12.3 C
Bistrița
miercuri, mai 8, 2024

FOTO/VIDEO: Bunul duh al libertății, închipuit de Michel Vinay, în centrul Bistriței

La Galeria Arcade 24, aveți ocazia să admirați în aceste zile expoziția de pictură și obiect semnată de Michel Vinay – artistul vizual născut la Lyons, în Franța, dar stabilit de ani de zile la Bistrița.

Lucrările sunt reunite sub titlul generic Portret al autorului pentru sine însuși”, expoziția fiind organizată în parteneriat cu Asociația pentru Resurse Francofone Active (ARFA). De altfel, profesoara Monica Buboly, președintele asociației, a și mulțumit artistului pentru parteneriat.

Ea a recunoscut că din anul 2000, de când Michel Vinay este membru ARFA, a continuat să onoreze asociația cu optimismul, suflul său artistic proaspăt, prietenia dar și priceperea gastronomică. Michel Vinay, alături de soția sa Maria Geta Vinay au organizat împreună cu ARFA câteva degustări de produse tradiționale franțuzești, impresionându-și prietenii cu delicatesele culinare.

Expoziția care poate fi admirată la Bistrița, pe parcursul lunii septembrie, va ajunge și la Institutul Cultural Francez, în noiembrie, a mai anunțat profesoara Monica Buboly.

Michel Vinay este un caz special: un artist francez se integrează în cultura română, cu Franța din inima lui cu tot. Dacă priviți lucrările realizate de Michel Vinay, vă dați seama că stilistica și modul de abordare a suprafețelor sunt diferite”, a precizat curatorul expoziției, criticul de artă Oliv Mircea.

Acesta a mai remarcat că Michel Vinay și-a permis cu curaj umilința de a o lua de la capăt, ajungând la un nivel artistic foarte înalt. Artistul ne dezvăluie o lume plină de farmec și surprize, în care obiectele sunt desprinse din starea lor inițială, anxioasă, pentru a fi plasate în poziția de obiect numinos care generează, astfel, emoții artistice dintre cele mai elevate.

Criticul de artă Oliv Mircea a vorbit și despre reveria meditativă pe care o inspiră lucrările lui Michel Vinay. Dar și despre materialele surprinzătoare utilizate de artist în colajele sale, cum ar fi nisipurile care se regăsesc în picturi.

[arve url=”https://youtu.be/6XgDb6udDJ4 ” /]

Expoziția de la Arcade 24 reprezintă, fără îndoială, una dintre reușitele majore ale artistului Michel Vinay. Cu atât mai mult cu cât ne atrage atenția asupra felului în care poate fi percepută lumea de mintea și sufletul unui artist care provine dintr-o altă cultură – a mai subliniat criticul Oliv Mircea.

Format în mediul de creație francez al sfârșitului de secol XX, Michel Vinay aduce prin creația sa un bun duh al libertății în abordarea obiectului artistic pe care îl produce.

Modul în care abordează forma și îi dă plasticitate exprimă căutările unui artist de certă valoare și de autentică originalitate.

Pentru Michel Vinay prezentul nu este nimic altceva decît acel trecut devenit etern prin contopirea cu realitatea infinită a lumii. Pentru artist, arta pe care o face este invenție, efort de căutare, spontaneitate, mod de viață. Intuițiile lui dau o aura plină de mister timpului poetic al povestirii” care este rezultatul despuierii lumii de numele ei obișnuit contingent.

Obiectul artistic devine în atelierul artistului, și acum în expoziție, metaforă sau metamorfoză prin sublimarea și transubstanțierea datului material. Găsirea acelor date secrete și ascunse îi permit privitorului să urzească propriile-i imagini în interiorul realității înseși. Fără a copia natura, fără a avea dorința de a o reproduce, Michel Vinay produce obiecte concrete care se sustrag unor conținuturi descriptive, dar care știu să introducă în arta lui – bine cantonate în evoluția artei concrete” emoția care le face să trăiască.

Într-un interviu acordat poetei Adriana Barna, Michel Vinay admitea că întreaga sa muncă de creație, expusă în Franța sub pseudonimul Remy Orion, continuă și la Bistrița, cu mai multă libertate.

„Continui aici ceea ce am început în Franța, dar cu mai multă libertate. Am început să pictez destul de tânăr, în sufrageria bunicului meu. Prima lucrare expusă a fost o pictură pe un panou de lemn de 4 m lungime. Un an mai târziu, pe la 17 ani, am primit premiul pentru categoria tineri pictori la Salonul Sud Est din Lyon, expoziția anuală. Am lucrat pentru un atelier de creație pentru modele de imprimeuri pe mătase, Lyon fiind capitala mătăsii la acea vreme.

Cred că am simțul compoziției și al echilibrului. Am făcut parte din echipa Centre d’Art et de Plaisanterie din Monbéliard, un centru cultural unde am văzut expoziții nonconformiste și am întâlnit pictori renumiți din lumea întreagă. Uzinele Peugeot, care sunt la Monbeliard, organizau în fiecare an Revelionul Șurubelor cu ținută obligatorie auriu și negru. Noaptea avea loc o defilare a mașinăriilor bizare inventate și create de artiști. Am primit Premiul pentru Estetică cu Statuia Libertății de 4m înălțime…”, își amintește Michel Vinay în interviul acordat Adrianei Barna.

Repere biografice

Michel Vinay s-a născut la 03.07.1946 în Lyon, Franţa.

A studiat la  Ecole de Beaux-Arts din Lyon, oraș unde a lucrat o vreme ca designer de modele de imprimeuri pentru Fabrica de Mătase.

S-a instalat apoi la Passonfontaine, în Franche-Comté, unde a lucrat în atelierul propriu ca restaurator de mobilă stil şi de obiecte de artă, tablouri şi sculpturi.

Din anul 2000 trăieşte în România, la Livezile. A cumpărat o casă săsească centenară pe care încearcă să o restaureze și a adoptat un copil.

România este țara care i-a redat bucuria de a trăi, i-a oferit un cămin și o familie, i-a îndeplinit dorința de a fi părinte. Acum este un bunic fericit.

Activitate expozițională

În Franța

  • 1966 Lyon, Premiul pentru debut;
  • 1986 Besancon;
  • 1987 Vercel
  • 1988 Paris;
  • 1989 Pontalier;
  • 1990 Pontalier;
  • 1991 & 1993 Belfort
  • 1993 – 1998 Monbeliard / Centre d’Art et de Plaisanterie – expoziții colective anuale;
  • 1996 Teatrul ESPACE Bensancon;

În România

  • 2000 Muzeul Județean Bistrița / curator Adriana Rodica Barna;
  • 2002 Muzeul Județean Bistrița / Expoziție de grup / Derapaj controlat, curator Adriana Rodica Barna;
  • 2011 Muzeul Județean Bistrița – Istorii repovestite, curator Adriana Rodica Barna;
  • 2012 București, Salonul Internațional de Artă Singulară 
  • 2013 Sinagoga Bistrița – Cabinetul de curiozități, curator Adriana Rodica Barna;
  • 2013 Galeria Centrului Județean pentru Cultură – LEF, Georgiana Vrânceanu Cotuțiu;
  • 2019 Casa Argintarului Bistrița – Regards, curator Oliv Mircea

expo Michel Vinay,

Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița, Galeria Arcade 24, în parteneriat cu ARFA și

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Crama Veche caută Administrator întreținere clădiri, barman și ospătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Tehnoprod Plast SRL Bistrita, Clinica Sanovil, Aquabis și RCB Electro. 

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):