16.3 C
Bistrița
sâmbătă, mai 4, 2024

FOTO/VIDEO: Peste 200 de experți în neurologie, la Bistrița, la conferința regională EFNR-WFNR

Eveniment de amploare în neurorologie, la Bistriţa! Experţi în neuroștiințe din toate colțurile lumii caută soluţii pentru cele mai grave afecţiuni neurologice, în cadrul Conferinței regionale EFNR-WFNR, dedicată neuro-reabilitării.

Peste 200 de experți în domeniul neurologiei și al cercetării științifice medicale participă, astăzi și mâine, la Conferința Regională EFNR-WFNR.

Bistrița a devenit astfel polul principal regional est-european al integrării programelor inovative ale amplului concept medical denumit neuroreabilitare.

Acesta a fost dezvoltat și implementat de cele mai importante organizații internaționale:

  • Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies – EFNR) al cărei președinte este Prof. Dr. Dafin Mureșanu
  • Federația Mondială a Societăților de Neuroreabilitare (The World Federation for NeuroRehabilitation – WFNR) al cărei președinte este Prof. Dr. Volker Homberg.

Medici neurologi, profesori, cercetători științifici și rezidenți, delegați din 7 țări est europene (România, Polonia, Ungaria, Slovenia, Serbia, Bulgaria, și Republica Moldova) propun noi abordări științifice, clinice și educaționale din perspectivă medicală axată pe extinderea numărului societăților naționale dedicate neurorecuperării în regiunea Europei de Este.

Acest lucru va fi posibil prin implementarea unui pachet complet de programe de referință în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a modulelor ce vizează neuroreabilitarea. De la cercetarea fundamentală şi până la implementarea soluţiilor inovative în practica clinică.

Accidentul vascular cerebral rămâne una dintre cele mai importante cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial.

Acesta provoacă deficite neurologice debilitante, cum ar fi handicapul de mers, nevoia de îngrijire permanentă (la aproximativ un sfert dintre supraviețuitori) și alte deficite motorii sau senzoriale care interferează cu activitățile zilnice.

Se impune astfel inițierea unui suport farmacologic în faza acută (primele 7 zile după accident vascular cerebral), pe baza noilor standarde în cercetarea de recuperare a accidentului vascular cerebral.

Am ales cu mare bucurie Bistrița. Avem participanți din 11 țări, profesori și cercetători. Am o afinitate specială cu Bistrița, fiind născut la Prundu Bârgăului. Sufletul meu a fost mereu foarte aproape de această zonă. Am toate motivele să am o stare aparte de bine să fiu aici”, a transmis prof. Dafin Mureșanu, președintele EFNR.

Calitatea aerului, un pion important pentru o bună dezvoltare neurologică

Județul nostru dispune de toate zonele de relief, de la munte la deal și la zonă de câmpie. Avem un loc special în zona Bârgaului, lacul Colibița. Aici, structura aerului la o altitudine de aproximativ 900 de metri și ținând cont de cuva în care este lacul, are o compoziție specială.

Așa cum știm, calitatea aerului este extrem de importantă din punct de vedere neurologic. Multiple studii au demonstrat că respirarea aerului curat permite evitarea unui număr mare de boli cerebrovasculare și neurodegenerative. Poluarea conduce la un spectru de tulburări de neurodezvoltare caracterizat printr-un deficit în dezvoltare, ce cuprinde autismul, ADHD/ADD, tulburările motorii și cele de învățare, tulburările de comunicare și dizabilitate intelectuală.

Putem spune că suntem extrem de norocoși din punct de evedere al poziționării geografice”, a transmis președintele CJ BN Emil Radu Moldovan.

Mă bucur că s-a concretizat ceea ce am vorbit de aproape un an cu domnul profesor Dafin Mureșanu. Atunci când s-a pus pentru prima dată problema organizării acestei întâlniri speciale la Bistrița. De la o discuție amicală, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a ajuns coordonator, alături de federațiile de top în acest domeniu”, a completat managerul Gabriel Lazany.

Principalele teme incluse în programul Conferinței Regionale de la Bistrița: 

  • Aspecte farmacologice cu privire la recuperarea funcțională în leziuni cerebrale post-acute,
  • Concepte actuale privind cercetarea si practica clinică în neurorecuperare,
  • Declinul cognitiv post accident vascular cerebral,
  • Evoluții recente în tratamentul leziunilor cerebrale traumatice,
  • Rolul motivației în neuroreabilitare,
  • Neuroreabilitarea asistată de inteligența artificială în cazul pacienților cu AVC sau tratamentul imunomodular în cazul pacienților cu scleroză multiplă.

Adela Cosma

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: