6.2 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 27, 2024

ANCHETĂ – AUDIO ȘOC: 4 DOVEZI CLARE arată haosul din DSP BN! „De la pile și piluțe s-au trimis sute și mii de probe, unele aiurea…”

„S-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. (!!!) De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe… În loc să ia, să trateze cu prioritate contacții, să ia cu prioritate bolnavii și așa mai departe…”- veți auzi o voce din DSP BN. Și veți mai vedea negru pe alb cum probe prelevate fac drumul Bistrița – Cluj în câteva zile, dar și cum instituția care ar trebui să ne apere sănătatea face erori după erori care au dus la îmbolnăviri în lanț ale cadrelor medicale, ale pacienților și aparținătorilor. HAOS e cuvântul care poate caracteriza Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. După ei, potopul stă să vină:

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. O instituție care a stat în umbră zeci de ani și a cărui însemnătate n-am știut-o până în ziua în care am fost puși în fața amenințării unei pandemii căreia nu-i fac față nici cele mai dezvoltate sisteme de sănătate din lume, Italia, Spania, Franța. Cu un sistem medical mai slab decât în anii ’90, măcinat de mizerie, infecții intraspitalicești, dotări numai de dragul de a fi făcute, România avea o singură șansă să scape cu cât mai puțini bolnavi și morți din lupta cu Coronavirusul: să prevină îmbolnăvirile! Acesta este rolul care revine prin nume și statut direcțiilor de sănătate publică. Din păcate, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, condusă de un medic generalist și nu de unul epidemiolog cum v-ați fi așteptat, suficient de obedient politicului încât să nu atragă atenția și să nu deranjeze, dr. Anca Andrițoiu, directorul instituției, coordonează tot ceea ce se întâmplă în DSP din 2007. De 13 ani. Timp în care n-a avut provocări prea mari, funcția fiind mai mult onorifică, dar remunerată pe măsură. Anul 2020 și pandemia de Coronavirus ne va învăța la ce era utilă această instituție și cum coordonarea proastă de la vârf a dus la îmbolnăviri în lanț în Bistrița-Năsăud, în lanț fiind cadre medicale, pacienți, aparținători care stau astăzi cu sufletul la gură.

În ultimele săptămâni, am primit probabil sute de mesaje care reclamau haosul din DSP BN. Oameni onești care au sunat la DSP și s-au anunțat ca venind din zone roșii sau galbene și n-au primit nicio indicație privind izolarea la domiciliu măcar. Au fost verificați de autorități care au constatat că așa e, sunaseră, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva lor, iar nimeni altcineva nu putea să dispună altceva, DSP BN e instituția care coordonează TOT ce ține de suspecți și bolnavi în această situație.

Astăzi, Bistrițeanul.ro vă prezintă 4 dovezi clare care arată haosul prin care conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a zădărnicit combatearea bolilor în Bistrița-Năsăud.

  1. AUDIO – ȘOC. „S-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe…”

După 10 zile în care a tot așteptat să îi vină rezultatul pentru infecția cu COVID-19, un bistrițean sună la DSP BN să ceară lămuriri, mai ales că în câteva zile trebuia să se întoarcă la serviciu, în rândul colegilor. Inspirat, înregistrează conversația, care a ajuns și la reporterii Bistrițeanul.ro. Dialogul cu angajata DSP este absolut halucinant și arată felul în care sunt „prioritizate” probele. Pile și piluțe și liste speciale. Angajatul DSP manifestă înțelegere și își arată dezacordul față de situație, dar pare că nu are ce face. Așa e procedura de lucru a șefei și ordinele se execută, nu se comentează. Mai jos redăm dialogul, concluziile le trageți voi:

„Suspect COVID-19: Oare de ce durează așa mult?! (n. red. – să sosească rezultatele)

Angajat DSP BN: Pentru că s-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe… Știți? În loc să ia, să trateze cu prioritate contacții, să ia cu prioritate bolnavii și așa mai departe. Știți?

Suspect: Păi da, dar eu am crezut că noi suntem pe ceva listă de priorități… având în vedere în ce instituție lucrăm și că am avut contact cu atâția colegi…

Angajat DSP BN: Păi uite că nu sunteți!  Vedeți? Uite că nu v-a pus niciunde!”

NOTA REDACȚIEI: La cererea organelor de anchetă, dacă vor fi interesate, punem la dispoziție înregistrarea originală, cu vocile nemodificate.

2. De ce în Bistrița-Năsăud rezultatele ajung și după 10 zile?! Pentru că probele prelevate de DSP BN fac câteva zile până la Cluj

E de notorietate că în Bistrița-Năsăud rezultatele probelor prelevate ajung și după 10-12 zile. Ba au ajuns suspecții să împlinească cele 14 zile de carantină, iar rezultatul să nu vină. Despre asta Bistrițeanul.ro a scris AICI. De întârzierea rezultatelor am scris în zeci de articole. Totuși, o informație șocantă ne-a ajuns la urechi în urmă cu o săptămână. Atunci o sursă credibilă ne-a spus că a aflat că probele prelevate într-o zi de vineri de DSP nu erau plecate la Cluj nici luni dimineața.

Astăzi avem și dovada.

Probe prelevate de DSP BN unor cadre medicale din Spitalul Județean de Urgență Bistrița în 22 Martie au ajuns la Cluj în 28 martie. Iar în 30 Martie a venit rezultatul. Negativ, din fericire pentru pacienții și familiile celor care au fost consultați de cadrele medicale până s-a luat măsura izolării acestora în așteptarea rezultatelor de la Cluj.

3. Cum măsurile întârziate ale DSP BN au favorizat contactarea bolii. STUDIU DE CAZ: Pacientul din Ilva Mică, confirmat cu COVID-19 după externare și DECES

Ancheta reporterilor Bistrițeanul.ro, în care am coroborat data primirii unor informații, articolele redactate cu privire la pacienta din Salva, care a dus la zeci de infectări în lanț, ne arată clar că cel puțin câteva contagiuni au venit în urma măsurilor luate cu întârziere, și de câteva zile, de DSP BN. Ce legătură este între cazul din Salva și pacientul din Ilva Mică externat din Spitalul Județean de Urgență Bistrița pe picioare, care a murit acasă noaptea și a doua zi dimineța familia a aflat că fusese testat și diagnosticat pozitiv cu COVID?! E simplu. Reluăm șirul informațiilor, pentru a putea urmări firul unei posibile infectări în lanț:

Într-o zi de vineri, 20 Martie 2020, vine rezultatul pozitiv pentru COVID-19 al pacientei din Salva, ajunsă pe secția ATI din Spitalul Județean de Urgență Bistrița, ulterior, în aceeași zi fiind transportată la Cluj, acolo unde se tratau la acel moment toate cazurile. Nu știm care este momentul în care DSP BN ia măsuri, dar știm sigur că recoltările de probe în rândul cadrelor medicale de la Spitalul Județean Bistrița și la cel din Năsăud se întind pe trei zile: vineri, sâmbătă și duminică. Duminică, 22 Martie, Bistriteanul.ro publica articolul INCREDIBIL: Zeci de medici și asistente din Bistrița și Năsăud, sub amenințarea COVID 19, după ce au tratat câteva zile fără protecție specială o pacientă infectată, în care aflasem că doar o asistentă și un șofer de la Ambulanță erau în izolare la domiciliu. Din informațiile noastre, deși rezultatul pacientei din Salva a fost aflat vineri, măsurile de izolare a cadrelor medicale care intraseră în contact direct cu aceasta NU au fost luate IMEDIAT, ci cu ceva zile întârziere, din estimarea noastră.

Care este legătura între pacientul decedat cu COVID-19 din Ilva Mică, cazul Salva și DSP BN? Simplu de făcut. Conform declarațiilor familiei pacientului din Ilva Mică, pe care le puteți citi integral în sportulbistritean.ro, acesta a ajuns la spitalul din Năsăud sâmbătă seara, 21 Martie. Chiar dacă medicii nu se pronunță ca fiind infecția cu Coronavirus cauza decesului pacientului din Ilva Mică, cert este că acesta a trecut pe la Năsăud și a fost diagnosticat ulterior pozitiv, după 9 zile de internare în secția INTERNE a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Acum, cadrele medicale din secția INTERNE au fost testate și așteaptă rezultatul, s-a demarat o anchetă internă și una epidemiologică, care să stabilească toți contacții și, dacă e posibil, de unde a luat pacientul COVID 19, cât timp familia susține că a stat până la momentul internării în casă, omul suferind de mai multe afecțiuni. Nu avem informații că DSP BN ar fi dispus în cadrul anchetei epidemiologice izolarea cadrelor medicale care au fost contact direct cu acest pacient, dar Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a declarat că această măsură a fost dispusă imediat la nivelul spitalului.

4. Haos în banale raportări 

Cât poate fi de greu să ții o evidență a cazurilor? Ei, la DSP BN e foarte grea ordinea și aritmetica. Mai jos punem două capturi din comunicările oficiale în care cifrele diferă cu sutele. Evident, există o explicație: s-au făcut dubluri la numărătoare. Concluziile le trageți singuri.

Am încercat să o contactăm telefonic pe Anca Andrițoiu, directorul DSP BN, pentru a ne oferi lămuriri privind toate cele de mai sus. Ne-am lovit de aceeași lipsă de comunicare pe care o reclamăm de la începutul crizei generate de amenințarea Coronavirusului. Se lucrează, nu știm noi, dar se lucrează… Cum, vedem cu toții…

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.