8.9 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Criza sanitară a afectat omenirea pe aproape toate planurile – de la locurile de muncă (225 de milioane de slujbe au fost în pericol în timpul pandemiei) până la sănătatea fizică (252 milioane de cazuri și peste 5 milioane de decese). Pierderile economice raportate s-au cifrat la 8, 5 trilioane de dolari, iar peste 90% dintre statele lumii și-au închis granițele pentru turism.

Cu toate acestea, din punct de vedere economic, au fost unele activități care s-au remarcat prin trendurile ascendente în această perioadă (vânzările online au crescut cu până la 44% în unele țări din Europa, precum Spania, iar numărul jucătorilor de cazinou online a fost mai mare cu 40% la nivel global). Pe lângă pericolul pentru sănătatea fizică, una dintre cele mai mari amenințări ale crizei sanitare a fost afectarea stării mentale a populației globale.

Criza sanitară atacă sănătatea omului sub toate aspectele

Pandemia a dus la închiderea instituțiilor de învățământ, la suspendarea activităților sportive, la impunerea unor măsuri dure de restricții, inclusive carantinarea și izolarea persoanelor și localităților cu un indice care depășea un anumit nivel specificat și anularea evenimentelor publice. Limitarea opțiunilor din viața de zi cu zi a echivalat cu apariția și acutizarea problemelor mentale, precum anxietatea și depresia.

Numărul total al persoanelor raportate cu problem de anxietate a fost de 76, 2 milioane de oameni (dintre care 24, 4 milioane bărbați și 51, 8 milioane femei). În ceea ce privește numărul persoanelor cu probleme profunde de sănătate mentală (precum depresia în formă avansată), la nivel global au fost înregistrate 53, 2 milioane de cazuri (17, 7 milioane bărbați și 35, 5 milioane femei).

Până în momentul izbucnirii crizei sanitare, în lume, erau înregistrate 298 de milioane de cazuri de anxietate și 193 de milioane de cazuri de depresie. Studiile efectuate de specialiștii în acest domeniu au indicat la nivel mondial un procent de 50% afecțiuni de natură psihologică pe fondul pandemiei, 36, 5% cazuri de stres, 28% cazuri de depresie, 27, 6% problem cu somnul, 26, 9% anxietate și 24, 1% simptome de stres post-traumatic.

Raportat la regiuni, s-a remarcat faptul că zona Asiei prezintă cel mai scăzut nivel al prezenței unor astfel de cazuri (18%), în timp ce restul zonelor lumii (cu excepția Europei, unde procentul era de 21%) au raportat în indice de 29%. Cu toate că a fost punctul de pornire al pandemiei, China a înregistrat cel mai scăzut procent de cazuri dintre toate statele lumii, de numai 16%.

Temerile cele mai mari ale oamenilor în timpul crizei sanitare

Printre cauzele care au generat apariția problemelor de anxietate și depresie s-au numărat decesele din cadrul familiei, nesiguranța privind locul de muncă și viitorul într-o lume care se confruntă cu efectele negative ale crizei sanitare, pierdea economiilor și izolarea că urmare a lockdown-ului sau a carantinării zonale. În cazul persoanelor care deja se confruntau cu astfel de probleme înainte de izbucnirea pandemiei, efectele au fost accelerate de criza sanitară.

Prin urmare, pe lângă insomnie, depresie și anxietate, au fost semnalate și alte efecte, mult mai profunde și cu un grad ridicat de risc, precum accidentul vascular cerebral și delirul. Una dintre problemele majore raportate la nivel global a fost și lipsa accesului la serviciile medicale.

75% dintre centrele de sănătate mentală nu au mai oferit suport persoanelor cu astfel de probleme, cu toate că peste 70% dintre statele lumii au adoptat în regim de urgență serviciile de telemedicină. Însă, din acest punct de vedere se poate observa o diferența între statele dezvoltate (suport online în proporție de 80%) și cele slab dezvoltate (asistență virtuală într-un procent de 50%).

Organizațiile naționale și internaționale, precum Unicef, au derulat programe de sprijinire a populației pentru menținerea unui nivel crescut al sănătății mentale. Cu toate acestea, pentru că încă nu a fost stopată criza sanitară, numărul cazurilor continuă să rămână la un nivel ridicat, de aceea este recomandat ca pe lângă îngrijirea sănătății fizice, să avem grijă și de starea noastră mentală!

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.