără protecție specială o pacientă infectată, în care aflasem că doar o asistentă și un șofer de la Ambulanță erau în izolare la domiciliu. Din informațiile noastre, deși rezultatul pacientei din Salva a fost aflat vineri, măsurile de izolare a cadrelor medicale care intraseră în contact direct cu aceasta NU au fost luate IMEDIAT, ci cu ceva zile întârziere, din estimarea noastră.

Care este legătura între pacientul decedat cu COVID-19 din Ilva Mică, cazul Salva și DSP BN? Simplu de făcut. Conform declarațiilor familiei pacientului din Ilva Mică, pe care le puteți citi integral în sportulbistritean.ro, acesta a ajuns la spitalul din Năsăud sâmbătă seara, 21 Martie. Chiar dacă medicii nu se pronunță ca fiind infecția cu Coronavirus cauza decesului pacientului din Ilva Mică, cert este că acesta a trecut pe la Năsăud și a fost diagnosticat ulterior pozitiv, după 9 zile de internare în secția INTERNE a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Acum, cadrele medicale din secția INTERNE au fost testate și așteaptă rezultatul, s-a demarat o anchetă internă și una epidemiologică, care să stabilească toți contacții și, dacă e posibil, de unde a luat pacientul COVID 19, cât timp familia susține că a stat până la momentul internării în casă, omul suferind de mai multe afecțiuni. Nu avem informații că DSP BN ar fi dispus în cadrul anchetei epidemiologice izolarea cadrelor medicale care au fost contact direct cu acest pacient, dar Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a declarat că această măsură a fost dispusă imediat la nivelul spitalului.

4. Haos în banale raportări 

Cât poate fi de greu să ții o evidență a cazurilor? Ei, la DSP BN e foarte grea ordinea și aritmetica. Mai jos punem două capturi din comunicările oficiale în care cifrele diferă cu sutele. Evident, există o explicație: s-au făcut dubluri la numărătoare. Concluziile le trageți singuri.

Am încercat să o contactăm telefonic pe Anca Andrițoiu, directorul DSP BN, pentru a ne oferi lămuriri privind toate cele de mai sus. Ne-am lovit de aceeași lipsă de comunicare pe care o reclamăm de la începutul crizei generate de amenințarea Coronavirusului. Se lucrează, nu știm noi, dar se lucrează… Cum, vedem cu toții…

 

 

Ce nu știți, că nu v-am scris: Conjurația incapabililor care ne conduc ianuarie 18, 2021 - Ne-am gândit că n-ar fi rău să facem o retrospectivă a fiecărei săptămâni, să nu uităm prea repede ce decizii iau cei care ne conduc, ce ușor merge treaba din vârful pixului când are politicianul un interes și cum nu se mișcă același pix când e vorba de interesul nostru, al comunității.
Șeful ISJ BN – prof. Mihai Mureșan: „Trebuie să suferim absolut toți” – Și profesorii de la „Tudor Jarda” reacționează! ianuarie 17, 2021 - Am vrut să aflăm de la profesorul Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, care au fost criteriile în desființarea celor 26 de clase din oferta școlară 2021-2022. Între clasele desființate se numără și două specializări UNICE în județ: cea de Muzică și cea de Arhitectură. Răspunsul ISJ BN a sunat halucinant și ne-a amintit de epoca socialistă de aur. „Trebuie să suferim cu toții! ”
Se deschide Pârtia Cocoș! ianuarie 17, 2021 - Așteptarea a luat sfârșit!  Bistritenii pot schia, de mâine, pe Pârtia Cocoș.
Deputatul Daniel Suciu: Să meargă Sighiartău până la Ministerul Agriculturii și să rezolve problema cu ajutoarele pentru fermieri tăiate ianuarie 17, 2021 - Fermierii pierd anul acesta două ajutoare care li se adresau. Una era pentru creșterea producției și alta pentru valorificaaea ei. ”Să meargă Robert Sighiartău din Pipera până la Ministerul Agriculturii, că și el a semnat pentru ajutorul ăla, și să rezolve să nu rămână fermierii fără bani” a spus deputatul Daniel Suciu.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Aproape 7 milioane de români vor plăti taxa auto pe care vrea Guvernul să o introducă! ianuarie 17, 2021 - Guvernul ia în considerare introducerea unei taxe auto de mediu. Conform senatorului Deneș, nu e vorba de reintroducerea taxei de primă înmatriculare, ci a unei taxe pe care milioane de români o vor plăti pentru mașinile pe care DEJA le au.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi în Maieru ianuarie 17, 2021 - Se sistează apa potabilă, astăzi, 17 ianuarie 2021, în Maieru - anunță Aquabis.
COVID în BN: 28 cazuri noi, două decese și o persoană vindecată ianuarie 17, 2021 - DSP BN a raportat 28 de cazuri noi depistate în ultimele 24 de ore, pe raza județului nostru. Totodată, doi bistrițeni au decedat și unul a fost declarat vindecat. 
FOTO/VIDEO: Alpina Blazna vă provoacă la o inedită distracție: La înălțime…! ianuarie 17, 2021 - Dacă iubiți zăpada și distracțiile sau drumețiile la munte – musai să dați o raită și pe la Alpina Blazna! Vi s-a pregătit aici încă o surpriză:
Personalul medical și salvatorii se pot pensiona la 57 de ani! Cu o condiție! ianuarie 17, 2021 - Legea care permite pensionarea la 57 de ani a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, cei din sectorul operativ pot ieși cu 8 ani mai devreme la pensie. Totuși, trebuie, pe lângă vârstă, să mai îndeplinească o condiție:
Împușcat la vânătoare! ianuarie 16, 2021 - Polițiștii și salvatorii au fost solicitați azi în Rebrișoara la un accident....mai neobișnuit. Un bărbat ce se afla la vânătoare a fost împușcat de partenerul său.
NE PLACE… că la noi numără prefectul centrele de vaccinare fix ca-n Caragiale ianuarie 16, 2021 - Ca-n Caragiale și astăzi, la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, la 136 de ani distanță de când a fost scrisă comedia "O scrisoare pierdută"! A numărat prefectul Stelian centrele de vaccinare și i-au dat 13, din care 11 operaționale, fiind de fapt trei, practic două. La fix i-au ieșit, ce n-ați înțeles?!
Frig este, zăpadă este, bistrițenii tot pe Dealul Budacului se distrează! Pârtia Cocoș, închisă! ianuarie 16, 2021 - A nins aproape neîntrerupt, în tot județul, în ultimele zile. Temperaturile au scăzut muuult sub minus. Cum e weekend, bistrițenii se distrează...pe Budac. Pârtia Cocoș e încă închisă. Există doar promisiuni...
Profesoară corigentă la lecția umanității: A abandonat un câine în ger, aruncându-l dintr-un sac ianuarie 16, 2021 - Un gest observat în zona RAAL Bistrița a oripilat internauții. Dintr-o mașină a fost aruncat, la marginea drumului, un câine. Un participant la trafic a făcut imediat poze și a distribuit în mediul online. Câinele nu a mai fost găsit, deși numeroși iubitori de animale au mers în căutarea lui. Mașina din imagini aparține fostei directoare a școlii din Budacul de Jos. CUM explică profesoara gestul făcut:
BN: 3 cazuri noi, patru decese și trei bistrițeni vindecați, în ultimele 24 de ore ianuarie 16, 2021 - DSP BN a anunțat 33 de teste pozitive, în ultimele 24 de ore. Patru bistrițeani au decedat și trei au fost declarați vindecați, în contextul pandemiei. Totodată, 29 de pacienți au fost externați.
VIDEO – DISPAR 26 de clase a IX-a din anul școlar 2021 – 2022 ianuarie 16, 2021 - Elevii care finalizează școala gimnazială în acest an școlar trebuie să-și gândească bine planurile pentru viitor. În anul școlar 2021 – 2022 vor dispărea 26 de clase de liceu, școală profesională și învățământ dual. Deputatul Daniel Suciu consideră că acest lucru a fost urmărit odată cu schimbarea directorilor de școli.
Probleme cu vaccinarea, în etapa a II-a! Inclusiv ministrul Voiculescu recunoaște! ianuarie 16, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare a fost demarată ieri, la nivel național, cu președintele Klaus Iohannis care a dat startul, vaccinându-se public. La câteva ore de la începerea etapei, au apărut și problemele. Platforma de programare a dat erori, iar centrele de vaccinare au fost...închise. Inclusiv ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a recunoscut public că există probleme, după ce înainte se lăudase că totul merge ca pe roate.
La Spitalul Județean nu se mai poate vaccina! EROARE de sistem, au închis centrul de vaccinare ianuarie 16, 2021 - Haosul din organizarea campaniei de vaccinare începe să se vadă. La Spitalul Județean nu se mai pot administra vaccinurile dintr-o eroare a sistemului, care a declarat închis centrul de vaccinare care funcționase aici în etapa I a campaniei de vaccinare, omițând că același centru a fost declarat funcțional și în etapa II. Situația ar fi la fel în toată țara.
Descoperă iarna și frumusețea munților noștri, străbătând cele 8 trasee de drumeții din Poarta Transilvaniei ianuarie 16, 2021 - A venit iarna, în toată splendoarea ei! Iar Bistrița Năsăud are zone în care iarna poate fii admirată în toată splendoarea sa. Există OPT trasee pentru drumeții, în această perioadă, în Poarta Transilvaniei. Echipați corespunzător, puteți vedea frumusețile naturii și ale iernii într-o escapadă de bine meritată.
Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ ianuarie 15, 2021 - Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază de directorii școlilor că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” - unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia azi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere...
GAFĂ de proporții a PNL BN: Numire politică a lui Adrian Crișan, pe lângă lege ianuarie 15, 2021 - Tenismenul Adrian Crișan este susținut la șefia Direcției Naționale Antidoping de... PNL BN. Ce nu pare să știe primarul Bistriței, Ioan Turc, jurist de meserie, este faptul că este vorba despre o funcție unde unde se cere independență politică, mai ales că Federația Mondială Antidoping sancționează dur orice imixtiune politică.
Prefectul Stelian Dolha l-a găsit pe „Elvis” de Bistrița și îl vrea model în campania de vaccinare ianuarie 15, 2021 - Prefectul Stelian Dolha intenționează să se folosească de imaginea unei personalități cunoscute a Bistriței pentru a promova vaccinarea, așa cum Elvis Presley, în 1956, a popularizat vaccinarea contra poliomilitei, vaccinându-se public. Acesta va apela la ultramaratonistul Tibi Ușeriu.
De luni începe a doua etapă de vaccinare și la Bistrița! CUM vă puteți programa: ianuarie 15, 2021 - Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi, dând astfel startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID. LA Bistrioța, vaccinările vor începe de luni, la POliclinică - Clădirea Pediatriei. CUM vă puteți programa:
Primarul Doru Crișan, revoltat de dispariția unei clase, la liceul din Prundu Bârgăului. Replica profesorului Mihai Mureșan, șeful ISJ BN: ianuarie 15, 2021 - primarul Doru Crișan din Prundu Bârgăului a comentat, revoltat, dispariția unei clase în planul de școlarizare, la Liceul „Radu Petrescu”. „În loc să avem un trend ascendent în sistemul de învățământ la nivel local și nu numai, în loc să ne dezvoltăm prin crearea de oportunități, tindem spre regres...”. Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, susține că lucrurile nu stau așa:
FOTO/VIDEO Accident spectaculos la benzinărie: două mașini s-au ciocnit, una s-a răsturnat printre pompe ianuarie 15, 2021 - Un accident spectaculos a avut loc în această după-masă în localitatea Susenii Bârgăului. Două autoturisme s-ar fi ciocnit într-o benzinărie, unul dintre ele răsturnându-se printre pompe în urma impactului. Un bărbat de 21 de ani a fost rănit.
Bârgăuanul ce și-a înjunghiat fratele, după gratii! CÂT va sta în închisoare: ianuarie 15, 2021 - Doi frați s-au luat la ceartă în luna septembrie a anului 2019. Fratele mai mare a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe celălalt. Ieri, bârgăuanul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița, având de ispășit pedeapsa pentru tentativă de omor.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: E clar de ce la Bistrița mai e nevoie de un subprefect! Ca să știe CUM să comunice ianuarie 15, 2021 - Primarul Bistriței explica ieri că vom avea doi subprefecți. În cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD BN, deputatul Daniel Suciu a găsit și motivul ”Ca să știe CUM să comunice”. Asta după ce social-democrații au primit un răspuns hilar la o petiție depusă la Instituția Prefectului.
LPS Bistrița s-a restras din Campionatul Național de Handbal! Costuri U-RI-A-ȘE impuse de Federație! ianuarie 15, 2021 - Campionatul Național de Handbal debutează astăzi, la șase luni distanță, din cauza pandemiei. Din nefericire, Bistrița nu va avea echipă, LPS Bistrița retrăgându-se. Federația a impus costuri U-RI-A-ȘE și a programat meciurile în așa fel înccât jucătorii sunt nevoiți să se suprasolicite, apărând astfel riscul de accidentare. 
BN: 26 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, două decese și trei bistrițeni declarați vindecați ianuarie 15, 2021 - DSP BN a raportat 26 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului. Totodată, s-au înregistrat două decese. iar trei bistrițeni au fost declarați vindecați. Altor patru bistrițeni le-au reieșit testele pozitive, iar 36 de pacienți au fost externați.
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: Când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, prefectul era plecat să-și păzească locul la București ianuarie 15, 2021 - În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Bogdan Ivan a criticat modul în care prefectul gestionează banii contribuabililor. Acesta l-a acuzat totodată pe Stelian Dolha că atunci când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, în fața instituției Prefectului, acesta era plecat ”să-și păzească postul, la București„.
DE CITIT: Conştiinţa noastră mai bună… „Eminescu – începutul continuu” ianuarie 15, 2021 - Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) a fost celebrată astăzi și la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, acolo unde a fost prezentat volumul, „Eminescu – începutul continuu”, publicat recent de Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Cluj.