ANCHETĂ – AUDIO ȘOC: 4 DOVEZI CLARE arată haosul din DSP BN! “De la pile și piluțe s-au trimis sute și mii de probe, unele aiurea…”

ANCHETĂ – AUDIO ȘOC: 4 DOVEZI CLARE arată haosul din DSP BN! “De la pile și piluțe s-au trimis sute și mii de probe, unele aiurea…”

„S-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. (!!!) De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe… În loc să ia, să trateze cu prioritate contacții, să ia cu prioritate bolnavii și așa mai departe…”- veți auzi o voce din DSP BN. Și veți mai vedea negru pe alb cum probe prelevate fac drumul Bistrița – Cluj în câteva zile, dar și cum instituția care ar trebui să ne apere sănătatea face erori după erori care au dus la îmbolnăviri în lanț ale cadrelor medicale, ale pacienților și aparținătorilor. HAOS e cuvântul care poate caracteriza Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. După ei, potopul stă să vină:

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. O instituție care a stat în umbră zeci de ani și a cărui însemnătate n-am știut-o până în ziua în care am fost puși în fața amenințării unei pandemii căreia nu-i fac față nici cele mai dezvoltate sisteme de sănătate din lume, Italia, Spania, Franța. Cu un sistem medical mai slab decât în anii ’90, măcinat de mizerie, infecții intraspitalicești, dotări numai de dragul de a fi făcute, România avea o singură șansă să scape cu cât mai puțini bolnavi și morți din lupta cu Coronavirusul: să prevină îmbolnăvirile! Acesta este rolul care revine prin nume și statut direcțiilor de sănătate publică. Din păcate, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, condusă de un medic generalist și nu de unul epidemiolog cum v-ați fi așteptat, suficient de obedient politicului încât să nu atragă atenția și să nu deranjeze, dr. Anca Andrițoiu, directorul instituției, coordonează tot ceea ce se întâmplă în DSP din 2007. De 13 ani. Timp în care n-a avut provocări prea mari, funcția fiind mai mult onorifică, dar remunerată pe măsură. Anul 2020 și pandemia de Coronavirus ne va învăța la ce era utilă această instituție și cum coordonarea proastă de la vârf a dus la îmbolnăviri în lanț în Bistrița-Năsăud, în lanț fiind cadre medicale, pacienți, aparținători care stau astăzi cu sufletul la gură.

În ultimele săptămâni, am primit probabil sute de mesaje care reclamau haosul din DSP BN. Oameni onești care au sunat la DSP și s-au anunțat ca venind din zone roșii sau galbene și n-au primit nicio indicație privind izolarea la domiciliu măcar. Au fost verificați de autorități care au constatat că așa e, sunaseră, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva lor, iar nimeni altcineva nu putea să dispună altceva, DSP BN e instituția care coordonează TOT ce ține de suspecți și bolnavi în această situație.

Astăzi, Bistrițeanul.ro vă prezintă 4 dovezi clare care arată haosul prin care conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a zădărnicit combatearea bolilor în Bistrița-Năsăud.

  1. AUDIO – ȘOC. „S-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe…”

După 10 zile în care a tot așteptat să îi vină rezultatul pentru infecția cu COVID-19, un bistrițean sună la DSP BN să ceară lămuriri, mai ales că în câteva zile trebuia să se întoarcă la serviciu, în rândul colegilor. Inspirat, înregistrează conversația, care a ajuns și la reporterii Bistrițeanul.ro. Dialogul cu angajata DSP este absolut halucinant și arată felul în care sunt „prioritizate” probele. Pile și piluțe și liste speciale. Angajatul DSP manifestă înțelegere și își arată dezacordul față de situație, dar pare că nu are ce face. Așa e procedura de lucru a șefei și ordinele se execută, nu se comentează. Mai jos redăm dialogul, concluziile le trageți voi:

„Suspect COVID-19: Oare de ce durează așa mult?! (n. red. – să sosească rezultatele)

Angajat DSP BN: Pentru că s-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe… Știți? În loc să ia, să trateze cu prioritate contacții, să ia cu prioritate bolnavii și așa mai departe. Știți?

Suspect: Păi da, dar eu am crezut că noi suntem pe ceva listă de priorități… având în vedere în ce instituție lucrăm și că am avut contact cu atâția colegi…

Angajat DSP BN: Păi uite că nu sunteți!  Vedeți? Uite că nu v-a pus niciunde!”

NOTA REDACȚIEI: La cererea organelor de anchetă, dacă vor fi interesate, punem la dispoziție înregistrarea originală, cu vocile nemodificate.

2. De ce în Bistrița-Năsăud rezultatele ajung și după 10 zile?! Pentru că probele prelevate de DSP BN fac câteva zile până la Cluj

E de notorietate că în Bistrița-Năsăud rezultatele probelor prelevate ajung și după 10-12 zile. Ba au ajuns suspecții să împlinească cele 14 zile de carantină, iar rezultatul să nu vină. Despre asta Bistrițeanul.ro a scris AICI. De întârzierea rezultatelor am scris în zeci de articole. Totuși, o informație șocantă ne-a ajuns la urechi în urmă cu o săptămână. Atunci o sursă credibilă ne-a spus că a aflat că probele prelevate într-o zi de vineri de DSP nu erau plecate la Cluj nici luni dimineața.

Astăzi avem și dovada.

Probe prelevate de DSP BN unor cadre medicale din Spitalul Județean de Urgență Bistrița în 22 Martie au ajuns la Cluj în 28 martie. Iar în 30 Martie a venit rezultatul. Negativ, din fericire pentru pacienții și familiile celor care au fost consultați de cadrele medicale până s-a luat măsura izolării acestora în așteptarea rezultatelor de la Cluj.

3. Cum măsurile întârziate ale DSP BN au favorizat contactarea bolii. STUDIU DE CAZ: Pacientul din Ilva Mică, confirmat cu COVID-19 după externare și DECES

Ancheta reporterilor Bistrițeanul.ro, în care am coroborat data primirii unor informații, articolele redactate cu privire la pacienta din Salva, care a dus la zeci de infectări în lanț, ne arată clar că cel puțin câteva contagiuni au venit în urma măsurilor luate cu întârziere, și de câteva zile, de DSP BN. Ce legătură este între cazul din Salva și pacientul din Ilva Mică externat din Spitalul Județean de Urgență Bistrița pe picioare, care a murit acasă noaptea și a doua zi dimineța familia a aflat că fusese testat și diagnosticat pozitiv cu COVID?! E simplu. Reluăm șirul informațiilor, pentru a putea urmări firul unei posibile infectări în lanț:

Într-o zi de vineri, 20 Martie 2020, vine rezultatul pozitiv pentru COVID-19 al pacientei din Salva, ajunsă pe secția ATI din Spitalul Județean de Urgență Bistrița, ulterior, în aceeași zi fiind transportată la Cluj, acolo unde se tratau la acel moment toate cazurile. Nu știm care este momentul în care DSP BN ia măsuri, dar știm sigur că recoltările de probe în rândul cadrelor medicale de la Spitalul Județean Bistrița și la cel din Năsăud se întind pe trei zile: vineri, sâmbătă și duminică. Duminică, 22 Martie, Bistriteanul.ro publica articolul INCREDIBIL: Zeci de medici și asistente din Bistrița și Năsăud, sub amenințarea COVID 19, după ce au tratat câteva zile fără protecție specială o pacientă infectată, în care aflasem că doar o asistentă și un șofer de la Ambulanță erau în izolare la domiciliu. Din informațiile noastre, deși rezultatul pacientei din Salva a fost aflat vineri, măsurile de izolare a cadrelor medicale care intraseră în contact direct cu aceasta NU au fost luate IMEDIAT, ci cu ceva zile întârziere, din estimarea noastră.

Care este legătura între pacientul decedat cu COVID-19 din Ilva Mică, cazul Salva și DSP BN? Simplu de făcut. Conform declarațiilor familiei pacientului din Ilva Mică, pe care le puteți citi integral în sportulbistritean.ro, acesta a ajuns la spitalul din Năsăud sâmbătă seara, 21 Martie. Chiar dacă medicii nu se pronunță ca fiind infecția cu Coronavirus cauza decesului pacientului din Ilva Mică, cert este că acesta a trecut pe la Năsăud și a fost diagnosticat ulterior pozitiv, după 9 zile de internare în secția INTERNE a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Acum, cadrele medicale din secția INTERNE au fost testate și așteaptă rezultatul, s-a demarat o anchetă internă și una epidemiologică, care să stabilească toți contacții și, dacă e posibil, de unde a luat pacientul COVID 19, cât timp familia susține că a stat până la momentul internării în casă, omul suferind de mai multe afecțiuni. Nu avem informații că DSP BN ar fi dispus în cadrul anchetei epidemiologice izolarea cadrelor medicale care au fost contact direct cu acest pacient, dar Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a declarat că această măsură a fost dispusă imediat la nivelul spitalului.

4. Haos în banale raportări 

Cât poate fi de greu să ții o evidență a cazurilor? Ei, la DSP BN e foarte grea ordinea și aritmetica. Mai jos punem două capturi din comunicările oficiale în care cifrele diferă cu sutele. Evident, există o explicație: s-au făcut dubluri la numărătoare. Concluziile le trageți singuri.

Am încercat să o contactăm telefonic pe Anca Andrițoiu, directorul DSP BN, pentru a ne oferi lămuriri privind toate cele de mai sus. Ne-am lovit de aceeași lipsă de comunicare pe care o reclamăm de la începutul crizei generate de amenințarea Coronavirusului. Se lucrează, nu știm noi, dar se lucrează… Cum, vedem cu toții…

 

 

FOTO/VIDEO: Motociclit izbit de un taximetrist ce a ieșit din stație fără să se asigure iunie 5, 2020 - Un minor a fost accidentat în urmă cu puțin timp în zona Big din Bistrița. Acesta se deplasa cu motocicleta pe prima bandă, pe direcția de mers spre Unirea, când a fost lovit din plin de un taxi. Șoferul a ieșit din stație fără să se asigure.
FOTO SURSE: Un cuplu din Reteag și-a pierdut doi copii și părinții într-un tragic accident în Italia. Un bebeluș, printre decedați iunie 5, 2020 - Un cuplu, copiii lor și bunicii au fost implicați într-un grav accident petrecut în Italia . Autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu o altă mașină și cu un TIR. Printre decedați se numără un copil de 10 ani și un bebeluș de nici un an.
IMP ROMANIA, fosta fabrică NETEX, închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit! iunie 5, 2020 - Avem un pont pentru toți cei care visează la o afacere sau vor să demareze un proiect, însă nu au spațiu să se desfășoare! IMP Romania Industrial CO SA închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit!
Cu Poliția Locală la dispoziție, Primăria Bistrița dă unor privați 200.000 de lei pentru paza a două clădiri și a pârtiei de schi iunie 5, 2020 - De ani de zile, Primăria Bistrița plătește scump paza clădirilor, care ar putea fi asigurată de polițiștii locali. Excepție nu face nici anul 2020, când contractul se apropie de 200.000 de lei. Mai mult, pe lista obiectivelor care sunt păzite non-stop, inclusiv în weekend regăsim pârtia de schi...
Una dintre cele mai importante firme din județ a intrat în insolvență! iunie 5, 2020 - Instanța s-a pronunțat în dreptul unei firme importante din județ. Aceasta a dispus deschiderea procedurii de insolvență. Firma ar avea la dispoziție aproximativ trei luni de zile ca să-și pună lucrurile în ordine.
Via Maria Theresia nu se anulează! Tibi Ușeriu: „O să o fac cu trei persoane dacă trebuie” iunie 5, 2020 - Tășuleasa Social nu renunță anul acesta la maratonul Via Maria Theresia. Acesta va avea loc în data de 22 august, indiferent de condiții. Tibi Ușeriu a anunțat că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța participanților.
Gabriel Lazany: Toți cei care se internează în spital vor fi testați pentru COVID 19, gratuit! iunie 5, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi, încet, încet, și alți pacienți. Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, noii pacienți vor fi testați, la internare. Lazany a explicat că unitatea medicală va suporta costurile aferente.
Bărbatul decedat în timp ce se afla în carantină nu era infectat cu COVID-19 iunie 5, 2020 - Un bărbat care a revenit din străinătate nu a respectat izolarea la domiciliu și a fost carantinat forțat. Întrucât nu și-a ridicat mesele, jandarmii au intrat la bănuieli și au forțat ușa camerei în care acesta se afla. Bărbatul a fost găsit decedat. În urma testării pentru COVID-19, rezultatul a ieșit negativ.
Lazany avertizează: Avem 73 de pacienți internați în spital, aproape de maximul înregistrat! Relaxarea este prea relaxată! iunie 5, 2020 - Ne-am prea relaxat! Acesta este și mesajul transmis de managerul spitalului. Lazany a explicat că într-o săptămână, aproape 20 de persoane au fost internate cu COVID 19. Iar numărul pacienților ajunge aproape de maximul înregistrat în plină stare de urgență.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.103 persoane infectate iunie 5, 2020 - Avem 360 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 196 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Ruptă de beată la volan, în toiul nopții, a lovit o mașină parcată iunie 5, 2020 - S-a întâmplat azi- noapte, cu puțin timp înainte de ora 01.00. O tânără bistrițeancă, ruptă de beată, a pierdut controlul volanului și a lovit o mașină parcată. Apoi a ricoșat în câteva ornamente. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Prima etapă de asfaltare, finalizată! Contractul pentru Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, semnat! iunie 5, 2020 - Zeci de străzi au fost programate pentru a fi asfaltate, în acest an. Prima etapă a fost finalizată. Au mai rămas doar 16 străzi care se vor ”înfrumuseța”. Iar ruta spinoasă ”Decebal - Andrei Mureșanu - Năsăudului” se va realiza pe fonduri europene, contractul fiind deja semnat. CE lucrări sunt prinse:
VIDEO: Record. Un proiect al Primăriei din Năsăud, scos la licitație de 8 ori. „Legea achizițiilor publice trebuie schimbată!” iunie 5, 2020 - Până nu se va schimba Legea achizițiilor publice, lucrurile vor merge foarte prost în România. Legea pare să fie împotriva dezvoltării comunităților – consideră primarul Mircea Romocea.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș iunie 5, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș - anunță Aquabis, În zonă s-a produs o defecțiune:
AFLĂ care este strategia de dezvoltare a comunei Bistrița-Bârgăului în perioada 2020-2024! iunie 5, 2020 - Potrivit adminstrației locale de la Bistrița-Bârgăului condusă de primarul Vasile Laba, în perioada 2020-2024 se vor finaliza proiectele aflate pe rol la această dată, proiecte majore privind îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei şi creşterea atractivităţii de investire în mediul rural prin implemenatarea proiectelor de infrastrutură: apă și apă uzată menajeră, transport, drumuri locale, educație.
După reclamații, transportatorii de persoane din județ, verificați sub acoperire! iunie 5, 2020 - Odată cu reluarea transportului de persoane au apărut și primele reclamații. Autoritățile au început verificarea transportatorilor. Sub acoperire! CARE e situația ”din teren”:
Se redeschide Rapsodia! Altă conducere, altă echipă, alt meniu, aceleași standarde iunie 4, 2020 - Restaurant Rapsodia are de o săptămână o altă conducere, iar mâine, începând cu ora 18.00, terasa se redeschide și nu oricum, cu o degustare mai altfel de vinuri alese de la Crama Jelna, prezentate de Darius Pripon, tânărul care semnează toate vinurile de soi cu care se mândrește acum crama, în țară și în lume. În limita locurilor disponibile pentru rezervare sunteți așteptați cu toții mâine, pe terasa Rapsodia, cea mai încăpătoare din oraș, cu peste 120 de locuri - în condițiile actuale.
VIDEO: O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! iunie 4, 2020 - O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! Investiția s-ar ridica la 10 - 12 milioane de euro:
ADIO. Copiii din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean și-au luat adio de la Erno Nagy: „Îți mulțumim că ai făcut parte din viața noastră” iunie 4, 2020 - Emoționant și tulburător gest al copiilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean: prietenul și colegul lor Erno Nagy s-a stins ieri din viață, răpus de boală. În amintirea lui, colegii săi au colorat curtea instituției în care a copilărit. „Azi plângem după tine, dar mâine ne vom bucura că ai ajuns într-un loc sfânt”.
Regele alcoolului din Năsăud a ajuns după gratii! iunie 4, 2020 - Ridicat de mascați în 2015, Petrică Bolfă, numit și ”regele alcoolului”, a primit sentința definitivă. Acesta a fost încarcerat în penitenciarul Bistrița pentru înșelăciune, delapidare și evaziune fiscală.
Trei angajați si Spitalului Județean de Urgență Bistrița, depistați pozitiv cu COVID 19 iunie 4, 2020 - DSP BN a raportat azi 13 noi teste pozitive de COVID 19, la nivelul județului nostru. Dintre acestea, trei sunt angajați ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 
FOTO/VIDEO – Ajungem la normalitate: Se toarnă primul strat de asfalt în zona socialelor din Subcetate iunie 4, 2020 - Blocurile sociale din Subcetate erau, an de an, înconjurate de noroi, ca-n evul mediu. Acest lucru e pe punctul de a se sfârși. Azi se toarnă primul strat de asfalt. CÂND ar putea fi gata:
FOTO/VIDEO: Angajații de la Taxe și Impozite au refuzat să-și reia activitatea iunie 4, 2020 - Un al doilea angajat de la Taxe și Impozite a fost depistat pozitiv cu COVID 19. Azi, instituția a fost închisă pentru dezinfecție. Deși reluarea activității a fost programată pentru ora 13.00, angajații au refuzat. AFLĂ care a fost motivul:
Bistrița-Năsăud: 13 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.907 persoane infectate iunie 4, 2020 - Avem 356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13 cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 238 de cazuri noi de infecție.
Bistrițeni implicați în trafic de migranți. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă în Austria iunie 4, 2020 - Polițiștii au destructurat o rețea de trafic de migranți, extinsă în mai multe județe ale țării. Printre cei implicați se numără și bistrițeni, dar și un tunisian stabilit în România. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă din Serbia în Austria.
Bărbatul decedat ieri într-un centru de carantină ar fi făcut stop cardiac iunie 4, 2020 - Aceasta este prima concluzie a legiștilor care l-au preluat ieri pe bărbatul de 51 de ani care a murit într-un centru de carantină de la Colibița. Bărbatul revenise din străinătate și întrucât nu a respectat izolarea la domiciliu a fost carantinat forțat.
COVID 19 închide iar Taxele și Impozitele! Doi angajați ai Primăriei Bistrița, depistați POZITIV iunie 4, 2020 - Acum două săptămâni, la Taxe și Impozite, o persoană era depistată cu COVID 19. Azi, instituția s-a închis din nou, pentru dezinfecție, după ce încă un angajat a fost depistat pozitiv.
Copilul de 5 ani înecat la Rodna, cea de-a doua mare încercare a cuplului: au mai pierdut un copil acum 7 ani iunie 4, 2020 - Un cuplu din Rodna și-a pierdut ieri copilul de 5 ani, după ce cel mic a căzut cu bicicleta în râul care traversează localitatea. Acesta este al doilea copil al cuplului care se prăpădește, după ce în 2013 un micuț de doar doi ani a murit în somn lângă mama sa.
Bistrița Năsăud a depășit procentajul național și global la decese de COVID 19 iunie 4, 2020 - De la o zi la alta, noi persoane sunt depistate pozitiv cu COVID 19. De asemenea, se modifică în mod constant numărul celor care se vindecă, sau a celor ce pierd lupta și încetează din viață. CUM stă, procentual, județul nostru la cazuri active, decese și vindecări, comparativ cu România sau global:
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, la Simionești, Monariu și Năsăud iunie 4, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, la Simionește și Monariu - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune pe rețeaua de apă. Probleme au apărut și pe câteva străzi din Năsăud: