FOTO/VIDEO: Bunul duh al libertății, închipuit de Michel Vinay, în centrul Bistriței

FOTO/VIDEO: Bunul duh al libertății, închipuit de Michel Vinay, în centrul Bistriței

La Galeria Arcade 24, aveți ocazia să admirați în aceste zile expoziția de pictură și obiect semnată de Michel Vinay – artistul vizual născut la Lyons, în Franța, dar stabilit de ani de zile la Bistrița.

Lucrările sunt reunite sub titlul generic Portret al autorului pentru sine însuși”, expoziția fiind organizată în parteneriat cu Asociația pentru Resurse Francofone Active (ARFA). De altfel, profesoara Monica Buboly, președintele asociației, a și mulțumit artistului pentru parteneriat.

Ea a recunoscut că din anul 2000, de când Michel Vinay este membru ARFA, a continuat să onoreze asociația cu optimismul, suflul său artistic proaspăt, prietenia dar și priceperea gastronomică. Michel Vinay, alături de soția sa Maria Geta Vinay au organizat împreună cu ARFA câteva degustări de produse tradiționale franțuzești, impresionându-și prietenii cu delicatesele culinare.

Expoziția care poate fi admirată la Bistrița, pe parcursul lunii septembrie, va ajunge și la Institutul Cultural Francez, în noiembrie, a mai anunțat profesoara Monica Buboly.

Michel Vinay este un caz special: un artist francez se integrează în cultura română, cu Franța din inima lui cu tot. Dacă priviți lucrările realizate de Michel Vinay, vă dați seama că stilistica și modul de abordare a suprafețelor sunt diferite”, a precizat curatorul expoziției, criticul de artă Oliv Mircea.

Acesta a mai remarcat că Michel Vinay și-a permis cu curaj umilința de a o lua de la capăt, ajungând la un nivel artistic foarte înalt. Artistul ne dezvăluie o lume plină de farmec și surprize, în care obiectele sunt desprinse din starea lor inițială, anxioasă, pentru a fi plasate în poziția de obiect numinos care generează, astfel, emoții artistice dintre cele mai elevate.

Criticul de artă Oliv Mircea a vorbit și despre reveria meditativă pe care o inspiră lucrările lui Michel Vinay. Dar și despre materialele surprinzătoare utilizate de artist în colajele sale, cum ar fi nisipurile care se regăsesc în picturi.

ARVE Error: Invalid URL https://youtu.be/6XgDb6udDJ4 in url

Expoziția de la Arcade 24 reprezintă, fără îndoială, una dintre reușitele majore ale artistului Michel Vinay. Cu atât mai mult cu cât ne atrage atenția asupra felului în care poate fi percepută lumea de mintea și sufletul unui artist care provine dintr-o altă cultură – a mai subliniat criticul Oliv Mircea.

Format în mediul de creație francez al sfârșitului de secol XX, Michel Vinay aduce prin creația sa un bun duh al libertății în abordarea obiectului artistic pe care îl produce.

Modul în care abordează forma și îi dă plasticitate exprimă căutările unui artist de certă valoare și de autentică originalitate.

Pentru Michel Vinay prezentul nu este nimic altceva decît acel trecut devenit etern prin contopirea cu realitatea infinită a lumii. Pentru artist, arta pe care o face este invenție, efort de căutare, spontaneitate, mod de viață. Intuițiile lui dau o aura plină de mister timpului poetic al povestirii” care este rezultatul despuierii lumii de numele ei obișnuit contingent.

Obiectul artistic devine în atelierul artistului, și acum în expoziție, metaforă sau metamorfoză prin sublimarea și transubstanțierea datului material. Găsirea acelor date secrete și ascunse îi permit privitorului să urzească propriile-i imagini în interiorul realității înseși. Fără a copia natura, fără a avea dorința de a o reproduce, Michel Vinay produce obiecte concrete care se sustrag unor conținuturi descriptive, dar care știu să introducă în arta lui – bine cantonate în evoluția artei concrete” emoția care le face să trăiască.

Într-un interviu acordat poetei Adriana Barna, Michel Vinay admitea că întreaga sa muncă de creație, expusă în Franța sub pseudonimul Remy Orion, continuă și la Bistrița, cu mai multă libertate.

„Continui aici ceea ce am început în Franța, dar cu mai multă libertate. Am început să pictez destul de tânăr, în sufrageria bunicului meu. Prima lucrare expusă a fost o pictură pe un panou de lemn de 4 m lungime. Un an mai târziu, pe la 17 ani, am primit premiul pentru categoria tineri pictori la Salonul Sud Est din Lyon, expoziția anuală. Am lucrat pentru un atelier de creație pentru modele de imprimeuri pe mătase, Lyon fiind capitala mătăsii la acea vreme.

Cred că am simțul compoziției și al echilibrului. Am făcut parte din echipa Centre d’Art et de Plaisanterie din Monbéliard, un centru cultural unde am văzut expoziții nonconformiste și am întâlnit pictori renumiți din lumea întreagă. Uzinele Peugeot, care sunt la Monbeliard, organizau în fiecare an Revelionul Șurubelor cu ținută obligatorie auriu și negru. Noaptea avea loc o defilare a mașinăriilor bizare inventate și create de artiști. Am primit Premiul pentru Estetică cu Statuia Libertății de 4m înălțime…”, își amintește Michel Vinay în interviul acordat Adrianei Barna.

Repere biografice

Michel Vinay s-a născut la 03.07.1946 în Lyon, Franţa.

A studiat la  Ecole de Beaux-Arts din Lyon, oraș unde a lucrat o vreme ca designer de modele de imprimeuri pentru Fabrica de Mătase.

S-a instalat apoi la Passonfontaine, în Franche-Comté, unde a lucrat în atelierul propriu ca restaurator de mobilă stil şi de obiecte de artă, tablouri şi sculpturi.

Din anul 2000 trăieşte în România, la Livezile. A cumpărat o casă săsească centenară pe care încearcă să o restaureze și a adoptat un copil.

România este țara care i-a redat bucuria de a trăi, i-a oferit un cămin și o familie, i-a îndeplinit dorința de a fi părinte. Acum este un bunic fericit.

Activitate expozițională

În Franța

 • 1966 Lyon, Premiul pentru debut;
 • 1986 Besancon;
 • 1987 Vercel
 • 1988 Paris;
 • 1989 Pontalier;
 • 1990 Pontalier;
 • 1991 & 1993 Belfort
 • 1993 – 1998 Monbeliard / Centre d’Art et de Plaisanterie – expoziții colective anuale;
 • 1996 Teatrul ESPACE Bensancon;

În România

 • 2000 Muzeul Județean Bistrița / curator Adriana Rodica Barna;
 • 2002 Muzeul Județean Bistrița / Expoziție de grup / Derapaj controlat, curator Adriana Rodica Barna;
 • 2011 Muzeul Județean Bistrița – Istorii repovestite, curator Adriana Rodica Barna;
 • 2012 București, Salonul Internațional de Artă Singulară 
 • 2013 Sinagoga Bistrița – Cabinetul de curiozități, curator Adriana Rodica Barna;
 • 2013 Galeria Centrului Județean pentru Cultură – LEF, Georgiana Vrânceanu Cotuțiu;
 • 2019 Casa Argintarului Bistrița – Regards, curator Oliv Mircea

expo Michel Vinay,

Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița, Galeria Arcade 24, în parteneriat cu ARFA și

Decizie FINALĂ: Dosarul 10 August – ÎNCHIS! martie 2, 2021 - DIICOT a cerut redeschiderea dosarului ”10 August” în care erau condamnați șefii jandarmeriei. Tribunalul București a respins astăzi cererea, decizia fiind finală. Astfel, Șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă defenitiv de răspundere penală.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere” martie 2, 2021 - Senatorul Ioan Deneș consideră că actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu' mic că acum noi suntem la putere”:
Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare! Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, condamnată și ea martie 2, 2021 - Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și-a primit sentința finală. Cele șapte condamnări au fost contopite într-o sentință de 8 ani închisoare cu executare. EBA, fata fostului președinte, Traian Băsescu, a primit și ea cinci ani de închisoare cu executare.
SURSE: Firma de audit la care a renunțat Primăria Bistrița vrea scuze de la Turc și penalizări pentru întârzierea contractului martie 2, 2021 - Firma la care a apelat Primăria Bistrița pentru audit și la care ulterior a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia este inculpată într-un dosar penal cere municipalității „să revină asupra deciziei” și să renunțe la rezilierea contractului. Surse Bistrițeanul.ro spun că administratoarea firmei ar vrea și penalizări pentru întârzierea contractului și chiar și scuze publice.
EXPLOZIE de cazuri COVID: 60 bistrițeni depistați pozitiv! Lazany: Valul 3 își arată colții! martie 2, 2021 - DSP BN raportează 60 de cazuri noi de COVID depistate în ultimele 24 de ore. „Avem 79 de pacienți deja pe secția COVID, din care 8 la ATI! Se pare că al treilea val își arată colții”, a declarat Gabriel Lazany, managerul SJUB.
COVID-ul nu l-a ocolit nici măcar pe Robert! Dar el, un învingător, ca-ntotdeauna! martie 2, 2021 - Robert Gira - copilul minune din Năsăud - demonstrează că e un luptător și un... învingător! COVID-ul nu l-a ocolit, dar a trecut cu bine și peste această experiență. Mai mult, face tot mai mulți pași - la propriu - spre o viață normală!
VIDEO: Bogdan Ivan Gruia – StartUp Nation pentru Studenți, un sprijin pentru tinerii care ar putea inova România martie 2, 2021 - Deputatul PSD BN Bogdan Ivan Gruia a comentat într-o intervenție în parlament faptul că în bugetul pe 2021 nu se regăsesc preocupările pentru tinerii și studenții din România. „Avem atât de mulți tineri deștepți care vor să crească România și nu au niciun sprijin din partea statului!”
Cum și-a dat seama arhitectul Andrei Popescu că se „operează” cu două PUG-uri la Primăria Bistrița martie 2, 2021 - Prezent aseară la Bistrițeanul Live, arhitectul Andrei Popescu a vorbit despre cum și-a dat seama că la Primăria Bistrița se ține cont de două PUG-uri, fiind eliberate certificate de urbanism în subzone funcționale care în PUG-ul oficial de pe site nu există.
SURPRIZĂ: Ioan Turc și-a luat al cincilea consilier! Fiica unui fost șef din SRI martie 2, 2021 - Prima zi de primăvara i-a adus primarului Ioan Turc încă un consilier personal, al cincilea. Este vorba despre Adeline-Cristina Cozma, care este și consilier local al comunei Rodna. Printre altele, Adeline-Cristina este și fiica lui Sorin Cozma, fostul șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.
Aquabis: Lucrări de mentenanță, astăzi, în Cușma. Cum vor fi afectați localnicii martie 2, 2021 - Se vor efectua lucrări de mentenanță, astăzi, 2 martie 2021, în Cușma - anunță Aquabis. Cum vor fi afectați localnicii:
Rostul de dimineață: Prea multe măști… Prea puține chipuri. Multe alte surprize, în centrul Bistriței martie 2, 2021 - Prea multe măști, prea puține chipuri – dar cine vrea să simtă pe pielea lui cum anume se scrie liniștea, la Bistrița, musai să dea o raită prin centrul orașului. Aici vă așteaptă cuminți și însuflețite, colorate și haioase, spectaculoase sau pur și simplu călduroase – o mulțime de surprize.
Temperaturile de primăvară au pus lacătul pe Pârtia Cocoș martie 2, 2021 - Ieri, în prima zi de primăvară Pârtia Cocoș a declarat sezonul de iarnă închis. Nici sezonul acesta bistrițenii nu au avut ocazia să se bucure de pârtia de lângă Bistrița mai mult de 2-3 săptămâni.
Bistrița a depășit incidența de 1,5/1.000! Noi restricții, începând de mâine: martie 1, 2021 - Autoritățile județene anunță noi restricții în municipiul Bistrița. Asta după ce incidența cazurilor COVID a depășit 1,5/1.000 de locuitori.
ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare martie 1, 2021 - Câteva spectaculoase fotografii au făcut deliciul internauților, dar și al pasionaților de vânătoare, zilele trecute. Acestea îl înfățișează pe însuși prefectul județului, surprins alături de câțiva prieteni și colegi – la o partidă de vânătoare:
Primele pubele îngropate au ajuns la Bistrița! martie 1, 2021 - Noua administrație a anunțat că va opta pentru pubele îngropate - subterane, de îndată ce actualul contract cu Supercom va expira. Astăzi s-a montat „prima mostră”, pe strada Petre Ispirescu.
Și-a agresat și furat clientul! Taximetristul, reținut! martie 1, 2021 - Un taximetrist va ajunge azi în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Acesta și-ar fi agresat și furat un client.
Au prădat șapte case nelocuite! Au primit o luna de zile repaus: în arest sau la domiciliu! martie 1, 2021 - Patru tineri au prădat, luna trecută, mai multe case nelocuite din Bistrița. Pagubele au ajuns la peste 60.000 de lei. Aceștia au ajuns în fața instanței, trei primind arestare preventivă, iar unul - arest la domiciliu.
FOTO/VIDEO – Eroii care au făcut istorie! Inedită expoziție de benzi desenate, pe pietonal martie 1, 2021 - Eroii care au făcut istorie pot fi admirați, de acum, și la Bistrița, într-o inedită expoziție de benzi desenate, amplasată în aer liber, pe pietonalul Liviu Rebreanu. Este vorba despre o impresionantă lecție de istorie și civilizație - prezentată cât se poate de amuzant și atractiv: 27 benzi desenate originale, care cuprind în total 111 planșe realizate de 26 de autori.
FOTO/VIDEO: ”Mărțișoare” trimise de cei de pe Valea Bârgăului, pe râul Bistrița martie 1, 2021 - Cadoul de primăvară pentru locuitorii din Unirea și Bistrița sunt ”mărțișoarele” care vin pe apă. ”Ar trebui felicitați locuitorii din Livezile și Valea Bârgăului” a spus un bistrițean care a surprins imaginile.
Se caută șoferi de autobuz și de TIR! NOI locuri de muncă, disponibile la Transmixt, Leoni, Delice Pan și mulți alții martie 1, 2021 - Se caută șoferi de TIR și de autobuz, mecanic întreținere și reparații, ingineri Calitate, programator IT, consilier vânzări, dar și brutari, patiseri, contabil sau muncitori! Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROTIR Spedition, Leoni, Transmixt, Aquabis, Delice Pan și IMP România. Oferta completă – mai jos:
FOTO/VIDEO – Strada Tărpiului, ca după război: Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi! martie 1, 2021 - Strada Tărpiului din municipiu arată ca după bombardament. Cei ce au afaceri în zonă plâng după fosta administrație, care măcar mai arunca pietriș. „Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi!”, au spus aceștia revoltați.
Un an de YOLO STUDIO! Să nu uitați veselia și bucuria care v-au unit! martie 1, 2021 - YOLO Studio, cel mai nou și modern studio de dans din Bistrița, aniversează astăzi un an de la înființare. O aniversare tristă, pentru că este primul an în care cel pe care toți copiii îl strigau “tata Uțu”, parte din sufletul acestui studio de dans, nu va fi prezent fizic... Dar, cu siguranță va rămâne în sufletele tuturor celor din familia Yolo, la fiecare aniversare! Zâmbetul, energia și încrederea insuflată copiilor de Ioan Teodor Lăpuște nu pot fi uitate!
VIDEO: Se pregătește o fabrică de lapte, în Leșu! „Ar putea aduce un plus de valoare în zonă” martie 1, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Avram din Leșu a vorbit, între altele, și despre bucatele tradiționale din zona sa. Edilul a făcut primele demersuri pentru a încuraja apariția unui mic abator, dar și a unei fabrici de lapte în zonă.
FOTO: Un cadou special, pentru Spitalul TBC de pe strada Ghinzii! martie 1, 2021 - Spitalul TBC de pe strada Ghinzii împlinește astăzi 131 de ani de la inaugurare, motiv pentru care se va alege și cu un cadou, după cum a anunțat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany:
Site-ul de un milion de lei al Primăriei Bistrița este gata. Parte din serviciile online, nefuncționale martie 1, 2021 - Noul site al Primăriei Bistrița este funcțional începând de astăzi. Acesta este parte a unui proiect pe fonduri europene, în valoare de peste un milion de lei. Include și mai multe servicii online, care să te  scutească de un drum la Primărie și să ajute să îți rezolvi problemele cu câteva click-uri. Parte din ele, însă, sunt nefuncționale.
Aquabis: Cinci localități din Bistrița-Năsăud, fără apă potabilă astăzi martie 1, 2021 - Cinci localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă potabilă astăzi, 1 martie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Centrele de vaccinare de la Năsăud și Prundu Bârgăului și-au epuizat locurile deja. UNDE vă mai puteți vaccina: martie 1, 2021 - Începând de astăzi, bistrițenii care se încadrează în etapa a doua se vor putea vaccina și la Năsăud și la Prundu Bârgăului, unde s-au deschis două noi centre. Locurile sunt deja epuizate, până în 21 martie. Un singur centru de vaccinare din județ mai are locuri libere.
FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație: